Inulinele sunt un grup de oligozaharide ce conţin fructoză. Ele aparţin clasei de carbohidraţi cunoscută sub denumirea de fructani. Se găsesc în rădăcinile de cicoare (Cichorium intybus) şi topinambur(Helianthus tuberosus). Sunt compuse in principal din unităţi de fructoză cu o moleculă de glucoză terminală, fiind o poliglucidă nereducătoare.
Inulinele stimulează creşterea Bifidobacterium sp. în intestinul gros. Inulinele sunt utilizate de către plante pentru depozitarea energiei, găsindu-se în general la nivelul rădăcinilor şi rizomilor. Multe plante care sintetizează şi acumulează inulina nu mai acumulează alte astfel de materiale, cum ar fi amidonul.
Inulina ajuta la repopularea colonului cu bacteriile necesare unui intestin sanatos. De aceea, inulina este considerata un prebiotic. Deoarece inulina ajunge in intestinul gros aproape nemodificata, ea poate functiona ca “fertilizator” pentru bacteriile din colon. S-a demonstrat ca inulina are proprietatea de a stimula cresterea bacteriilor benefice din colon si ajuta la mentinerea acestei populatii la nivel intestinal. Rao (2001) a demonstrat ca 5g pe zi de inulina consumata timp de 11 zile poate duce la o crestere semnificativa in Bifidobacteria. Aportul de inulina alimentara previne constipatia datorita cresterii cantitatii de deseuri eliminate din colon, precum si a scaderii vascozitatii scaunului. Iar un aport de 15g de inulina pe zi s-a dovedit a avea un efect benefic asupra tranzitului intestinal, sustinea prof. Den Hond in urma unui studiu efectuat in anul 2000. Inulina reduce absorbtia de zahar din sange. Hiperglicemia care apare dupa o masa poate fi prevenita prin consumul de fibre alimentare solubile existente in inulina. Astfel, inulina poate incetini absorbtia de zahar din alimente si poate ajuta la prevenirea sindromului metabolic si diabetului zaharat.
Inulina începe să fie folosită din ce în ce mai mult în alimente, datorită caracteristicilor sale nutriţionale şi funcţionale deosebite. Poate fi utilizată ca îndulcitor pentru înlocuirea zahărului, în alimentele grase şi fainoase. Inulina creşte deasemenea şi absorbţia calciului şi posibil cea a magneziului, fiind promotor al creşterii bacteriilor intestinale. Din punct de vedere nutritional este considerată a fi o fibră solubilă, din acest motiv consumul unor cantităţi mari conduce la balonare. Inulina are un impact minim asupra glicemiei , putând fi consumată şi de diabetici şi suferinzii de alte boli cu probleme în ceea ce priveşte nivelul zahărului din sânge.
Inulina da o mana de ajutor celor care s-au decis sa reduca portiile de mancare pentru a arata mai bine si a fi mai sanatosi.. Este o poliglucida omogena de origine vegetala care incetineste rata digestiva si absortia intestinala si scade rata de utilizare a caloriilor din sursele de hrana fiind utila in bulimie si obezitate."Pe langa efectul de satietate de durata, ce o face sa fie un aliat de nadejde in dieta de slabire si in mentinerea greutatii, inulina potenteaza absorbtia calciului si deci ajuta la mentinerea integritatii oaselor si prevenirea osteoporozei. De asemenea, inulina ajuta la scaderea nivelului colesterolului seric si a glicemiei, combate constipatia, fiind un promotor al sanatati colonului, si imbunatateste functionarea sistemului imunitar".Cercetatorii au ajuns la concluzia ca nivelul sanguin al hormonului care stimuleaza consumul de alimente si apetitul a fost redus de inulina, in timp ce nivelul hormonului care inhiba apetitul a crescut, senzatia de satietate instalandu-se pe o perioada mai lunga de timp.Deoarece nu trece in glucoza si scade absortia monozaharidelor, inulina prezinta efecte usor hipoglicemiante. Din punct de vedere metabolic, aceasta glucida este neutra putand fi administrata diabeticilor. De asemenea, inulina stimuleaza cresterea Bifidobacterium sp. in intestinul gros.
Efectul de satietate conferit de inulina a fost cercetat de oamenii de stiinta. Un studiu efectuat pe un grup de 48 subiecti, care au primit fie inulina (21 de grame pe zi), fie un supliment placebo a aratat ca voluntarii care au luat inulina au pierdut 2,2 kilograme in cele 12 saptamani de experiment, iar cei care au consumat placebo s-au ingrasat in medie cu 0,5 kg. A fost demonstrat ca nivelul sanguin al grelinei (hormon care stimuleaza consumul de alimente si apetitul) a fost redus de inulina, in timp ce nivelurile de hormon de PPY (care inhiba apetitul) au crescut, iar senzatia de satietate s-a instalat pe o perioada mai indelungata.
Surse de inulina. Aceasta fibra solubila poate fi gasita in alimente precum: sparanghel, radacina de cicoare, gulie,napi,ceapa, usturoi, papadie si fructe. Cu cat vei consuma mai multe alimente care contin inulina cu atat senzatia de foame va fi mai discreta. Astfel, vei reusi sa mananci mai putine alimente bogate in calorii si in acelasi timp vei avea un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie naturala, “bio”. Ceaiurile de radacina de cicoare si papadie pot fi consumate zilnic, cate 2 cani pe zi, pe cand restul alimentelor pot fi consumate ca atare sau in combinatie cu alte alimente.Inulina poate fi gasita in organele subterane ale guliei, cicorii, papadiei, ierbii mari, dar si in topinambur (nap porcesc). Inulina se acumuleaza in cantitate mai mare, in radacinile, tuberculii sau coletele plantelor, toamna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu