Cunoscuta pentru parfumul deosebit si persistent dupa uscare, levanticaeste o planta de origine
mediteraneana care se dezvolta in flora spontana sau in culturi, in zone cu temperaturi ridicate si sol
bogat in calciu.
Etimologie :Sursa denumirii este cuvantul latin ”lavare” (a spala) care se refera la utilizarea levanticai in uleiurile de baie. Cele mai multe limbi europene si non-europene denumesc levantica dupa sursa latina: ”Lavendel” in germana, ”lavanda” in spaniola, ”lavandina” in letona, ”levantica” in romana, ”lavendin” in slovena, ”levandula” in slovaca, ”laventeli” in finlandeza, ”lavandula” in bulgara, ”levanta” in greaca, ”lavanta cicegi” in turca si ”lavender” in ebraica.
Specia este un subarbust care formeaza tufe dese, globuloase, inalte de pana la 70cm. Pe tulpinile ramificate sunt dispuse frunzele mici, lanceolate si acoperite cu peri de culoare verde-cenusie. Florile mici, violacee sunt grupate in inflorescente terminale cu aspect de spic.
COMPOZIŢIE : ulei volatil compus din: acetat de linanil, butirat de linanil, geraniol, linalol în stare liberă,
valerianat de linalil, borneol, cumarină, cineol, nerol, furfurol, alfa pinen, cariofilen, substanțe amare.
Intern: Recomandări: adjuvant intern în dischinezie biliară, balonare la bolnavii de bilă, crize biliare
însoţite de dureri de cap, depresie, anxietate, aritmie cardiacă, viermi intestinali, infecţii cu protozoarul Giardia lamblia, oboseală, iritabilitate psihică, insomnie, dureri de cap, migrenă, ameţeală, reumatism, tuse convulsivă, gripă, bronşită. Extern se foloseşte ca adjuvant în pneumonie, bronşită cronică, contra păduchilor şi a altor insecte parazite, pentru creşterea părului, întreţinerea pielii uscate, eczeme uscate, tumefacţii produse de loviri.
- puternic aromatizant cu acțiune antiseptică locală și ușor antispastică datorită componentelor din uleiul volatil
- calmant al sistemului nervos central
- diuretic și colagog
- florile au acțiune carminativă
- calmant și analgetic Specia prezinta proprietati sedative, antispastice si antimicrobiene (prin uleiul volatil), diuretice (datorate flavonelor si triterpenelor), coleretice (ac. rozmarinic), cicatrizante (flavone si ulei volatil).
Se recomanda intern, sub forma de infuzie in: tulburari nervoase, insomnie, agitatie, afectiuni cardiace cu substrat nervos, spasme de diverse etiologii, afectiuni renale, raceala, gripa, stari infectioase.
Extern se utilizeaza in rani si arsuri superficiale (aplicatii locale cu planta proaspata) si in accese febrile, raceala (frictiuni cu otet aromat).
Florile de levantica intra in compozitia unor amestecuri de plante pentru bai aromatice, fiind foarte apreciate pentru efectele lor reconfortante si relaxante.
Uleiul volatil extras din florile de levantica este folosit in aromaterapie si in industria parfumurilor, articolelor de igiena si cosmetica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu