sâmbătă, 23 februarie 2013

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)

Numele rozmarin  derivă din latinescul rosmarinus( înseamnă "roua mării" "ros" = "roua" si "marinus" = "de mare" ).
Nume populare: martin, marin, rujmalin, rusmalin.

Similitudini si astrologie: Cu infatisarea sa de arbust ce-si pastreaza verdeata si peste iarna si ale carui crengi pot fi impletite in cununi, rozmarinul simbolizeaza STATORNICIA, atractia fizica si renasterea afectiva. De aceea, el e prezent in obiceiurile de nunta, ca SIMBOL AL IUBIRII VEŞNICE, de unde si zicala: "Cununa de mireasa din rozmarin sa-ti fie, caci iti va tine dragostea vesnic vie". Fiind un simbol al nemuririi, rozmarinul se regaseste de asemenea si in cultul mortilor.
 Insa ca la toate planetele consacrate mortilor, exista in el si ceva din influenta lui SATURN. Pe langa aceasta, frunzele in forma de lance indica si amprenta planetei MERCUR, care domina hormonii, pe care rozmarinul reuseste sa-i stimuleze. El ÎNCĂLZEŞTE (SOARE) trupul si inima, activeaza circulatia si functiile glandelor sexuale, poate dezmetici pe cineva din betie.  Parfumul de rozmarin imbunatateste concentrarea si improspateaza simturile, fiindca planta poseda intr-adevar acea prospetime sugerata de numele ei: "roua marii".

Substante active: Se considera ca principalele substante active prezente in frunze sunt uleiurile eterice, care contin in special cineol, borneol si camfor, precum si tananti. Totodata, in frunze se gasesc flavonoide libere si glexozidate, triterpene si steroizi.

Proprietati terapeutice: ACTIVEAZĂ  circulatia sangelui, invioreaza mintea (recomandat pentru aromaterapie), stimuleaza digestia, menstruatia, ovulatia, mareste fertilitatea si are un usor efect afrodiziac asupra femeii si a barbatului, in aplicatii externe intensifica circulatia locala.
Fibrele, fierul, calciul, manganul si vitamina B6 sunt cei mai importanti nutrienti din rozmarin. In cazul rozmarinului in stare uscata, cantitatea de calciu si de fier este insa cu 40% mai ridicata decat in starea naturala, gratie lipsei apei. Cat priveste cantitatea de mangan, aceasta este cu 25% mai mare in cazul rozmarinului proaspat, in comparatie cu cel uscat.
Aceasta parfumata mirodenie contine substante care stimuleaza cresterea imunitatii, sporesc circulatia sangelui prin artere spre inima si creier si ajuta in procesul de digestie. Deasemenea, rozmarinul mai contine si compusi anti-inflamatori care au rolul de a reduce severitatea atacurilor sau crizelor de astm, indiferent de varsta bolnavului. Mai multe studii au aratat ca uleiuri eterice de calitate superioara sunt prezente in frunzulitele de rozmarin. Acestea sunt raspunzatoare pentru circulatia sangelui la nivelul creierului.
Sexualitate: Aceasta planta cu miros patrunzator se intalneste in ceremonialul de nunta, chiar si in zilele noastre. De cele mai multe ori, domnisoarele de onoare impart ramurele oaspetilor, ca simbol al iubirii eterne. Dar simbolistica include si unele indicii privitoare la proprietatile terapeutice ale acestei plante, caci de regula ierburile folosite in cadrul obiceiurilor de nunta au o influenta pozitiva asupra performantelor conjugale, respectiv a zamislirii de copii. Rozmarinul este deosebit de eficace. Mai intai, el are o actiune usor afrodiziaca. Asta nu inseamna ca paralizeaza vointa cuiva si il face obsedat de sex, ci mai degraba incalzeste toata "partea inferioara" a omului, lucru indispensabil in cazul unui apetit sexual scazut (termenul "frigid" vine de la "frigidus" = "rece"). In acelasi timp, rozmarinul activeaza circulatia sangelui, invioreaza si confera un plus de energie, astfel incat el e cum nu se poate mai potrivit pentru doamnele obosite de amor ori domnii care se lasa pe tanjeala, si care au nevoie de un afrodiziac si un tonic (acesta le poate fi oferit, de pilda, sub forma vinului de rozmarin, stimulator pentru indragostiti, asa cum grecii il prepara si astazi, din crengute si flori).
Rezultatul este descris in amanunt de Jaap Huibers, in cartea sa "Fii femeie... ramai femeie" (1983): "Rozmarinul ne poate fi de folos, ori de cate ori avem creierul suprasolicitat si organele de reproducere nu mai dau randament. 
 Rozmarinul este recomandat femeilor friguroase, celor care se plang adesea ca au picioarele si mainile reci, care isi scot hainele zgribulindu-se si n-ar renunta in ruptul capului la plapuma lor de lana.
Pe de alta parte, fiind un insotitor al zeitei dragostei, Afrodita, rozmarinul impulsioneaza glandele sexuale, atat la femei, cat si la barbati. Administrat in prima jumatate a ciclului, adica de la oprirea menstruatiei pana la ovulatie, el ajuta la formarea ovulului si intensifica intr-o oarecare masura dorinta. Luat in a doua jumatate a ciclului, asadar de la ovulatie pana la aparitia menstruatiei, face ca fluxul sangelui menstrual sa devina mai abundent.
Dar rozmarinul nu se limiteaza la sustinerea ovulatiei si normalizarea menstrelor, ci reprezinta si un stimulent pentru declansarea contractiilor uterine, in scopul nasterii. De aceea, moasele recomandau bai calde cu rozmarin, pentru a grabi expulzarea fatului, daca travaliul se desfasura prea lent. Ca toate celelalte ierburi care ACTIVEAZĂ CIRCULAŢIA SÂNGELUI , rozmarinul este si un TONIC pentru uter , in aceasta calitate, poate impiedica nasterile intarziate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu