vineri, 21 decembrie 2012

FUSUL ORAR

Un FUS ORAR este o zonă pe Pământ în care este legal în vigoare aceeaşi oră (acelaşi timp). Timpul aflat legal în vigoare într-un anumit loc este numit timp legaloră legalăoră oficială sau, uneori,timp standard sau ORA LOCALA.
Timpul civil al unui loc este definit, prin măsurători astronomice, astfel încât ora 12 să coincidă cu amiaza locului (momentul când SOARELE AJUNGE IN PUNCTUL CEL MAI INALT PE CER ). Deoarece amiaza astronomică nu este simultană în toate punctele de pe Pământ, utilizarea timpului civil ar duce la situaţia în care fiecare localitate are propria oră. Timpul civil este egal doar pentru locuri situate pe un acelaşi meridian. Pentru puncte aflate la longitudini diferite, diferenţa de timpi civili este proporţională cu diferenţa de longitudine, fiecare 15° diferenţă de longitudine ducând la o diferenţă de 1 oră între timpii civili.

Pentru a evita existenţa unei ore diferite în fiecare punct de pe Pământ, s-a stabilit o împărţire a suprafeţei Pământului în zone numite fuse orare. Fiecare fus orar are asociat un meridian numitmeridianul central al fusului orar. Toate punctele încadrate într-un fus orar au ca timp legal timpul civil al meridianului central al fusului orar respectiv.
Pe mare, sunt luate ca meridiane centrale toate meridianele multiplu de 15°. Fiecărui astfel de meridian îi corespunde ca fus orar zona cuprinsă între 7°30‘ est faţă de meridianul central şi 7°30‘ vest faţă de meridianul central. De exemplu, zona cuprinsă între 22°30‘ şi 37°30‘ longitudine estică are ca timp legal timpul civil al meridianului de 30° longitudine estică. În orice punct de pe glob, diferenţa dintre timpul civil şi timpul legal este astfel de cel mult 30 de minute. Diferenţa de timp legal între două fusuri orare vecine este de exact 1 oră.
Timpul civil al meridianului 0° este timpul universal coordonat (prescurtat UTC). Timpul universal coordonat coincide cu timpul legal al fusului orar cuprins între 7°30‘ longitudine vestică şi 7°30‘ longitudine estică.
Meridianului 180° are asociate două fusuri orare. Un fus se întinde de la meridianul 172°30‘ longitudine estică până la meridianul 180° şi are timpul legal egal cu UTC+12h. Celălalt fus se întinde de la meridianul 180° până la meridianul 172°30‘ longitudine vestică şi are timpul legal egal cu UTC-12h. Între aceste două fusuri orare diferenţa de timp legal este de exact 24 de ore, adică o zi.Mai simplu, un fus orar depinde de pozitia soarelui (rasarit si apus adica zi si noapte) in interval  de 24 ore.
Timpul legal al fiecărui fus orar este specificat relativ la UTC.
UTC este baza pentru ora legalăFusurile orare sunt exprimate ca diferenţe pozitive sau negative faţă de ora universală coordonată.
UTC este unul din succesorii orei Greenwich (engleză Greenwitch Mean Time), abreviată în mod normal GMT. UTC este uneori numit, în mod eronat, GMT. Noul nume a fost impus pentru a evita posibile confuzii (GMT este definit în mod diferit) şi pentru a elimina numele unei localităţi anume din denumirea referinţei internaţionale a orei.
UTC diferă cu un număr întreg de secunde de timpul atomic internaţional.
Termenul Greenwich Mean Time (GMT) este ambiguu în acest moment, putând desemna timpul universal coordonat, timpul civil al Observatorului din Greenwich, care diferă de UTC cu cel mult 0,9 secunde, sau timpul solar mediu al Observatorului din Greenwich, care este timpul civil plus 12 ore.
Spre exemplu Romania are acelasi fus orar( ORA LEGALA, ORA LOCALA)  ca si Republica Moldova, Finlanda, Grecia, Israel, Egipt si Republica Sud Africana. 

 Fereastra de reducere circadiana - perioada de timp cuprinsa intre orele 2,00 si 5,59. Intr-o banda de 3 fuse orar(+ -3 ORE raportate la ora" 0"), fereastra de reducere circadiana se refera la orele locale ale bazei de resedinta. In afara acestor 3 fuse orare(+4ore spre exemplu), fereastra de reducere circadiana se refera la orele locale ale bazei de resedinta pentru urmatoarele 48 de ore de la plecare, dupa care se refera la ora locala;


Noapte locala - o perioada de timp de 8 ore consecutive, intre orele locale 22,00 si 8,00;din cele 24 ale unei zile


 Zi locala - un interval de timp de 24 de ore care incepe la ora locala 00,00

 2.1. Responsabilitatile operatorului
   2.1.1. Operatorul trebuie sa desemneze o baza de resedinta pentru fiecare membru de echipaj.
   2.1.2. Orice operator trebuie sa stabileasca scheme privind timpul de serviciu, timpul de serviciu pentru zbor, precum si timpul de odihna a membrilor de echipaj.
   2.1.3. Orice operator trebuie sa se asigure ca in planificarea zborurilor sale:
   a) sunt respectate limitarile privind timpul de serviciu, timpul de serviciu pentru zbor, precum si timpul de odihna a personalului aeronautic civil navigant, stabilite in conformitate cu prevederile acestei reglementari si cu oricare alte prevederi suplimentare emise de Regia Autonoma "Autoritatea Aeronautica Civila Romana" pentru mentinerea sigurantei zborurilor;
   b) zborurile sunt planificate astfel incat sa se incheie in interiorul perioadelor de timp admise pentru timpul de serviciu pentru zbor, tinandu-se cont de timpul necesar pregatirii zborului, zborul propriu-zis si perioada de timp necesara pentru formalitatile de dupa incheierea zborului;
   c) programul de serviciu al membrilor de echipaj sa fie intocmit si publicat cu suficient timp in avans pentru a permite acestora sa isi organizeze timpul de odihna.

 2.1.4. Operatorul trebuie sa considere un timp de notificare minim pentru fiecare membru de echipaj pentru care va tine seama de timpul rezonabil necesar pentru pregatirea plecarii la serviciu si de timpul necesar deplasarii membrului de echipaj de la domiciliu sau de la locul unde membrul de echipaj se afla in perioada de rezerva la locul unde trebuie sa se prezinte pentru serviciu.
   2.1.5. La intocmirea planificarii privind timpul de serviciu pentru zbor si timpul de odihna, operatorii trebuie sa tina cont de efectele suprasolicitarii/oboselii cumulate prin executarea ciclica a timpului de serviciu pentru zbor maxim/timp de odihna minim, prin alternarea perioadelor de timp de serviciu de zi cu cele de noapte, precum si a frecventei acestora asupra membrilor echipajului.
   2.1.6. Operatorul trebuie sa stabileasca zile libere si sa notifice despre aceasta, in avans, membrii de echipaj.
   2.1.7. Operatorul trebuie sa se asigure ca timpul de odihna alocat membrilor de echipaj este suficient pentru a trece peste efectele serviciului anterior si pentru a fi odihnit pana la inceperea urmatoarei perioade de serviciu, pentru a opera la un nivel de eficienta si siguranta satisfacator, indiferent de circumstante.
   2.1.8. Operatorul trebuie sa se asigure ca planificarea timpului de serviciu pentru zbor este facuta astfel incat sa se evite starea de oboseala.
   2.1.9. Exceptarile de la limitele stabilite in aceasta reglementare, solicitate de operatorul aerian si aprobate de Regia Autonoma "Autoritatea Aeronautica Civila Romana", trebuie insotite de aplicarea unor masuri compensatorii corespunzatoare pentru personalul aeronautic civil navigant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu