joi, 18 octombrie 2012

MAXIME


1. Grabeste-te si nu vei ajunge unde vrei. (Proverb chinez)
2. Avem drept doar la libertatea pentru care ne putem asuma raspunderea. (Lucian Blaga)
3. Cerceteaza invatatura pinului, a bambusului si a florilor de prun. Pinul este mereu verde, cu radacini puternice si venerabil. Bambusul este puternic, rezistent si nu poate fi distrus. Floarea de prun este puternica, frumos mirositoare si eleganta. (Morihei Ueshiba)
4. Nu ajunge sa discuti calitatile necesare unui barbat de treaba, ci trebuie sa devii aidoma cu el. (Marc Aureliu)
5. Nu poti scapa de anumite lucruri decit traindu-le, nu poti limpezi anumite obsesii decit privindu-le in fata, si poti cunoaste adevarata dragoste decit depasind-o. (Mircea Eliade)
6. Infrunta-ti spaimele sau ti se vor catara in spate. (Frank Herbert)
7. A vorbi mult despre tine poate fi si un mijloc de a te ascunde. (Friedrich Nietzsche)
8. Un om care n-a trecut prin infernul pasiunilor sale, nici nu le-a depasit vreodata. Atita timp cit omul renunta la prea multe, lasa prea multe in urma, exista posibilitatea si pericolul ca lucrurile abandonate sa revina si cu forta dubla. (Carl Gustav Jung)
9. Fierul este plin de impuritati care il slabesc; prin prelucrare el devine otel si este transformat intr-o lama ascutita de sabie. Fiintele umane se dezvolta dupa acelasi model. (Morihei Ueshiba)
10. Nu poti stapini decit acele lucruri la care ai renuntat, de care te-ai eliberat, nu prin detasare de ele insele ci prin detasare de dorinta fructelor lor. (Mircea Eliade)
11. Orice incercare de a sugera omului eventualitatea unui pas in plus pe drumul independentei apare drept impertinenta sau aroganta, drept fantasma sau imposibilitate. (Carl GustavJung)
12. Hoti de libertate a vointei nu exista. (Epictet)
13. Majoritatea oamenilor pe care i-am intilnit se fereau sa accepte toate intrebarile care li se puneau. (Mircea Eliade)
14. Individul este de obicei atit de inconstient incit nu-si cunoaste deloc propriile-i posibilitati decizionale si, din aceasta cauza se tot uita temator in jurul lui dupa reguli si legi exterioare de care, in nedumerirea sa, s-ar putea tine. (Carl Gustav Jung)
15. Cei care nu vad albul, ca si cei care nu vad negrul au vederea la fel de proasta. (Giovanni Papini)
16. Esenta omului este ceea ce ramine din om dupa ce tot ceea ce il sprijinea este inlaturat. (Horia Roman Patapievici)
17. Poate ca toate drumurile duc in cer, dar nu fiecare este pentru oricine. (Horia Roman Patapievici)
18. Omul valoreaza numai prin ceea ce el devine. (Horia RomanPatapievici)
19. Doar omul care a renuntat la orice rasplata si lucreaza pentru ceea ce e sortit pieririi stiind ca totul va pierii, acela e singurul om vrednic, cu adevarat vrednic de a locui impacat in acest univers. (Giovanni Papini)
20. Este de ris sa nu voim sa inabusim rautatea noastra proprie, lucru cu putinta, ci dimpotriva, numai a celorlalti, ce nu este cu putinta. (Marc Aureliu)
21. Adevarata noblete a omului, eroismul sau cel mai mare consta in a stii sa traiasca chiar si atunci cind toate temeiurile vietii sint distruse in el, chiar atunci cind valurile si cirjele care fac cu putinta viata tuturora au fost aruncate. (Giovanni Papini)
22. Cel ce pe sine nu se poate stapini / Ce bucuros ar vrea sa stapineasca pe vecini. (Goethe)
23. Eroarea incepe in clipa in care identificam cuvintul cu spiritul. (Liviu Rebreanu)
24. Omul intelept cedeaza locul altora, aratindu-se astfel superior oamenilor. El nu-si precupeteste viata si, prin asta viata lui se mentine. Oare aceasta nu se intimpla pentru ca inteleptul neglijeaza interesele personale si, prin aceasta, interesele personale se realizeaza.(Lao Tse)
25. Cosmosul asa cum se dezvaluie in traditia tantrica, este o vasta tesatura de forte magice. Lumea interioara si lumea exterioara sint doar fetele aceleasi tesaturi, in care firele tuturor fortelor si evenimentelor, al tuturor formelor constiintei si obiectelor, sint impletite intr-o retea inseparabila de relatii infinite, conditionata reciproc. (Feurestein)
26. Fizica moderna priveste Universul ca pe un intreg dinamic. Notiunile traditionale de timp, spatiu, obiect izolat, cauza si efect isi pierd sensul. (Fritjof Capra)
27. Ceea ce este important este sa intelegi vinturile, mareele, curentii, anotimpurile si principiile cresterii si descresterii, astfel incit actiunile tale sa se foloseasca de ele si nu sa lupte impotriva lor. (Allan Watts)
28. Cel care stie sa mearga nu lasa urme. (Lao Tse)
29. Arta vietii nu inseanma sa-l pastrezi pe yang si sa-l izgonesti pe yin, ci sa tii cei doi poli in echilibru, intrucit ei nu pot exista unul fara celalalt. (Allan Watts)
30. Adesea ceea ce pentru unul e viata, pentru altul e moarte. (Meister Eckhart)
31. Astfel cei care spun ca doresc binele fara perechea sa, raul, nu pricep marile principii ale universului si nici firea intregii creatii.(Allan Watts)
32. Omul superior este nepartinitor. Cauta sa cuprinda tot, fara strimbatate. Cel inferior e aplecat doar spre dreptatea lui, nu vede din intreg decit o parte. (Confucius)
33. Marele avantaj al binelui e ca poate trece oricind in rau. (Mircea Eliade)
34. Daca nu ne asumam nici un risc, nu exista nici o libertate. (Allan Watts)
35. Sa-ti fie rusine de tine, daca ai ajuns un suflet obosit, intr-un corp inca plin de vigoare. (Marc Aureliu)
36. Nimic mai rar decit un om care are priviri deschise pentru intregul lumii. (Lucian Blaga)
37. Numai nebunii si sfintii nu se contrazic. (Mircea Eliade)
38. Nu va sfiiti sa spuneti un lucru, gindindu-va ca l-a mai spus si altcineva. Un lucru are importanta daca in adevar l-ai gindit tu singur. (Nae Ionescu)
39. Nu poti concepe si asimila bine un lucru cind il inveti de la altcineva, ca atunci cind il inventezi tu singur. (Rene Descartes)
40. A gasi cu mijloace proprii, independent de inaintasi, fara a stii de ei, ceea ce unii ginditori au gasit inaintea noastra este un lucru de mare valoare si folos. (Arthur Schopenhauer)
41. Numai pe tine insuti te poti intelege pe deplin; pe altii ii percepi doar pe jumatate: pentru ca se poate ajunge doar la o comuniune a notiunilor, nu insa si la impartasirea conceptiei intuitive care sta la baza acestora. (Arthur Schopenhauer)
42. Reveria este o dovada a slabiciunii imaginatiei. (Mircea Eliade)
43. Contemplatia ar fi un exercitiu prin care omul ia cunostinta de anumite realitati dincolo de simturi. (Mircea Eliade)
44. Toate extremele incordate pina la limita lor logica, tradeaza pe cel ce participa la ele ca a vrut cindva sa fie absolut contrariu. (Mircea Eliade)
45. Cale nu inseamna decit redescoperirea ritmului care ne poate armoniza cu tot ce e concret si unic in afara noastra. (Mircea Eliade)
46. Daca oamenii ar activa conform naturii lor umane ar avea doua cai: glorie sau asceza. Restul e biologie. Sint cai prin care se realizeaza o integrare a viatii in eternitate. (Mircea Eliade)
47. E destul sa ne ridicam cu o singura treapta deasupra umanului, pentru ca toate valorile omenesti sa se confunde si sa dispara. Dreptatea si nedreptatea, sublimul si josnicul nu mai au nici un sens. (Giovanni Papini)
48. Arta Pacii nu e usoara. Este o lupta dusa pina la nimicirea dorintelor pacatoase si a intregii falsitati interioare. Uneori Vocea Pacii rasuna ca tunetul, zdruncinind fiintele umane si scotindu-le din amorteala. (Morihei Ueshiba)
49. Unii nu vor cu nici un pret sa cedeze din responsabilitatea lor, din credinta in sine, din dreptul personal al meritelor lor; ceilalti, dimpotriva, nu vor sa-si asume responsabilitatea si vinovatia pentru nimic, dorind dintr-un tainuit dispret de sine, sa poata da bir cu fugitii, indiferent in ce directie, din fata eului lor. (Friedrich Nietzsche)
50. Exista mai multe feluri de a vedea, si multe feluri de a fi orb. (Frank Herbert)
51. Ce nu pricepeti pentru voi nu este / Ce nu va merge credeti ca-I poveste / Ce voi nu cintariti usor va pare / Ce n-ati emis chiar voi, valoare n-are. (Goethe)
52. Ce, doresti sa te laude unul, care intr-o ora se blestema singur de trei ori? Sau vrei sa placi unuia, care nu-si place siesi? Ori crezi ca este multumit de sine acela care se caieste de aproape toate faptele sale? (Marc Aureliu)
53. Ceea ce unei specii de oameni superiori ii serveste drept hrana sau mingiiere, pentru o alta specie, cu totul diferita si mult inferioara, este aproape otrava. (Friedrich Nietzsche)
54. Nu tiranul l-a creat pe sclav ci invers. (Miguel de Unamuno)
55. Iar adevarat induratori nu sint decit aceia a caror mare putere ii face neinduratori. (Petru Cretia)
56. Nu exista inaltimi de neatins, ci numai aripi prea scurte. (Giovanni Papini)
57. Ceea ce e adevarat la scara eternitatii nu este neaparat adevarat in plan temporal. (Mircea Eliade)
58. Nu toti contemporanii traiesc in aceeasi perioada de timp. Trecutul e in permanenta schimbare, dar putini sint cei care-si dau seama. (Frank Herbert)
59. Nu poti fi ceva desavirsit daca nu esti simultan si opusul respectivei calitati. (Mircea Eliade)
60. Poti recrea trecutul, modelindu-l dupa propriile-ti interpretari. Astfel modifici si viitorul. (Frank Herbert)
61. S-ar putea intimpla fel de fel de miracole. Dar trebuie sa te invete cineva cum sa la privesti, ca sa stii ca sint miracole. Altminteri, nici macar nu le vezi. Treci pe linga ele si nu stii ca sint miracole. Nu le vezi… (Mircea Eliade)
62. Perfectiunea divina nu trebuie conceputa ca o suma de calitati si virtuti, ci ca o libertate, aflata dincolo de Bine si de Rau. (Mircea Eliade)
63. Se zbate astfel si-n neputinta zace / multimea celor, zise el, ce-n viata / nici rau, nici bine n-au catat a face. (Dante Aligheri)
64. Omul nu trebuie sa se multumeasca cu un Dumnezeu pe care-l gindeste, caci atunci cind gindirea dispare, Dumnezeu dispare si el. Mai curind, Dumnezeu trebuie posedat in esenta sa, mult dincolo de gindirea omului si a oricarei creaturi. (Meister Eckhart)
65. Dar pentru ca sufletul sa-L gaseasca pe Dumnezeu, pentru ca el sa I se dea, sufletul trebuie sa-I pregateasca locul. (Meister Eckhart)
66. Cind Dumnezeu te gaseste pregatit, trebuie sa actioneze si sa se reverse in tine la fel cum se raspindeste soarele printr-un aer limpede si pur, neputind sa nu faca asta. (Meister Eckhart)
67. Scopul oricarui ceremonial este sa cultive spiritul omului in asa fel incit chiar si cin omul sta linistit si se gaseste fara aparare, cel mai fioros dintre dusmanii sa nu poata avea curajul sa navaleasca asupra persoanei sale. (Eric van Lustbader)
68. Trebuie sa stii sa apreciezi Viata inainte de a vrea s-o ocrotesti. (Frank Herbert)
69. O viata nu poate capata stralucire decit daca este finisata si muncita. (Masutatsu Oyama)
70. Inainte de a incepe invatarea unei arte martiale, indiferent care ar fi ea, esential este sa existe in fiecare, motivatia care-l indeamna la pasul acesta. Daca nu se dispune de starea de spirit necesara primirii invataturii, asiduitatea dobindirii cunostintelor tehnicilor de lupta, nu va duce la nici o dezvoltare, ci va duce la nenorocire, la o ruina totala. (Toshitsugu Matsumasu)
71. Daca nu izbutesti sa renunti la tendinta de a ceda cu usurinta, viata ta nu va duce la nimic. (Masutatsu Oyama)
72. E o prejudecata ca arta razboiului e menita doar sa ucida oameni. Ea nu e pentru a ucide oameni, ci pentru a ucide raul. E stiinta de a da viata multor oameni omorind raul intruchipat de unul singur. (Yagyu Munenori)
73. Mijloacele primitive sint tot atit de eficiente in conjuncturile primitive ca si mitraliera sau radioul in conditiile moderne. (Eric van Lustbader)
74. In lupta intri intr-o stare asemanatoare unui intreg. Nu exista parte interioara si nici parte exterioara. (Eric van Lustbader)
75. A estima inteligenta si strategia fiecarui adversar in parte, a cunoaste punctele tari si cele slabe ale tacticii sale, a te folosi de cunostintele si virtutile artei razboiului pentru a stii cum sa-I invingi pe ceilalti inseamna maiestrie in acesta stiinta. (Miyamoto Musashi)
76. Cind oamenii vorbesc fara a lua aminte la starea celorlalti se iau la cearta si pot chiar sa isi piarda viata din cauza asta. Totul tine de a vedea sau nu mersul lucrurilor si starea celorlalti. (Yagyu Munenori)
77. Foloseste primele clipe ca sa-ti studiezi adversarul. S-ar putea sa pierzi citeva prilejuri favorabile pentru o victorie rapida, dar clipele de studiu sint chezasia succesului. Nu te grabi, asteapta sa fi sigur. (Frank Herbert)
78. Clipa de dinainte ca adversarul sa fi inceput a face o miscare e avangarda momentului. A vedea limpede energiile, senzatiile sau starile de spirit ale adversarului si a actiona potrivit lor, se numeste avangarda momentului. (Yagyu Munenori)
79. In conditii de stres, mintea se orienteaza sau in sens pozitiv, sau in sens negativ; deschis – inchis. Imaginati-va un spectru ale carui extreme sint inconstientul la un capat negativ si hiperconstientul la capatul pozitiv. Orientarea mintii in conditii de stres este puternic influentata de educatie si pregatire. (Frank Herbert)
80. Atacul este dovada pierderii controlului. Nu fugii niciodata de nici un fel de provocare si nu incerca sa suprimi sau sa controlezi un adversar intr-un mod fortat. Lasa-I pe adversari sa te atace cum simt ei si contopeste-te cu ei. Nu fugi niciodata dupa adversari. Redirectioneaza fiecare atac si retrage-te ferm. (Morihei Ueshiba)
81. Fiecare atac e o pana plutind pe un drum infinit. Cind pana se apropie, e deviata, apoi indepartata. (Frank Herbert)
82. Trebuie sa inveti sa respiri sub atac sa-ti mentii muschii supli, si ki-ul sa curga. (Eric van Lustbader)
83. Cel mai important intr-un razboi este sa ataci in strategia inamicului. (Sun Tsu )
84. Uneori forta unui dusman este mai repede de definit decit slabiciunea sa. Daca esti presat de timp nu-ti poti permite sa-i scormonesti slabiciunile. In schimb, slabeste-i forta si gaseste o modalitate s-o utilizezi impotriva lui. (Eric van Lustbader)
85. In ceea ce priveste atacurile asupra ta, lasa-i pe dusmani sa mearga mai departe si nu face nimic fara folos, dar impiedica-i sa faca vreun lucru folositor pentru ei. Aceasta e un lucru esential in arta razboiului. (Miyamoto Musashi)
86. Ma-ai, distanta optima, este cheia victoriei. Ma este mai mult decit diferenta dintre aproape si departe. Sa sesizezi conditiile schimbarii, sa nu-l lasi pe adversar sa preia initiativa. Sa fi tot timpul primul si sa initiezi lupta. Iata punctele cardinale pentru ma-ai. (Eric van Lustbader)
87. Cei ce sint experti in arta apararii se ascund sub noua straturi de pamint; cei ce sint abili in arta atacului se deplaseaza ca si cind ar cadea din al noualea cer. (Sun Tsu)
88. Spaima este un adversar cu adevarat inconstant. Poate da nastere la atentie, forta, chiar si hotarire. (Eric van Lustbader)
89. Nu impinge la disperare un inamic haituit. (Sun Tsu )
90. Cel ce este bine pregatit pentru orice apare, nu va scoate niciodata sabia in pripa. (Morihei Ueshiba)
91. Nu te gindi niciodata la victorie; gindeste-te sa nu pierzi. (Gichin Funakoshi)
92. Luptatorul care vrea sa cistige trebuie sa fie in armonie cu universul in totalitate si sa fie ghidat de cunoasterea lui intuitiva.(Toshitsugu Matsumasu)
93. Exista o forma de cunoastere pe care nu poti sa o obtii decit prin participare: nu ai cum s-o obtii stind pe margine, privind si comentind. (Frank Herbert)
94. Nu trebuie sa incerci niciodata sa dai o lectie cuiva care nu o poate asimila. (Frank Herbert)
95. Adesea comprehensiunea facila e un reflex comparabil cu cel al genunchiului si constituie forma cea mai periculoasa de intelegere. Ea cade ca un ecran opac si iti anihileaza capacitatea de a invata. (Frank Herbert)
96. Atunci cind iti inchipui ca stii ceva ridici cel mai sigur obstacol in calea cunoasterii. Invata sa privesti dincolo de ceea ce crezi ca stii. (Frank Herbert)
97. Arta razboiului e sa prevezi limpede ce s-ar putea intimpla. (Yagyu Munenori)
98. Nu concepe lucrurile asa cum le intelege adversarul tau, sau cum ar vrea el ca tu sa le concepi, ci priveste-le, din contra, astfel precum sint in realitate. (Marc Aureliu)
99. Trebuie cultivata naivitatea. A crede ca stii ceva este calea cea mai scurta de a te orbi singur. Nu inaintarea in virsta este cea care frineaza incetul cu incetul capacitatea de a invata, ci acumularea de “lucruri pe care le stii”. (Frank Herbert)
100. Cei mai multi oameni nu sint suficient de puternici de a gasi libertatea inlauntrul lor. (Frank Herbert)
101. Cautati libertatea si veti deveni sclavii dorintelor voastre. Cautati disciplina si veti gasi libertatea. (Frank Herbert)
102. Cind dam la o parte conceptul de civilizatie, ne eliberam. Si intrind in negura, invatam sa calarim vintul, sa umblam pe apa, sa ne ascundem neavind nici o ascunzatoare. Controlul este esenta acestor lucruri. Fara el totul este haos. (Eric van Lustbader)
103. Sa ai aptitudinea de a-ti mentine echilibrul in ape necunoscute. Capacitatea de a-ti pastra eul cel mai profund in ciuda valurilor neasteptate. (Eric van Lustbader)
104. E usor sa avansezi pas cu pas; e greu sa te eliberezi de fiecare stare de spirit. (Wan Song)
105. Disciplina mentala nu e numai pentru anumite momente din viata. Nu-i dai drumul si nu o opresti ca apa de la robinet. Disciplina mentala trebuie folosita in fiecare clipa, daca vrei sa profiti de viata. (Eric van Lustbader)
106. Conform stiintei artelor martiale, starea de spirit trebuie sa ramina tot timpul normala. Cumpaneste-ti mintea in asa fel incit sa nu existe nici un dezechilibru intre gindirea obisnuita si cea din timpul practiarii artelor martiale. (Miyamoto Musashi)
107. O noua putere s-ar putea sa te orbeasca, ea purind constitui la fel de bine si o slabiciune. (Eric van Lustbader)
108. Boala e sa fi obsedat de a te folosi de arta razboiului. Boala e sa fi obsedat de a arata ce ai invatat. Tot boala e si sa te gindesti tot timpul sa ataci sau gindesti intodeauna sa ramii in asteptare. Cind gindul staruie asupra unui lucru, asta se cheama boala. (Yagyu Munenori)
109. Oamenii care nu sint tulburati de fiece gind, pot stapinii orice lucru, intimplare sau imprejurare. (Suzuki Shosan)
110. Sa fi nehotarit, sa fi surprins, sa-ti fie teama. Mintea unui razboinic nu poate avea o suferinta mai mare. (Eric van Lustbader)
111. Dupa ce tuna, degeaba iti astupi urechile. (Sun Tsu )
112. Trebuie sa ajungi sa-ti consideri trupul ca pe o armata, sa-i intelegi slabiciunea si puterea, precum si frontierele. (Eric van Lustbader)
113. Prea des minia il face pe om sa-si iasa din minti si sa respinga ce-i sopteste eul interior. (Frank Herbert)
114.
115. Cei a caror minte bolnava le hraneste curajul insetat de singe s-ar putea, la un moment dat, sa aiba chiar puterea de a razbate prin ziduri de fier, dar negresit vine o vreme cind setea de singe li se potoleste si simtamintele li se schimba. Dimpotriva o inima puternica e neclintita si nu se schimba niciodata. (Suzuki Shosan)
116. Puterea e doar o parte, virful unui iceberg, a carui profunzime spirituala e nelimitata. (Masutatsu Oyama)
117. Esecul este cheia succesului: fiecare greseala ne invata ceva. (Morihei Ueshiba)
118. Totul sta in felul in care stim sa ne orinduim amintirile si sa ne punem in aplicare cunostintele. (Frank Herbert)
119. Cind nu-ti cunosti inamicul, dar te cunosti pe tine insuti, sansele tale de victorie sau de infringere sint egale. (Sun Tsu )

120. Un adevarat razboinic isi intelege adesea mai bine dusmanii decit isi intelege prietenii. (Frank Herbert)
121. Si la fel, dupa cum apa nu are forma stabila, nici in razboi nu exista conditii permanente. (Sun Tsu )
122. Venereaza-i pe buddha si pe pe zei, dar nu depinde de ei. (Miyamoto Musashi)
123. Maestrii in diferite arte nu pot fi desavirsiti atita timp cit nu au lasat in urma dependenta de diferitele lor cunostinte. (Miyamoto Musashi)
124. In spatele fiecarei victorii se afla noi piscuri care asteapta sa fie cucerite. (Masutatsu Oyama)
125. Cei care sint incapabili sa inteleaga pericolele inerente la folosirea trupelor sint tot atit de incapabili sa inteleaga cum sa le conduca spre victorie. (Sun Tsu )
126. O lume se sprijina pe patru lucruri. Invatatura celor drepti, dreptatea celor mari, rugaciunea celor credinciosi si dirzenia celor bravi. Dar toate acestea nu inseamna nimic fara un conducator care cunoaste arta guvernarii. (Frank Herbert)
127. Ca sa prinzi pestele ai nevoie de plasa; dar odata prins pestele, plasele sint uitate. Enevoie de cuvinte ca sa exprimi ideile, dar odata ideile intelese, trebuie sa uiti cuvintele. (Huang Tse)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu