luni, 27 august 2012

Creţişoara (Alchemilla vulgaris)- planta femeilor

 Alchemilla vulgaris cunoscută în limbajul popular şi ca brumărie, făină-de-in, umbra muntelui sau umbrarul doamnei   are o acţiune directă asupra mucoasei uterine, dar mai importantă este acţiunea la nivel hormonal. In compoziţia creţişoarei se găsesc fitosteroni, hormoni din plante, care reglează tulburările hormonale.                
  „Planta femeilor” sau „ajutorul femeilor”. Renumele i se trage de la faptul că, într-adevăr, vindecă multe dintre bolile aparatului genital feminin.Creţişoara se recomandă in tulburările de menstruaţie (amenoree, hipermenoree), in dismenoree (dureri de cap, de burtă, ameţeli, greaţă), in tulburările date de menopauză, dar şi in afecţiuni locale: infecţii, cervicite, fibroame uterine mici şi medii
Creţişoara are marele avantaj că poate fi utilizată sub toate formele, de la infuzie şi pănă la tincturi sau macerate. O infuzie mai slabă este eficientă in tulburări mai uşoare de menstruaţie.

Ajută în efectele secundare ale menopauzeiCreţişoara ajută în tulburări menstruale, leucoree (scurgeri), afecţiuni ale organelor pelviene şi în efectele secundare ale menopauzei, dar este benefică şi la pubertate, împreună cu renumita coada-şoricelului. Pentru cazurile tinerelor fete, cărora nu le vine ciclul menstrual deşi medicii le-au prescris medicamentele potrivite, creţişoara, împreună cu coada-şoricelului (în părţi egale) vor fi cele care vor îndepărta problema. În acest caz este nevoie de o infuzie din o linguriţă cu amestec la o cană de 200 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară şi se beau trei căni pe zi până la rezolvarea situaţiei.
Îndepărtează riscul de avort spontanCreţişoara este de neînlocuit în cazul leziunilor postnatale, în relaxarea organelor pelviene ale femeilor care au avut naşteri grele sau în predispoziţia spre avorturi (pentru fixarea sarcinii) şi fortificarea fibrelor uterine. Se recomandă ca, începând cu luna a treia, astfel de femei să bea ceai de creţişoară. Ajută împreună cu traista-ciobanului chiar în histeroptoză (prolaps uterin) şi hernii inghinale. În aceste cazuri se consumă în timpul zilei, în înghiţituri mici, patru ceşti cu ceai de creţişoară. În plus, se face masaj local cu tinctură de traista-ciobanului şi se fac băi de şezut cu coada-şoricelului (100 g pentru o baie).
Durerile abdominale sau lombare specifice primelor zile ale menstruaţiei pot fi ameliorate cu aplicaţii locale cu ulei sau tinctură de creţişoară. Două comprese de tifon stropite cu una dintre cele două soluţii se pun in regiunea lombară, de o parte şi de alta a coloanei. Compresele se pot aplica şi pe abdomen, in zona ovarelor. Se lasă 20-30 de minute şi se repetă procedura de două-trei ori pe zi.
Medicul naturist şi preotul elveţian Johann Kunzle releva aceasta: “Două treimi din toate operaţiile femeieşti ar deveni de prisos dacă planta asta de leac ar fi fost folosită din timp şi vreme mai îndelungată; căci ea vindecă toate inflamaţiile organelor pelviene, febra, arsura, supuraţia purulentă, abcesele şi herniile. Orice lăuză ar trebui să bea 8-10 zile din acest ceai; mulţi copii ar mai avea parte de mama lor şi mulţi văduvi de soţiile lor dacă ar fi cunoscut acest dar dumnezeiesc. Aplicată extern, zdrobită şi făcută compresă, creţişoara vindecă răni, înţepături, tăieturi. Copiii care, în ciuda alimentaţiei bune, au o musculatură slabă, se întăresc prin uzul continuu al acestui ceai”. Pentru prepararea ceaiului de creţişoară se foloseşte, de regulă, 1 linguriţă (cu vîrf) de plantă la 500 ml de apă. Planta se opăreşte şi se lasă să stea puţin.
 Creţişoara care creşte la înălţimi mai mari şi are partea inferioară a frunzelor argintie se întrebuinţează, mai ales, în obezitate: 2-3 ceşti/zi. Combinată cu traista ciobanului, creţişoara ajută contra atrofiei musculare şi în bolile musculare grele, incurabile. Această plantă medicinală extrem de valoroasă se foloseşte şi în scleroza multiplă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu