Tufa de Soc atinge frumusetea deplina vara, devreme, cand izbucnesc miile de floricele albe, in forma de stea, care raspandesc un parfum dulce-amarui ametitor. Culegeti inflorescentele intregi, pe vreme neploioasa, dupa ce s-a uscat roua diminetii. Daca le folositi proaspete, de exemplu pentru sirop, scuturati-le de insecte, treceti-le putin prin apa rece si lasati-le sa se scurga pe o fata de masa. Iar pentru a le usca, intindeti-le undeva la caldura, si pastrati-le, apoi, in cutii bine inchise sau in borcane de sticla cu capac.
De doua ori pe an ne bucura socul cu puterile sale miraculoase. Mai intai, primavara, cand isi deschide florile ca niste radare, catre soare, a doua oara spre toamna, in septembrie-octombrie, cand locul florilor il iau ciorchinii de fructe lucioase si negre. Ca ajutor pentru sanatate, florile de soc au mare eficienta in gripe si raceli, in guta si reumatism, in infectii pulmonare si boli de piele. Fructele extrem de bogate in vitamine si uleiuri eterice ridica imunitatea, reglementeaza problemele intestinale si au actiune antinevralgica si antiherpetica.
Pentru prepararea remediilor pe baza de soc, exista nenumarate retete. Singurul avertisment este sa nu consumati fructele sau sucul crude, ci dupa ce au fost incalzite la minimum 80gr.C. In felul acesta, o substanta componenta greu tolerabila, sambunigrina, este descompusa. In schimb, gustul ramane neschimbat.
Sudorifică (provoacă transpiraţie transpiraţie abundentă) ajutând la scăderea temperaturii. Florile de soc au de asemenea proprietăţi diuretice, laxative şi galactogoge. Sub formă de extract slab alcoolic au proprietăţi antinevralgice. Extern, ca antiseptic.
Întrebuinţări ale Socului:
În gripă, în răceală, bronşită, contra tusei şi în general în afecţiunile aparatului respirator. Prin diureza pe care o produce se recomandă în reumatism, boli de rinichi şi de vezică. Ceaiul de flori de soc măreşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează. Având proprietăţi laxative şi ajutând la eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte ca medicament natural (ceaiul) în obezitate. Pentru aceleaşi motive se recomandă în constipaţiile de natură nervoasă.
Extern, sub formă de băi sau cataplasme, este indicate în furunculoue, abcese, arsuri, flictene, având proprietatea de a fluidifica puroiul de a calma durerile, făcând să dea înapoi umflatura. Sub formă de băi fierbinti se utilizează contra reumatismului.
Popular, socul era intrebuintat la tratarea si vindecarea unor numeroase afectiuni: TUSE, DURERI DE CAP, AFECŢIUNI ALE APARATULUI RESPIRATOR, FRIGURI. Astazi socul cunoaste o utilizare variata:BRONŞITĂ, RĂCEALĂ, GRIPĂ, AFECŢIUNI ALE RINICHILOR, GUTĂ, REUMATISM, ARSURI, RĂNI, UMFLĂTURI, STĂRI FEBRILE, (favorizeaza transpiratia abundenta).
Ceaiul din fructe de soc este recomandat a fi utilizat pentru tratarea obezitatii, dar si a hemoroizilor (uz extern). Ceaiul din flori de soc are un rol extrem de important in tratarea afectiunilor vezicii urinare.Consumul de soc determină buna funcţionare a organismului şi estompează aspectul de coajă de portocală al pielii, prin eliminarea toxinelor şi a apei reținute în corp. Nu în ultimul rând, socul inhibă pofta de mâncare şi astfel tentaţia de a consuma alimente bogate în calorii va fi diminuată.
Specialistii in medicina naturista numesc fructele de soc cel mai puternic concurent al medicamentelor ANTIVIRAL de ultima generatie. Efectele socului asupra organismului nu se limiteaza doar la vindecarea racelilor, parfumata planta prelungeste tineretea biologica, tonifica si vitaminizeaza. Nu e doar un eficient antigripal, socul ajuta si la mentinerea siluetei. Poate una dintre cele mai apreciate actiuni ale fructelor de soc este combaterea obezitatii.
Cura cu tinctura de soc garanteaza pierderea greutatii in exces. Ea este o alternativa sanatoasa la curele de slabit prin infometare sau la medicamentele care promit o silueta de invidiat intr-un timp ireal de scurt. Trei lingurite de tinctura de soc, administrate zilnic, vreme de trei luni, produc o scadere in greutate fara efort. Sanatos, dietetic si estetic, socul ajuta si la vindecarea herpesului. Atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi) se ia cate o lingura de tinctura de soc, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora.
Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Pentru alergii sau eruptii localizate la nivelul pielii, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Administrate zilnic, doua lingurite de suc de fructe de soc grabesc vindecarea bolilor de piele rezistente la tratamentele clasice.
Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Pentru alergii sau eruptii localizate la nivelul pielii, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Administrate zilnic, doua lingurite de suc de fructe de soc grabesc vindecarea bolilor de piele rezistente la tratamentele clasice.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de fructe de soc coapte (curatate si spalate), o ceasca de apa, 500 g zahar, 1 varf de cutit vanilie macinata, coaja rasa a unei lamai.
Mod de preparare: * Se pun pe foc fructele cu apa si se fierb pana ce plesnesc, dupa care se trec printr-o sita. * Se fierbe piureul astfel obtinut, impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie, circa 5-10 minute, la foc mic, amestecand incontinuu. * Se toarna fierbinte in borcane calde (dupa ce au fost spalate cu apa clocotita) si se inchid borcanele etans. Borcanele deschise se tin la frigider, iar gemul trebuie consumat cat mai repede. Gemul de soc alina durerile de gat, combate starea de oboseala si intareste imunitatea. Doza: 2-3 linguri pe zi.
Suc de soc
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 kg fructe coapte, 400 g zahar, o lamaie.
Mod de preparare: * Se spala fructele, se lasa sa se scurga si se indeparteaza coditele mai groase. Se decojeste o treime din lamaie (coaja trebuie sa fie foarte subtire, fara pielita alba), se stoarce lamaia si se pun zeama si coaja pe foc, intr-o oala mare, impreuna cu fructele. * Se lasa sa se incinga, pana plesnesc fructele, se ia oala de pe foc si se lasa sa stea 30 de minute. * Se imbraca cu tifon o strecuratoare mare, se varsa fructele in ea si se lasa sa se scurga cateva ore. * Se pune pe foc zeama, impreuna cu zaharul, se lasa sa fiarba incet 2-3 minute si se toarna fierfierbinte in sticle incalzite, care se inchid ermetic imediat.
Socata
Ingrediente: 5-10 flori de soc se amesteca cu 1/2 l de apa, 250 g zahar si 5 felii de lamaie.
Mod de preparare: Se lasa 24 de ore la frigider, sa se patrunda. Iese o bautura piscacioasa si racoritoare care intareste sistemul imunitar si vindeca simptomele racelii.
Ceaiul din flori se lua contra tusei şi afecţiunilor aparatului respirator. Se bea în loc în apă şi de cei bolnavi de astm. Se mai lua pentru domolirea durerilor de stomac sau de ficat şi vezicula biliară. Din flori se făceau perinuţe, care se înfierbântau şi se puneau calde la orbalţ.
Frunzele crude se puneau pe bube şi pe „foale" pentru dureri de rânză. Cu decoctul lor se spălau umflăturile, boabele negre se puneau în pălincă şi se luau la friguri, ceaiul din boabe se bea contra vătămăturii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu