duminică, 4 martie 2012

Curajul

"Curajul este frica căreia îi rezişti un minut mai mult."definiţie de 
"Curajul înseamnă să nu laşi niciodată acţiunile tale să fie influenţate de temerile tale."definiţie de 
"Curajul este ceea ce îţi trebuie pentru a sta în picioare şi a vorbi; curajul este şi ceea ce îţi trebuie pentru a sta jos şi a asculta."definiţie de 
"Curajul înseamnă rezistenţa la frică, stăpânirea fricii, nicidecum absenţa fricii."definiţie de 
"Curajul este mersul prin frică înspre faptul de a fi liber."definiţie de  în Despre limită
"Curajul înseamnă să ştii de ce anume să nu îţi fie frică."definiţie de 
"Curajul, se pare, este puterea de a trece peste pericole, nenorociri, frică, nedreptate şi de a continua totuşi să-ţi afirmi ţie însuţi că viaţa, cu toate necazurile şi tristeţile sale are un sens, chiar dacă uneori peste înţelegerea noastră, şi că întotdeauna există un mâine."definiţie de 
"Curajul nu este, pur şi simplu, una din virtuţi, ci forma pe care o ia fiecare virtute când e pusă la încercare."definiţie de 
"Adevăratul curaj nu este forţa brutală a eroilor vulgari, ci hotărârea fermă a virtuţii şi a raţiunii."definiţie de 
"Curajul este scara pe care urcă toate celelalte virtuţi."definiţie de 
"Curajul este un dar. Cei care îl au nu ştiu niciodată că îl au până când nu-i trec testul. Iar cei care au descoperit că îl au nu ştiu niciodată dacă îl vor mai avea la al doilea test."definiţie de 
"Curajul este începutul biruinţei."definiţie de 
"Curajul - o sensibilitate perfecta a masurii pericolului, si o dorinta mentala de a il indura."definiţie de 
"Curajul este vederea peste propria fiinţă şi peste orice primejdie, a unui scop."definiţie de 
"Adevăratul curaj înseamnă să ştii ce ai de înfrunat şi cum să-l înfrunţi."definiţie de 
"Curajul nu este absenţa fricii; este mai degrabă înţelegerea că altceva este mai important decât frica."definiţie de 
"Curajul e o medie între temeritate şi laşitate."definiţie de  în Minima moralia
Omul care stie ca are asigurata viata vesnica nu se mai teme de moarte. 
Forta morala, ardoare, energie intr-o actiune, fermitate in fata pericolului, a suferintei fizice sau morale“. Definitia din Grand Dictionnaire Larousse encyclopedique este similara: „fermitate, forta de caracter care permite infruntarea pericolului, suferinta, imprejurarile dificile"
A fi curajos nu inseamna sa nu-ti fie frica, ci sa fii capabil sa-ti duci misiunea la indeplinire, chiar daca iti este frica. Adevaratul curaj este o calitate pe care o poseda cei care sunt gata a se lansa intr-o situatie inspaiman­tatoare, in pofida unei frici subiective si a unor perturbari psiho­fiziologice. Curajul este mai mult decat o calitate innascuta; curajul si lasitatea sunt optiuni care i se ofera oricarei fiinte umane. Aceste opinii se intalnesc cu cele ale lui Lord Moran, care in celebra sa carte The Anatomy of Courage emite ideea ca a avea curaj este „o calitate“ morala si nu „un dat”  de la natura, ca este „o alegere deliberata intre doua optiuni, este decizia  de neclintit de a nu ceda, o renuntare care trebuie sa se implineasca nu numai o singura data, ci in mai multe reprize, printr-un efort de vointa“. Concluzia sa esentiala este aceea ca vointa inseamna curaj.Deci, devenim drepti sau curajosi,  actionand drept sau curajos. A fi curajos mai inseamna a fi cineva in care se poate avea  in+credere. 
Curajul este virtutea principala a omului. Este important sa ai curaj sa FII cum esti.Adica sa fii sincer cu tine, sa-ti fii  ţie fidel.

Se pare ca esecul fricii este curajul.Curajul inseamna sa te avanti in necunoscut in ciuda tuturor temerilor. Curajul nu inseamna lipsa de teama. Lipsa de teama apare pe masura ce esti din ce in ce mai curajos. Lipsa de teama inseamna experienta suprema a curajului. Ea este incununarea curajului absolut. Insa la inceput nu exista mare diferenta intre omul las si cel curajos. Singura diferenta e ca lasul isi asculta temerile si le urmeaza, iar curajosul le pune deoparte si merge inainte. Omul curajos se avanta in necunoscut in ciuda tuturor temerilor sale. El isi cunoaste temerile, stie ca exista. Dar in esenta, curajul inseamna sa risti cunoscutul pentru necunoscut, familiarul pentru nefamiliar, confortabilul pentru neconfortabil; el e un pelerinaj aspru spre o destinatie necunoscuta. Niciodat nu stii daca ai sa poti sa mergi pana la capat sau nu. E un joc de noroc, dar numai cei care joaca la noroc stiu ce e viata. Cuvantul "curaj" este foarte interesant. El provine din radacina latina "cor", care inseamna inima, asadar a fi curajos inseamna a trai cu inima. Si numai slabanogii traiesc cu capul; fiindu-le frica, ei se inconjoara de siguranta logicii. Calea inimi este calea curajului. Curaj inseamna sa traiesti in nesiguranta, inseamna sa traiesti in iubire si incredere, inseamna sa te avanti in necunoscut. Curaj inseamna sa mergi pe carari periculoase. Viata este periculoasa si numai cei lasi stiu sa evite pericolele, dar e drept ca ei sunt deja morti. Un om cu adevarat viu, plin de vitalitate, se avanta intotdeauna in necunoscut. Acolo exista primejdii, dar el isi asuma riscul. Inima este vesnic gata sa-si asume riscul, inima e un jucator de noroc. 
Curajul sta in constientizarea faptului de a putea infrunta orice adversitate, in timp ce prea des, pentru o viata linistita, ne comportam cu lasitate. Prin coerenta vom reusi sa ne schimbam viata in bine, iar daca nu o facem este numai pentru ca ne lipseste curajul de a spune adevarul.
Curaj , de asemenea, cunoscut sub numele de vitejievoință și cutezanță, este abilitatea de a te confrunta cu fricadurererisc / pericolincertitudine, sauintimidare„Curajul fizic” este curajul în fața durerii fizice, greutăți, moarte, sau amenințare morții, în timp ce „curaj moral” este capacitatea de a acționa în mod întemeiat, în fața opoziției populare, rușinescandal sau descurajare.
Curajul este o trasatura de caracter care implica vointa de a implini un scop in 
ciuda opozitiei externe sau interioare individului. Curajul inseamna sa vrei sa duci la 
capat o sarcina in ciuda greutatilor anticipate si a chemarii interiorare de a fi prudent sau 
comod. Curajul este legat atat de capacitatea fizica a unui individ cat mai ales de 
capabilitatea sa emotionala, psihologica de a-si asuma pe de-antregul riscurile si povara 
ducerii la bun sfarsit a lucrului de implinit. Curajul este un act constient, deliberat, chiar 
daca apare uneori spontan, ca un mod de reactie primara. 
Curajul inseamna bravura, repectiv infruntarea fara frica a amenintarilor,
provocarilor, dificultatilor sau durerii intalnite pe parcurs si cat de incantator arata un om
brav! Curajul inseamna perseverenta de a continua in ciuda vicisitudinilor, obstacolelor
sau chiar a daunelor si parca vedem un individ care cu eroism continua in ciuda ranilor
sangerande. Curajul mai presupune autenticitate si onestitate in asumarea gestului
curajos si ducerea lui pana la capat si cat de tare te emotionezi vazand un om care lupta
pentru altii sau pentru valori in care crede. Curajul mai inseamna si vitalitate, entuziasm,
vigoare care te propulseaza ca putere in valtoarea luptei .Legat de capacitatea de supravietuire a indivizilor in ciuda vicisitudinii mediului si situatiilor, curajul de a-si apara familia si promova copii, comunitatea si etnia; prin
aceasta curajul are valoare adaptativa.
Platon diferentia curajul de  impetozitate, neinfricare, curajul avand in plus previziunea si premeditarea. Thomas
d’Aquino numea prudenta ca principala calitate caruia barbatia si vigoarea trebuie sa i se subordoneze. Buddhismul diferentiaza curajul extern ca fiind legate de bravura si curajul intern legat de constanta, determinare si persistenta.  Astfel curajul fizic a trecut pe planul doi, in schimb curajul moral precum capacitatea individului de a-si mentine integritatea etica si autenticitatea cu riscul de a-si pierde prietenii sau prestigiul si curajul psihologic ca puterea de a infrunta boli sau dizabilitati personale, situatii amenintatoare, reprezinta noul tip de curaj dezirabil in timpurile moderne.
In cultura noastra curajul este asociat cu barbatia, puterea, neinfricarea, eroismul  si sacrificiul. Oamenii recunosc curajul si-i celebreaza pe cei curajosi. Ca si in alte  culturi, curajul este pus in opozitie cu lasitatea, frica, slabiciunea si tradarea.
Curajul nu are nicio legatura cu nesabuinta, curajul presupune onestitate si echilibru in asumarea gestului sau vietii traite cu curaj, precum nu are legatura cu bravada gratuita pentru a impresiona si a culege lauri in lipsa altor virtuti. Pentru ca cu fiecare situatie, cu fiecare noua zi omul manifesta curajul de a incepe, curajul de a acepta
monotonia vietii cotidiene, curajul de a intelege si de spera in bine, in progres si dezvoltare personala, in a fi cu altii si a fi iubit. Accepta ca nu esti facut pentru gesturi extraordinare, esti doar pentru indurare, persistenta, autenticitate, onestitate si pentru curajul de a trai viata pe care o ai si pe care poti sa ti-o faci.
Curajul devine virtute cand şi supra+vieţuieşte in timp în faţa relelor pe care le întâlneşte in drumul său prin viaţă.


"Laşii mor de mai multe ori înaintea morţii lor. Curajoşii nu gustă moartea decât o singură dată " SHAKESPEARE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu