marți, 7 februarie 2012

DECEPTIA-o lectie de viata

Nu pun nici un pret pe ce am sau pe ce voi avea cu exceptia relatiei pe care o am cu regatul lui Isus. David Livingstone (1813 - 18730)
Oricat de mare ar fi deceptia, ea conteaza prea putin; durerea pe care ti-o provoaca o deceptie nu va cantari niciodata mai mult decat placerea care i-a dat nastere.Kimifusa Abe (1924 - 1993)
Nu am averi cu exceptia gandurilor mele. Si totusi acestea sunt suficiente pentru mine.Sara Teasdale (1884 - 1933)
Nu permit sa ma deranjeze nimic. Nu permit sa ma sperie nimic. Toate trec cu exceptia lui Dumnezeu. 

Dumnezeu singur imi ajunge sa ma simt complet.Norman Vincent Peale (1898 - 1993)

Valoarea acordata de noi fiecarui lucru atarna de conceptia noastra generala despre lume si viata.Vasile Pârvan (1882 - 1927) 

Nu am avut nimic de oferit nimanui cu exceptia propriei mele confuzii.Jack Kerouac (1922 - 1969) 

Timpul schimba totul cu exceptia unui singur lucru care este in sufletul nostru si care este mereu surprins de aceasta schimbare.Thomas Hardy (1840 - 1928)

SINCERITATEA este in cele din urma deceptia marilor oameni.Rembrandt van Rijn (1606 - 1669)
Orice substanta este o lume aparte, independenta de orice altceva, cu exceptia lui D-zeu. Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz (1646 - 1716)
Un om poate dobandi orice in singurate cu exceptia caracterului. Stendhal (1783 - 1842)
Toate animalele au o tinuta decenta, cu exceptia maimutelor, simti ca omul e pe-aproape. Emil Cioran (1911 - 1995)
Omul a depasit conditia de animal abia atunci cand in el a aparut ideea nemuririi, care nu trebuie confundata nici cu permanenta speciei, nici cu conceptia estetica a gloriei.Petre Tutea (1902 - 1991)
Oamenii sunt construiti sa transforme schema oricarui eveniment in ceva pozitiv, iar daca realitatea nu ii sustine, atunci contradictia dintre schema pozitiva pe care o vrea sufletul si schema negativa pe care o inregistreaza ratiunea duce inevitabil la o stare numita deceptie.
Deceptia reprezinta in general incapacitatea noastra de analiza corecta a realitatii si de adaptare a universului personal la exterior. Ceea ce ne inconjoara, fie ca este vorba despre oameni, fie ca este vorba despre evenimente, nu are in nici un fel obligatia de a raspunde asteptarilor noastre, iluziilor noastre, schemelor noastre prefabricate.
Daca din confruntarea dintre interioritate si exterioritate rezulta deceptia inseamna ca exista o grava eroare in sistemul nostru de perceptie si de apreciere. Pe plan personal, eroarea este data de iluziile pe care ni le facem in legatura cu un om sau cu o situatie care antreneaza sentimentele noastre, dar pe plan social ori politic, vinovati nu suntem oare tot noi, lasand iluziile si proiectiile noastre sa se substituie ratiunii dar si  realitatii insesi?
Orice ar fi, deceptia este un esec personal, o stare de neimplinire si de inadecvare. Este o suferinta care ar trebui cumva transformata si fructificata in sensul perfectionarii propriilor noastre instrumente intuitive, rationale, sentimentale, cu scopul de a nu mai repeta erorile si de a nu mai suporta, daca se poate niciodata, aceasta traire umilitoare si nedemna care este deceptia!
Deceptia inseamna practic realizarea inadecvarii intre ceea ce ai crezut si ceea ce este real, deci e posibil ca, din punct de vedere politic, deceptia sa devina pentru romani o sansa pentru schimbarea in bine!
Grecii spuneau că începutul înţelepciunii este uimirea.
Deceptia este un feedback, sec, neutru, a carui traire noi ii atribuim sens si valoare. Depinde deci de fiecare dintre noi ce alege in confruntarea cu rezultatul actelor si optiunilor tale… Eu aleg mere apoi sunt deceptionata ca nu am piersici?
Aleg un drum ca sa merg la paine. sunt uimita ca nu ajung...si insist pe acelasi drum si apoi sunt deceptionata ca nu am paine...deci...fiecare deceptie este cate o lectie de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu