luni, 22 august 2011

Foamea emotionala

Evenimentele externe (de exemplu, critica sefului, traficul, etc) si cele interne (gandurile, emotiile) determina modul in care ne comportam la un moment dat in legatura cu alimentatia noastra (de pilda, supraalimentarea la sfarsitul zilei). De asemenea, in mod frecvent reactionam la aceste noi evenimente (cum sunt supraalimentarea si nerespectarea dietei). Apar ganduri si emotii negative care nu ne motiveaza sa revenim la un program alimentar sanatos, ci, din contra, submineaza eforturile noastre de a manca organizat si de a scadea in greutate. De multe ori, starile emotionale negative precum cele de furie, vinovatie, tristete, singuratate, nemultumire, stres, cresc probabilitatea consumului excesiv de alimente sau a consumului de alimente in absenta foamei. 


Cu totii mancam mai mult decat avem nevoie din cand in cand, dar cand mananci constant pe fond emotional s-ar putea sa ai o problema care te va afecta atat fizic cat si psihic.

De obicei, sentimentele negative sunt cele care te determina sa mananci in exces, cautand in hrana o placere, pentru a compensa. Insa se intampla de multe ori sa faci asta si atunci cand simti fericire sau entuziasm.

De asemenea, un alt sentiment care induce mancatul emotional este nevoia de recompensa; mai ales daca ai un program incarcat de mult timp - mergi si la serviciu, ai grija si de copil si indeplinesti si toate sarcinile legate de gospodarie - simti nevoia de a te recompensa cu mancare. 


Gandeste-te inainte sa mananci

Inainte sa te intinzi spre o punga de chipsuri opreste-te cateva minute si pune-ti urmatoarele intrebari:

1. Chiar imi este foame? Fa-ti o evaluare de la 1-5, cu 1 fiind foarte infometat si 5 cu stomacul plin. Daca esti la 4-5 inchide usa de la dulapul cu snacksuri.

2. Am baut destul? Adeseori confundam setea cu foamea. Inainte sa mananci punga aia cu bomboane, bea o cana de apa 
sau ceai si asteapta 20 de minute pentru a-ti reevalua starea de foame.



3. O sa ma bucur de gustul mancarii? Gandeste-te cum te vei simti dupa ce ai mancat punga de chipsuri, satisfacut sau vinovat?


Pregateste-te pentru succes


Cateodata suntem atat de ocupati sa avem grija de ceilalti incat uitam sa avem grija de noi.


Poti minimiza mancatul pe fond emotional daca:


- Nu sari peste mese. Daca mananci la fiecare 4-5 ore pe tot parcursul zilei, dar putin                                         Sau pur si simplu te indopi acasa din diverse motive care nu au nicio legatura cu foamea, cum ar fi plictiseala, stresul, frustrarea, confuzia etc., simtindu-te vinovata apoi, de cele mai multe ori, traire care adanceste si mai mult starea proasta din punct de vedere emotional. 

Trucuri care-ti taie pofta de mancare

De obicei, sentimentele negative sunt cele care te determina sa mananci in exces, cautand in hrana o placere, pentru a compensa. Insa se intampla de multe ori sa faci asta si atunci cand simti fericire sau entuziasm.
De asemenea, un alt sentiment care induce mancatul emotional este nevoia de recompensa; mai ales daca ai un program incarcat de mult timp - mergi si la serviciu, ai grija si de copil si indeplinesti si toate sarcinile legate de gospodarie - simti nevoia de a te recompensa cu mancare. 





Cum deosebim foamea fizica de foamea emotionala?
Foamea emotionala
Foamea fizica
Apare brusc: cu un minut in urma nici macar nu te gandeai la mancare, acum ai deja o foame ingrozitoare.
Apare gradual: intai simti un gol in stomac, dupa o ora incep miscari de motilitate ale muschilor din peretii stomacului (stomacul incepe sa chioraie). Foamea fizica iti ofera progresiv indici ca se apropie timpul sa mananci.
Un anumit tip de aliment: in foamea emotionala doresti un anumit tip de aliment (ciocolata, alte dulciuri, hamburgeri). Nici un alt aliment nu iti va satisface foamea emotionala.
Diferite tipuri de alimente: desi poti avea anumite preferinte alimentare, esti deschis la alternative. Foamea fizica va fi satisfacuta cu oricare dintre ele.
Este localizata "deasupra gatului":nevoia de a manca incepe in gura (doresti un anumit gust, dulce sau de pizza) si in minte (te gandesti numai la alimentul dorit).
Este localizata la nivelul stomacului:foamea fizica poate fi recunoscuta dupa senzatiile la nivelul stomacului: gol in stomac, miscari ale musculaturii netede a stomacului, chioraituri, chiar dureri de stomac.
Este urgenta: foamea emotionala te indeamna sa mananci pe loc alimentul dorit. Potolirea foamei emotionale nu suporta amanare pentru ca este prezenta nevoia de ameliorare imediata a disconfortului emotional.
Este rabdatoare: foamea fizica te indeamna sa mananci in curand, dar nu te forteaza sa mananci chiar atunci, pe loc.
Este insotita de emotii disconfortante: copilul are probleme la scoala, seful te-a certat, sotul este intr-o prosta dispozitie, s-a anulat evenimentul pe care il asteptai de atata timp etc. Foamea emotionala apare in astfel de situatii neplacute.
Apare datorita unei nevoi fiziologice: foamea fizica apare dupa 4 –5 ore de la ultima masa. Daca trece mai mult timp, apar chiar ameteli sau o senzatie de oboseala si lipsa de energie.
Continua si dupa ce stomacul s-a umplut: foamea emotionala are ca scop ameliorarea emotiilor neplacute si va determina alimentarea in ciuda umplerii stomacului, daca disconfortul emotional persista.
Se termina o data cu umplerea stomacului si senzatia de satietate:foamea fizica are ca scop furnizarea de energie organismului. De aceea, senzatia de foame fizica dispare imediat ce stomacul s-a umplut si a aparut senzatia de satietate.
Este urmata de sentimente de vinovatie: foamea emotionala face o persoana sa manance pentru a se simti mai bine, dar aceasta sfarseste prin a se simti rau pentru ca a mancat dulciuri, hamburgeri etc. Frecvent, foamea emotionala este urmata de promisiuni: "nu mai mananc, fac exercitiu fizic", dar toate acestea de "maine".
Sentimentul ca mancatul este absolut necesar: cand alimentarea are loc datorita nevoii fiziologice, nu apare sentimentul de vina sau rusine. Persoana realizeaza ca mancatul, ca si respiratia, este un comportament absolut necesar pentru functionarea organismului.
Prin urmare, scaderea in greutate si mentinerea greutatii implica mai multe lucruri. Dieta, singura, nu este suficienta. Rareori, exercitiul fizic, singur, este suficient.

Managementul eficient al greutatii reprezinta un demers de invatare si dezvoltare de abilitati in diferite domenii, care raspund cel mai bine nevoilor personale: cunoasterea continutului alimentelor si realizarea alegerilor adecvate, identificarea tipului si intensitatii exercitiului fizic care aduce beneficii pentru sanatate si pentru managementul greutatii, perceperea unei imagini corporale satisfacatoare, managementul emotiilor negative si a stresului, prevenirea episoadelor de binge eating(consum impulsiv de alimente), dezvoltarea abilitatilor de a rezista tentatiilor, de a cere sprijinul celor din jur si de a preveni sau de a face fata la situatiile in care reapare consumul neadecvat de alimente sau cresterea in greutate.


Renunta la mancatul emotional

Renunta la mancatul emotional

Una dintre cele mai mari piedici in obtinerea si mentinerea siluetei pe care ti-o doresti este mancatul pe fond emotional. Foarte multe femei consuma diverse alimente in momente in care nu simt deloc foame. Asta inseamna ca ele mananca deseori in exces in functie de emotii si nu de cerintele organismului.


Legatura dintre hrana si starea emotionala se poate forma inca din copilarie, deoarece multi copii primesc ceva dulce, spre exemplu, daca sunt cuminti. Acest obicei poate fi perpetuat apoi pana la situatiile in care iesi in oras ca sa mananci ceva cu cea mai buna prietena, atunci cand ai ceva ce te apasa pe suflet. 
O definitie simpla a mancatului emotional ar fi: "consumul de alimente pentru alte motive decat foamea". Pofta de mancare sau de rontaire este declansata de o emotie si nu de un simptom fizic al foamei.

Diferente intre mancatul emotional si foamea fizica

1. Foamea emotionala apare brusc, foamea fizica se instaleaza treptat.

2. Cand mananci pentru a umple un gol, care nu este provocat de lipsa mancarii, ai pofta de un aliment specific, cum ar fi pizza sau inghetata, si numai acel aliment iti va satisface nevoia. Cand mananci pentru ca iti e foame, esti deschis la optiuni.

3. Foamea emotionala simte ca aceasta trebuie sa se asigure instantaneu cu alimentele pe care le astepta cu nerabdare; foame fizica poate astepta.

4. Chiar si cand esti plin, daca mananci pentru a satisface o nevoie emotionala simti ca inca mai intra si nu te opresi. In schimb, cand mananci pentru ca iti este foame, senzatia de saturatie te va face sa te opresti la timp. 

5. Mancatul emotional poate lasa in urma sentimente de vinovatie, in timp ce foamea fizica lasa in urma satisfactie si un sentiment general de bine. 


Mancaruri care alina disconfortul psihic

Cand foamea emotionala iti da tarcoale, una dintre caracteristicile sale distinctive este axarea pe un anumit produs alimentar, care este probabil alimentul care te alina psihic.

Aceste alimente pentru confortul psihic sunt consumate pentru a obtine sau a mentine un sentiment si sunt adesea asociate, in mod eronat, cu starile negative. Intr-adevar, oamenii le consuma cand sunt deprimati, tristi, suparati etc, dar e destul de interesant ca tot ele intretin si starile pozitive: bucuria, fericirea, multumirea etc.

Inghetata este prima pe lista alimentelor care alina disconfortul psihic. Dupa inghetata, produsele alimentare se impart pe sexe: femeile apeleaza la ciocolata si pajituri, barbatii la pizzafriptura, si mancarea semipreparata.

Tipurile de alimente care alina o emotie variaza in functie de starea oamenilor. Cei fericiti prefera alimente cum ar fi pizza sau friptura (32 %), iar cei tristi se agata de inghetata si prajituri (39%) . Plictisitii apeleaza cu incredere la o punga de chipsuri, seminte sau popcorn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu