miercuri, 12 decembrie 2012

SUBCONŞTIENTUL

Îmi amintesc cum îmi explica un profesor de la facultate despre psihicul nostru... " Marlena, închipuie-ţi psihicul ca o magazie de CD-uri, la care tot mai adaugi câte un CD (calup de informaţii) în conştient. Celelalte informaţii  le tot împingi în spate (subconştient...până ajung în inconştient) pe măsură ce adaugi un alt Cd cu informaţii. Conştientul îşi păstrează mereu măsura trimiţând informaţii în subconştient apoi în inconştient (subconştient =cel ce mediază inconştientul şi conştientul=automatisme)" .

Subconştientul înregistrează tot ce vedeţi, auziţi şi trăiţi. Tot ceea ce vă înconjoară, toate sentimentele pe care le trăiţi, frică, durere, bucurie, sunt înregistrate de către subconştientul dumneavoastră. El înmagazinează şi toate percepţiile celor cinci simţuri şi păstreză în memoria sa tot ceea ce ştiţi, ceea ce aţi învăţat, amintirile şi imaginile. Este vorba atât de cele pe care vi le amintiţi, cât şi de cele pe care nu vi le mai amintiţi.

Tot ceea ce ajunge la el este înmagazinat în memoria sa. Psihologul român M.Zlate afirmă că subconştientul nu este un simplu rezervor şi păstrător al faptelor de conştiinţă, ci are propriile lui mecanisme de conservare, prelucrare, creare şi restructurare. Chiar dacă conştientul "scoate" din subconştient la suprafaţă amintiri, automatisme deprinderi, acestea nu vor fi identice cu cele care au intrat în subconştient , căci subconştientul se REACTUALIZEAZĂ periodic în funcţie de conştientizări (prezent) dar şi de inconştient (trecut). Deci subconştientul nu-i doar un depozit al conştientului uitat, ci dispune de o fizionomie proprie,de conţinuturi şi legi  de funcţionare UNICE, individualizate, căci nimeni nu a avut acelaşi trecut şi nu are identic acelaşi prezent. Subconştientul este MEDIATORUL dintre conştient şi inconştient.
Subconştientul asigură şi controlul tuturor funcţiilor biologice automate, cum ar fi respiraţia, fără a fi necesar să vă gândiţi la aceasta, sau bătăile inimii. Subconştientul gestionează şi toate acţiunile sau reacţiile automate pe care le faceţi în mod spontan, fără a vă gândi la ele, cum ar fi condusul maşinii în timp ce vă gândiţi la altceva.

De fapt, ne putem reprezenta subconştientul ca pe un « hard » al creierului vostru, pe care se stochează toate datele şi sunt redistribuite conştientului, atunci când acesta are nevoie de ele. Subconstientul funcţionează cu programe, ca un calculator. El tratează informaţia plecând de la ideile şi credinţele cu care a fost hrănit, cu ajutorul « programelor » pe care i le-aţi introdus. Unele sunt înscrise în codul vostru genetic încă de la naştere (programe naturale), iar altele au fost dobândite o dată cu evenimentele pe care le-aţi trăit zi de zi, cât şi prin gesturile şi cuvintele repetate (programe dobândite). Copilăria este perioada cea mai vulnerabilă în ceea ce priveşte dezvoltarea subconştientului. Credinţele negative, câteodată distructive transmise în mod voluntar sau involuntar copilului sunt înmagazinate şi devin treptat frâne şi inhibiţii în dezvoltarea adultului. În definitiv, acumularea acestor gânduri negative sau limitative sfârşeşte prin a crea în noi scheme de gândire care ne conduc viaţa şi ne condiţionează comportamentul psihic şi fizic.

Practic, orice rău sau boală îşi are originea în creierul vostru şi deveniţi exact ceea ce gândiţi. Calitatea vieţii voastre depinde de CALITATEA  subconştientului.

"Simţurile ne spun că un lucru este. Gândirea ne spune ce este acel lucru care este. Sentimentul ne spune ce este acel lucru pentru noi."Carl Gustav Jung

Conştientul este însărcinat cu analiza informaţiei şi cu raţionamentul, dar el o face pe baza datelor pe care le primeşte de la subconştient, care îi va da mereu informaţiile cele mai apropiate de situaţia trăită în acel moment.
Subconştientul este mereu mai puternic decât conştientul şi că el este cel care are ultimul cuvânt. Subconştientul are întotdeauna prioritate în faţa gândirii şi reflecţiei conştiente. Acesta este un punct important, pe care trebuie să îl integrăm în funcţionarea creierului, căci el este sursa tuturor conflictelor.

"Munca ta este să îţi descoperi lumea şi apoi să i te oferi din toată inima" Buddha

Subconstientul serveşte informaţiile pe care le are conştientului. Dacă aceste informaţii corespund unei programări negative legate de o situaţie specială din copilărie, (de exemplu un eşec, o frică, o altercaţie, o decepţie sentimentală…), aceste emoţii vor apărea în prezent şi se vor afla în conflict cu conştiinţa voastră, care nu va avea mijloacele de a depăşi sau de a şterge aceste gânduri negative ale subconştientului. Acestea vor lua, fără nicio îndoială, controlul, şi veţi trăi o situaţie de conflict interior permanent, greu de rezolvat şi de asumat.
"Fericirea nu este ceva gata făcut, ea vine din faptele tale " Dalai Lama

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu