marți, 18 iunie 2013

Sincronicitatea-“coincidenţe cu însemnătate”

Cuvântul "sincronicitate" este folosit  de Jung pentru a reda un concept care îi aparţine. Este vorba de înlănţuirea cauzală a două sau mai multe fenomene psiho-fizice .
Acest concept i-a fost inspirat de cazul unei paciente care se afla într-o situaţie de blocaj în tratament. Raţionalismul ei exagerat (inflaţia cu animus) o împiedica să asimileze materialele inconştietului. Într-o noapte, pacienta a visat un cărăbuş de aur - cetonia aurata. A doua, zi, la şedinţa de psihoterapie, o insecta reală de data asta, s-a izbit de fereastra cabinetului lui Jung. Jung a prins-o şi a descoperit cu surprindere că era un cărăbuş de aur, prezenţă rarisimă în acel climat.
Ideea este, deci, de COINCIDENŢĂ : în acest caz, între cărăbuşul visat de pacientă şi apariţia lui în realitate, în cabinetul de psihoterapie.
Dar această coincidenţă nu este una fără SENS, o simplă coincidenţă. Folosind metoda amplificării, Jung asociază în jurul cărăbuşului şi ajunge la conceptul de moarte şi renaştere în filozofia esoterică a antichităţii, proces pe care, SIMBOLIC , pacienta sa trebuia să-l experimenteze pentru o reînnoire şi o împrospătare a personalităţii ei unilaterale, cauza nevrozei de care suferea.
În spatele acestor fenomene Jung plasează arhetipul sau constelarea unui arhetip, care, în optica sa, este un proces ce angajează deopotrivă manifestări obiective, din lumea fizică, şi subiective, din universul psihicului individual.
Jung scrie o carte despre sincronicitate împreună cu fizicianul W. Pauli (laureat al premiului Nobel), carte pe care te invităm să o citeşti (nu ştim dacă s-a tradus în limba română).
Sincronicitatea ca teorie explicativă se aplică la fenomenele din aria parapsihologiei, previziunii şi premoniţiei, la I Ching (modalitatea specifică de consultare aoracolului schimbărilor), la astrologie şi în multe alte domenii de frontieră. În psihoterapie este de asemenea prezentă, aşa cum am arătat deja.
Mulţi psihanalişti au notat anumite coincidenţe stranii în care pacienţii lor primeau informaţii despre ei, informaţii care nu erau accesibile publicului larg, pe căi extrasenzoriale. 
Sincronicitatea reprezintă mai mult decât o simplă coincidenţă, iar timpul şi cauzalitatea nu pot explica apariţia acestor fenomene. Jung alături de fizicianul Wolfgang Pauli prezintă sincronicitatea ca pe o manifestare ce implică atât materia cât şi psihicul şi sufletul, cei doi susţinând că „sincronicitatea este manifestarea simultană a două evenimente care nu sunt legate între ele printr-un raport de cauzalitate”, fapt ce devine o antiteză a legii cauzei şi a efectului.
Fizicianul francez Alain Aspect şi echipa sa au demonstrat ştiinţific prin experiment, că sub anumite aspecte particulele de nivel subatomic, pot comunica între ele fără piedica distanţei, fie că este vorba de 2 metri sau de 2 miliarde de kilometri. Mai mult, fiecare particulă cunoaşte ce face cealaltă, iar atunci când se realizează o acţiune asupra uneia, se produce instantaneu un efect asupra celeilalte. Ce demonstrează acest experiment este faptul că la nivelul cuantic al particulelor subatomice, Universul întreg se află într-o stare de “inseparabilitate cuantica”, toate evenimentele şi fenomenele fiind legate unele de altele. În jurul corpului fizic al oamenilor apare şi se dezvoltă un câmp magnetic (dovedit ştiinţific). Astfel că, atunci când o cantitate mare de energie emoţională sau mentală este transmisă, apar acele manifestări în lumea fizică.

Nu există niciun dubiu în legătură cu faptul că sincronicitatea ne face conştienţi de forţele puternice ce lucrează în univers şi ne încurajează în acelaşi timp să ne încredem în bănuielile noastre. Doar atunci când suntem ATENŢI la ceea ce se întâmplă cu adevărat INTUIŢIA noastră porneşte şi ne ajută în moduri practice. Pe măsură ce căpătăm încredere în ea începem să accesăm centrul de putrere din noi care ştie ÎNTOTDEAUNA ce să să facă în continuare.
INTUIŢIA  este o parte importantă a psihicului nostru, ce poate fi pornită şi dezvoltată, făcându-ne conştienţi de momentele sincron ce ne arată atât de multe. Funcţionează ca un INDICATOR  puternic şi conţine dovezi profunde despre ce se poate întâmpla în continuare.

La diferite intervale de timp, individul este confruntat cu o serie de evenimente ale căror mesaj converge către o idee foarte clară, înţeleasă la modul cel mai concret ca o lecţie de viaţă. Deşi raţiunea tinde să nege un anume sens al unor întâmplări care prin lipsa lor de cauzalitate par a fi separate, intuiţia trezită datorită unei emoţii copleşitoare în faţa unui „altceva” care însoţeşte toate aceste situaţii de viaţă, face ca evenimentele să se unească într-un complex „mesaj” din partea existenţei. Acest „mesaj”, deşi are numeroase valenţe, caută să trezească în om o nouă viziune asupra vieţii şi a drumului pe care, ca fiinţă conştientă, are menirea să îl urmeze.

Intelectul survine foarte puţin în cazul unor descoperiri geniale; apar INTUIŢIA şi soluţia vine fără să ştim cum, după cum mărturisea Albert Einstein. Termenul de sincronicitate (sin = cu, cronos = timp) ales de Jung pentru a desemna apariţia simultană a legăturii dintre elemente, prin sens dar fără cauză unică. Ştiinţa nu prea înţelege aceste fenomene iar mintea raţională le neagă. Ceea ce leagă nu se poate ordona decât în sânul unui misterios univers cauzal, atemporal, care aduce iluminarea spontan. 

luni, 10 iunie 2013

"Cercetează trecutul dacă vrei să prezici viitorul. " Confucius

"A muri de foame este un eveniment minor, dar a pierde moralitatea este un eveniment mare"  Confucius
"Spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege!" Confucius

"Vrei să trăieşti cum se cuvine? Învaţă mai întâi să mori."

"Omul superior acţionează înainte de a vorbi, iar apoi vorbeşte în conformitate cu acţiunile sale."

"Modestia este fundaţia solidă a tuturor virtuţilor."

"Este ruşinos să fii bogat într-o ţară săracă."

"Am văzut un om care încerca să stingă un foc mare cu o ceaşcă de apă. N-a reuşit şi a tras concluzia că apa nu poate stinge focul. O ceaşcă de apă nu poate stinge focul, dar multă apă îl poate stinge."

"Dacă văd o nedreptate şi nu fac nimic să o îndrept, sunt laş."

"
Cel ce nu ştie nimic, nu se plânge de nimic."

"
Trebuie să ştii să perseverezi pentru a ajunge la echilibru. Trebuie să fii echilibrat pentru a avea posibilitatea să examinezi cu calm şi limpezime. Trebuie să examinezi cu calm şi vedere clară pentru a ajunge la linişte, la încredere. Trebuie să fi obţinut liniştirea, încrederea, pentru a putea discerne esenţialul lucrurilor. Când se discerne esenţialul lucrurilor, se poate atinge scopul."

"
A vorbi înseamnă a semăna, a asculta înseamnă a culege."

"Când vezi un om bun, încearcă să-l imiţi; când vezi un om rău, analizează-te."
"Fă tot ce poţi şi lasă restul pe seama destinului."

"Să nu-ţi corectezi greşeala e o greşeală şi mai mare." Confucius

"Să iubim pe semenii noştri ca pe noi înşine, să măsurăm pe alţii cu măsura cu care ne măsurăm pe noi, să preţuim lucrurile şi nevoile lor prin cele ale noastre. Când le vom dori ceea ce ne dorim nouă şi când îi vom feri de ceea ce ne ferim noi, atunci vom împlini legea adevăratei iubiri."

"Păstrează credinţa şi sinceritatea ca principii primordiale."

"Înlăuntrul nostru suntem la fel, cultura e singura care face diferenţa."

"Să fie numai oameni corecţi şi conducerea va înflori; fără aceştia însă conducerea decade şi încetează să mai existe."


"Faptul că virtutea nu este cultivată, că ştiinţa (cunoaşterea) nu este prezentată clar, faptul că oamenii aud de datorie (obligaţie) dar nu şi-o îndeplinesc, faptul că aceia care se ştiu că sunt răi nu întreprind nimic pentru a se îmbunătăţi: acestea sunt lucrurile care mă intristează." Confucius


""Cât trăiesc, părinţii trebuie slujiţi după regulile bunei cuviinţe. Când mor, trebuie înmormântaţi, potrivit regulilor bunei cuviinţe. După ce sunt înmormântaţi, trebuie să li se aducă jertfe potrivit regulilor bunei cuviinţe."Confucius

"Omul superior este sensibilizat de dreptate, omul inferior de avantaj." Confucius

"Om desăvârşit este cel îngrijorat de propriile imperfecţiuni" Confucius

"Există vreo regulă care poate să te conducă întreaga viaţă? Să iubeşti: ceea ce nu vrei să ţi se întâmple ţie, să nu faci altuia." Confucius

"Ignoranţa este noaptea minţii, dar o noapte fără lună şi stele." Confucius

"Unde se găseşte un om care să fie pentru sine însuşi un cenzor sever, un martor, un acuzator, un judecător; care să-şi recunoască vina, să se cheme el însuşi în faţa tribunalului conştiinţei sale, să se recunoască vinovat şi să se pedepsească?"Confucius

"Fără energie nu poţi merge mai departe; fără efort nu poţi avea niciun merit; fără sinceritate nu durează nimic; fără loialitate nu poţi avea afecţiunea; fără politeţe nu poţi fi respectat. Pentru că politeţea rafinează spiritul, după cum muzica rafinează interiorul." Confucius

"Proştii se plâng că nu sunt cunoscuţi de suficient de mulţi oameni. Înţelepţii se plâng că nu cunosc suficient de mult oamenii." Confucius

"Există, oare, vreun cuvânt care poate fi luat drept regulă de comportare pentru întreaga viaţă? Dascălul spune: Nu este oare reciprocitatea acest cuvânt? Ceea ce nu-ţi doreşti să ţi se facă, nu fă nici tu altuia."

Înţeleptul aşteaptă totul de la el însuşi, omul simplu aşteaptă totul de la ceilalţi.

"Toate fenomenele naturii mitizate, cum ar fi vara si iarna, fazele lunii, anotimpul ploilor etc., nu sunt alegorii ale unor experiente obiective, ci expresii simbolice ale dramei intime si inconstiente ale sufletului, care devin accesibile constiintei umane pe calea proiectiei, adica oglindita in fenomenele naturii." - Carl Gustav Jung

"Înţeleptul aşteaptă totul de la el însuşi, omul simplu aşteaptă totul de la ceilalţi."

Nicolae Steinhardt

"Nimeni să nu silească pe aproapele său, nici măcar pentru a-i face bine. Nici Domnul nu intră nechemat."
Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii

"Crucea, geometric şi simbolic vorbind, e semnul întretăierii celor două planuri, e unirea dintre spiritual şi material, e metafora dublei noastre naturi: duhovnicească şi pământeană. Ea ne rezumă, ne recapitulează, ne reprezintă grafic şi cardinal, ne expune în dubla - paradoxala, perpendiculara, fundamentala - noastră solemnă şi derizorie situaţie de făptură care ţine deopotrivă de lume şi de cer." Nicolae Steinhardt

"Uite, camaraderia e doar pentru oameni foarte, foarte cumsecade şi presupune un mare progres moral, e o subtilitate psihică şi etică, simpla ei existenţă dovedeşte un standard ideativ extrem de avansat, e posibilă numai între bărbaţi şi femei căliţi în morală." în Jurnalul fericirii

"Lumea aceasta zadarnică şi în care ni se hotărăşte soarta pe vecie nu este atât de neimportantă, de zadarnică şi de iluzorie de vreme ce Hristos a venit să moară aici."

"Dumnezeu, în care spui că nu crezi, crede El în tine.

Dumnezeu, între altele, ne-a poruncit să fim inteligenţi."

"Răul poate să-l facă oricine, cât de nevoielnic ar fi. Binele însă e numai pentru sufletele tari şi firile călite.

Cred, Doamne, ajută necredinţei mele, îmi pare a fi, cum să spun? Taina cea mai de taină a învăţăturii creştine, noua învăţătură, şi într-un anume fel pecetea darului Duhului sfânt.

Domnul îi iubeşte pe credincioşi, pe altruişti, pe stăruitori. Şi nu mai puţin pe curajoşi, pe cuviincioşi, pe inteligenţi. Frica, obrăznicia şi prostia nu-s plăcute lui Hristos."

"De ce îi este omului de astăzi foame? De iubire şi de sens.

Noi vorbim de blândeţea lui Iisus - arătând că a mers la moarte ca mielul la junghiere, că a tăcut ca oaia când e tunsă – şi enumerăm smerenia, bunătatea, ascultarea. Dar de o însuşire a sa – pe care trebuie să fi avut-o de vreme ce a primit să moară de moartea înfiorătoare de pe cruce – nu pomenim. Însuşirea aceea e CURAJUL."

"Vii sunt numai cei care-şi prefac ideile în fapte, dau realitate cuvintelor rostite, trec pe plan existenţial conceptele şi visările planului ideativ." Nicolae Steinhardt

"Poate că definiţia eroismului şi a sfinţeniei nu este decât aceasta: să faci imposibilul posibil.

Nu sistemul politic sau economic este determinant, ci tonul relaţiilor dintre oameni; dacă există bunăvoinţă ori ameninţare, restul nu contează.

Dumnezeu nu e numai bun, drept, atotputernic etc. E şi foarte deştept.

Soarele şi viaţa îmi spuneau puţin. Acum ştiu să gust felioara de pâine cât de mică. Ies admirând mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul. Ies împăcat. Cu cei cărora le-am greşit, cu prietenii şi duşmanii mei, ba şi cu mine însumi.

Pe Cruce, s-au unit Dumnezeirea cu omenirea.

Situaţia creştinului e la fel de paradoxală ca a lui Don Quijote. E om şi i se cere să fie Dumnezeu. A fost creat curat şi e murdar, şi trebuie să se întoarcă la ceea ce a fost menit a fi. Altfel spus, el trebuie să lupte pentru a deveni ceea ce este.

Evenimentul eliberării se apropie şi poate avea loc din clipă în clipă. În mica celulă de la Zarca, singur, îngenunchez şi fac un bilanţ. Am intrat în închisoare orb, cu vagi străfulgerări autogene ale beznei, care despică întunericul fără a-l risipi, şi ies cu ochii deschişi. Am intrat răsfăţat, răzgâiat. Ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose. Am intrat nemulţumit. Ies cunoscând fericirea. Am intrat nervos, supărăcios, sensibil la fleacuri. Ies nepăsător. "

"Atâta timp cât nu ieşim din posibil, din contabilitate, nu putem nici concepe, nici pretinde paradisul.


Durerea fără deznădejde e ca mâncarea fără sare, sau ca nunta fără lăutari.


Mai ameţitoare vorbe nu s-au rostit niciodată, afară de: Cred, Doamne, ajută necredinţei mele. Despre care îmi spun că dacă din toată Biblia n-ar rămâne decât ele, ar fi de ajuns pentru a dovedi esenţa divină a creştinismului."

"Un singur lucru nu poate Dumnezeu: să ne mântuiască fără consimţământul nostru.

Dumnezeu iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea.

Singura şansă a creştinismului răsăritean este aceea a unui război întru cuvânt."

"Prieten se numeşte omul care te ajută fără ca verbul să fie urmat de un complement circumstanţial de timp sau de loc sau de mod.

Dăruind lumina pe care nu o ai, o vei dobândi şi tu.

Asupra apropierii de Hristos, proba care nu înşeală, criteriul definitiv este buna dispoziţie. Numai starea de fericire dovedeşte că eşti al Domnului.


Curajul e taina finală; învinge acela care este dispus să moară."

Rudolf Steiner

"Dacă într-un om pe care-l întâlnesc nu remarc decât slăbiciunile - pentru a le judeca - nu fac decât să mă lipsesc de o forţa de cunoaştere superioară. Dimpotrivă, dacă mă apropii cu dragoste pentru a-i descoperi calităţile, concentrez această forţă în mine." Rudolf Steiner în Treptele iniţierii

"La început, este greu de crezut că SENTIMENTE   ca RESPECT , STIMA , VENERAŢIA  ar putea avea legatură cu cunoaşterea, având în vedere că există tendinţa de a considera cunoaşterea ca fiind o facultate în sine, independentă de tot ceea ce se întâmplă în viaţa interioară. Se uită un lucru: că SUFLETUL ESTE CEL CARE CUNNOAŞTE  . Şi SENTIMENTELE  sunt HRANA SUFLETULUI  tot aşa cum alimentele o reprezintă pe cea a corpului. Dacă un corp primeşte pietre în loc de pâine, activitatea lui moare.
 La fel se întâmplă şi în cazul sufletului: RESPECTUL, STIMA , DEVOTAMENTUL   sunt substanţe HRĂNITOARE  ce asigură SĂNĂTATEA  şi PUTEREA activităţilor lui în general şi a cunoaşterii în special. Pe când dispreţul, antipatia şi denigrarea paralizează şi distrug forţa cunoaşterii." Rudolf Steiner în Treptele iniţierii

"Simte răspunderea ce o porţi faţă de nevoile întregii omeniri."

"Oricărei realităţi materiale din Univers îi corespunde ceva spiritual şi orice realitate spirituală din Univers primeşte la un moment dat expresie în lumea materială."

"Orice educaţie este autoeducaţie, iar noi, ca dascăli şi educatori, creăm de fapt doar contextul în care copilul se autoeducă. Trebuie să realizăm contextul optim, pentru ca, prin noi, copilul să se educe singur, aşa cum trebuie să se educe el prin propriul său destin lăuntric."

"A iubi presupune a îngloba conştienţa unei alte fiinţe în propriul suflet. Pentru aceasta, este necesar ca forţele egoiste ale sufletului să fie estompate, pentru ca omul să-şi poată dezvolta facultatea de a simţi în el însuşi suferinţele şi bucuriile unei alte fiinţe."

"Copilul trebuie primit cu respect, crescut cu iubire şi apoi lăsat în libertate deplină."

"Poti să-ţi îndeplineşti îndatorirea de om şi fără să înţelegi ceva din botanică, zoologie, matematici şi alte ştiinţe, însă nu poţi fi “om” în înţelesul deplin al cuvântului, fără să te fi apropiat într-un fel oarecare de fiinţa şi menirea omului, dezvăluite de ştiinţa suprasensibilului."

"Trebuie remarcat că sensibilitatea artistică, dacă este completată de o natură meditativă si concentrată, este cea mai bună condijie pentru dezvoltarea facultăţilor spirituale. Sensibilitatea artistică are într-adevăr puterea de a pătrunde dincolo de aparenţe pentru a descoperi misterul lucrurilor." Rudolf Steiner

"Cine nu-şi dezvoltă de la început o putere de judecată sănătoasă, ca temelie a disciplinei sale spirituale, acela îşi va dezvolta facultăţi suprasensibile care percep lumea spirituală greşit şi neprecis. Când cineva porneşte de la o structură sufletească imorală, contemplările lui vor fi ca ameţite, ca împrejmuite de negură, iar orice ne-ar relata el, n-ar avea nicio importanţă."

Principiul III al mecanicii în viaţa de zi cu zi

Mecanica clasica (newtoniana) se bazeaza pe cinci legi generale sau principii, formulate de Isaac Newton in celebra sa carte „ Principiile matematice ale filozofiei naturale " (1687) : 

- principiul al III - lea ( al actiunii si reactiunii ) spune ca „daca un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta numita actiune, atunci si cel de-al doilea corp va reactiona asupra primului, cu o forta egala in modul si opusa ca sens, numita reactiune " sau LEGEA CAUZĂ -EFECT sau legea ATRACŢIEI


„ce faci, aia primeşti”. Are multe paralele. În Biblie era mai concret: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. (Fiindcă da, în varianta umană de zi cu zi reacţiunea primeşte uneori numele şi haina răzbunării…) În economie principiul acţiunii şi al reacţiunii se suprapune aproximativ cu legea cererii şi a ofertei.

Mai sunt şi alte variante: cu ce măsură măsori, măsura-ţi-se-va. Germanii spun: „wie man in den Wald hineinruft, so hallt es zurück”, Cum strigi în pădure, aşa îţi răsună înapoi. O altă formulare, care nu face diferenţă între fapta plănuită şi cea concretă, materializată, este: Cine sapă groapa altuia (şi pune la cale ceva rău) cade el în ea .


"Întâlnirea dintre doi oameni este precum contactul dintre două substanţe chimice: dacă există o reacţie, amândoi suferă o transformare. "  CARL GUSTAV JUNG
 
 „If you always do what you´ve always done, you´ll always get what you´ve always got.”. 

Dacă faci mereu ceea ce ai făcut dintotdeauna, vei primi mereu ceea ce ai primit dintotdeauna. Indiferent dacă e a lui Mark Twain, Albert Einstein, Henry Ford sau e “doar” o zicală rusească, ar trebui să ne gândim la ea când observăm că se repetă anumite modele de viaţă. Dacă nu schimbaţi voi ceva, de la sine nu se va schimba nimic! 

Fără acţiune proprie, ncio reacţiune din partea vieţii… Corolarul amero-indian e „Dacă vezi că călăreşti un cal mort, descalecă”. Acela nu mai reacţionează la comenzi.
Şi tot Biblia: “Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Proorocii.” Matei 7, 12.
Tot acţiune şi reacţiune e şi în „Cine ridică sabia, de sabie va pieri”. 

"Un prieten este cineva care crede in tine atunci cand tu ai incetat sa crezi in tine insuti."

  1. Acordul felului de a gândi naște prietenia. – Democritus
  2. E bine să te înduioșezi de nenorocirea prietenilor tăi, dar mai bine este să le vii în ajutor. – Voltaire
  3. Alături de un prieten adevărat este cu neputință să ajungi la deznădejde. – Honore de Balzac
  4. Prietenia îndoiește bucuriile și înjumătățește necazurile. – Francis Bacon
  5. Prietenia înseamnă un suflet în două trupuri. – Aristotel
  6. "Un prieten este un cadou pe care ti-l daruiesti tie insuti."
    Robert Louis Stevenson
  7. "Un prieten este cineva care cunoaste cantecul inimii tale si ti-l poate intona atunci cand ii uiti cuvintele." 
  8. "Nenorocul ne arata pe cei care nu ne sunt adevarati prieteni."
    Aristotel
  9. "Suferinta poate avea grija de ea insasi , dar pentru a fi implinit de deplina valoare a bucuriei trebuie sa ai pe cineva cu care sa o imparti." Mark Twain
  10.  "Astfel , natura nu iubeste solitudinea , si isi cauta intotdeuna sprijin in cineva ; iar cel mai dulce sprijin este gasit in cea mai intima prietenie." Cicero 
  11. "Cea mai buna oglinda iti este un vechi prieten."George Herbert 
  12. "Prietenia care poate ceda nu a fost niciodata adevarata."Sfantul Jerome 
  13. "Nu ma-ncred in nimic mai fericit 
    Decat intr-un suflet amintindu-mi bunii mei prieteni."William Shakespeare 
  14. "Prietenii au totul in comun." Platon
  15. "Fara prieteni , nimeni nu ar alege sa traiasca , desi ar putea avea alte lucruri valoroase."
    Aristotel
  16. "Nici un suflet nu este disperat atata timp cat exista o fiinta umana fata de care sa simta incredere si respect."George Eliot
  17. "Este un lucru dulce prietenia , un drag balsam , 
    O fericita si auspicioasa pasare a linistii..."Shelly 
  18. "Cea mai buna metoda de a-ti pastra prietenii consta in a nu-i alunga." 
    Wilson Mizner 
  19. "Prietenia este intotdeuna o dulce responsabilitate ; niciodata o oportunitate."
    Kahil Gibran 
  20. "Exista ceva magic in amintirea unei prietenii din scoala ; ea imblanzeste inima si poate chiar afecta sistemul nervos al celor care nu au inima." Bejamin Disraeli 
  21. "Nu am nici o indoiala ca imi merit dusmanii , dar nu cred ca imi merit prietenii."
    Walt Whitman 
  22. "Adevarat prietenie nu este niciodata calma." 
    Marchizul de Sevigne 
  23. "Atunci cand prietenii inceteaza sa fie franci si folositori unii altora , inteaga lume pierde ceva din stralucirea ei."
    Anatole Broyard 
  24. "Aceasta comunicare a sinelui unui om cu prietenii sai da nastere la doua efecte contrarii ; intrucat dubleza bucuria si imparte in doua nefericirea."
    Francis Bacon 
  25. "Viata este partial creata de noi , si partial de prietenii pe care ni i-am ales." 
    Tehyi Hsieh 
  26. "Nu exista nici o speranta a fericirii in afara relatiilor umane."
    Antoine de Sainte-Exupery 
  27. "Cel mai bun lucru pe care il pot face pentru un prieten este , pur si simplu, sa ii fiu prieten.Nu am nici o avere pe care sa i-o daruiesc.Daca el stie ca sunt fericit in a-l iubi , nu isi va dori nici o alta rasplata.Nu este in acest fel prietenia divina ? "
    Henry David Thoreau 
  28. "Prietenia care se revarsa din inima nu poate fi inghetata de adversitati ; la fel cum apa revarsata primavara nu mai poate fi inghetata de iarna." 
    James Fenimore Cooper 
  29. "Prietenia fara interes personal este unul din cele mai frumoase lucruri din viata."
    James Francis Byrnes 
  30. "Fiecare om ar trebui sa detina un cimitir destul de cuprinzator pentru a ingropa greselile prietenilor sai."
    Henry Brooks Adams 
  31. "Fiecare cadou din partea unui prieten este o dorinta de a fi fericit..."
    Richard Bach 
  32. "Numai adevaratii prieteni iti spun cand fata iti este murdara."
    Proverb sicilian 
  33. "Antidotul pentru cinci dusmani consta intr-un prieten."
    Aristotel
  34. "Un prieten loial rade la glumele tale chiar si atunci cand nu prea au haz , si este alaturi de tine atunci cand nu sunt chiar rele."
    Arnold H. Glasgow
  35. "Daca un prieten este la necaz nu te obosi sa-l intrebi ce poti face pentru el.Gandeste-te la ce este de facut si actioneaza in consecinta." 
    Edgar Watson Howe
  36. "Cea mai frumoasa descoperire pe care o fac adevaratii prieteni este ca se pot dezvolta separat fara a evolua despartiti."
    Elisabeth Foley
  37. "Este mai usor sa ierti un dusman decat un prieten."
    William Blake
  38. "Prietenul cuiva este acea parte a rasei umane cu care cineva poate fi uman." 
    George Santayana
  39. "Adevarata prietenie incepe atunci cand tacerea dintre doi oameni devine confortabila." 
    Dave Tyson Gentry
  40. "Folosirea constanta nu poate uza stofa unei prietenii."
    Dorothy Parker
  41. "Unii oameni se aderseaza preotilor ; altii, poeziei ; eu ma adresez prietenilor."
    Virginia Woolf
  42. "Nimic altceva decat paradisul nu poate fi mai bun decat un adevarat prieten." 
    Plaut
  43. "Daca in locul unei geme , sau chiar a unei flori , am putea trimite cadoul unui gand de iubire ininima unui prieten , acesta ar fi un dar cu adevarat ingeresc."
    George MacDonald
  44. "Tacerea reprezinta adevarata conversatie dintre prieteni.Nu a nu spune , ci a nu avea nevoie sa spui este ceea ce conteaza." 
    Margaret Lee Runbeck
  45. "Cea mai dificila sarcina de prieten este sa oferi intelegere atunci cand nu intelegi."
    Robert Brault
  46. "Nu atat ajutorul dat de prieteni ne ajuta , cat increderea in ajutorul lor."
    Epicur
  47. "Pasarea un cuib , paianjenul o plasa , omul o prietenie."
    William Blake
  48. "Cea mai buna perioada de a-ti face prieteni este aceea dinainte de a avea nevoie de ei."
    Ethel Barrymore

vineri, 7 iunie 2013

"Nimeni nu-şi poate cunoaşte inconştientul fără ajutor din partea altei persoane." Sigmund Freud

INSPIRAŢIA ŞI EXPIRAŢIA SUNT MANIFESTĂRI ALE INCONŞTIENTULUI
Inconştientul este partea invizibilă a aisbergului, care formează cel mai larg şi, într-un anume fel, cel mai puternic sector al minţii noastre.

"Inconştientul este asemănător cu un cerc mare care ar include conştiinţa ca pe un cerc mai mic. Nu poate exista fapt de conştiinţă fără o preparaţie inconştientă, în timp ce inconştientul se poate lipsi de stadiul conştient, având totuşi o valoare psihică. Inconştientul este psihicul însuşi în realitatea esenţială. Natura sa intimă este la fel de necunoscută ca şi aceea a realităţii exterioare, iar conştiinţa se informează despre el într-un fel atât de incomplet ca şi organele noastre de simţ despre lumea exterioară."Sigmund Freud în Psihologia vieţii cotidiene
"Conştiinţa nu este decât un organ de simţ care permite perceperea calităţilor psihice... Aparatul psihic, care este deschis asupra lumii exterioare prin organele de simţ ale sistemului său de percepţie, este el însuşi lume exterioară pentru organul de simţ al conştiinţei, care de altfel îşi găseşte în acest raport justificarea sa teleologică."Sigmund Freud în Psihologia vieţii cotidiene

"Numai descoperind alchimia am înţeles clar că inconştientul este un proces şi că raporturile eului cu inconştientul şi cu conţinuturile sale declanşează o evoluţie, mai precis o metamorfoză veritabilă a psihicului." Carl Gustav Jung

"Inconştientul este partea genială din fiecare muritor" Lucian Blaga

"Inconştientul este un domeniu independent cu structuri şi cu o dinamică proprie, de asemenea cu categorii şi forme cognitive proprii... având şi o cunoaştere proprie."Lucian Blaga

"Să-i mulţumim Soarelui, chiar dacă ne luminează inconştient." Valeriu Butulescu 

"Inspiraţia este şi ea o manifestare a inconştientului. Creaţia poetică nu e decât opera acestui inconştient veşnic în activitate."Max Blecher în teză la filozofie

"Libidoul este o tendinţă, dorinţă ascunsă, energie instinctuală sau dobândită, izvorând din fondul inconştient şi acţionând asupra conştiinţei sau comportamentului ca o pulsiune sau imbold." Paul Popescu-Neveanu în Dicţionar de psihologie (1978)

"Psihicul are două părţi: conştientul şi inconştientul. Sinele este centrul inconştientului;Eul este centrul conştientului. Cu aducerea inconştientului în conştient, Sinele este mărit, iar Eul redus. Reducerea Eului este un lucru bun, deoarece mai puţine dorinţe sunt create şi activate, permiţând seninătatea."Carl Gustav Jung

"Ne înşelăm dacă credem că inconştientul este ceva inofensiv care poate fi transformat în obiect de jocuri de societate. Desigur, el nu este primejdios în orice condiţii; dar de îndată ce apare o nevroză, aceasta e un semn că în inconştient există o acumulare de energie, adică un fel de încărcătură care poate exploda. Aici se recomandă prudenţă."Carl Gustav Jung în Două scrieri despre psihologia analitică


" Cel mai înalt dar al oamenilor este putinţa de a învăţa"-Leodardo da Vinci.
 

"Natura nu-ti iarta nici un pas peste inconstienta ei si-ti urmareste toate cararile orgoliului, impanzindu-le de regrete." Emil Ciorancitat despre natura

 " Pentru ce nu se ia nici o măsură împotriva zgârceniei,a cruzimii faţă de cei nenorociţi ,a ingratitudinii şi a perfidiei?Cel ce lasă pe un cetăţean să moară de mizerie,deşi îl poate ajuta,nu este oare aproape tot atât de vinovat faţă de societate ca şi când ar fi provocat moartea lentă a acestui nenorocit?" D'Alembert

joi, 6 iunie 2013

Cei inteligenţi cu adevărat sunt şi sensibili.

Persoanele hipersensibile aud, văd, miros, simt mai mult decat cei din jur deci RECEPTEAZĂ mai mult din UNIVERS. La maturitate, gândesc mai mult (introvertite), reflectează, observă mai mult decat restul. Au nevoie de mai mult timp petrecut singure pentru a se putea echilibra psihic si energetic. Nu se lasă înşelate de aparenţe si latura de suprafaţă a unei persoane. Creierul acestora este mai receptiv la detalii şi subtilităţi, primeste informatia din mediul exterior si o proceseaza pentru o perioada de timp mai îndelungată. Senzatiile fizice si psihice joaca un rol primordial in structura lor de personalitate .
Receptivitatea ocupa un loc de cinste, fiind trasatura esentiala, reprezentativa a feminitatii. A fi deschis pentru a primi. Cum altfel ne-am dezvolta? Cum altfel am relationa, ne-am transforma, ne-am bucura de viata?
Avem o relatie ciudata cu feminitatea din noi , CU EMOŢIILE, EMPATIA, emotiile, INTROSPECŢIA... nu este posibil sa lucram cu ele in afara activarii atributelor ce tin de feminitate. .. . Tindem sa o excludem treptat din viata noastra, prin stilul de educare si prin valorizarea modelelor sociale ce pun accentul doar pe un anumit tip de „putere”. Astfel, traim resimtind intens efectele desconsiderarii aspectelor feminitatii: lipsa de sensibilitate, de introspectie, de reflectie, de intelegere emotionala, de deschidere, de flexibilitate, de empatie si intuitie. In general, traim aruncati intr-o logica rigida, masculină intr-o exagerare a rationalitatii, a unei gandiri ce di+seca tot, fara a mai re+întregi, re+uni apoi imaginea si a o intelege in ansamblu, într-o negare a celuilat ...
Feminitatea, sensibilitatea este greşit inteleasa chiar si de catre femei. Pentru ca o asociem puternic cu slabiciunea. Iar in societatea actuala, dorim sa fim oricum, dar in nici un caz slabi. Ii acceptam feminitatii doar cateva dintre atribute, cele care aduc rezultate vizibile si in sfera socio-profesionala - creativitatea, flexibilitatea, sensibilitatea anumitor simturi – muzicale, gustative, olfactive... însă fugim imediat de vulnerabilitate, sensibilitate emotionala, pasivitate, relaxare. Chiar daca suntem femei, inca nu am invatat sa ne cunoastem cu adevarat feminitatea, sa o acceptam in intregime si sa o celebram.
Suntem ancorati puternic in a actiona(masculinitate), cat mai mult, cat mai rapid, cat mai eficient, fara pauze de re+face+re, de reflectare, de relaxare, necesare pentru a ne încarca si a primi ghidare, fara sa-i permitem receptivitatii sa se manifeste mai intens si sa ne sustina, fara sa ştim că doar ea ne poate ajuta, de fapt, sa ne orientam in viaţă si sa primim informatiile de care avem nevoie, inspiratii si insight-uri.
Negam acceptarea principiului feminin ce se afla ascuns si neexplorat in barbat, pricipiu conturat atat de bine de catre Jung prin imaginea arhetipului Anima. Anima reprezinta o latura complexa a barbatului, bogata in aspecte ce tin de feminitate (deschiderea, tandretea, intuitia, compasiunea, generozitatea, rabdarea), care, contrar fata de ceea ce se crede in mod obisnuit, daca sunt integrate in psihismul sau, completeaza si amplifica puterea interioara. (Principiul masculin prezent in femeie este constituit de arhetipul Animus.)
Suntem impinsi inconstient, din strafunduri, sa ajungem sa ne depasim dualitatea initiala, oscilatia si negarea cand a unui pol, cand a celuilalt.
Insa, a nu valoriza si a nu intrebuinta aspectele reprezentative ale celeilalte jumatati, ne lasa incompleti si incapabili sa beneficiem din plin de toate experientele si darurile acestei vieti.
Receptivitatea, ca si calitate cu importanta vitala in existenta noastra, ar trebui sa re+stabil+easca pozitia esentiala a feminitatii, de complementaritate cu cea masculina, nu de superioritate, nu de inlocuitoare, nu de subordonata.
RECEPTIVITATEA este cea care face posibila cresterea pe toate nivelele fiintei noastre, ajutandu-ne de la a primi hrana si a ne bucura de ea prin simturi, a primi informatie, energie, noi idei, pana la a primi semnale abia perceptibile din jur, de la sine si de la ceilalti - intuitia.
RECEPTIVITATEA presupune o deschidere fina catre Univers si catre noi insine, o deschidere plina de credinta, curiozitate, atentie si rabdare, o deschidere de care avem din ce in ce mai multa nevoie acum, pentru a ne indrepta spre nou, pentru a schimba paradigme si a ne asuma creatia unei vieti acordata mai fin cu sufletul nostru.


"Cei inteligenţi şi sensibili au întotdeauna momente de îndoială" Camil Petrescu