joi, 13 decembrie 2012

Anasonul - Pimpinella anisum


Anasonul este originar din Orientul Apropiat de unde s-a raspandit de jur imprejurul Mediteranei si apoi in toata Europa, fiind considerat drept planta aromatica (mai bine zis condiment) cea mai pretioasa. Se spune ca in timpurile biblice era atat de valoros, incat se platea un fel de dijma, in seminte de anason. Egiptenii antici au fost primii care l-au preluat in cultura. In tarile de origine, anasonul este intalnit frecvent si astazi in flora spontana. El s-a raspandit pe toate continentele. In Europa se cultiva mai mult in tarile balcanice, iar la noi, intalneste conditii favorabile de cultura in Campia Banatului si a Olteniei. 
 anasonul este yin.

Principalii constituenti cunoscuti sunt: vitaminele A, complexul B (B1- B6), C; saruri minerale: calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier; esenta aromatica, aldehida anisica, lipide, protide, zaharuri, amidon, anetol (componentul principal al uleiului volatil), colina, cetonele etc.
Proprietati: Tonic nevin, ANTISPASTIC, STOMACHIC, EXPECTORANT,DIURETIC, aperitiv, vermifug, emenagog, galactogen (mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza), carminativ, STIMULENT PANCREATIC etc.

Virtuti terapeutice: * Ajuta digestia, combate balonarile si colicile (in special la bebelusi), calmeaza arsurile din stomac si rect, are efect purgativ, omoara viermii intestinali si calmeaza durerea.
* Stimuleaza salivatia si creste pofta de mancare, vindeca bolile provocate de bila si are efect vomitiv, actiune benefica asupra splinei, stabilizeaza sistemul circulator.
* Este diuretic, recomandandu-se in bolile de rinichi si umflaturi, este antiinflamator, ajuta in caz de stres, astenie, migrene, ameteala, menstre insuficiente si dureroase.
* Vindeca boli de ochi si imbunatateste vederea.
* Ajuta in boli de plamani (astm, tuse) si este expecttorant. El este indicat in astenie, reumatism, migrena, ameteala, voma psihogena, dureri gastrice, digestii lente, flatulenta, spasme intestinale, menstre insuficiente si dureroase. Acesta este de ajutor si in caz de boala pulmonara obstructiva cronica - numita BPOC.

Anasonul, ca plantă medicinală, are multe proprietăți:
-Se folosește la tratarea anumitor afecțiuni digestive ( în special ale intestinului) și respiratorii;
-Afecțiuni ale căilor urinare;
-Slab efect laxativ.
-Astenie nervoasă
Mod de folosireDe la anason se foloseste toata planta: radacina, bulb, frunze si in mod special, fructele (semintele).

1) Fumigatii de seminte de anason, macinate Pentru ploape umflate, la trezire.

2) Inhalatii de miros de seminte Contra durerilor de cap, a migrenelor etc.

3)Seminte de anason supte Vindeca bolile cavitatii bucale si tusea uscata.

4) Infuzie din seminte 
- pentru adulti: 

1/2 lingurita la 1 cana apa clocotita. Se lasa acoperit 10-20 min si se bea caldut, in 3 reprize, in cursul zilei:
a) inainte de masa - ca aperitiv, scade febra, calmeaza setea, durerile abdominale, ajuta la eliminarea gazelor si la digestie etc.
b) dupa masa - in caz de raguseala, tuse, tuse convulsiva, astm, ajuta expectoratia, digestia lenta, reduce durerile de cap si spasmele intestinale etc.
- pentru sugari: 
se infuzeaza 5-6 fructe la 1 canita de apa clocotita.
Alina colicile intestinale.

5) Infuzie din frunze: 
30 g/ 1 l apa clocotita.
Se prepara si se administreaza identic cu cea din seminte.

6) Decoct de radacina: 

30g/ 1 l apa.
Se fierb radacinile maruntite, in apa, timp de 20-30 min. Se consuma cate 1 ceasca dupa mesele principale (3 cani/ zi). Se administreaza in menstre dureroase.

7) Seminte inmuiate in lapte fierbinte:
1/2 lingurita la 1 cana lapte fierbinte.
Se consuma seara, inainte de culcare.
Se recomanda in caz de insomnie.

8/)Seminte mestecate, dupa mesele principale: 
Curata dintii si parfumeaza respiratia.

9) Tinctura:
3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40 grade. Se lasa la macerat, 4 saptamani, in loc insorit.
Se ia cate 1 lingurita/ zi pentru tratarea tulburarilor digestive. 

PRECAUTII
Ceaiul din anason se va consuma o perioada scurta de timp deoarece anetolul din seminte este toxic. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu