miercuri, 14 august 2013

Apa în simboluri și reprezentări


Apa este un lichid inodor,insipid,incolor de cele mai multe ori sau uneori albastrui sau in chiar verzui in straturi groaseApa este o substantă absolut indispensabilă vietii, indiferent de forma acesteia, fiind unul dintre cei mai universali solventi. Apa este un compus chimic al hidrogenului si al oxigenului, având formula chimică brutăH2O .Apa este una din substantele cele mai răspândite pe planeta Pământ, formând unul din învelisurile acesteia, hidrosfera.
În mitologie, apa este un element primordial, simbol al vietii, al regenerării si al puritătii. Lumea apelor, a mărilor este diferită de cea a uscatului, a oamenilor, având tărâmuri si adâncimi necunoscute si mistice. Asa se explică multimea creaturilor fabuloase, considerate a trăi în ape: Lumea apelor era protejată de aceste fiinte si guvernată de zeii apelor. Oamenii trebuiau să aducă ofrande acestor zei înainte de a porni pe mare pentru a nu atrage asupra lor mânia apelor. În aproape toate mitologiile, lumea oamenilor se întindea până la marele ocean ce o înconjura. Dincolo de acest ocean urma capătul lumii. În mitologia nordica în adâncul oceanelor exista o lume a mortilor condusă de Ran, dar unde mergeau doar cei înecati.

În mitologie, apa este văzută în foarte multe ipostaze:
1. Apa, ca element al genezei; În conceptia multor popoare, dar si în Biblie, se sustine că omul a fost făurit din lut, adică din apă si pământ, elemente ce făuresc lumea însăsi. Astfel omul devine o miniatură a lumii prin armonizarea apei cu pământul. Un alt mit al apei ca element al genezei este nasterea Afroditei, din mitologia greacă. Se spune că această zeită s-a născut din spuma mării si sângele luiUranus. Această geneză spectaculoasă pune în evidentă caracterul pur, sublim al elementului apă, Afrodita, zeită a iubirii, fiind un ideal al frumusetii. Chiar numele îi provine de la cuvântul grec “afros” însemnând “spuma mării”.
2. Apa, ca element al vitalitătii, al regenerării si al învierii. Această caracteristică este foarte bine evidentiată de basmele românesti, în mitologia românească unde întâlnim termenul “apă vie”. “Apa vie” este apa pe care eroii de basm o beau pentru a-si recăpăta energia si forta, necesară în luptele epuizante contra dusmanilor. În “Povestea lui Harap-Alb” de Ion Creangă, personajul Harap-Alb este înviat cu apă vie si apă moartă.
3. Apa, ca element al nemuririi, al tineretii vesnice si al invincibilitătii; un mit ilustrând această proprietate a apei este cel al scăldării eroului din mitologia greacă, Ahile în apele Stixului de către mitologii “fântâni ale tineretii”, a căror apă oferă celui care o bea tinerete vesnică.
4. Apa, ca element al distrugerii; În foarte multe mitologii se întâlneste mitul unui potop urias, care scufundă sub apele sale întreaga lume, mai putin piscurile muntilor si în urma căruia reusesc să se salveze un număr mic de oameni si animale. Cel mai reprezentativ este Potopul lui Noe, în care Noe reuseste să salveze câte o pereche din fiecare specie de animal. În toate mitologiile în care se întâlneste potopul, acesta este trimis de forta divină, ca pedeapsă pentru neascultarea muritorilor. Apa poate avea si rol apocaliptic. În mitologia nordică, în ziua deRagnarok, sarpele Jormungand se va ridica din ocean, miscările sale îngropând sub ape lumea oamenilor, Midgard.
5. Apa, ca element al metamorfozei; De această proprietate a apei este legat mitul lui Narcis, erou al mitologiei grecesti. Acesta a rămas îndrăgostit de chipul său, privindu-l în unda unui lac si vrând să se apropie de el, a căzut în apă si s-a înecat. Trupul său s-a metamorfozat sub proprietatea magică a apei, într-o narcisă. 6.Apa, ca element transcedental Luntrasul Charon, personaj apartinând mitologiei grecesti, era singurul navigator al râului Styx. Acest râu reprezenta singura cale de trecere către tărâmul mortilor. Acest mit este cauzatorul unui obicei păstrat si în zilele noastre, acela de a pune doi bani pe ochii defunctului. Acesti bani aveau sa fie oferiti luntrasului în schimbul traversării râului.

Apa este principala noastră sursă de viaţă. Este la fel de importantă pentru cadrul natural sau evenimente ecologice cât şi pentru structuri sociale şi economice. Mirosul mării, sunetul unui pârâu învolburat şi infinitatea liniştită a oceanului sunt numai câteva aspecte care fac locurile din apropierea apelor atât de extraordinare.
Apa, ca element natural sau artificial, aduce miscare sau imobilitate momentană într-un ansamblu architectural. Pe suprafaţa calmă, liniştită, a unei oglinzi de apă apar imagini reflectate ale clădirilor din apropiere, cu jocuri de lumină şi umbră. În mişcare lentă sau violent, cu debit mare sau în cădere, zgomotoasă, animă ansamblurile care o însoţesc, defineşte direcţia spre un element, conduce spre un anumit centru de interes.Factori estetici ai unui râu sunt: Peisajul (vederea, panorame, diversitatea florei şi a elementelor geologice, colorit, forme şi contraste); Stimularea senzorială (regim de temperatură, vânt şi alte elemente aeriene, sunete, mirosuri, matrici vizuale); Interese intelectuale (oportunităţi pentru procese cognitive, ecologie, geologie, floră şi faună sălbatică, diversitatea subiectelor disponibile pentru observare şi studiu); Interese emoţionale oameni, accesibilitatea, factori climatici); Obstacole şi disconforturi (floră şi faună periculoasă sau deranjantă, accesibilitatea, factorii climatici); Factori culturali (tradiţiile de utilizare a teritoriului şi principiile de management urbanistic, poluarea peisagistică, influenţe istorice, mentalităţi…)La aprecierea estetică subiectivă a unui râu, cei mai importanţi factori dintre cei enumeraţi sunt: vederea, coloritul, vegetaţia (cantitate, varietate), spaţiozitatea / vastitatea, serenitatea, naturaleţea, valurile, turbiditatea, absenţa poluării. Trebuie înţeles însă impactul de ansamblu, pe toate liniile şi pe termen lung. Trebuie înţeles că apa e factor limitant al dezvoltării, iar în caz de criză poate distruge civilizaţiile sau genera grave conflicte, find nu doar o problemă pentru manageri, conservaţionişti şi specialişti, ci şi o importantă chestiune politică de nivel înalt

Factorii ce pot influenţa modul în care percepem şi interacţionăm cu apa sunt:
poziţionarea – apa poate să apară in diferite forme in funcţie de poziţionare, de décor; alta este imaginea unei oaze de apă din mijlocul deşertului, faţă de cea dintr-o pădure deasă si răcoroasă, alta este imaginea unei pete de apă sus pe stâncile munţilor, aproape de cer, şi altfel arată o fântână într-un oraş aglomerat, înconjurată de cladiri înalte; ­conţinutul – efectele variază în funcţie de conţinutul apei: arată altfel pe o plajă nisipoasă, între rocile unui râu montan, într-o mlaştină, pe o frunză fină, sau pur si simplu o suprafată umedă pe un paviment. ­mişcarea – apa nu este niciodată mai frumoasă decât atunci când este limpede. Încremenirea, fie că este un mic lac sau un vast ocean, iţi oferă un strop de linişte, oferită oricui se opreşte să o admire. Unduirile râurilor sau ale canalelor sau curenţii mărilor formează unduierile suprafeţii, care au şi ele puterea de a influenţa modul în care simţim. -iluminarea – în întuneric, prezenţa apei este simţită fie prin sunet, fie prin miros. Chiar şi atunci când nu poate fi văzută, prezenţa sa este simţită; uneori cea mai fină lumină a lunii îi accentuează misticismul; efectul iluminării slabe a unui cer de iarnă pe o întindere de apă te pot face să te simţi mai întristat si rece. Lumina soarelui apare ca o scânteie pe suprafată reflectantă a apei, iluminează fiecare curbură şi penetrează apa clară pentru a ne dezvalui conţinutul. Mişcarea soarelui de la răsărit la apus aduce cu ea şi modificări în imaginea peliculei de apă, arătându-ne cât de complexă este aceasta.
anume tipar dacă nu sunt tulburate de mişcări terestre majore, însă vântul se schimbă dramatic de la anotimp la anotimp, de la zi la zi şi de la o clipă la alta. ­sunetul – sunetul este felul în care natura vesteşte prezenţa apei cel mai plăcut; huruitul moale al oceanului, dincolo de dunele de nisip sau murmurul blând al unui pârâu din pădure ne arată că sunetele apei au toate caracteristicile muzicii: variaţia volumului, blândeţe, ritm, claritate şi, cel mai important, armonie. ­culoarea – apa în natură este rareori “un lichid incolor”, asa cum ne spune dicţionarul. Adesea apa este nuanţată cu pete vegetative sau colorată de argilă. În general, culoarea pe care o vedem pe apă este dată de împrejurimile reflectate. ­adâncimea – cu cât apa este mai adâncă cu atât culoarea sa este mai intensă.
Capitolul 2 – Prezenţa în oraşe Este bine ştiut că specificul natural influenţează structura şi orientarea ansamblurilor. Trei dintre laturile Pieţii Concordia de la Paris sunt definite de elemente naturale, iar axa longitudinală de compoziţie este orientată spre Sena. Piaţa principală din Cardiff capitala Ţării Galilor, este realizată prin îmbinarea elementului construit cu cel natural, reprezentat de un masiv plantat, parţial defrişat. Pentru oraş, apa poate fi mai mult decat o modalitate de simplificare a ritualurilor noastre zilnice. Deşi multă vreme ignorata, prezenţa sa in oraş, ca parte a acestuia si ca element important in viaţa comunităţilor, devine tot mai mult discutată şi căutată.
Ca prezentă majoră în spatiul urban, ca element natural definitoriu al orasului respectiv, poate fi atat un element dinamic – apă curgătoare (râu, pârâu, fluviu) cât si element static – apă stătătoare (lac, mare, ocean). În functie de gradul de interventie umană, frontul la apă poate fi: ­Limită naturală – grad redus de interventie umană, aspect natural, organic ­Limită geometrică – grad major de interven?ie umană, malurile sunt precise, bine definite, este
locul în care orasul îsi expune arhitectura – este des întâlnită în toate ora?ele cu deschidere către o apă incepând cu secolul al XVII-lea ­Limita intermediară – interventia umană încearcă să imite forme naturale pentru a crea o impresie de comunicare cu formele initiale.
importante constructii ingineresti în faze incipiente ale istoriei. Astăzi, arhitectii preferă siturile lângă apă datorită calitătiilor sale recreative, însă, tehnic vorbind, văd apa ca pe o fortă ostilă care dăunează clădirilor. Inginerii au tendinta de a găsi solutii pur tehnice la întrebarile legate de apă si adesea caută să se convingă pe sine, dar si pe altii că aceste solutii sunt indispensabile
Incă de la construirea Babilonului acum 2500 de ani, prin mijlocul căruia curgea legendarul fluviu Eufrat şi de la primele aşezări cu character urban realizate pe văile marilor fluvii ( Nil, Gange, Tigru, Fluviul Galben) a fost evidentă relaţia apă -oraş, al cărei rezultat a fost un salt uriaţ al societăţii omeneşti. Mai târziu, apa a continuat să se afirme ca un element apreciat în oraş şi pentru valorile sale decorative în diferite ipostaze. Agrippa, în perioada cât a fost edil al Romei, a construit nu mai puţin de 105 fântâni arteziene şi 700 de piscine de diferite dimensiuni. Artiştii Renaşterii au reluat tradiţia romană, împodobind cu fântâni nu numai oraşele Italiei, ci şi pe cele ale întregului Occident European. Frumuseţea unor oraşe străbătute de canale, cum ar fi Amsterdam sau Veneţia se datorează îmbinării perfecte dintre arhitectură si apă, existenţa unei căi maritime pentru transport de bunuri sau persoane, facilitatea de a asigura apă potabilă sau canalizare erau decisive in alegerea unei locaşii şi ajutau la formarea tramei stradale. În timpul perioadei industriale, malurile apelor erau ocupate de fabrici, în mare parte datorită posibilitătii de folosire a apei ca mijloc de transport, cât şi aceluia de deversare a deşeurilor. Fenomenul abandonării fâşiilor fluviale a început în anii `50 în Statele Unite şi s-a extins apoi în restul lumii industrializate în anii `60 şi `70, când motive de natură economică, dar mai ales tehnologică, au dus la inutilitatea şi declinul activităţilor industriale situate pe malul apei.
În urma abandonării malurilor apelor s-au căutat modalităţi de renovare si transformare urbană a acestor zone părăsite.
După revoluţia industrială a început un proces intens de regularizare a cursurilor de apă, fiind aduse din ce în ce mai mult sub control. Erau îndreptate, canalizate, se construite peste, îngropate sau completate. Încrederea că toate acestea vor fi în întregime susţinute de tehnologia existentă a fost spulberată de inundaţii, care apăreau din ce în ce mai des şi cu mai multă intensitate.Un caz deosebit este cel al oraşului Valencia: In 1957, “Ciutat Vella”, zona istorică a oraşului a fost grav inundată de râul Turia, în unele locuri nivelul apei atingând până la 2 metri înalţime.Pentru a evita asemenea inundaţii catrastrofale, edilii oraşului au decis devierea cursului râului la câţiva kilometri mai sud de oraş. Albia lui secată a devenit atracţia oraşului: un fluviu de verdeaţă cum nu are nici un Stiintei. Kilometri de atractii separate intre ele de podurile mai vechi sau mai noi ale orasului.
Omul priveşte apa prin prisme economice, o preţuieşte pe baza debitului sau calităţii sau a valorii de utilizare (navigaţie, pescuit etc.). Ea are însă o valoare mare intrinsecă şi subiectivă prin faptul că vederea ei ne face plăcere, ne merge la suflet. Un peisaj marin sau cu un râu sau un lac este o mare valoare, dar greu de preţuit în bani. În schimb putem să înţelegem mai bine valoarea sentimentală aplecându-ne puţin asupra evaluării estetice a apelor. Omul modern s-a lăsat prins de febra “luptei cu natura” şi de o necugetată cursă a transformării şi amenajării râurilor, văzute prea mult sub aspect de simplu canal pe care se scurge un fluid a cărui energie şi alte valori materiale pot şi trebuie valorificate. Acum omul reevaluează această abordare şi dă tot mai multă atenţie nu doar aspectelor ecologice ci şi celor estetice, deoarece râurile sunt un element de bază în peisajul natural de care psihicul uman are nevoie.
Unde nu e destulă apă sau nu de calitate suficientă, consecinţele asupra societăţii sunt deosebit de complexe. Afectarea sănătăţii vine din patologia hidrică, dar şi indirect prin hrana neadecvată generată de secetă şi sărăcie, provocată şi ea de lipsa apei. Unde oamenii şi mai ales copii stau ore întregi la coadă şi cară apă mulţi kilometri, se reduce timpul disponibil pentru alte activităţi şi în cazul copiilor pentru educaţie, ceea ce la rândul ei reduce şansele ieşirii din acel cerc vicios de subdezvoltare.De aceea, apa este considerată un element strategic şi o resursă tot mai disputată. În China sau California, metrul cub de apă folosit în industrie aduce de zeci de ori venit mai mare decât dacă e folosit în agricultură, ceea ce produce importante dileme şi tensiuni sociale şi economice. Oraşe americane cumpără imense terenuri agricole la mari distanţe numai pentru a dobândi drepturi asupra apelor subterane… În interiorul multor ţări, apar tensiuni între comunităţile de unde se prelevează multe ape pentru folosinţele altora şi guverne sau beneficiari…
CONCLUZII:Natura trebuie ocrotită nu împotriva omului, ci împreună cu el. Omul primitiv a dus o luptă acerbă pentru supravieţuire, dar nu “contra naturii” cum adesea se spune de către omul modern, ci în cadrul ei. Marea greşeală a fost proclamarea naturii ca adversar, închipuirea oceanelor, munţilor, codrilor sau peşterilor ca sălaş al diavolului şi demonilor, ideea de a “îmblânzi” natura. Probabil cea mai relevantă sinteză a spiritului acestei iresponsabile atitudini este afirmaţia lui Miciurin cum că “Nu putem aştepta ca natura să ne dea picătură cu picătură; ceea ce vrem, nu o putem distruge ci doar modifica prin perturbarea actualului echilibru natural. Natura va supravieţui, se va readapta noii situaţii, nu însă şi specia noastră. Ocrotirea naturii este o activitate interdisciplinară, unde se întâlnesc ştiinţele biologice şi cele nebiologice. Este o activitate de gestionare, care are ca scop menţinerea diverselor valori naturale (specii, populaţii, habitate, comunităţi, peisaje etc.). Ea are ca sarcini evaluarea, menţinerea şi refacerea stării naturale. Şi în cadrul ideii de “ocrotirea naturii” concepţiile au evoluat pe măsura mai bunei cunoaşteri şi înţelegeri a ei. Astfel, de la ocrotirea speciilor s-a trecut la ocrotirea habitatelor (locurilor de viaţă) apoi la ocrotirea comunităţilor naturale şi în fine la ocrotirea biodiversităţii.Paradigma ecologică clasică afirma că în natură există echilibru, că totul e să reducem intervenţia umană şi atunci prin autoreglare evoluţia va fi spre un echilibru prognozabil. Pe baza acestei paradigme s-a promovat ocrotirea naturii prin îngrădirea şi păzirea unor zone. Această concepţie s-a dovedit falsă. Natura este de fapt într-un echilibru dinamic, în continuă transformare, modificare influenţată de factori întâmplători, ce direcţionează evoluţia în direcţii diferite. Sistemele naturale sunt sisteme deschise, cu o reglare externă, în care au un rol important şi “catastrofele” naturale. Dacă zona naturală e suficient de mare, pe ansamblu putem vorbi de un echilibru, deşi în orice subzonă luată individual nu este echilibru, dar sunt în schimb cicluri evolutive. De aceea, ocrotirea naturii nu se poate face prin câteva “arii protejate” oricât de bine le “ocrotim” -mai ales dacă au dimensiuni mici -ci e nevoie de o reţea de arii protejate şi coridoare ecologice, de abordare globală. Din păcate ocrotirea naturii este în continuare influenţată de factori subiectivi emoţionali. Astfel, omul este mai tentat să ocrotească nu speciile cele mai periclitate, ci cele mai “charismatice” -mari, “frumoase”, de care e ataşat sentimental. Asemenea categorisiri sunt adânc înrădăcinate în cultură şi mentalităţi şi nu va fi uşor ca oamenii să renunţe.
APA ARE MEMORIE:
Un documentar impresionat il reprezinta”Apa are memorie”
Din ceea ce cunoastem, apa e substanta ce mai raspandita de pe pamant, se presupune ca viata biologica de pe pamant a aparut si apoi evoluat din apa si orice fiinta biologica (micro-organisme, plante, animale, …) e compusa in cea mai mare parte din apa. Spre deosebire de alte substante cunoscute, apa are proprietati deosebite si unice, documentarul arata cateva din aceste proprietati si incearca sa demonstreze din perspectiva stiintifica si religioasa ca apa e mai mult decat o
substanta chimica. De exemplu, apa, spre deosebire de alte substante, la frig (inghet) se dilata si apoi la cald se contracta, sau alt exemplu, apa isi schimba structura moleculara in functie de ambientul si undele din jur, moleculele cristalizate au forme diferite si chiar sugestive: armonioase sau degradate, daca apa este expusa la o muzica clasica sau una haotica. Ceea ce incearca sa arate mintii omului acest documentar, prin demonstratiile si ideile prezentate, este faptul ca apa are memorie, se comporta ca un element care inregistreaza informatia, orice eveniment (chiar si gandul omului), si isi schimba structura moleculara sub influenta acestora si poate transmite (comunica) informatia stocata. Aspecte care fac astfel sa fie intelese multe lucruri catalogate ca inexplicabile, minuni sau fenomene supranaturale, deoarece toate au in diferite feluri legatura cu apa.
Omul este compus peste 70% din apa, apa este peste tot in natura, putem spune ca natura ese in general din apa si rezultate ale apei sub diferite forme. Faptul ca apa poate comunica, cea din om cu cea din natura sau alta fiinta, si ca reactioneaza la gandul omului, care are o influenta mai puternica cu cat omul are o credinta curata si puternica, face sa para ceva posibil si poate chiar normal schimbarea apei in vin, aparitia ploii prin credinta sau vindecarea trupului tot prin puterea gandului, a credintei. Nu conteaza rasa, religia sau ideologia, ci important e credinta din sufletul nostru si cum gandim.
Daca vizionati cu interes acest documentar si cugetati cu gand bun, lipsit de prejudecati, la cele prezentate, veti intelege mai bine si mai clar aceasta legatura intre apa, om, gand si credinta.Un lucru care spre final mi-a atras atentia in mod deosebit este forma perceputa a structurii cristalizate a apei.La cuvantul care exprima sentimentul iubirii, cristalele apei au forma unei coronite de flori, a unui inel; iar cristalele formate la cuvantul pentru suflet au forma unui inel impartit in 3 parti separate. Astfel, treimea unita e (formeaza) iubirea si se poate spune ca implinirea sufletului reprezinta iubire. Mai multe exemple din religie, natura si experimente stiintfice in care elementul principal e Apa poti descoperi in film, din care puteti intelege o parte din cat de important este gandul bun."
VOICU IOANA CORINA-MASTER MOC AN II 

marți, 13 august 2013

MECANISME DE CONTROL prin mecanismele de coping

Si totusi inca exista mecanisme de copiere (sub+constiente) pentru obtinerea unei placeri imediate, fara investitie pe termen lung in rezistenta pentru adevar,Iubire, pentru credinta in oameni si nu in lucruri, fara investitii in oameni (educatie, sanatate) ci in lucruri , fara rabdarea obtinerii prin constructia pas cu pas a unor virtuti umane...fara medierea dintreminte si inima...Nimic nu se castiga fara munca interioara si exterioara, fara perseverenta si vointa, fara iubire pt tine si in egala masura pt aproapele tau, fara rabdare , altruism, generozitate, blandete, cinste ...etc. Toate sunt virtuti ce se implinesc doar prin medierea dintre minte si inima, dintre iubire si ratiune...Nu poti ajunge la etajul 10 al unei cladiri netrecand prin celelalte etaje. De acord, viteza de ajungere in varful cladirii difera de la individ la individ, dar... pe scari, cu liftul, cu avionul... pornesti de pe pamant , unde ai aterizat cand te-ai nascut pt a experimenta pas cu pas...
MECANISME DE COPING
-procese (sub)conştiente
-produse în contact cu realitatea ;
-permit confruntarea cu realitatea ;
-implică scop şi perspectivă (sunt orientate spre prezent şi/sau viitor);
-au (necesită) flexibilitate ;
-permit exprimarea afectivă ;
-preced sau succed reacţiei de stress;
-sunt orientate spre interior sau exterior;
-au eficienţă situaţională.
"Copingul desemnează un “efort cognitiv şi comportamental de a reduce, stăpîni sau tolera solicitările interne sau externe care depăşesc resursele personale” (Lazarus şi Folkman)
Coping-ul este o adaptare la stres, copiind uneori doar prin memorare, fara intelegerea profunda (ne+afectiva) a unor metode exterioare.
Sunt fff putin oameni ce se adapteaza in aceeasi masura , exteriorului si interiorului propriu, adica sa-si pastreze
propriul echilibru, propria masura a BUNULUI SIMT.

Cand stresul (presiunea interioara) interior depaseste pe cel
exterior, inseamna ca a intervenit de+pres+ia.
copingul desemnează orice mecanism de prevenţie şi adaptare la stres, orice tranzacţie între subiect şi mediu în vederea reducerii intensităţii stresului. De subliniat că adaptarea se referă nu numai la convieţuirea cu stresul. Mecanismul de coping este mai general decât cel de adaptare. El vizează nu numai modificarea funcţiilor unui sistem pentru a face faţă cerinţelor unui mediu dinamic, ci chiar ANIHILAREA FACTORILOR de MEDIU care au reclamat noua adaptare, o forma de EGO+ism .

Studiile moderne relevă că sănătatea psihosomatică a
persoanei umane se află în dependenţă mai strânsă de mecanismele de AUTOcontrol sau de adaptare la stresul interior si exterior (echlibru, autocentrare ) decât de intensitatea şi formele stresului la care este supusă.
Adaptarea la stres se face prin mecanisme de coping. Unele mecanisme sunt intuitive interiorizate (ex; absenteismul, evitarea, fuga, autoaparare... ) altele se învaţă într-o intervenţie psihologică exteriorizata(ex; cooperarea,
conlucrarea, cooperarea= interrelationarea ) .


Rezumând mecanismele de copiere sunt totalitatea modalităţilor de CONTROL (manifestate in interior sau exterior)
-preventive ( care anihilează sau modifică prezumtivele efecte negative ale unei situaţii viitoare) sau
-adaptative la distres, dacă acesta a fost deja indus.



Ce e mai simplu să schimbăm lumea şi mersul ei ? sau ne schimbăm noi după lume (prin mecanisme de coping)? 


Cei nerealişti –aleg aceea de a schimba lumea, uitand de ei, dand vina pe altii, aratand cu degetul catre altii nevazand ca alte degete se intorc catre ei insisi, criticand si crezand ca pot controla pe altii mai mult decat se autocontroleaza pe ei insisi, asteptand mai mult de la altii decat de la ei, neasumandu-si, neresponsabilizandu-se ...


Si toate exagerarile de control asupra altora mai mult decat propria persoana sunt din TEAMA de a nu pierde ceea ce deja au castigat, de a nu pierde PUTEREA, FUNCTIA, LOCUL, propria putere de autocontrol...deVALORIzand, disPRETuind si crezand ca pot controla mai mult decat pe ei insisi. O forma de lacomie dar si risipa a controlului, o iubire de a poseda si controlul altora, o incalcare a DREPTULUI Liberului arbitru al aproapelui, un viol, abuz chiar la LIBERTATEA OMULUI de a alege. Lacomia este sora ci des+frana+rea, lipsa propriei  masuri interioare, lipsa chiar a autocontrolului, a echilibrului interior. 

Mecanisme de copiere sunt mecanisme de control, lipsite de supraconstienta, sau o forma de EGO-ism dorind sa controlezi exteriorul mai mult decat propriul interior, o pierdere a autocontrololui prin dorinta de a domina exteriorul , dorinta manipulativa prin agresiune. Aceeasi LEGE CAUZA-EFECT, Agresor-Victima, Lege karmica. 
 “Lăcomia este iubirea exagerată de a poseda , de a avea în stăpânire” CICERO

"Libertatea unui OM are DREPT LIMITE libertatea celuilalt. E o ordine" I KANT 

luni, 12 august 2013

Citate Viata

1.“Nereusita este doar posibilitatea sa iei totul de la capat, doar ca mai intelept”. © Henry Ford
2. “Daca problema poate fi rezolvata nu trebuie sa-ti faci griji. Daca problema nu poate fi rezolvata nu are sens sa-ti faci griji.” © Dalai Lama
3. “Chiar daca esti foarte talentat si depui si mult efort, pentru unele rezultate este nevoie de mai mult timp: nu o sa primesti un copil dupa o luna chiar daca o sa ai 9 femei insarcinate.” © Warren Buffet
4. “Odata in viata fortuna bate la usa fiecarui om, iar in foarte multe cazuri, se intampla ca omul se afla printr-o carciuma pe undeva si nu aude.” ©  Mark Twain
5. “Cel mai mare neajuns al nostru este ca renuntam prea repede. Cel mai corect drum spre succes este sa mai incerci o data.” © Thomas Edison
6. “Personal, iubesc capsunile cu frisca, dar pestii, nu stiu de ce, prefera ramele. Iata de ce eu cand plec la pescuit, nu ma gandesc la ce imi place mie, ci la ce ii place pestelui.” © Dale Carnegie
7. “Dimineata cand ma trezesc imi pun o intrebare: Ce trebuie sa fac azi?, iar seara inainte de culcare: Ce am reusit sa fac azi?” © Pitagora
8. “Sarac, ghinionist, nefericit si bolnav este acela care foloseste prea des cuvantul maine”. © Robert Kiyosaki
9. “Batranii intotdeauna ii sfatuiesc pe cei tineri sa economiseasca banii. Este un sfat prost. Nu adunati maruntisul. Investiti in propria persoana. In viata mea nu am economisit un dolar, pana nu am atins varsta de 40 de ani.”  © Henry Ford
10. “Eu asta vreau. Inseamna ca asta si va fi.” © Henry Ford
11. “Eu nu am suferit infrangeri. Eu am gasit 10.000 de metode care nu merg”. © Thomas Edison
12. “Munca este grea atunci cand se ingramadesc treburi usoare pe care nu le-ati facut cand trebuia”. © John Maxwell
13. “Inainte vorbeam: “Sper ca totul se va schimba. Pe urma am inteles ca exista un singur mod pentru ca totul sa se schimbe – sa nu te dai batut niciodata”. © Jim Rohn
14. “Lectia pe care am invatat-o si pe care o respect toata viata a constat in faptul ca trebuie sa incerci, sa incerci si sa incerci din nou – dar niciodata sa nu te dai batut.”  Richard Branson
15. “Fa azi ceea ce altii nu fac ca sa traiesti maine cum altii nu pot.” Zig Ziglar

"Banii se pot cheltui, chiar pierde, însă averea minţii rămâne neatinsă." Mihail Drumeș

"Dacă trecutul nu te mulțumește, uită-l pe loc. Alcătuiește-ți o nouă viață în care să crezi. " Paulo Coelho

"Nimic nu este mai de prețuit decât valoarea zilei." Johann Wolfgang von Goethe

”Cel ce se îndoieşte de victorie pierde singur.” Lao Tse

”A fi într-o minoritate, chiar şi o minoritate de unul, nu te face nebun.” George Orwell

”Persoana care ştie ce e viaţa priveşte dificultăţile ca pe nişte oportunităţi.” Norman Vincent Peale


”Omul nu este propriul lui prezent. El este propriul său viitor.” Constantin Noica

"Să creezi ca un zeu, să poruncești ca un rege, să muncești ca un rob!" Constantin Brâncuși

" Studiind istoria minţii umane, suntem, mereu, impresionaţi de faptul că dezvoltarea minţii înseamnă lărgirea capacităţii conştiinţei, şi că fiecare pas înainte a fost o realizare extrem de dureroasă şi laborioasă. Aproape că am putea spune că nimic nu urăşte un om mai mult decât să renunţe chiar şi la o fărâmă din inconştientul său. Întrebaţi-i pe cei care au încercat să lanseze o idee nouă! " Carl Gustav Jung

"Nu-mi place când se poate şi-aşa, şi-aşa. Ar trebui să fie ori aşa, ori deloc. "( Albert Einstein)

"Linia dreaptă e drumul cel mai scurt între două puncte şi cel mai lung între două suflete." ( Nicolae Iorga)

miercuri, 7 august 2013

"Cea mai buna relatie este cea in care iubirea reciproca depaseste nevoia fiecaruia" Dalai Lama

SERVICIUL RECIPROC este o conditie esentiala ce sta la BAZA progresului. RECIPROCITATEA ESTE ESENTiala. Fara reciprocitate se naste FRUSTRAREA, constienta sau nu. 
Caci frustrarea este o lipsa de reciprocitate. 

Reciprocitatea este o forma de colaborare, conlucrare, cooperare,...
RELAŢIILE DE CO+OPERARE, CO+LABORARE, CON+LUCRARE sunt cele ce au efecte POZITIVE(câştig=câştig ) asupra ambilor parteneri. Sunt relaţii de SIMBIOZĂ, de Câştig reciproc, de COMPLET+ARE, ÎMBINARE, UNIFICARE .
Relaţiile de concurenţă sau competiţie au efecte negative de separare (pierdere=pierdere) asupra partenerilor.
Relaţiile de exploatare ca parazitismulu şi prădătorismul are efect pozitiv pt prădător şi parazit dar negativ pt gazdă şi pradă.
Orgoliul , supraevaluarea, lăcomia puterii, lăcomia afirmării a
făcut să nu mai existe co+operarea....lipsa empatiei

Constiinta fiecarui om este strans legata de starea de fericire spre care accedem fiecare dintre noi si dorinta de evolutie spirituala , dezvoltare personala deopotriva, fara de care noi ca fiinte nu am putea dobandi starea de liniste si pace sufleteasca dar si o stare deplina a constiintei prin care sa ne intelegem pe noi insine si pe cei din jur. Din pacate multi leaga fericirea de lucrurile exterioare.
Evolutia noastra se produce atunci cand tinem seama si de INIMA noastra. Sa nu uitam de armonia cu sufletul nostru prin inima noastra. .Ceea ce conteaza cu adevarat sun OAMENII , nu lucrurile.


"Secretul înțelepciunii este să știi ce lucruri să treci cu vederea." William James
Primul pas – numeste-ti greseala si asuma-ti-o., oricare ar fi fost cauza erorii tale. Doar invata din constientizarea ei.
Al doilea pas – schimba rolul cu cealalta persoana. Cum te-ai simti daca ai fi realmente in locul ei? Tine minte aceasta senzatie. Poti sa-ti exprimi empatia cu cel sau cea pe care ai ranit-o, dar fii atent(a): lasa-i celuilalt posibilitatea de a te contrazice. Poate ca se simte altfel decat te-ai simti tu in aceeasi situatie.
Al treilea pas – cu sinceritate, cere-ti iertare. Oamenii sunt cel mai dispusi sa ierte, daca simt ca cel care le-a gresit este sincer.
Al patrulea pas – fii creativ(a). Gandeste-te ce i-ar face cu adevarat o bucurie celui care te iarta. Oricum, pentru a sti ce-l pasioneaza trebuie sa il privesti cu atentie si sa-i intelegi universul interior.
DESCHIDEREA catre noi inSINE si catre altii este imPORTanta. Orgoliul (supraevaluarea) ne impiedica sa ne recunoastem propriile greseli.


EXEMPLU nu este principalul lucru in influentarea altora , el este SINGURUL.
Liderii sunt aceia care dau tonul, ei creaza atmosfera in care succesul devine mai usor de obtinut. Asa cum este ATITUDINEA conducatorului, asa va fi atitudinea celor cu care lucreaza. Un lider nu poate cere de la altii ceea ce nu cere de la el insusi. Cei care ii urmeaza pe lideri nu pot ajunge decat pana acolo unde liderul ajunge.


" Studiind istoria minţii umane, suntem, mereu, impresionaţi de faptul că dezvoltarea minţii înseamnă lărgirea capacităţii conştiinţei, şi că fiecare pas înainte a fost o realizare extrem de dureroasă şi laborioasă. Aproape că am putea spune că nimic nu urăşte un om mai mult decât să renunţe chiar şi la o fărâmă din inconştientul său. Întrebaţi-i pe cei care au încercat să lanseze o idee nouă! " Carl Gustav Jung