luni, 4 iulie 2011

Responsabilitatea vietii ( in plan personal,in societate si familie)

"De-a lungul intregii vieti, trebuie sa continui sa traiesti si sa inveti", spunea Seneca, acum doua milenii. Sa inveti din greselile facute pentru a nu le mai repeta. Nu am reusit sa invatam....o sa mai repetam iar, si iar experienta pana o vom invata.

De ce nu esti satisfacut/a in relatia ta de iubire?

Pentru ca nu iti doresti mai mult. Pentru ca nu te doare destul. Pentru ca te consolezi cu gandul ca esti mai bine decat prietenele tale, pentru ca tu cel putin esti angajata, pentru ca dormi cu cineva in pat, chiar daca nu exista compatibilitate sexuala sau oricare alta forma de  compatibilitate, pentru ca nu crezi ca poti mai mult chiar daca stii ce ai de facut, pentru ca-ti lasi dorintele la discretia anturajului tau, pentru ca refuzi sa vezi adevarul, pentru ca nu te confrunti cu tine si te ascunzi in spatele acestor “zeitati”, pe nume:lene in a invata, obiceiuri proaste, insuficienta rabdare in a cunoste calitatile sau....defectele partenerului, superficialitate....necunoasterea valorilor umane (responsabilitate,incredere, intelepciune, educatie, tandrete, onestitate, ambitie, demnitate, hotarare, respect, rabdare, etc), neimplicare,in dorinta de a stii mai mult pentru a reusii, placeri imediate si de suprafata...etc
Ti se pare indecent sa-ti doresti mai mult in lumea asta? Viata este asa cum ti-o faci. Esti in dezacord cu propria identitate corporala, biologica, sociala ori profesionala, cu propria  simtire? E timpul sa pui in scena noua ta identitate.Gasesc ca iubirea fata de tine, poate iubirea care ti-a lipsit si dupa care tanjesti este singura care poate trezi in tine puterea interioara de a cuceri inima unui barbat/femei si a lumii intregi. Am descoperit ca iubirea este nelimitata, ea ofera fara sa ceara ceva in schimb, vorbesc despre iubirea, care se intinde in fata ta ca sa calci pe ea, care precum sinele unui tren, iti stau la dispozitie in procesul tau de evolutie. Si aceasta iubire fata de tine ma face sa fiu vehicul spre dezvoltarea ta personala.Stiu ca-i greu, dar efortul merita.
Chiar daca suferinta a fot singurul tau profesor, trebuie sa speri, in fiecare zi ca sa atingi satisfactia si implinirea personala. Si cum a zis ISUS  " Luati-va crucea in spate  si ma urmati", asa si voi, inaintati cu incredere si iubire pentru voi, cu noile invataturi acumulate si din ultimele greseli ale experientei tale personale. Destinul este propriu fiecaruia si nu mai ascultati la ceea ce va spun "altii" ci, asa cum a spus ISUS: "NU MA CAUTATI IN EXTERIORUL VOSTRU, CI IN INIMILE VOASTRE", in fiecare zi ascultati-va inima si mintea pentru a  urma calea care va creeaza bucurie . Actioneaza in conformitate cu inima si mintea ta.Ascultale mereu pe amandoua in armonie (harmoni vine din greaca si inseamna imbinarea a 2 contrarii) si alege calea ADEVARULUI DIVIN.
Tu esti singura care sta in fata succesului si al iubirii.  Tu esti singurul tau prieten sau dusman.
Rescrie-ti viata, renunta la povestea ta personala, da-o-n colo de suferinta si de lipsa.
Si mie mi-a lipsit confirmarea, atentia, incurajarea si iubirea, dar asta nu ma impiedica sa urc pe scara evolutiei. Am aruncat de mult la gunoi mesajele educationale care nu mi-au folosit, m-am debarasat de tot ceea ce ma tinea blocata, ingusta si rigida. Eu, cu noua mea identitate urc spre culmile succesului, n-am alta strategie la indemana, decat rescrierea povestii si trasarea unui plan de actiune intelept.
Nu mai amana  implinirea personala! Amani implinirea  cu fiecare alegere ce-o faci. Alegi prost ca sa te scalzi in suferinta. Alegi prost fiindca n-ai curaj sa alegi ceva nou, findca asta aduce cu sine pregatire, munca, sacrificiu si disciplina, alegi prost din lene pentru ca uneori drumul cu pietris este mai greu....
Ia-ti CURAJ si calca pe COVORUL  propriu vietii tale. Asumati responsabilitatea vietii proprii.   Poate ca sunt unele lucruri care se obtin mai greu, prin sacrificiu, munca asidua, rabdare, perseverenta, vointa si dedicatie, dar.....merita  SATISFACTIA AMANATA DIN FINAL cand incununarea eforturilor tale este rasplatita. Si poate ca cu cat sacrificiul este mai mare, cu atat CASTIGUL este mai mare. Adica oferi mult, primesti mult (Legea :cauza si efect). Si cand vei realiza castigul, o vei porni din noul punct castigat, mai sus, mai bine, mai frumos dar poate si mai greu. Numai asa evoluam, numai asa castigam pentru noi, numai asa crestem.
O vorba spune cam asa: Daca nu esti parte din solutie, esti parte din problema.
Nu mai fugi de ceea ce ti-ai propus sa realizezi! Inchide-te in casa pentru o luna, asa cum am facut eu si fa curatenie generala. Taie contactul cu anturajul tau, da-i afara pe toti cei dragi, arunca scuzele pe geam, scutura-te de conflicte si frustrari, reinventeza-te! Primavara incepe cu tine.  Curajul   in sine, inseamna sa accepti in anumite momente ale vietii, in  anumite situatii, de a fi vulnerabil (ceea ce nu inseamna expus), sa te recunosti fragil si in acelasi timp sa indraznesti sa iti asumi riscul de a lua o atitudine, de a te defini nu numai in fata unor necunoscuti, ci, mai ales, in fata celor care ne iubesc si care ar vrea sa ne vada altfel. Acest tip curaj nu se manifesta nici prin izbucniri, nici prin declaratii zgomotoase sau incendiare ci se identifica alaturi de increderea in sine, de afirmare, transparenta si deschidere fata de schimbarile benefice (nu opuse) care vizeaza confruntarea ca dialog (si nu afrontul).“Viaţa se învaţă trăind" “A înota se învaţă înotând, în apă”.
Aici intervine autodisciplina. Cat esti de devotata obiectivelor taleTrebuie sa stii ce vrei,sa-ti stii drepturile si obligatiile care trebuiesc puse  intr-o balanta echilibrata. A inclina acesta balanta in oricare dintre parti, inseamna dezechilibru si implicit carente si probleme. A cere prea mult deja este un abuz. A cere prea putin este inconstienta, care mai tarziu se va transforma in vicii sau comportamente antisociale. A-i oferi unui copil totul si a nu-i cere nimic in schimb este punctul de plecare spre personalitatile dificile, antisociale. A proteja copilul de responsabilitati, inseamna a-i insufla ideea ca totul i se cuvine fara nici un fel de efort sau alta cerinta.
Din nimic nu se naste nimic. Din asteptare nu se naste realizare. Cate ore pe zi dedici misunii tale?  Munceste, transpira , mediteaza, reactualizeaza.
Cum se pierd visele?Prin lene, pierdere de  vreme , nehotarare, invinuirea altora...., frica, neincredere,iresponsabilitate,etc
 Alegerile sunt nelimitate, precum un cerc de 360 grade. Doar sa vezi si sa simti "Semnul", Calea, sa fi hotarata si onesta cu tine punand mereu in balans avantajele si dezavantajele dar, socotind si CONSECINTELE alegerii tale.
Activitatea sexuala precoce in cadrul relatiei de cuplu poate duce la casnicii esuate pentru ca partenerii nu reusesc sa-si dezvolte initial COMUNICAREA  pentru a putea rezolva conflictele inevitabile aparute pe parcursul vietii de cuplu.Studiul publicat in Journal of Family Psychology sustine ca partenerii care amana activitate asexuala la inceputul relatiei vor avea casnicii mai stabile, au abilitati de comunicare mai eficiente si se bucura mai mult de sex.
Urmarind satisfactii de moment si senzatii tari care sa le umple vidul existential, satisfactia amanata fiind total exclusa precum un carbune care il culegi  din pamant inainte de a deveni diamant (adica dupa presiunile timpului si ale pamantului). Pana si o prajitura avem rabdare sa se "COACA" in cuptor, nu o mancam necoapta, cruda.
 Orice in viata se obtine prin munca, trecand peste anumite etape de "coacere" . Daca vrem sa ajungem de la parter la etajul 4, trebuie sa urcam etaj cu etaj, treapta cu treapta...Si apoi.....TOTUL  se invata cu rabdare si perseverenta.
"Libertatea nu înseamnă haos. Libertatea înseamnă multă responsabilitate, aşa de multă, încât nimeni nu trebuie să intervină în viaţa ta"
Curajul si responsabilitatea vietii inseamna:  -   - Să recunoşti şi să exprimi sentimentele de iubire pe care le ai
             - Să recunoşti şi să exprimi trăirile negative pe care le ai
             - Să recunoşti şi să exprimi ceea ce este bun în relaţiile tale şi ce nu este bun
             - Să îţi asumi riscul de a spune da, de a te angaja, adică de a merge mai departe
             - Să îţi asumi riscul de a spune nu, de a refuza, nu prin opoziţie faţă de celălalt, ci printr-o poziţie de afirmare
           -Să poţi să ieşi din identificarea cu rolurile tale
            ex : tatăl perfect, mama bună, angajatul model, copilul ideal
-Să ieşi din fidelitatea faţă de părinţii tăi pentru a dezvolta fidelitatea faţă de tine însuţi

  • Să îndrăzneşti să îţi trăieşti propria viaţă
 Esti responsabil nu numai pentru ceea ce faci, ci si pentru ceea ce esti. Succesul, vointa, devotamentul, energia, prieteniile, afacerile, etc, totul intra in responsabilitatea ta. Indiferent cum ai fi, este responsabilitatea ta. Retine trei lucruri simple:
- esti responsabil pentru ceea ce ai fost.
- esti responsabil pentru ceea ce esti.
- esti responsabil pentru ceea ce vei f
i.
.Pentru a trai pacea, fericirea autentica, iubirea, libertatea, e nevoie sa te reintorci la tine. Sa pleci din exterior si sa revii in interiorul tau, acolo unde se afla darurile tale nepretuite. Sa te imprietenesti cu povestea vietii tale, sa o iubesti si sa te iubesti pe tine...Sa inveti sa traiesti dincolo de poveste, dincolo de drame si de neimplinire. Sa accesezi si sa experimentezi maretia din tine


Primul pas este sa recunosti ca vrei o schimbare. Urmeaza cei cinci pasi de mai jos si concentreaza-te asupra a ceea ce vrei.

1. Vorbeste despre lucrurile care te deranjeazaRelatie

Exista intrebari in cadrul fiecarei relatii pe care ne temem sa le punem cu voce tare. Inca o mai iubeste pe fosta prietena? Ce parere are despre copii? De ce, atunci cand suntem in public, intotdeauna ma saruta pe obraz, nu pe gura?
Daca ai intrebari care te fac sa te indoiesti de relatia ta, este timpul sa primesti raspunsuri la acele intrebari. Vorbind in sfarsit, oferi relatiei tale posibilitatea de a creste, iar daca nu primesti raspunsurile de care ai nevoie, poti pune linistita capat relatiei.

2. Schimba modul in care rezolvati certurile

Esti genul de persoana care intotdeauna trebuie sa iasa castigatoare dintr-o cearta? Readuci in discutie probleme vechi, doar pentru a te razbuna? Te superi foarte tare si negi posibilitatile de rezolvare a problemelor, odata pentru totdeauna? Poate este timpul sa iti schimbi modul in care rezolvi certurile.
Neintelegerile intr-o relatie nu trebuie rezolvate printr-o lovitura de gratie, ci prin conversatii inteligente. Asculta ce are de spus partenerul tau. Nu ridica vocea. Nu uita ca nu exista un castigator efectiv intr-un razboi, asadar vorbiti pentru a ajunge la un compromis. Astfel lucrurile vor fi mai simple.

3. Invata sa ai mai multa incredere

Unele dintre noi se tem ca partenerii vor incerca sa ne insele. Dar facandu-i constant viata grea si sacaindu-l, nu vei rezolva problema, mai ales daca NU te insala. Daca spune ca iese cu prietenii, ureaza-i distractie placuta. Nu trebuie sa il banuiesti de nimic.
Daca crede ca intr-adevar ai incredere in el, doar gandul ca te-ar putea insela il va face sa se simta vinovat. Desigur, nu uita sa organizezi o petrecere pentru tine si prietenele tale!

4. Nu rivaliza cu partenerul tau

Un barbat se simte groaznic intr-o relatie in care o femeie detine complet controlul. Nu mai numara punctele. Daca tu ai dus gunoiul de 7 ori luna aceasta, iar el doar de 5 ori, nu ii scoate ochii.Daca vorbesti mereu despre cum sa fie un parinte mai bun, va deveni complexat. Pentru ca relatia sa functioneze, trebuie sa impartasiti succese si esecuri, indiferent cine este responsabil de succes sau esec.

5. Inceteaza sa fii pasiv-agresiva

Partenerul tau nu iti poate citi gandurile. Nu mai sugera ce vrei, ci spune direct. Da, barbatii nu sunt cei mai buni in a descoperi indicii ascunse, asadar nu e corect sa te superi ca el nu s-a prins. Ar fi fantastic sa ai parte de un barbat care sa ghiceasca cea mai mica dorinta si nevoie, dar nu este un lucru realist, deci nu mai incerca sa iti faci partenerul sa fie asa, nu vei face decat sa il inversunezi.
Acum ca nu mai esti negativist/a, poti incerca sa faci ceva pozitiv pentru relatia ta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu