vineri, 28 septembrie 2012

PASIUNEA- vine din simţire, emoţie, iubire pentru acel ceva sau cineva


"Pasiunea este dragostea de a face ceva."   definiţie de Neale Donald Walsch în Conversaţii cu Dumnezeu, volumul I

"Pasiunea este energia pe care iubirea o creeaza fara alt scop decat ea insasi. Energia nascuta din iubire este creativa – ea innoieste tot ceea ce atinge. Pentru a vedea cat de pasionat esti, priveste in jurul tau la ceea ce ai creat. Sursa pasiunii se afla inauntrul tau. Cand pasiunea incepe sa se stinga, trebuie hranita din nou de la sursa".— Deepak Chopra
Cei care descoperim pasiunea suntem norocosi pentru ca descoperim ce inseamna sa iti traiesti viata cu adevarat. Nu te poti plictisi atata vreme cat pasiunea aceea mentine focul din tine.
Daca FOCUL se face mai mic sau da sa se stinga stii ce ai de facut: iti cauti resursele, redescoperi ceea ce faceai inainte sau descoperi ceva nou care face focul sa fie din nou viu . După câte ştim FOCUL  transformă orice, sublimă prin forţa lui de pătrundere. Pentru asta insa trebuie sa te uiti in tine,să simţi,  să te opresti din goana zilnica si sa dai drumul simţirii trecută prin filtrul  găndirii  , născându-se creativitatea .
O alta definitie  de John Welwood pasiunii este  ca "esenta pasiunii e spontana si neconditionata, fiindca e nefabricata. Fiinta noastra fiind deschisa, rezoneaza in mod natural si vrea sa intre in contact cu ceva mai mare decat noi – vastitatea vietii insasi. Pasiunea e viata care vrea sa intre in contact cu viata; viata din interiorul nostru intra in legatura cu viata din exterior".
Atunci cand esti pasionat parca tu esti un canal de transmitere, doar prin tine se poate transmite un mesaj, doar tu esti acela care poate sa faca un anumit lucru extraordinar.
"Pasiunea este tot ce poate fi mai interesant pentru ca in ea totul este neprevazut, iar purtatorul ii e victima."  definiţie de Stendhal

"Pasiunea este mărturia entuziasmului pe care îl trezeşte un anumit ţel, precum şi revolta împotriva împrejurărilor vitrege exterioare care împresoară acest ţel".
definiţie de Dostoievski în Crimă şi pedeapsă

"Pasiunea este presentimetul iubirii si al infinitului ei, dupa care asipra orice suflet sensibil; e o speranta ce poate fi inselata." definiţie de Balzac

"Pasiunile sunt vijeliile vieţii."definiţie de Alexander Pope
Pasiunea este acea forţă a dăruirii, acea energie altruistă...care mişcă, căci se simte ca o emoţie ce te ridică dacă are o direcţie , un sens moral şi te coboară dacă nu   ştii s-o controlezi, s-o direcţionezi, s--o sublimi  (transformi) în ceva util, frumos, ceva ce în+cântă  orice alt simţ. 

Din pasiune se nasc valori, virtuţi morale precum : altruismul, devotamentul, loialitatea, demnitatea, răbdarea, perseverenţa, smerenia, onestitatea.....aptitudini si talente ce crează alte valori  pentru oameni şi lucruri. 
Dicţionarul defineşte pasiunea ca=1. Stare afectivă și intelectuală deosebit de intensă și stabilă, manifestată ca o tendință care polarizează procesele psihice ale omului, determinându-l prin intensitatea efectelor sau prin permanența acțiunii lor. ◊ Loc. adv. Cu pasiune = înflăcărat, entuziast; intens.
 2. Înclinație vie, însoțită de plăcere pentru obiectul studiat sau pentru profesiunea exercitată. ♦ Dorință, aspirație.
 3. Dragoste puternică față de o persoană (de sex opus). 
4. Tendință puternică și nestăpânită însoțită de o preocupare excesivă și obsedantă pentru satisfacerea unor dorințe .
 5. Sentiment de afecțiune puternică și durabilă (pentru cineva sau pentru ceva); patimă; dragoste, sentiment foarte puternic, generat de o dorință arzătoare sau de o înclinare irezistibilă;  
Această Forţă a Simţirii, forţă a Emoţiei ajută creaţia. Dar... câţi pot  re+cunoaşte această forţă? Educaţia ne învaţă oare să o folosim sau o reprimăm? 
Această energie puternică dacă ar fi învâţată să i se dea un SENS, o CALE, o DIRECŢIE ...ar transforma  tot. Ar fi chiar molipsitoare. Puţini rezistă în în faţa unei pasiuni. Cercetătorii au descoperit că ele dau impulsul vieţii, fac să scurtcircuiteze creierul declanşându-i reacţii greu de reprimat: "'Emoţiile puternice duc cu adevărat la sincronizarea activităţii cerebrale la diferiţi indivizi', arată cercetătorii. Se poate răspunde că este logic ca zonele cerebrale ale unora şi altora să reacţioneze în acelaşi timp la aceiaşi stimuli, fără ca acest lucru să fie legat de vreo coordonare inconştientă. Numai că experienţele pun în evidenţă faptul că expresiile emoţionale - zâmbetul, de exemplu - acţionează ca un declanşator, determinând o reacţie emoţională identică la cel care observă". 
 Tot cercetătorii au descoperit că emoţiile sunt contagioase, transmiţându-se prin sincronizarea activităţii cerebrale între indivizi: "Emoţiile puternice declanşează o sincronizare a activităţii cerebrale între indivizi, acest lucru constituind una din cheile interacţiunii sociale, explică o echipă de cercetători de la Universitatea din Aalto (Finlanda)" . Aşa se explică forţa persuasiunii  (convingerii) pe care o au anumiţi indivizi, iar istoria ne aminteşte de Adolf   Hitler, dar... să nu uităm de starurile ce... au reuşit să capteze iubirea oamenilor , prrecum Elvis, Michael Jackson, ...etc.

Cred eu, că pasiunea ne ajută să obţinem acea charismă, forţă irezistibilă cuceritoare. "Carisma este abilitatea de a transmite entuziasmul"definiţie de Ralph Archbold

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu