Pentru a deveni LIBERI este imPORTant să devenim resposABILI pentru sufletul (psihicul) nostru.
Nivelul cel mai ridicat al ignoranței este să respingi ceva despre care nu știi nimic.
Rezistența la schimbare este ceea ce protejam noi fata de dezvoltarea noastra personala, este practic o TEAMĂ care ne sperie prin faptul ca ne face sa ne simtim depasiti. De notat, rezistenta, personalitatea si simptomele, toate, se DEZVOLTĂ la un NIVEL INCONȘTIENT.
Au fost identificate 6 motive psihologice pentru aceasta atitudine de opozitie in fata schimbarii :
- Lipsa convingerii ca schimbarea este necesara. Daca celalalt NU CUNOAȘTE si NU ÎNȚELEGE clar scopul necesitatii unei eventuale schimbari, acesta va considera starea sa actuala ca fiind satisfacatoare, iar orice efort de a o schimba apare drept inutil si deranjant.
- Schimbarea impusa este resimtita ca neplacuta. In general, oamenilor nu le place sa fie tratati ca niste obiecte pasive. Nu le plac schimbarile care le sunt impuse si in legatura cu care nu-si pot exprima nicio parere.
- Surprizele nu sunt agreate. Surprizele care chiar il iau pe celalalt prin surprindere nu vor placea. Orice schimbare de perspectiva are NEVOIE de TIMP pentru a putea fi perceputa si tolerata. In cazul unor schimbari bruste, fara a intelege exact ce se intampla, celalalt poate sa prefere situatia din prezent asa imperfecta cum este ea in locul unui viitor NE+CUNOSCUT si ne+sigur.
- Teama de incapacitate si esec. Chiar daca ar fi convins de necesitatea schimbarii, partenerul de cuplu poate fi ingrijorat de capacitatea sa de a se adapta la schimbare si de a-si pastra si imbunatati atitudinea intr-o situatie data. Sau se poate simti amenintat, punand la indoiala propria sa capacitate de a reusi sa se schimbe.
- Practicile, obiceiurile si realitatile sunt tulburate. Ca urmare a schimbarii, practici si obiceiuri de viata bine stabilite si deplin stapanite pot deveni invechite, iar relatiile familiare pot fi modificate sau total distruse. Aceasta poate conduce la stari de frustrare si de insatisfactie considerabile.
- Lipsa de respect si incredere in persoana care solicita schimbarea. De regula, oamenii sunt banuitori cand este vorba de o schimbare propusa de cineva in care nu au incredere si pe care nu il respecta sau ale carui motive de schimbare nu le cunoaste sau nu le intelege.
De aceea psihoterapia dureaza asa de mult iar alte metode in afara psihoterapiei pot chiar sa esueze.
REZISTENȚELE se produc prin mecanismele de apărare ale EU-lui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu