duminică, 2 septembrie 2012

PRUNELE- antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente si dezintoxicante.

Prunele reprezinta adevarate rezerve de energie.

Cura de prune de doua sau trei saptamani este una din cele mai indicate surse naturale de vitamine si de minerale; prunele ajuta la eliminarea toxinelor si la purificarea ficatului. Ele contin vitaminele A, B1, B2 si C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul si fierul, precum si acizi organici, protide si celuloza. Datorita substantelor pe care le contin, prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente si dezintoxicante. Ele diminueaza inflamatiile si usureaza tranzitul intestinal. Mai mult decat atat, prunele sunt foarte bune si in cazuri de anemie, constipatie sau hemoroizi.

Datorita magneziului pe care il contin, prunele sunt cunoscute ca fiind potrivite pentru alungarea oboselii si pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos. Magneziul are efecte benefice asupra transmiterii impulsurilor nervoase de la creier la intregul organism, iar un consum de prune creste eficienta memoriei si a capacitatii de invatare.

Unii medici recomanda cura cu prune ca un remediu natural in cazul problemelor de fertilitate. Mai mult decat atat, ele sunt benefice chiar si femeilor care sunt deja insarcinate, deoarece contin calciu, fiind indicate mai ales in ultima perioada a sarcinii, pentru a se evita afectiunile stomatologice, hipertensiunea, sau, dupa sarcina, osteoporoza.
Folosite inca din cele mai vechi timpuri ca remediu natural, prunele nu inceteaza a-si demonstra si acum virtutiile.

* Regleaza tranzitul intestinal;
* Imbunatatesc functionarea ficatului si a pancreasului;
* Amelioreaza durerile reumatice;
* Elimina toxinele din organism;
* Ajuta la tratarea anemiei, datorita aportului crescut de vitamine;
* Cresc imunitatea organismului;
* Combat afectiunile renale si biliare;
* Amelioreaza starile febrile;
* Normalizeaza pofta de mancare;
* Previn formarea hemoroizilor;
* Diminueaza inflamatiile;
* Au proprietati energizante datorita continutului de zaharuri, reusind sa stimuleze sistemul muscular si pe cel nervos.
Boli prevenite cu ajutorul prunelor

Boala canceroasa - intr-un studiu foarte recent, realizat la "AgriLife Research Center", un institut de cercetari din Texas, Statele Unite, a fost testat potentialul antitumoral a peste 100 de fructe, aduse din toata lumea. Spre surprinderea cercetatorilor americani, in testele facute in laborator, extractele de prune au dovedit o actiune antitumorala foarte intensa, care le fac sa se situeze printre cele mai bune remedii contra "maladiei secolului". Aceasta actiune antitumorala s-ar datora, intre altele, conform studiilor biochimistului roman prof. dr. Ion Brad, continutului foarte ridicat de acid malic si continutului foarte scazut de acid citric (cei doi acizi organici sunt in proportia de 20:1) din prune. Se pare ca toate fructele bogate in acid malic si sarace in acid citric ajuta la prevenirea si chiar la involutia bolii canceroase.
Cancerul de colon - continutul ridicat de fibre alimentare solubile si insolubile din prune le recomanda ca pe un remediu forte, pentru prevenirea cancerului intestinal. Ele curata foarte eficient colonul si tubul digestiv pe ansamblu, accelereaza tranzitul intestinal, regleaza flora digestiva, creand un mediu sanatos, in care tumorile nu pot prolifera.
Cancer la prostata - in prune se gaseste un oligoelement extrem de important - seleniul, care este si unul din cele mai eficiente remedii de prevenire a cancerului la prostata. Pentru a preintampina aparitia acestei afectiuni se recomanda curele de toamna cu prune, in care se consuma minimum 400 grame din aceste fructe, in fiecare zi.
Cancerul pulmonar, cancerul bucal - prunele proaspete, mai ales de culoare galbena, care sunt foarte bogate in vitamina A si intr-o substanta numita zeaxantina, sunt un excelent preventiv contra cancerului care afecteaza plamanii si cavitatea bucala. Cura cu prune de culoare galbena (minimum 400 de grame pe zi) este recomandata mai ales persoanelor care lucreaza sau locuiesc in zone cu aerul puternic poluat, fumatorilor, precum si celor care intra in contact cu substante cu potential cancerigen, cum ar fi gudroanele din fum, anumiti aditivi din alimente, reziduuri radioactive etc.
Farmacia toamnei: PRUNELE
Mancati minimum 200 g pe zi
 

Degenerescenta maculara - continutul mare de pigmenti antocianici, de zeaxantina si de vitamine, in special vitamina C, din prune, le recomanda ca pe un excelent mijloc de prevenire al acestei afectiuni degenerative. Un studiu publicat in revista americana "Archives of Ophthalmology" arata ca persoanele care consuma fructe de padure de culoare neagra-albastruie (ceea ce arata prezenta anumitor pigmenti), de macar 5 ori pe saptamana, au un risc de a face degenerescenta maculara cu 36% mai scazut decat persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe.
Artrita reumatoida - prunele contin cantitati mari de vitamina C, vitamina considerata printre cei mai puternici agenti de prevenire a bolii reumatice. Un studiu facut pe un numar impresionant de persoane (peste 20.000 de subiecti) arata ca o suplimentare a vitaminei C din alimentatie atrage dupa sine o reducere la peste 40% a frecventei puseurilor reumatice. O portie mare de prune, adica de 400 grame, consumata zilnic, asigura mai mult decat necesarul zilnic de vitamina C.
Ateroscleroza, boala coronariana - jumatate de kilogram de prune consumat zilnic asigura mai mult de 30% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman.
Farmacia toamnei: PRUNELE
 
Fibrele alimentare sunt substante nedigerabile, care au un rol extrem de benefic pentru organism, intre altele, ajutand la reducerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor din sange. La persoanele care consuma vreme de cateva saptamani prune, in doze suficiente, s-a constatat o scadere a nivelului colesterolului total si a colesterolului negativ (LDL), in medie cu peste 10%.
Alzheimer - prunele cu coaja albastruie foarte inchisa, spre negru, sunt bogate in resveratrol. Un studiu realizat in anul 2008, in laboratoarele Universitatii Cornell, Statele Unite, arata ca dozele mari de resveratrol si, mai ales, repetate, blocheaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central. La animalele de experienta tratate cu resveratrol, s-a observat o incetinire cu peste 70%, in medie, a proceselor degenerative la nivelul diferitelor parti ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, facute in Italia, care arata ca animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol isi pastreaza intacte anumite functii cerebrale, intre care si memoria, pana la varste inaintate.
Dementa senila - nu doar Alzheimerul este prevenit de consumul de prune, ci si alte afectiuni care conduc la aparitia dementei senile. Doua substante active din prune, numite acid clorogenic si neoclorogenic, administrate sistematic, ajuta la mentinerea nealterata a unor functii cognitive, cum ar fi atentia sau memoria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu