sâmbătă, 23 iulie 2011

Cuisoare (Eugenia caryophyllata)

Cuisoarele sunt mugurii uscati ai florii arborelui de cuisoara, niste lujeri asemanatori vitei-de-vie. Planta, cultivata in tarile calde, este originara din Insulele Moluce si face parte din familia Myrtaceae. Chinezii au folosit-o cu cateva secole înainte de Hristos. Astfel, inaltii demnitari chinezi (mandarinii) o mestecau in gura inainte de a vorbi cu suveranul lor. Se presupune ca a fost introdusa in Europa in primele secole d.Hr. in secolul al VlII-lea, arabii o vindeau europenilor la preturi foarte mari. Se folosea mai mult ca medicament, iar medicii o considerau un panaceu. Astfel, o portocala frecata cu cuisoare elimina orice risc de contagiune. Cuisoarele presarate pe lenjerie alungau moliile din dulapuri.
Bobocii florali se recolteaza inainte de a se deschide. Cuisoarele au o aroma speciala iute, putin uleioasa si cu un gust fin. Din punct de vedere yoga, sunt dublu yin. Metafizic, apar elemente yang. Conform Ayurvedei, sunt dulci-amarui, fierbinti, iuti, astringente, stimulatoare. Pot inlocui sarea si potolesc setea. Cuisoarele constituie un adaos pentru fructe si legume. Se folosesc la preparate de patiserie, sosuri, anumite ciorbe, carne (porc), condimentarea carnatilor de casa, la unele sortimente de prajituri, vin fiert sau ceai. Ele dau orezului o aroma deosebita. Se pot folosi la purificarea untului. in multe tari, cuisoarele se folosesc la fabricarea parfumurilor, pastei de dinti, sarurilor de baie si aromarea bauturilor alcoolice.
Cuisoarele ar putea inlocui cu succes antioxidantii sintetici care se folosesc pentru ca alimentele procesate sa reziste. Potrivit unui studiu recent acestea contin cei mai puternici antioxidanti naturali

Cuisoarele contin:


    Manganul este principalul mineral aflat in compozitia cuisoarelor. Doar 5 gram de praf de cuisoare asigura 70% din necesarul zilnic al organismului pentru acest mineral. Alte substante sanatoase din cuisoare sunt acizii grasi omega 3, vitamina K, fibrele, vitaminaA si  C, magneziul si calciul,fier,sodiu,potasiu.Cuisoarele contin un ulei foarte sanatos, numit eugenol, care are proprietati antibacteriene, fiind si un important anestezic.Cuisoarele mai contin si important flavonoizi, precumkempferolul si ramnetinul, care mai au si calitati antioxidante, nu numai anti-inflamatorii. Pline de nutrienti si fitonutrienti utili, de flavonoizi si de uleiuri, cuisoarele pot aduce un efect benefic sanatatii noastre, nu doar aromatic mancarurilor in care sunt folosite.
Tanin, ulei eteric, in care componentul principal este eugenolul, cu proprietati antiseptice, utilizat in stomatologie si la prepararea vanilinei. Au un efect calmant, dezinfectant. Au actiune antivirala. Stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei, colicilor, sughitului. Inlatura viermii intestinali, intaresc imunitatea, prin cresterea numarului de globule albe din sange. Sunt diuretice si depurative. Influenteaza sistemul nervos si vasele de sange. Ajuta in boli de ochi si inflamatiile urechii medii. Insulina este folosita mai eficient in prezenta cuisoarelor. Uleiul de cuisoare, continand un procent ridicat de eugenol care-i confera proprietati antiseptice si anestezice, ajuta in boli ale cavitatii bucale si la calmarea durerii de dinti. Poate fi folosit ca anestezic al dintilor, pentru dezinfectarea canalelor maselelor. Uleiul se aplica direct pe un dinte dureros, dar, atentie, daca se aplica des, va dauna. In caz de raceala, se fac inhalatii cu cateva picaturi de ulei de cuisoare puse in apa clocotita sau se face decoct de cuisoare si se inhaleaza aburii. Calmeaza tusea, astmul, ajuta in tuberculoza, boli de cap. Uleiul de cuisoare, fiind un antioxidant, ajuta vederea. Cuisoarele folosite in exces irita sistemul nervos central.
Uleiul de cuisoare este un antioxidant puternic care distruge parazitii intestinali, microbii si ciupercile, fortifica sistemul imunitar si incarca organismul cu energie. Cercetarile recente au demonstrat eficienta uleiului extras din cuisoare impotriva virusurilor si infectiilor. Poate fi utilizat in tratarea artritelor si herpesului. In caz de raceala se fac inhalatii cu cateva picaturi de ulei de cuisoare puse in apa clocotita sau se face decoct de cuisoare si se inhaleaza aburii. Calmeaza tusea, astmul, ajuta in tuberculoza si boli de cap. Uleiul de cuisoare, fiind un antioxidant, ajuta si vederea. Produsul se foloseste la fabricarea pastelor de dinti, a apelor de gura si a altor preparate medicinale destinate dezinfectiei. O compresa cu ulei de cuisoare in cazul unei dureri de dinti este foarte utila.
Datorita continutului chimic al bobocilor si al uleiului, bogat în eugenol, se exercita un ansamblu de efecte terapeutice: antiseptice, antibacteriene, antifungice, antivirale, anestezice, analgezice, antiinflamatorii, tonice, stomahice, carminative, antiulceroase, antihelmintice si antiagregante plachetar.
De mare importanta este actiunea antioxidanta si anticancerigena, prin stimularea activitatii enzimei glutation-s-transferaza la nivelul ficatului si al intestinului subtire.

Cuisoarele au rol antimicrobian, germicid, antiseptic, carminativ, antispasmodic, antiinflamator, expectorant, stomahic, imunostimulator. Capsulele de pelin sunt recomandate in afectiuni precum: eliminarea parazitilor intestinali (Giardoza, Oxiuraza, Ascaridioza, Teniaza, Chist Hidatic), cancer, artrita, dureri articulare, indigestie, astm, probleme dermatologice, Candida, tuse, migrene.
- ulei de cuisoare impotriva astmului, durerilor musculare sau de spate, a durerilor de dinti
Se amesteca 5 picaturi de ulei de cuisoare cu o lingurita de miere si un catel de usturoi pisat. Se consuma inainte de culcare.
Se aplica ulei de cuisoare in jurul dintelui, pe gingie.
Se aplica ulei cald de cuisoare pe zona afectata si se maseaza usor.
- infuzie din cuisoare impotriva durerilor de gingii
Se face gargara cu infuzie din cuisoare sau se mesteca patru cuisoare.
- consumate ca atare impotriva respiratiei urat mirositoare
Se mesteca doua cuisoare zilnic. In India, cuisoarele sunt mestecate impreuna cu ierburi aromate si cu frunze de betel, pentru o respiratie proaspata si pentru a ajuta digestia.
- pudra din cuisoare impotriva starilor de grata Se prajeste o jumatate de lingurita de pudra de cuisoare, se amesteca cu o lingurita de miere si se mananca. 
Durerile de dinti si masele pot fi combatute cu succes prin mestecarea unui cuisor de 3-4 ori pe zi sau prin masarea dintilor si gingiei cu un tampon de vata înmuiat într-un amestec de 15 picaturi ulei de cuisoare la o lingura ulei de floarea soarelui sau de masline. Pentru copiii mici, cu eruptii dentare, se recomanda masarea gingiilor cu un pansament steril înmuiat într-o solutie cu 10 picaturi de ulei de cuisoare la 100 ml apa calda, avînd efecte analgezice. Uleiul eteric de cuisoare intra si în compozitia unguentului Dentocalm, cu proprietati antiseptice si anestezice în stomatologie, respectiv în dureri dentare, gingivite si alveolite. În tratarea afectiunilor digestive, cuisoarele si uleiul eteric combat diareea, balonarea, flatulenta, indigestia, gastrita, greta si senzatia de voma.
Forma de utilizare cea mai simpla si mai raspîndita este infuzia preparata dintr-un cuisor pisat si o lingurita de ceai verde la 200 ml apa; se infuzeaza acoperit 5 minute, se strecoara si se bea cîte o cana înainte sau dupa mese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu