joi, 20 februarie 2014

Aceeasi LEGE CAUZA-EFECT, Agresor-Victima, Lege karmica.

Exista mecanisme de copiere ale EU-lui (sub+constiente) pentru obtinerea unei placeri imediate, fara investitie pe termen lung in rezistenta pentru adevar,Iubire, pentru credinta in oameni si nu in lucruri, fara investitii in oameni (educatie, sanatate) ci in lucruri , fara rabdarea obtinerii prin constructia pas cu pas a unor virtuti umane...fara medierea dintre minte si inima...Nimic nu se castiga fara munca interioara si exterioara, fara perseverenta si vointa, fara iubire pt tine si in egala masura pt aproapele tau, fara rabdare , altruism, generozitate, blandete, cinste ...etc.
EU-l invata prin copiere. Experienta a ceea ce am invatat dezvoltand abil+itati traite. Cu cat sunt mai traite, mai exersate, cu atat abilitatile se duc in profunzimile psihicului (sufletul) adica subconstient si apoi inconstient.
Toate sunt virtuti ce se implinesc doar prin medierea dintre minte si inima, dintre iubire si ratiune...Nu poti ajunge la etajul 10 al unei cladiri netrecand prin celelalte etaje. De acord, viteza de ajungere in varful cladirii difera de la individ la individ, dar... pe scari, cu liftul, cu avionul... pornesti de pe pamant , unde ai aterizat cand te-ai nascut pt a experimenta pas cu pas...
MECANISME DE COPING
-procese (sub)conştiente
-produse în contact cu realitatea ;
-permit confruntarea cu realitatea ;
-implică scop şi perspectivă (sunt orientate spre prezent şi/sau viitor);
-au (necesită) flexibilitate ;
-permit exprimarea afectivă ;
-preced sau succed reacţiei de stress;
-sunt orientate spre interior sau exterior;
-au eficienţă situaţională.
"Copingul desemnează un “efort cognitiv şi comportamental de a reduce, stăpîni sau tolera solicitările interne sau externe care depăşesc resursele personale” (Lazarus şi Folkman)
Coping-ul este o adaptare la stres, copiind uneori doar prin memorare, fara intelegerea profunda (ne+afectiva) a unor metode exterioare.
Sunt fff putin oameni ce se adapteaza in aceeasi masura , exteriorului si interiorului propriu, adica sa-si pastreze
propriul echilibru, propria masura a BUNULUI SIMT.

Cand stresul (presiunea interioara) interior depaseste pe cel
exterior, inseamna ca a intervenit de+pres+ia.
copingul desemnează orice mecanism de prevenţie şi adaptare la stres, orice tranzacţie între subiect şi mediu în vederea reducerii intensităţii stresului. De subliniat că adaptarea se referă nu numai la convieţuirea cu stresul. Mecanismul de coping este mai general decât cel de adaptare. El vizează nu numai modificarea funcţiilor unui sistem pentru a face faţă cerinţelor unui mediu dinamic, ci chiar ANIHILAREA FACTORILOR de MEDIU care au reclamat noua adaptare, o forma de EGO+ism .

Studiile moderne relevă că sănătatea psihosomatică a
persoanei umane se află în dependenţă mai strânsă de mecanismele de AUTOcontrol sau de adaptare la stresul interior si exterior (echlibru, autocentrare ) decât de intensitatea şi formele stresului la care este supusă.
Adaptarea la stres se face prin mecanisme de coping. Unele mecanisme sunt intuitive interiorizate (ex; absenteismul, evitarea, fuga, autoaparare... ) altele se învaţă într-o intervenţie psihologică exteriorizata(ex; cooperarea,
conlucrarea, cooperarea= interrelationarea ) .


Rezumând mecanismele de copiere sunt totalitatea modalităţilor de CONTROL (manifestate in interior sau exterior)
-preventive ( care anihilează sau modifică prezumtivele efecte negative ale unei situaţii viitoare) sau
-adaptative la distres, dacă acesta a fost deja indus.

Ce e mai simplu să schimbăm lumea şi mersul ei ? sau ne schimbăm noi după lume (prin mecanisme de coping)?

Cei nerealişti –aleg aceea de a schimba lumea, uitand de ei, dand vina pe altii, aratand cu degetul catre altii nevazand ca alte degete se intorc catre ei insisi, criticand si crezand ca pot controla pe altii mai mult decat se autocontroleaza pe ei insisi, asteptand mai mult de la altii decat de la ei, neasumandu-si, neresponsabilizandu-se ...

Si toate exagerarile de control asupra altora sunt din TEAMA de a nu pierde ceea ce deja au castigat, de a nu pierde PUTEREA, FUNCTIA, LOCUL, propria putere de autocontrol...deVALORIzand, disPRETuind si crezand ca pot controla mai mult decat pe ei insisi.

Lacomia este sora ci des+frana+rea, lipsa propriei masuri
interioare, lipsa chiar a autocontrolului, a echilibrului interior.
Mecanisme de copiere sunt mecanisme de control, lipsite de supraconstienta, sau o forma de EGO-ism dorind sa controlezi exteriorul mai mult decat propriul interior, o pierdere a autocontrololui prin dorinta de a domina exteriorul , dorinta manipulativa prin agresiune. Aceeasi LEGE CAUZA-EFECT, Agresor-Victima, Lege karmica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu