vineri, 28 septembrie 2012

PASIUNEA- vine din simţire, emoţie, iubire pentru acel ceva sau cineva


"Pasiunea este dragostea de a face ceva."   definiţie de Neale Donald Walsch în Conversaţii cu Dumnezeu, volumul I

"Pasiunea este energia pe care iubirea o creeaza fara alt scop decat ea insasi. Energia nascuta din iubire este creativa – ea innoieste tot ceea ce atinge. Pentru a vedea cat de pasionat esti, priveste in jurul tau la ceea ce ai creat. Sursa pasiunii se afla inauntrul tau. Cand pasiunea incepe sa se stinga, trebuie hranita din nou de la sursa".— Deepak Chopra
Cei care descoperim pasiunea suntem norocosi pentru ca descoperim ce inseamna sa iti traiesti viata cu adevarat. Nu te poti plictisi atata vreme cat pasiunea aceea mentine focul din tine.
Daca FOCUL se face mai mic sau da sa se stinga stii ce ai de facut: iti cauti resursele, redescoperi ceea ce faceai inainte sau descoperi ceva nou care face focul sa fie din nou viu . După câte ştim FOCUL  transformă orice, sublimă prin forţa lui de pătrundere. Pentru asta insa trebuie sa te uiti in tine,să simţi,  să te opresti din goana zilnica si sa dai drumul simţirii trecută prin filtrul  găndirii  , născându-se creativitatea .
O alta definitie  de John Welwood pasiunii este  ca "esenta pasiunii e spontana si neconditionata, fiindca e nefabricata. Fiinta noastra fiind deschisa, rezoneaza in mod natural si vrea sa intre in contact cu ceva mai mare decat noi – vastitatea vietii insasi. Pasiunea e viata care vrea sa intre in contact cu viata; viata din interiorul nostru intra in legatura cu viata din exterior".
Atunci cand esti pasionat parca tu esti un canal de transmitere, doar prin tine se poate transmite un mesaj, doar tu esti acela care poate sa faca un anumit lucru extraordinar.
"Pasiunea este tot ce poate fi mai interesant pentru ca in ea totul este neprevazut, iar purtatorul ii e victima."  definiţie de Stendhal

"Pasiunea este mărturia entuziasmului pe care îl trezeşte un anumit ţel, precum şi revolta împotriva împrejurărilor vitrege exterioare care împresoară acest ţel".
definiţie de Dostoievski în Crimă şi pedeapsă

"Pasiunea este presentimetul iubirii si al infinitului ei, dupa care asipra orice suflet sensibil; e o speranta ce poate fi inselata." definiţie de Balzac

"Pasiunile sunt vijeliile vieţii."definiţie de Alexander Pope
Pasiunea este acea forţă a dăruirii, acea energie altruistă...care mişcă, căci se simte ca o emoţie ce te ridică dacă are o direcţie , un sens moral şi te coboară dacă nu   ştii s-o controlezi, s-o direcţionezi, s--o sublimi  (transformi) în ceva util, frumos, ceva ce în+cântă  orice alt simţ. 

Din pasiune se nasc valori, virtuţi morale precum : altruismul, devotamentul, loialitatea, demnitatea, răbdarea, perseverenţa, smerenia, onestitatea.....aptitudini si talente ce crează alte valori  pentru oameni şi lucruri. 
Dicţionarul defineşte pasiunea ca=1. Stare afectivă și intelectuală deosebit de intensă și stabilă, manifestată ca o tendință care polarizează procesele psihice ale omului, determinându-l prin intensitatea efectelor sau prin permanența acțiunii lor. ◊ Loc. adv. Cu pasiune = înflăcărat, entuziast; intens.
 2. Înclinație vie, însoțită de plăcere pentru obiectul studiat sau pentru profesiunea exercitată. ♦ Dorință, aspirație.
 3. Dragoste puternică față de o persoană (de sex opus). 
4. Tendință puternică și nestăpânită însoțită de o preocupare excesivă și obsedantă pentru satisfacerea unor dorințe .
 5. Sentiment de afecțiune puternică și durabilă (pentru cineva sau pentru ceva); patimă; dragoste, sentiment foarte puternic, generat de o dorință arzătoare sau de o înclinare irezistibilă;  
Această Forţă a Simţirii, forţă a Emoţiei ajută creaţia. Dar... câţi pot  re+cunoaşte această forţă? Educaţia ne învaţă oare să o folosim sau o reprimăm? 
Această energie puternică dacă ar fi învâţată să i se dea un SENS, o CALE, o DIRECŢIE ...ar transforma  tot. Ar fi chiar molipsitoare. Puţini rezistă în în faţa unei pasiuni. Cercetătorii au descoperit că ele dau impulsul vieţii, fac să scurtcircuiteze creierul declanşându-i reacţii greu de reprimat: "'Emoţiile puternice duc cu adevărat la sincronizarea activităţii cerebrale la diferiţi indivizi', arată cercetătorii. Se poate răspunde că este logic ca zonele cerebrale ale unora şi altora să reacţioneze în acelaşi timp la aceiaşi stimuli, fără ca acest lucru să fie legat de vreo coordonare inconştientă. Numai că experienţele pun în evidenţă faptul că expresiile emoţionale - zâmbetul, de exemplu - acţionează ca un declanşator, determinând o reacţie emoţională identică la cel care observă". 
 Tot cercetătorii au descoperit că emoţiile sunt contagioase, transmiţându-se prin sincronizarea activităţii cerebrale între indivizi: "Emoţiile puternice declanşează o sincronizare a activităţii cerebrale între indivizi, acest lucru constituind una din cheile interacţiunii sociale, explică o echipă de cercetători de la Universitatea din Aalto (Finlanda)" . Aşa se explică forţa persuasiunii  (convingerii) pe care o au anumiţi indivizi, iar istoria ne aminteşte de Adolf   Hitler, dar... să nu uităm de starurile ce... au reuşit să capteze iubirea oamenilor , prrecum Elvis, Michael Jackson, ...etc.

Cred eu, că pasiunea ne ajută să obţinem acea charismă, forţă irezistibilă cuceritoare. "Carisma este abilitatea de a transmite entuziasmul"definiţie de Ralph Archbold

miercuri, 19 septembrie 2012

Ienupărul (Juniperus communis)

Ienupărul (Juniperus communis - L.) este un conifer care aparține genului Juniperus din familia Cupressaceae
Ienuparul, raspandit in mai toata Europa si in Asia, pana sus, in Himalaya, este un conifer rezistent atat la cele mai puternice geruri, cat si la caldurile cele mai mari. Se spune ca ienuparul nu are preferinte pentru un anumit sol, adica nu este mofturos. La noi, creste mai ales prin zonele muntoase din Apuseni si Podisul Transilvaniei. 

Afectiuni pentru care se recomanda: edeme renale; guta; reumatism; edeme cirotice; balonari abdominale; bronsite acute si cronice; dispepsii de fermentatie; anorexie; trateaza hepatita cronica, icterul si ciroza; bun remediu pentru bolile de rinichi (insuficienta renala, litiaza renala, insuficienta renala cu retentie de apa); guta, reumatism articular, artrite; steatoza hepatica; varice esofagiene; diabet zaharat; cistite recidivante; obezitate; prostatite cronice; arterioscleroza; viroze recidivante si persistente; poliartrita cronica; dismenoree si leucoree. S-a dovedit activ si prescris impreuna cu alte plante, mai ales cu iarba neagra si frasin, in bolile de ficat.

Fructele uscate de ienupăr (boabe mari, negre, zbârcite) se utilizează în bucătărie drept condiment, în special în marinade, pentru vânat sau varză, și ca ingredient la fabricarea ginului.Reprezinta o plantă medicinală ale cărei proprietăți terapeutice sunt utilizate în tratarea multor afecțiuni și boli: tratează și vindecă reumatismul, răceala, bronșita, bolile de piele, elimină piatra existenta la nivelul vezicii urinare. Fructele de ienupăr constituie și ele un remediu natural pentru anemie, lipsa poftei de mâncare, artrită, asigurând o funcționare optimă a organismului. Pulberea rezultată din mărunțirea fructelor de ienupăr este foarte eficientă în tratarea obezității, viermilor intestinali, oboselii, arteriosclerozei. Ceaiul preparat din fructe de ienupăr calmează tulburările digestive și balonările. Important de menționat este că fructele de ienupăr nu trebuie consumate de femeile însărcinate. Un alt remediu natural oferit de ienupăr îl reprezintă tinctura de ienupăr eficientă în vindecarea afecțiunilor urinale, gripei, bronșitei, colitei de fermentație.
Intern, uleiul de ienupar face minuni in afectiunile bronhice si pulmonare. Se iau cate trei - cinci picaturi, de doua ori pe zi, in cure de cate 14 zile, cu pauza de alte 14 zile. Acelasi ulei poate fi folosit si extern, in masaje. Intr-o suta de ml de ulei de masline ori floarea soarelui se dizolva 3 ml de ulei de ienupar. Dupa omogenizare, se maseaza usor pieptul.

Uleiul, astfel preparat pentru masaj, se recomanda si pentru calmarea durerilor reumatice, care devin de nesuportat mai ales cand vremea este urata. In caz de guta, uleiul se foloseste sub forma de bai la picioare ori comprese. 

Pulberea si tinctura, inca doua forme sub care poate fi folosit ienuparul, potenteaza alte virtuti ale plantei. 

Pulberea din fructe de ienupar se obtine macinand bobitele bine uscate prin rasnita de cafea. Pulberea se pastreaza in borcane de sticla, inchise ermetic, la loc rece si intunecos. Se macina atata pulbere cat se consuma in doua saptamani, perioada dupa care uleiurile volatile se evapora. Se ia cate o lingurita rasa de pulbere de trei ori pe zi, pa stomacul gol, in caz de lipsa a poftei de mancare ori dispepsie. 

Bun si in caz de pietre la rinichi

Ienuparul este unul din cele mai puternice remedii naturiste cu efect diuretic, antiseptic reno-urinar si depurativ din flora noastra, de aceea tinctura preparata din boabele sale se recomanda in caz de guta, infectie urinara, infectie cu candida, obezitate, pietre la rinichi, retentie de lichide. La nevoie, se administreaza cate o lingurita de tinctura de ienupar, de patru ori pe zi, in cure de cate 18 zile, urmate de alte 10 - 12 zile de pauza. 

Tinctura de ienupar se poate prepara in casa din 15 linguri de pulbere peste care se toarna doua pahare de alcool alimentar si un pahar de apa. Se agita bine vasul si se lasa la macerat timp zece zile, dupa care se filtreaza si se pastreaza la rece si intuneric, in sticle mici, de culoare inchisa. Tinctura astfel preparata se foloseste timp de doi ani de la data cand au fost culese fructele. 

luni, 10 septembrie 2012

Lumânărica (Verbascum phlomoides)-efecte benefice în tratamentul bolilor aparatului respirator.


Denumiri populare (regionale)
Coada lupului, coada boului, coada vacii, coada mielului, corovăţica, corovatic, pur, lumânărica-pământului – beșicuță, ințură, tăietură, lumânărică-albastră, brusture, lipan, Toiagul lui Aaron, Muc de lumânare.

În India, lumânărica este considerată ca fiind cea mai puternică protecţie împotriva spiritelor rele şi a magiei – motiv pentru care este agăţată la uşi, ferestre şi în săculeţi. De asemenea, este utilizată pentru a alunga demonii şi negativitatea. Într-un timp, vrăjitoarele şi magicienii utilizau lămpi cu petrol pentru a ilumina vrăjile şi ritualurile şi foloseau tulpina sau frunzele pufoase pe post de fitil. 

Planta de foloseşte pentru protecţie, divinaţie, sănătate, curaj, determinare, exorcism, apărare.

Este foarte răspândită şi la noi, prin locuri însorite, uscate, mai ales pe terenuri nisipoase, pietroase. Poate fi cultivate pe terenuri improprii agriculturii, îndeosebi pe versantele dealurilor.
Creşte pretutindeni în ţară, dar mai ales în zonele de şes şi deal.
În scopuri medicinale se folosesc florile şi frunzele.

Mierea parfumată a florilor aromatizează lichioruri şi produce un mucilagiu ce înmoaie pielea. Este o plantă bienală
Înfloreşte din iunie până în luna august – septembrie, perioadă în care se pot recolat florile. Acestea se recoltează fără caliciu şi trebuie să aibă corola rotată, colorată în galben. Florile se recoltează eşalonat, pe măsura deschiderii lor. Recoltatul se face manual prin ciupirea florilor (corola + staminele) dimineaţa, după ce s-a ridicat roua şi până la orele 11-12.
Lumânarica are proprietăţi EXPECTORANTE, ANTITUSIVE, ANTIINFLAMATOARE, SUDORIFICE, ANTIASMATICE, ANTIMICROBIENE, ANTIHISTAMINICE, ANTISPASTICE, ANTIVIRALE.
 Uz intern: recomandată în bronşită, astm, răguşeală, laringită, angine, gastroenterintă, tuberculoză, traheită (sub formă de infuzie, decoct).
Uz extern: în hemoroizi, degerături, furuncule, plăgi atone (sub formă de băi locale, comprese).
Aport
Planta conţine mucilagii, saponine, flavonoide, zaharuri, tanin, rezine, ulei volatil, steroli vegetali, carotenoizi, iridoide, ulei eteric.
Sfaturi de consum
Numai sub formă de ceai.
Calităţile EXPECTORANTE, CALMANTE şi SEDATIVE  ale frunzelor sunt folosite pentru a trata tusea convulsivă şi sunt adăugate la tutunul pe bază de plante. Frunzele lânoase ce împachetează smochinele sunt utilizate ca iască sau ca bandaje de urgenţă. Frunzele cu un fel de pudră pe ele sunt numite “Cimitirul prafului” şi pot fi folosite în aceleaşi scopuri. Frunza de lumânărică este un remediu clasic pentru BRONŞITĂ (precum şi pentru tuse) şi pentru urinare deficitară, cu arsuri (disurie). Un ceai de flori se bea înainte de culcare pentru a dormi mai uşor. Cataplasmele din frunze de lumânărică ajută la răni. Frunzele puse în oţet şi apă vor calma inflamaţiile, afecţiunile dureroase ale pielii şi hemoroizii atunci când sunt folosite extern sub formă de cataplasme.
Lumânărica poate fi utilizată şi sub formă de tinctură, 15-40 de picături la fiecare 2 sau 4 ore.
Preparatele din această plantă trebuie bine filtrate, prin panză deasă, pentru a opri trecerea perilor care pot să dea fenomene de iritaţie în gat şi pe faringe.

duminică, 2 septembrie 2012

PRUNELE- antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente si dezintoxicante.

Prunele reprezinta adevarate rezerve de energie.

Cura de prune de doua sau trei saptamani este una din cele mai indicate surse naturale de vitamine si de minerale; prunele ajuta la eliminarea toxinelor si la purificarea ficatului. Ele contin vitaminele A, B1, B2 si C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul si fierul, precum si acizi organici, protide si celuloza. Datorita substantelor pe care le contin, prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoliente si dezintoxicante. Ele diminueaza inflamatiile si usureaza tranzitul intestinal. Mai mult decat atat, prunele sunt foarte bune si in cazuri de anemie, constipatie sau hemoroizi.

Datorita magneziului pe care il contin, prunele sunt cunoscute ca fiind potrivite pentru alungarea oboselii si pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos. Magneziul are efecte benefice asupra transmiterii impulsurilor nervoase de la creier la intregul organism, iar un consum de prune creste eficienta memoriei si a capacitatii de invatare.

Unii medici recomanda cura cu prune ca un remediu natural in cazul problemelor de fertilitate. Mai mult decat atat, ele sunt benefice chiar si femeilor care sunt deja insarcinate, deoarece contin calciu, fiind indicate mai ales in ultima perioada a sarcinii, pentru a se evita afectiunile stomatologice, hipertensiunea, sau, dupa sarcina, osteoporoza.
Folosite inca din cele mai vechi timpuri ca remediu natural, prunele nu inceteaza a-si demonstra si acum virtutiile.

* Regleaza tranzitul intestinal;
* Imbunatatesc functionarea ficatului si a pancreasului;
* Amelioreaza durerile reumatice;
* Elimina toxinele din organism;
* Ajuta la tratarea anemiei, datorita aportului crescut de vitamine;
* Cresc imunitatea organismului;
* Combat afectiunile renale si biliare;
* Amelioreaza starile febrile;
* Normalizeaza pofta de mancare;
* Previn formarea hemoroizilor;
* Diminueaza inflamatiile;
* Au proprietati energizante datorita continutului de zaharuri, reusind sa stimuleze sistemul muscular si pe cel nervos.
Boli prevenite cu ajutorul prunelor

Boala canceroasa - intr-un studiu foarte recent, realizat la "AgriLife Research Center", un institut de cercetari din Texas, Statele Unite, a fost testat potentialul antitumoral a peste 100 de fructe, aduse din toata lumea. Spre surprinderea cercetatorilor americani, in testele facute in laborator, extractele de prune au dovedit o actiune antitumorala foarte intensa, care le fac sa se situeze printre cele mai bune remedii contra "maladiei secolului". Aceasta actiune antitumorala s-ar datora, intre altele, conform studiilor biochimistului roman prof. dr. Ion Brad, continutului foarte ridicat de acid malic si continutului foarte scazut de acid citric (cei doi acizi organici sunt in proportia de 20:1) din prune. Se pare ca toate fructele bogate in acid malic si sarace in acid citric ajuta la prevenirea si chiar la involutia bolii canceroase.
Cancerul de colon - continutul ridicat de fibre alimentare solubile si insolubile din prune le recomanda ca pe un remediu forte, pentru prevenirea cancerului intestinal. Ele curata foarte eficient colonul si tubul digestiv pe ansamblu, accelereaza tranzitul intestinal, regleaza flora digestiva, creand un mediu sanatos, in care tumorile nu pot prolifera.
Cancer la prostata - in prune se gaseste un oligoelement extrem de important - seleniul, care este si unul din cele mai eficiente remedii de prevenire a cancerului la prostata. Pentru a preintampina aparitia acestei afectiuni se recomanda curele de toamna cu prune, in care se consuma minimum 400 grame din aceste fructe, in fiecare zi.
Cancerul pulmonar, cancerul bucal - prunele proaspete, mai ales de culoare galbena, care sunt foarte bogate in vitamina A si intr-o substanta numita zeaxantina, sunt un excelent preventiv contra cancerului care afecteaza plamanii si cavitatea bucala. Cura cu prune de culoare galbena (minimum 400 de grame pe zi) este recomandata mai ales persoanelor care lucreaza sau locuiesc in zone cu aerul puternic poluat, fumatorilor, precum si celor care intra in contact cu substante cu potential cancerigen, cum ar fi gudroanele din fum, anumiti aditivi din alimente, reziduuri radioactive etc.
Farmacia toamnei: PRUNELE
Mancati minimum 200 g pe zi
 

Degenerescenta maculara - continutul mare de pigmenti antocianici, de zeaxantina si de vitamine, in special vitamina C, din prune, le recomanda ca pe un excelent mijloc de prevenire al acestei afectiuni degenerative. Un studiu publicat in revista americana "Archives of Ophthalmology" arata ca persoanele care consuma fructe de padure de culoare neagra-albastruie (ceea ce arata prezenta anumitor pigmenti), de macar 5 ori pe saptamana, au un risc de a face degenerescenta maculara cu 36% mai scazut decat persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe.
Artrita reumatoida - prunele contin cantitati mari de vitamina C, vitamina considerata printre cei mai puternici agenti de prevenire a bolii reumatice. Un studiu facut pe un numar impresionant de persoane (peste 20.000 de subiecti) arata ca o suplimentare a vitaminei C din alimentatie atrage dupa sine o reducere la peste 40% a frecventei puseurilor reumatice. O portie mare de prune, adica de 400 grame, consumata zilnic, asigura mai mult decat necesarul zilnic de vitamina C.
Ateroscleroza, boala coronariana - jumatate de kilogram de prune consumat zilnic asigura mai mult de 30% din necesarul de fibre alimentare de care are nevoie organismul uman.
Farmacia toamnei: PRUNELE
 
Fibrele alimentare sunt substante nedigerabile, care au un rol extrem de benefic pentru organism, intre altele, ajutand la reducerea nivelului colesterolului si al trigliceridelor din sange. La persoanele care consuma vreme de cateva saptamani prune, in doze suficiente, s-a constatat o scadere a nivelului colesterolului total si a colesterolului negativ (LDL), in medie cu peste 10%.
Alzheimer - prunele cu coaja albastruie foarte inchisa, spre negru, sunt bogate in resveratrol. Un studiu realizat in anul 2008, in laboratoarele Universitatii Cornell, Statele Unite, arata ca dozele mari de resveratrol si, mai ales, repetate, blocheaza procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central. La animalele de experienta tratate cu resveratrol, s-a observat o incetinire cu peste 70%, in medie, a proceselor degenerative la nivelul diferitelor parti ale creierului. Aceste studii sunt completate de altele, facute in Italia, care arata ca animalele care au luat doze suplimentare de resveratrol isi pastreaza intacte anumite functii cerebrale, intre care si memoria, pana la varste inaintate.
Dementa senila - nu doar Alzheimerul este prevenit de consumul de prune, ci si alte afectiuni care conduc la aparitia dementei senile. Doua substante active din prune, numite acid clorogenic si neoclorogenic, administrate sistematic, ajuta la mentinerea nealterata a unor functii cognitive, cum ar fi atentia sau memoria.