marți, 15 noiembrie 2011

Urzica-"cea mai mare binefacatoare din regnul vegetal"

Urzica (Urtica dioica) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Urticafamilia Urticaceae.
Urzica este răspândită prin locuri necultivate de la câmpie, deal sau munte, în Europa, nordul AfriciiAsia și America de Nord. Ea creste pe langa case, garduri, in locuri gunoite cu mult azot, pe malul apelor, in taieturi de padure. Se intalneste in intreaga tara din zona de campie pana in cea montana. Infloreste din iunie pana toamna tarziu. Cuvantul „Urtica” provine de la latinescul „urere”= a arde facand aluzii la perii urticanti ce acopera planta.
Urzica are in pamant un rizom tarator, tulpina aerata, inalta pana la 1.50 m, cu frunze opuse, oval lanceolate, dintate pe margini si cu peri urticanti rigizi. Florile dioice, de culoare verzuie, sunt dispuse pe indivizi diferiti, cele femele alcatuite dintr-un ovar super, inconjurat de 4 petale, iar cele mascule dintr-un perigon patru-foliat si 4 stamine, ele sunt reunite in panicule, la subtioara frunzelor superioare. In scopuri medicinale sunt folosite frunzele. Recoltarea frunzelor se face in lunile mai-octombrie prin strunjirea direct de pe planta a acestora cu mana protejata de o manusa groasa sau o carpa. Uscarea se face in strat subtire, la umbra, in locuri bine aerisite
Substante de natura proteica, avand un numar mare de amino-acizi, substante de natura glucidica, amine, steroli, ulei volatil, provitamina a, vitaminele B2, C si K, acid folic, saruri de calciu, fosfati.
Actiune farmacologica urzica:

-Datorita vitaminei K urzica are proprietati hemostatice.
-Datorita mucilagiilor urzica fluidifica secretiile bronsice.
-Datorita flavonoidelor au actiune diuretica.
-Urzica activeaza circulatia sangelui cu eliberare de histamine, elimina acidul uric, este astringenta si antiseptica , antimicrobiana si antidiareica.
-Urzica vitaminizeaza si scade zaharul din sange.
-Urzica are actiune depurativa si galactogaga.
-Extern este cicatrizanta si stimuleaza refacerea tesuturilor.
Urzica ajuta in cazuri de nisip la rinichi si in urina. Mina in mina cu bolile renale merg adesea durerile puternice de cap. Eczemele, avind de cele mai multe ori o cauza interna, trebuie tratate din interior cu plante care curata singele. Urzica este cea mai buna planta de leac depurativa si hematopoetica. Avind si o influenta pozitiva asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zaharului din singe). El vindeca si bolile si inflamatiile cailor urinare, precum si retentia urinara patologica Avind in aceiasi timp si efect usor laxativ, este recomandabil mai cu seama pentru o cura de primavara.  Cura cu ceaiul de urzici este propusa pe o durata de mai multe saptamini in afectiunile hepatice. biliare si splenice (chiar in cazui tumoril la splina), la secretii abundente ale stomacului si aparatului respirator, la crampele si ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale si bolile de piept. Este de mare ajutor si in viroze si infectii bacteriene. De la o anumita virsta incolo se diminueaza cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stari de oboseala, chiar epuizare, omul se simte batrin si cu mai putina putere de munca. In acest caz, urzica proaspata care contine fier, poate fi folosita cu mare succes. Ea ne ajuta sa depasim acest punct critic. Dupa o cura de urzici ne simtim, relativ repede, mai bine din punct de vedere fizic, energia si puterea de munca ne revin, renastem si inflorim vizibil. In sciatici, lumbago, nevrite la brate si picioare, se freaca foarte u s o r locurile dureroase cu o urzica proaspata. La sciatica, de exemplu, se atinge foarte incet piciorul cu planta proaspata, incepind de la glezna, pe partea exterioara pina la sold, iar pornind de aici, de-a lungul partii interioare a piciorului pina la calcii. Acest lucru este repetat de 2 ori, iar in incheiere se trece urzica de la sold in jos peste sezut. Se procedeaza la fel si cu alte portiuni afectate. La urma se pudreaza pielea pe locurile respective. Nu trebuie oare sa multumim Domnului pentru indurarea LUI de a ne fi daruit o atit de miraculoasa planta medicinala? In viata lor traita rapid, oamenii trec pe linga ea nepasator, preferind sa recurga la calmante si sedative, care sunt luate excesiv.
Urzica este recunoscuta pentru actiunea ei benefica asupra organismului uman, si anume:
Vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul de aparare al organismului. Elimina starea de anemie. Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronhice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea. Stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia. Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. Actioneaza impotriva viermilor intestinali. Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor; fluidifica sangele. Scade glucoza in sange. Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile. Influenteaza favorabil reumatismul si guta. Este tonic capilar si combate matreata. Datorita substantelor sale active hematopoietice, urzica este de mare ajutor in cloroze, anemii si alte boli grave ale sangelui. Asociata cu alte plante medicinale, urzica este folosita cu succes si contra leucemiei. 

Celor ce sufera de orice fel de alergie, le este recomandat sa bea ceai de urzici o perioada mai indelungata. Aceasta planta anihileaza predispozitia la raceli si combate afectiunile artritice si reumatice. De asemenea, poate usura procesul de urinare la barbati, mai ales daca prostata este inflamata. 
Urzica este un DIURETIC. Ajuta corpul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectii ale tractului urinar si pietrele de rinichi. De asemenea, poate scadea tensiunea si usura sindromul premenstrual.

Obiceiul antic de a te lovi cu urzici are o explicatie plauzibila. Aparent, planta contine ANTIHISTAMINICE si ANTIINFLAMATORII  naturale. Se credea ca frunzele intepatoare ajuta patrunderea acestor substante in locurile afectate.
CUM ACTIONEAZA URZICA ASUPRA ORGANISMULUI 

- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul. 
- Elimina starea de anemie. 
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului. 
- Curata sangele avand efect detoxifiant. 
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor. 
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea. 
- Stimuleaza metabolismul. 
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia. 
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv. 
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali. 
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor. 
- Fluidifica sangele. 
- Scade glucoza in sange. 
- Are actiune hemostatica oprind sangerarea. 
- Mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism. 
- Favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala. 
- Stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze. 
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile. 
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta. 
- Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile. 
- Este tonic capilar si combate matreata. 

Iata ca aceste multiple proprietati nu pot decat sa demonstreze ca urzica ne poate intarii efectiv organismul, purificand sangele si regenerand celulele. 

URZICILE SUNT RECOMANDATE IN URMATOARELE AFECTIUNI

- Afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare. 
- Afectiuni circulatorii. 
- Efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi. 
- Afectiuni gastrice, hepatice, intestinale. 
- Insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala. 
- Indigestii, enterita, diaree, dizinterie. 
- Ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala. 
- Tulburari gastrice datorita abuzului de tutun. 
- Retentie urinara, uremie, incontinenta urinara. 
- Insuficienta galactogena. 
- Hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree. 
- Retentie de apa in organism 
- Ascita, reumatism, guta. 
- Obezitate, lombago, sciatica si alte nevralgii. 
- Amigdalite, pneumonii, bronsita. 
- Astm bronsic, alergii. 
- Rani, urticarie, psoriazis. 
- Alopecie, matreata, seboree. 
- Tumori. 
- Profilaxia cancerului. 
 Rudolf Steiner spunea despre urzici ;"cea mai  mare binefacatoare din regnul vegetal"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu