vineri, 22 iunie 2012

Ceapa- miracol alimentar

Locul de origine al cepei este Egiptul antic, unde era considerata de sorginte divina, fiind folosita ca planta magica si ca remediu medical. Consolidarea renumelui ei de planta vindecatoare i se datoreaza medicului roman Plinius, primul care a scris despre ea. Desi au trecut de atunci peste doua milenii, interesul pentru leguma piscacioasa si aromata nu a scazut. In medicina populara a tuturor popoarelor europene, se spunea si se spune ca ceapa ne da viata lunga.
Sub cele 7 foi, ceapa contine uleiuri eterice puternic mirositoare, cu acizi, vitamine si multe alte substante active.
 Ceapa curata si calmeaza durerile, iar datorita continutului ridicat de sulf, stimuleaza metabolismul.

De-a lungul istoriei, ceapa a fost considerata pe langa un gustos ingredient si un leac natural. Aceasta a fost subiectul multor studii, dar cu toate ca oamenii de stiinta au demonstrat ce boli previne si trateaza, dar si substantele care fac acest lucru, ceapa reprezinta in continuare un subiect de studiu. 

Ceapa contine:


glucide; vitaminele A, B, C si E; numeroase oligoelemente precum sodiu, potasiu, calciu, siliciu, iod, fosfor, carbon, clor, magneziu, zinc, cupru; 

- uleiuri volatile; lipide; proteine, in cantitati reduse; acid fosforic si acetic; oxidaze si alte enzime; substante naturale cu proprietati antiseptice.

Proprietatile cepei:


- este stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, puternic diuretic, expectorant, vermifug, hipoglicemiant, dizolvant si eliminator al ureei si al clorurilor, afrodisiac, antiseptic si antiinfectios, antalgic (calmeaza durerea), antireumatic etc. 
- se comporta exact ca un antibiotic fata de culturile de stafilococi; este antihelmintic (combate viermii intestinali), vermifug; 

- antisclerogen, antitrombotic; 

- curativ al pielii si al sistemului pilos; 

-antitusiv, emolient si rezolutiv; 

- sedativ, calmant, hipnotic usor.

Indicatii:


Ceapa se recomanda pentru:


- uz intern, in astenie, retentie de apa si clorosodica (edeme cardiace si renale, pleurezie, ascita, oligurie, afectiuni respiratorii, guturai, bronsita, astm, laringita, varice, tromboflebita, arterioscleroza, parazitoze intestinale, imbatranire precoce, impotenta sexuala, boli reumatice, gripa, diabet zaharat, obezitate, viermi intestinali, surmenaj fizic si intelectual, astenie, prostatita, infectii intestinale si urinare, insomnii, litiaza urica, guta. 

- uz extern, in abcese, panaritiu, furunculoza, intepaturi de insecte, nevralgii dentare, degeraturi, crapaturi, arsuri, negi, plagi, ulcere, surditate 

Experimentele au aratat ca ceapa cruda poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol, deoarece creste nivelul de lipoproteine cu densitate mare, arata EzineArticles. De asemenea, ceapa creste nivelul moleculelor speciale care ajuta la transportul colesterolului departe de tesuturile corpului si de peretii arterelor. 

In urma testelor s-a mai demonstrat ca ceapa, cruda sau fiarta, protejeaza impotriva efectelor daunatoare ale alimentelor grase asupra sangelui. 

Ceapa contine o substanta care previne formarea cheagurilor de sange.

Nu s-a demonstrat inca, insa se spune ca aceasta planta previne bolile circulatorii, precum boala coronariana, tromboza si o gama larga de probleme asociate accidentelor vasculare cerebrale si circulatiei proaste.

Cercetatorii investigheaza si puterea cepei de a proteja organismul impotriva cancerului. 

In plus, aceasta previne coagularea sangelui.
Continutul bogat în fructosan face din ceapa un diuretic puternic. Experientele au demonstrat ca ea poate provoca eliminarea a trei litri de urina pe zi. O actiune de o asemenea amploare, care este completata de dizolvarea si eliminarea acidului uric, se dovedeste eficienta în calmarea durerilor reumatice si a crizelor de guta.

Glucochinina pe care o contine ceapa este raspunzatoare de actiunea sa antidiabetica. Aceasta substanta stimuleaza pancreasul, obligându-lsa-si reia functia naturala: secretia insulinei. Unii autori afirma ca actiunea hipoglicemianta a cepei se datoreaza, pe de alta parte, capacitatii sale de stimulare a diurezei.
Ceapa poate actiona si în cazurile de tensiune oculara. 
Esentele sulfurate de ceapa, comparabile cu cele de usturoi, ambele foarte volatile, constituie un bactericid eficient.
Antifungic si vermifug, ceapa provoaca eliminarea viermilor intestinali (ascarizi, oxiuri).
Ce se mai poate adauga la „palmaresul" impresionant al acestei legume? Siliciul pe care îl contine întareste oasele si reda supletea arterelor. Sulful regenereaza sistemul nervos si este util în bolile pielii. Iodul stimuleaza imunitatea naturala a organismului. Vitamina A regleaza glandele endocrine, contribuie la întretinerea pielii si a muschilor, încetineste îmbatrânirea tesuturilor.
Ceapa este recomandata în afectiunile bronho-pulmonare si în rahitism; sa nu uitam obezitatea, datorita marii sale puteri diuretice.
Ceapa întareste imunitatea naturala, ajuta la mentinerea starii de sanatate a organismului. Laudele la adresa sa sunt inepuizabile.
Oboseala generala: o ceapa mare (spalata) se fierbe într-o jumatate de litru de apa. Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute. Se lasa sa infuzeze înca 15 minute. Se bea dimineata, timp de trei saptamâni.

In medicina traditionala, ceapa fiarta este folosita pentru tratarea catarului.  
Pentru vindecarea otitei medii se folosesc comprese cu ceapa pe urechi. Se taie o ceapa in doua si se cresteaza usor fiecare jumatate de sus in jos, astfel incat foaia exterioara sa se desfaca in doua parti care se ridica. Se aseaza cele doua parti cu partea interioara in jos pe un tifon, se impaturesc marginile si se incalzeste compresa. Se preseaza compresa cu ceapa intre palme, ca sa iasa zeama, si se aplica pe urechea bolnava, fixandu-se tragand o caciula peste urechi. 
Compresele cu ceapa pe piept sunt si ele folositoare pentru calmarea tusei. Puneti o ceapa tocata sau taiata felii pe un tifon, pliati peste ea marginile si lipiti-le cu un plasture. Incalziti compresa, aplicati-o pe pieptul pacientului si puneti deasupra lana sau o panza intermediara si fixati-o. 
Pentru imbunatatirea auzului, inainte de culcare se incalzeste o bucatica de ceapa, se introduce adanc in ureche, invelita in tifon, si se scoate abia dimineata. Ziua, picurati in nas, de 3 ori, cate 3 picaturi de suc de ceapa, timp de 21 zile, fara pauze.
Febra poate scadea daca puneti in urechi pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon. 
Pentru dereglari intestinale, ceapa se curata, se cresteaza in cruce pe circa 2/3 din adancime. Apoi ceapa se introduce intr-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie sa fie nici prea dulce nici prea tare. Dupa 10-15 minute puteti sa il beti. Peste ceapa se mai poate turna inca o data ceai. 


 Febra poate scadea daca puneti in urechi pe timpul noptii cate o bucata de ceapa, invelita in tifon.
- Pentru dereglari intestinale, ceapa se curata, se cresteaza in cruce pe circa 2/3 din adancime. Apoi ceapa se introduce intr-un pahar cu ceai chinezesc fierbinte. Ceaiul trebuie sa fie nici prea dulce nici prea tare. Dupa 10-15 minute puteti sa il beti. Peste ceapa se mai poate turna inca o data ceai.
- Pentru rani si ulceratii la picioare (varicediabet) se foloseste uleiul, in care a fost prajita ceapa pana a devenit aurie. Se foloseste si pentru pielea iritata a copiilor, amestecat cu morcov ras foarte fin.
- Daca simtiti ca ati luat gripa, imediat radeti putina ceapa, aranjati-o pe 2 bucatele mici de tifon si introduceti-le in nas. Pielea de langa nas o ungeti cu crema. Aplecati capul putin inainte, astfel ca sucul sa nu curga in gat si respirati prin tampoane 10 minute.
- Pentru suferinzii de tuberculoza, 1 kg de ceapa se taie marunt, se amesteca cu 1 kg de zahar si se coace la cuptor acoperita cu capac. Cand se raceste se taie cubulete. Cu 9 zile inainte, se iau 4 ridichi de toamna (negre) foarte mari, se spala bine, se taie si se amesteca cu 2 litri de alcool. Se lasa 9 zile la intuneric. Dimineata pe nemancate se ia 1 lingura de tinctura de ridiche, dupa care se mananca 1 cubulet de ceapa coapta, si 2 ore nu se mananca nimic. Se repeta de 3 ori pe zi, pana se amelioreaza boala.
- Pentru bolnavii de prostatita timp de 1 luna mancati inainte de culcare, la 2-3 ore dupa masa de seara, prima zi o ceapa mare, taiata marunt, a doua zi 1/2 pahar de seminte de floarea soarelui, a treia zi 1/2 pahar de miez de nuca.
- Daca sunteti meteosensibili, adica la schimbarea brusca a vremii simtiti dureri de cap, slabiciune incercati sa mancati in acele perioade ceapa cruda cu paine, aceasta intarindu-va tonusul vaselor sanguine. Contra mirosului neplacut al cepii mancati lamaie, patrunjel sau propolis.
- Pentru imbunatatirea auzului intr-o ceapa mare se face o gaura de 1 din marimea ei si se toarna acolo ulei de in. Apoi se coace ceapa in cuptor, se stoarce si se scurge sucul. Se picura in urechi de 2-3 ori pe zi.
- Pentru a se apara de infectii si pentru intarirea imunitatii preparati vin de ceapa. intr-un borcan de 1 litru puneti 100-150 g ceapa taiata marunt, adaugati 100 g de miere de albine, turnati pana umpleti borcanul vin de calitate. Peste 2 saptamani strecurati vinul si beti cate 1-4 linguri pe zi.
Contra ulcerului la stomac: 2 cepe albe se taie pestisori, se aburesc cu 1 lingura de unt sub capac (nu se prajesc). Se mananca dimineata inainte de masa.

- Daca vi se cliveaza unghiile trebuie sa le ungeti cu miere de albine in amestec cu ceapa.
Alergia - ceapa verde are efect diuretic si depurativ, regland activitatea glandelor care secreta in mod natural cortizon, motiv pentru care este considerata un antialergic natural de prima mana. Mai ales in timpul polenizarii, al infloririi gramineelor, dar si atunci cand ne expunem la praf si caldura, se recomanda consumul a 6-10 fire de ceapa zilnic, asociata eventual cu alte verdeturi, dar fara alimente consistente. O cura de ceapa verde prelungita moduleaza reactia sistemului imunitar, prevenind eruptiile pe piele, si fenomenele respiratorii specifice alergiei. Daca alergia deja s-a declansat, ceapa verde consumata zilnic ii va diminua severitatea si va preveni complicatiile, mai ales cele respiratorii.
Eczeme - cel mai frecvent apar datorita problemelor imunitare si a dezechilibrelor hormonale din organism. Iar tratamentul dietoterapeutic cel mai eficient al acestor tulburari se face cu asocierea dintre trei legume: ceapa verde, frunzele de marar si frunzele de telina. Exista cazuri de persoane care au constatat disparitia aproape miraculoasa (in 2-3 zile) a unor eczeme care se mentineau de ani de zile, atunci cand a fost facut un tratament cu combinatia din aceste trei legume verzi, sub forma de salata consumata pe stomacul gol.
Acnee - mai ales la tineri, o cura cu ceapa verde are darul sa readuca la locul lor hormonii "jucausi" si sa curete tenul. Vreme de 14 zile, se consuma preponderent (70% din hrana) cruditati si se mananca 10 fire de ceapa verde pe zi, cel mai bine in combinatie cu salata verde si telina. Intre altele, acest regim dreneaza colonul, detoxifica masiv organismul, facand ca aceasta afectiune - altfel atat de greu de tratat - sa se vindece sau macar sa se amelioreze spontan.
O mie de leacuri intr-un fir: Ceapa verde
 

Bronsita - alicina din ceapa este un antibiotic si un expectorant puternic, iar clorofila are efect antiinflamator. Datorita acestor substante, ceapa verde este printre cele mai bune remedii in acest domeniu, fiind eficienta ca adjuvant, atat in bronsitele infectioase, cat si in bronsitele alergice. Consumata din belsug, ceapa verde este si un bun mijloc de prevenire a astmului bronsic.
Viroze respiratorii - sunt prevenite si tratate foarte eficient cu ajutorul cepei si al usturoiului verde. Cele doua plante inrudite stimuleaza sistemul imunitar si distrug direct virusii gripali. Se consuma cate 4-5 fire din fiecare, atunci cand simtiti ca raceala va "da tarcoale", 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu