duminică, 25 septembrie 2011

Argila

Proprietăţile curative ale argilei sunt cunoscute înca din antichitate. Papirusuri egiptene, scrieri de medicină antică, elenă şi romană atestă folosirea acestui ‘pământ natural si viu’ în tratamentul unor inflamaţii interne, infecţii şi arsuri. Iisus Hristos Însusi a botezat-o “Îngerul pământului”. Puterile argilei ţin aproape de miracol. Având un conţinut bogat în minerale naturale (Fe, Ca, Mg, Al, Si, Na, K, etc.) virtutile argilei sunt foarte numeroase. Are o remarcabilă putere de absorbţie, binefacerile ei multiple recomandând-o în cele mai diverse afecţiuni şi suferinţe.        Odata intrata in organism, ARGILA  se indreapta acolo unde se afla raul. Se spune ca se intampla asta pentru ca a fost inzestrata de Dumnezeu cu inteligenta... Sa-I multumim Lui pentru darul binecuvantat si sa folosim cu incredere acest panaceu.
Argila are o compozitie asemanatoare cu aceea a corpului nostru. Contine minerale (calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu etc.), fapt care ii permite sa curete toxinele din sange. Acest amestec de silicati si fragmente de cuart si mica, este un adevarat miracol pentru sanatate. Se pare ca silicatul de aluminiu ii confera proprietatile cicatrizante, iar alti produsi de care dispune ii explica proprietatile antitoxice. Completeaza necesarul de compusi anorganici, restabileste echilibrul acido-bazic, reglementeaza digestia, stimuleaza activitatea glandelor endocrine si combate hiperaciditatea.
Se gaseste sub diverse sortimente: argila alba, galbena, rosie, verde si gri, cea mai buna (in sensul continutului de informatii si energii benefice) fiind cea galbena (are cel mai mare continut de fier, magneziu si calciu), urmata de argila alba. 
Fie ca e folosita intern, fie ca doar ia contact exterior cu organismul, ea se localizeaza in final spre locul afectat, absoarbe ceea ce este nociv, apoi expulzeaza, de regula pe calea tubului digestiv. Este absolut uluitor cum acest pamant viu si misterios, dar binecuvantat de Dumnezeu, indiferent ca ia contact cu organismul pe cale bucala, anala, vaginala sau dermica, se indreapta exact catre locul in care se afla cantonat raul care a afectat organismul...
Asadar, argila:
  • are o remarcabila putere de absortie, dar si putere antitoxica;
  • are deosebite proprietati cicatrizante;
  • potenteaza fortele de aparare ale organismului;
  • ajuta la echilibrarea radioactiva a corpului;
  • reincarca celulele organismului cu energie vitala, revigorandu-le;
  • ajuta la normalizarea tensiunii arteriale;
  • protejeaza bolnavii de diabet;
  • are efect tonic asupra sistemului nervos si alunga stress-ul.
Ca remediu intern, este indicata in urmatoarele afectiuni: ulcer, gastrite, colite, enterocolite, parazitoze, hemoroizi, fisuri anale, hepatite, ciroze, insuficienta hepatica si biliara, nefrite, cistite, litiaze renale, prostata, anexite, astm, tuberculoza, bronsita traheica, otite, sinuzite, boli de nervi, paradontoze, micoze bucale, abcese dentare, pancreatita, insuficienta tiroidiana, afectiuni reumatice, intoxicatii, obezitate, diabet, boli ale inimii, tumori benigne si unele forme de cancer cum ar fi: cel al stomacului, colonului, rinichiului, vezicii urinare.
 Argila elimina in mod natural Helicobacter Pylori si, fiind bazica, neutralizeaza excesul de acid gastric din stomac, are efect cicatrizant, iar rezultatele in remedierea problemelor digestive sunt absolut formidabile - procentul de rezolvare este aproape de 100% in colite, ulcere, colite ulceroase, gastrite, gastro-duodenite etc. Practic, celulele sanatoase sunt foarte bine protejate de pansamentul gastric pe care il face argila, celulele bolnave se refac spectaculos, iar cele moarte sunt eliminate.Din pacate, efectul argilei este  diminuat la persoanele care au facut tratamente indelungate cu antibiotice. In Romania, tratamentul cu antibiotice se practica dupa ureche. Au aparut antibiotice foarte puternice, iar efectul lor este absolut devastator asupra florei intestinale, asupra protectiei pe care o avem in colon si in intestin.


Afectiuni pentru care se recomanda: afectiuni ale cailor respiratorii; arsuri; probleme ale ochilor; ulcer si gastrita; insufiecienta hepatica si biliara; colite nefritice sau litiazice; probleme ale tenului.
Ca remediu extern, se utilizeaza in: tratarea ulcerelor varicoase, a plagilor, exemelor, degeraturilor, infectiilor dermatologice, entorse, contuzii, furunculoze, panaritiu, Zona Zoster, acnee, conjunctivita, arsuri, flebite, celulite si altele.
Pentru uz extern - pudra de argila
- cataplasme reci cu pudra, pe piept si spate, alternativ in tratarea bronsitelor
- cataplasma cu pudra impotriva arsurilor
Pe tifon se aplica cataplasme groase de argila rece, timp de o ora.
- cataplasma impotriva arteritei
In afara crizelor dureroase: 3 cataplasme pe zi, calde + un pahar de apa argiloasa ce va fi baut pe stomacul gol, dimineata, iar altul inainte de cina cu o jumatate de ora.
- cataplasma cu pudra de argila pentru acnee
Amestec de pudra de argila cu apa (apa de tarate de grau da un randament mai bun), aplicata pe fata, sub forma de masca;
- masti cosmetice cu pudra de argila pentru ten
Pudra de argila se amesteca cu diferite fructe, legume, iaurt, miere de albine, ulei de masline, galbenus de ou, in functie de tipul de ten;
- bai de argila
Pentru intregul corp, se pot face bai de argila, in cada de baie. Pentru o cura se folosesc 10 pungi de argila (a 1 kg fiecare). In prima zi, se pun in cada 2 pungi de argila, peste care se adauga putina apa, pentru a se inmuia. Apoi, se adauga apa calda si se face baie, 40 de minute. Dupa baie, nu se goleste cada. A doua zi, se scoate doar apa, cu un furtun, si se adauga alte doua pungi, peste cea din cada. Se inmoaie, apoi se face baie. La fel se procedeaza si in urmatoarele zile, pana se epuizeaza intreaga cantitate de argila. Apoi, se poate continua, inca 6 zile, fara a mai pune alta argila. Schimbati doar apa. Are un efect deosebit asupra intregului organism, ajutand la eliminarea toxinelor si la intarirea sistemului imunitar.
Pentru uz extern - apa de argila
- inhalatii cu apa argiloasa impotriva guturaiului si sinuzitei
- bomboane din argila impotriva durerilor in gat
Se va suge, ca o bomboana, o bucatica de argila, pana la dizolvarea completa
- comprese cu apa de argila pentru ochi inlacrimati, blefarita, conjunctivita, cataracta
O suta de grame de argila se pun intr-un litru de apa si apoi aplicati comprese local, pe ochiul inchis, de 1-3 ori pe zi.
- gargara cu  apa argiloasa in tratarea amigdalitei si bronsitei.
 de ora + cataplasme aplicate pe stomac sau duoden; arsuri la stomac. Se bea amestecul dupa fiecare masa sau atunci cand apar durerile.
Pentru uz intern - apa de argila
- apa de argila impotriva gastro-duodenitei si ulcerului gastro-duodenal
Un pahar cu apa de argila inainte de mesele principale cu o jumatate 
- apa de argila in tratamentul impotriva insuficientei hepatica si biliara
Apa de argila + cataplasme pe ficat, de 1-2 ori pe zi;
- apa argiloasa in colicele nefritice sau litiazice (dureri produse de pietrele renale)
Dimineata, pe stomacul gol, un pahar de apa argiloasa, iar dupa-amiaza cataplasme pe ariile renale.

Preparare

Apa de argila dreneaza si elimina toate impuritatile tesuturilor, ale sangelui si ale limfei.
Se poate folosi ca agent terapeutic fie sub forma de apa, careia i s-a adaugat continutul necesar de argila, apa pe care o folosim in special in cura interna, fie sub forma de cataplasme sau pansamente.
Dizolva intr-o jumatate de pahar cu apa o lingura de argila alba. Apa argiloasa va fi preparata cu cateva ore inainte de a fi bauta (4-8 ore), astfel: intr-un pahar sau cana (numai sticla sau portelan, nu plastic) de apa (plata sau de izvor, nu de chiuveta - contine clor) o lingurita de argila (lingura sa fie de lemn - spatula, nu se va folosi metal). Se ia inainte de masa cu o jumatate de ora. In perioada curei de argila, nu se bea alcool de nici un fel. Cura dureaza trei saptamani.
Pasta de argila
Pentru cataplasme sau pansamente, se va pregati o pasta omogena ce rezulta din dizolvarea argilei pisate in apa (femeile sa nu aplice terapia in timpul ciclului menstrual). Se pregateste cu minimum 4 ore inainte de folosire. Se va aplica rece, pe locuri bolnave calde (abcese, furuncule, rani) si se va tine 1-1,5 ore. Aceleasi cataplasme reci se pot tine 2-3 ore sau chiar toata noaptea, pe locuri bolnave (ficat, plamani, rinichi). In acest caz, se aplica pe o bucata de panza care serveste drept suport, ce se aplica pe locul bolnav. Cand este vorba de procese cronice, este de preferat sa se aplice calde, iar pansamentul sa adere intim pe locul ce trebuie tratat. Se va aplica de 1-3 ori pe zi, in functie de necesitati si toleranta. In cazul in care provoaca dureri se vor aplica usor caldute si se vor tine mai putin.
Nu doar cicatrizeaza, cand e vorba de o rana, dar si revitalizeaza zona sau organul in profunzime, acolo unde este aplicata. Tratamentul trebuie individualizat, in functie de boala sau organism, deoarece argila capteaza,
Polipi intestinali
"Se stie ca polipii intestinali sunt foarte periculosi, fiind considerati principala cauza in dezvoltarea cancerului de colon. Mama unui prieten a fost internata la spitalul din Targu-Mures, unde i s-au depistat la rectoscopie mai multi polipi, unii dintre acestia de dimensiuni mari, care si sangerau. Medicii au hotarat sa o opereze de urgenta, dar din cauza unei afectiuni cardiace severe, acest lucru nu era cu putinta. A consumat argila timp de trei saptamani si dupa aceea a inceput sa lucreze din nou. Mergand la control, a mai facut o rectoscopie si nu mai avea nici unul din cei noua polipi evidentiati anterior. Initial, medicii au fost uluiti; ulterior, au declarat ca analiza anterioara fusese gresita..."
Ulcer varicos

"Cataplasmele cu argila au rezultate exceptionale in ulcerul varicos. O femeie din Alba-Iulia avea ulcer varicos de mult timp, facuse gangrena si era in prag de amputare a piciorului. O infirmiera de la spital a venit la mine disperata, nu mai putea sa suporte mirosul acestei gangrene purulente, care erodase tot tesutul (osul era complet dezvelit). Fiul bolnavei, medic de profesie, a incercat timp de 21 de ani sa-si trateze mama, prin cele mai bune metode medicale, dar nu a putut sa faca nimic, a tinut doar boala pe loc. Argila, in numai 3 saptamani, a vindecat-o complet, a eliminat infectia si a cicatrizat rana. Rezultatul m-a mirat si pe mine, nu credeam ca poate avea un efect atat de bun si rapid".

Stres, depresii

"Argila are efecte pozitive in remineralizari, stres, depresii, boli psihice. Se stie ca stresul determina o eliminare rapida a mineralelor de care avem nevoie in procesele chimice extrem de complexe, ce asigura buna functionare a organismului. Prin cura cu argila, se asigura aportul optim de minerale naturale, astfel incat stresul si depresiile dispar, iar unele dintre simptomele pacientilor cu boli psihice sunt diminuate considerabil, ca 
urmare a imbunatatirii activitatii cerebrale. Multi consumatori folosesc sintagma "Mi-a revenit pofta de viata", ceea ce cred ca spune mult despre efectul argilei asupra psihicului uman."
Infectii urinare, insuficienta renala

Pamantul care vindeca: ARGILA


"In cazul infectiilor renale de orice fel, argila face adevarate minuni. Mai ales la rinichii sanatosi, care s-au imbolnavit din cauza infectiilor (amigdalita, carii etc.), vindecarile cu argila sunt exceptionale. Si eu am suferit de insuficienta renala si m-am vindecat, atunci cand medicii ma pregateau pentru dializa. Argila este un remediu eficient, verificat pe mii de cazuri... Trebuie sa se stie ca si in situatia in care s-a inceput dializa, mai sunt sanse de vindecare, mai ales daca insuficienta renala este in stadiu primar, se face doar o dializa pe saptamana sau chiar mai rar. Exista si cazuri mai grave (cand rinichiul nu mai este functional sau cand bolnavul are chisturi renale), la care argila nu are nici un efect. Ajuta la diureza"

Enterocolite, toxiinfectii alimentare

"Toxiinfectiile alimentare se rezolva spectaculos cu ceea ce eu numesc "doza de cal" - o formula neacademica, dar foarte sugestiva. Se ia un borcan de 800 de grame, se umple jumatate cu argila si jumatate cu apa, apoi se amesteca pana ce se dizolva si se bea integral, intr-o singura priza. In circa o ora, bolnavul nu mai are absolut nimic. Altfel, o toxiinfectie alimentara presupune internare, spalaturi gastrice, perfuzii si, de regula, raman sensibilitati in zona digestiva care cauzeaza colite si alte probleme. In caz de intoxicatii alimentare, se recomanda doze mari de argila, inclusiv mestecata. Explicatia este foarte simpla: suspensia de argila este solubila integral in sucul gastric si este absorbita in sange. In colon si in intestinul inferior, mineralele din argila ajung mai greu - doar prin irigarea sanguina. Daca mancam argila, aceasta panseaza practic tot tractul digestiv. Nu toti oamenii suporta argila, cu toate ca nu are nici un gust. Este ciudat, deoarece unii consuma ape minerale sulfuroase, altii beau ceaiuri amare, doar pentru ca aud ca le face bine. Argila nu are nici un gust si reuseste chiar sa elimine mirosul si gustul unei ape care nu este potabila. Totusi, unii isi fac probleme ca ar putea sa le provoace greata, dar nu este cazul".

Calculi renali si vezicali

"Depunerile de pietre la rinichi sau in vezica urinara se rezolva absolut spectaculos cu argila. Trebuie sa pun accent pe faptul ca persoanele care ajung la operatie se vor opera din nou, deoarece, prin dereglarea echilibrului glandular, oxalatii si uratii sunt produsi in exces. Atunci, formarea calculilor renali se va face la acelasi interval sau chiar mai curand. Argila actioneaza asupra calculilor existenti, ori prin dizolvare, ori prin macinare; practic, face schimb ionic cu oxalatii sau cu uratii (nu stiu exact ce substanta influenteaza chimic), si pe ceilalti ii macina si ii elimina. Pacientii nu stiu ce fel de calculi au avut - spun ca pur si simplu au disparut. Altii povestesc ca la ecografie s-au depistat calculi de dimensiuni mult mai mici, apoi au observat ca elimina nisip in urina. Important este faptul ca argila, pe langa curatarea rinichiului, restabileste echilibrul glandelor endocrine, si astfel nu mai apar in exces oxalati sau urati, substantele care produc calculii renali. Dispare astfel si riscul de refacere a pietrelor, in conditiile in care se face si o cura de intretinere cu argila, care nu are efecte secundare.
Argila nu are efecte in bolile vezicii biliare! Daca exista depuneri sau calculi la vezica biliara, argila nu ajuta sau chiar poate provoca reactii adverse".

Diabet

"Am avut persoane cu valori ale glicemiei foarte ridicate, dar care nu erau dependente de insulina. Trebuie sa pun accent pe faptul ca, in momentul in care un organ este scutit de efort, isi pierde functia (pancreasul in diabetul insulinodependent, rinichiul la bolnavul care face dializa, glanda tiroida la bolnavii care iau anumiti hormoni etc.). Daca se face tratament cu insulina, cu cat acesta este mai indelungat, cu atat sansele de vindecare scad. Persoanele pe care le-am tratat noi au avut rezultate remarcabile, in decurs de trei luni: de la valori ale glicemiei peste 400 au ajuns la valori in jur de 90, care au ramas stabile, insa fac si acum cura de intretinere cu argila".
Dezintoxicant general

"Argila are efect antitoxic demonstrat, mai ales in cazul metalelor grele. Argila inglobeaza particulele de metale grele, daunatoare pentru organism, si le elimina. Multor persoane, la prima cura de argila, li se tulbura puternic urina. Rinichiul incepe sa functioneze mai bine si argila inglobeaza aceste toxine, pe care le elimina. De asemenea, transpiratia si materiile fecale sunt foarte urat mirositoare, dar acest aspect demonstreaza tocmai faptul ca anumite substante toxice sau infectii sunt eliminate din organism! Exista si alte cure de dezintoxicare, insa nu si pentru metalele grele. D-na Marioara Godeanu de la Institutul de Ecologie Aplicata a facut studii asupra efectului argilei noastre, in cazul intoxicatiilor cu mercur, cadmiu, arsen, plumb si derivati ai acestora. (Atentie, unii din acesti derivati se folosesc si in vaccinurile antigripale, pentru sterilizare!) S-a constatat o eliminare aproape completa a mercurului din organism, in cure de lunga durata (cateva luni), cu cantitati mari de argila. Apare o relatie directa intre cantitatea de argila consumata si cea de mercur eliminata. Studiile d-nei Godeanu au demonstrat ca argila se poate folosi si profilactic, in bolile profesionale, de persoanele care lucreaza in medii toxice".

Cancer

"Argila are efecte benefice pentru bolnavii de cancer, atat ca adjuvant in tratamentul oncologic clasic (ca detoxifiant al organismului), cat si prin efectul antioxidant, fiind dovedit faptul ca radicalii liberi favorizeaza aparitia cancerului".


Orice tratament cu argila este binevenit, intrucat nu are efecte secundare si nici contraindicatii.

Cât de multe bogaţii ne ofera pământul pe care-l călcăm zi de zi în picioare. De zeci de mii de ani, de la homo sapiens încoace, Terra ne-a hrănit şi ne-a ajutat sa evoluăm. De milioane de ani pământul acesta a înflorit şi a rodit, dându-ne  grâne, fructe şi legume.

GASTRITA - TRATAMENTE NATURALE

Gastrita, sau inflamatia produsa la nivelul mucoasei gastrice, poate fi acuta, dupa cum procesul inflamator este reversibil sau cronica, atunci cand inflamatia mucoasei gastrice persista in timp, uneori chiar sub administrare de tratament, are evolutie progresiva si produce modificari lezionale ale mucoasei gastrice de tipul edem, ingrosarea mucoasei, chiar eroziuni ulcerative iar in timp atrofia mucoasei gastrice vizibile prin investigatii imagistice

Semne si simptome clinice: sunt variabile dupa cum gastrita se manifesta prin hipo sau hiper secretie de acid clorhidric, sau este acuta sau cronica. Simptomele generale sunt date de:durerea, greturi, varsaturi, balonari postprandiale, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate.

In gastrita acuta, fenomenele sunt explozive, manifestate prin dureri violente, localizate in etajul abdominal superior, la nivelul epigastrului, varsaturi incoergibile care pot complica starea bolnavului ducand la acidoza, transpiratii profuze, valuri de caldura, fenomene intestinale cu diaree si crampe abdominale care pot deshidrata rapid pacientul

In gastrita cronica, pot exista perioade asimptomatice si doar la anumite intervale de timp, sau in anotimpurile toamna si primavara, sa se produca episoade de acutizare a simptomelor, sau manifestarile pot fi permanente, dar reduse ca intensitate. Cauze si factori declansatori: 

►predispozitie genetica, atunci cand mai multi membrii ai aceleiasi familii prezinta istoric de boala
►consumul de droguri: alcool, (gastrita etanolica), tutun (fumatul), cafeaua excesiva
►consumul de medicamente, in special antiinflamatoriile nesteroide de tipul cortizon, prednison, fenilbutazon (gastrita AINS) dar si antibiotice (ciclinele), aspirina sintetica, unele analgezice, etc
►cauza infectioasa, produsa de Helicobacter Pilori sau virala produsa de diversi virusi: Herpes Simplex, Citomegalovirus, toxiinfectii alimentare, alimente alterate sau infestate cu E.Colli, Schigella, care produc enterite dar si cu rasunet gastric
►dupa ingestie accidentala sau voita, de substante toxice, caustice, acizi (acid sulfuric, acid acetic, acid clorhidric) sau baze (soda caustica) pot provoca arsuri si erodari ale mucoasei gastrice
►obiceiuri alimentare nesanatoase: o alimentatie cu alimente uscate, conservate, prea condimentate, greu de digerat, afumaturi, mese copioase, mese neregulate, consumul de buturi carbo-gazoase, sau mancatul in graba, fara o buna masticatie
►STRESUL   actioneaza ca factor cauzal determinant si declansator al diverselor afectiuni printre care si gastrita
►dupa traumatisme sau interventii chirurgicale
►diverse boli : anemia cronica, refluxul biliar, hepatite, pancreatite -gastrita postgestionala, care apare pe perioada sarcinii, dupa care de regula se remite, boala Biermer, anemie cauzata de absorbtia deficitara de vitamina B 12 la nivelul mucoase gastrice
►cauza alergica, prin intoleranta digestive la diverse substante
►cauze autoimune, gastrita atrofica autoimuna, caracterizata prin atrofia celulelor parietale de la nivelul mucoasei gastrice, asociata cu anticorpi serici antifactor intrinsec si anti parietali, care determina scaderea cobalaminei si aparitia anemiei pernicioase. (boala Biermer)

►Prezenta Helicobacter Pylori, o bacterie care a fost descoperita in 1906 si care "locuieste" in stomac; aceasta bacterie supravietuieste pentru ca secreta o enzima numita ureaza, care converteste ureea in bicarbonat si amoniac, creand un mediu alcalin prin neutralizarea aciditatii gastrice, ceea ce creeaza un mediu deosebit de favorabil dezvoltatii bacteriei si lezand peretele mucoasei gastrice
►O alimentatie necorespunzatoare: mese neregulate cu hrana uscata, hiperprocesata, afumata, conservata cu multe E-uri, alimente piperate, hipersodate


Tratamentul naturist, impune un regim alimentar strict a carui durata se impune pana la remisia semnelor de boala si consta in:
►in gastrita acuta se instituie un regim alimentar de repaus, constand doar in supe de zarzavaturi strecurate, consumul de ceaiuri calde, administrarea cate unei linguri de ulei de masline, care poate actiona ca un pansament la nivelul mucoase gastrice, consumul unor fructe precum banane, mere, fructe de padure (afine, coacaz negru, mure, zmeura), smochine, curmale, prune uscate; sucurile de legume crude: varza (contine Coenzima Q10, pe care japonezii o folosesc de mult la tratarea ulcerelor gastrice si gastritelor), conopida, urzica, sfecla rosie, morcov, cartof, telina, tarhon, pastarnac, brocolli

►in gastrita cronica: consumul alimentelor tolerate, pe cat posibil in stare pura, sub forma de supe, ciorbe (stomacul este organul caruia ii plac lchidele calde), supa crema de zarzavat, branza de vaci proaspata, nefermentata, oua fierte moi, legume, fructe precum si sucurile naturale din care sa nu lipseasca: cartoful crud, morcovul, sfecla rosie, pastarnacul, telina, varza si fructe precum: merele, bananele, fructele de padure. In caz de hipoaciditate gastrica se indica consumul dimineata pe stomacul gol a unui pahar de suc de varza cruda, iar in caz de hiperaciditate gastrica, consumul de suc natural de cartof crud si morcov. Consumul sistematic de iaurt creste imunitatea si poate combate afectiunile inflamatorii sau infectiose.
Alimente interzise: painea alba, aluaturi de foietaje mai ales calde, tocaturi, prajeli, carne, grasimi, afumaturi, alimente conservate, prea condimentate, muraturi, dulciurile si in special zaharul, ouale prajite, sosuri, maioneze, bauturile alcoolice si carbo-gazoase, branzeturi fermentate, sarate, conservate, legume tari nedecojite, precum: ardeiul, castravetele, guliile, ridichea, cele greu digerabile (fasole, linte, naut), alimente prea fierbinti sau prea reci (inghetata, apa cu cuburi de ghiata)
Clismele cu plante (enumerate mai jos) si posturile sunt bine venite pentru detoxifierea organismului

►Regimul de viata este esential, prin evitarea stresului, respectarea orelor de odihna si repaus, evitarea eforturilor intelectuale si fizice mari
►Regimul igieno-dietetic este o masura primordiala: se fac cure de dezintoxicare: in fazele acute cu intoleranta digestiva alimentara se recomanda repaos 1-3 zile cu decoctul Waerland plus suc de morcovi (200ml)
Decoctul Waerland se prepara: intr-un litru de apa calda se pun 3 linguri seminte de in si 6 linguri tarate de grau si se lasa la macerat de seara pana dimineata, cand se firb timp de 20-30 de minute; in acelasi timp se firb 2-3 cartofi cu coajaintr-un litru de apa tot 20-30 de minute, apoi cele 2 decocturi se strecoara si se amesteca; se consuma pe parcursul unei zile amestecat cu suc de morcovi cruzi.
Dupa o perioada de post sau repaus alimentar, revenirea la alimentatie trebuie sa se faca gradat, fiecare aliment nou trebuie sa se faca in functie de toleranta bolnavului. In functie de toleranta digestiva se va completa regimul alimentar cu alte sucuri de cruditati: sfecla rosie, cartof, varza, fasole verde, conopida. Alimentatia trebuie sa fie predominanta cu sufleuri de legume proaspete, supe de zarzavat, branzeturi proaspete, cas, carne fiarta de pui sau peste, piureuri sau compoturi de fructe de mere, caise; alunele care datotrita uleiurilor vegetale continute pot calma durerile gastrice, actionand ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei
►Clismele sunt indicate atat pentru detoxifiere cat si pentru evacuarea completa a intestinelor ajutand in felul acesta tubul digestiv sa functioneze mai usor

Gemoterapie: extract muguri de smochin (Ficus carica), extract muguri de arin negru (Alnus glutinosa), extract mladite de afin (Vaccinium myrthilus), rizomi de obligeana (Rhizoma Calami), 

Medicina ppulara recomanda o serie de plante:
►SUNATOARE (Hypericum perforaum), este o planta cu proprietati multiple, sedative, antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante, antihemoragice, depurative, analgezice, Se poate folosi atat sub forma de infuzie cat si de tinctura.
►GALBENELE(Calendula officinalis), are proprietati antiinflamatorii, decongestive, regenerante, reepitelizante, antialgice,calmante, hepatoprotectoare, ajuta la buna functionare a veziculei biliare. Se poate administra in combinatie cu alte plante cu tropism specific la nivelul aparatului digestiv, pentru a le potenta actiunea.
►ANGELICA, DARUL INGERILOR (Anghelica arhangelica), este o planta cu adevarat miraculoasa, prin puterile ei vindecatoare si actiunea ei benefica pornind de la bo
li psihice, dificultati de concentrare si memorare, scaderea rezistentei fizice si psihice, afectiuni digestive: gastrita hipoacida, dispepsii gastrice si intestinale, digestie dificila, colite de fermentatie, tulburari hormonale la femei, boli infectioase pana la boli degenerative, scleroza in placi, paralizii, cancer. Se administreaza sub forma de tinctura sau pulbere de planta, o lingurita, cu jumatate de ora inainte de mese, se tine 5-10 minute sub limba, apoi se inghite 
►ANASONUL(Pimpinella anisum), are actiune stimulativa a functiilor digestive, stimuleaa secretia gastrica, functia hepato- biliara si pancreatica, are efecte antispastice, carminative, galactogene. Se administreaza in caz de gastrita hipoacida, tranzit intestinal lenes, alaptare.Se evita administrarea in gastrite hiper acide, ulcer gastric sau duodenal, enterocolite. Se administreaza sub forma de infuzie, 1-2 lingurite la o cana de apa clocotita, se consuma 2- 3 cani pe zi
►SOVARF ,MAGHIRAN salbatic (Origanum vulgare), are actiune stimulativa la nivelul tubului digestiv, creste secretia de suc gastric, fiind indicat in cazurile de gastrite hipoacide sau tranzit intestinal lenes.
►semintele de MARAR (Anethum graveolens), datorita mucilagiilor contin ute actioneaza ca un pansament gastirc, grabesc cicatrizarea si stimuleaza reepitelizarea mucoase, contin acid cloregebnic, anetol si alti compusi activi care au proprietati stomahice, antispastice, stimuleaza digestia si pofta de mancare. Este benefic in gastrita hipoacida, hipotonii biliare, afectiuni intestinale, hepatice, sau in perioada alaptarii pentru stimularea secretiei lactate, avand rol galactogen Se pot administra sub forma de pulbere, 1 lingurita care se ia si se tine sub gura,de 3 ori pe zi inainte de mesele principale, sau infuzie, 1 lingurita de fructe zdrobite la o cana de apa, se beau 1-2 caqni pe zi
►TURITA MARE (Agrimonia eupatoria), stimuleaza secretiil digestive (biliare, gastrice), are actiune antispastica, antibacteriana, depurativa, cicatrizanta. Este eficienta in gastrite hipoacide, colecist hipoton,  datorita continutului in catechine este un bun regenerator vascular, putand fi folosita in afectiuni inflamatorii, ulceroase,  Se administreaza sub forma de infuzie, (o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita), 2-3 cani pe zi
►lLEMN DULCE(Glycirhiza glabra), are proprietati antiinflamatorii, cicatrizante, antiulceroase.
►frunze de PATLAGINA (Plantago major), datorita vitaminei K, pe care o contin au actiune antiulceroasa, antihemoragica, hemostatica, datorita mucilagiilor si un glicozid, aucubina au actiune emolienta, cicatrizanta, actioneaza ca un pansament la nivelul mucoasei gastrice. Se administreaza sub forma de tinctura sau infuzie preparata din 2lingurite de frunze uscate la o cana de apa clocotita, se beau 2-3 linguri din 2 in 2 ore in caz de ulcer gastric, gastrita hemoragica sau rectocolita ulcero-hemoragic
►radacina de OBLIGEANA (Acorus calamus), are proprietati antiinflamatorii, antibacteriana, stimuleaza secretiile digestive,favorizeaza stimularea pepsinei si intreg lantul enzimatic digestiv, este un regulator al aciditatii gastrice putand fi folosita atat pentru gastritele hipo cat s
i hiperacide, protejeaza flora bacteriana saprofita de la nivelul tubului digestiv, precum si motilitatea aparatului digestiv, regland digestia. Se poate administra sub forma de tinctura, infuzie sau pulbere de planta singura sau in asociere cu alte plante Este eficienta in gastrite hiper sauhipoacide, ulcer gastric, cancer gastric, colite spastice sau de fermentatie, etc
►COADA SORICELULUI(Achilea milefollium), are proprietati antibiotice, antiinflamatorii,
►COADA CALULUI(Equisetum arvense), scade aciditatea gastrica, are actiune antiinflamatorie, decongestiva, depurativa. Se administreaza sub forma de infuzie, o lingurita de planta la o cana de apa clocotita sau se prepara macerat la rece, se pune planta in apa, de seara pana dimineata, apoi se strecoara si se consuma 2- 3 cani pe parcursul unei zile
►flori de SALCAM(Robinia flores ), scade aciditatea gastrica prin reducerea secretiei de acid clorhidric,  reduce senzetia de arsura de la nivelul esofagului si combate pirozisul. Se administreaza su forma de infuzie, 2 linguri de flori la o cana de apa clocotita, se consuma 2 cani pe zi inanite de mese
►radacina de TATANEASA(Radix Symphitum), are actiune cicatrizanta, reepitelizanta, calmanta a durerilor. Se administreaza sub forma de tinctura sau decoct, 2 - 3 cani pe zi (o lingurita de radacina pulbere la o cna de apa)
►frunze de ZMEUR (Follium Rubi idaea), are proprietatea de a scadea aciditatea gastrica.
►MUSETELUL(Chamomilla ), are actiune calmanta, antiinflamatorie, decongestiva. Se poate folosi in asociere cu alte plante, avand efect cumulativ si potentant
Amestecuri de plante:
►musetel, sunatoare,flori de salcam, galbenele
►sunatoare, coada calului, tataneasa, frunze de zmeur 


REFLEXOTERAPIA: punctele 22 (plex solar); 23, 24, 25, 26 (suprarenale, rinichi, ureter, vezica urinara), timp de 10 minute fiecare picior; punctul 16 (vezica biliara), timp de 3 minute; punctul 19 (duoden), timp de 10 minute; punctul 17 (stomac), timp de 10 minute; punctul 52 (rect, hemoroizi), timp de 3 minute; punctul 50 (prostata, uter), timp de 10 minute; punctul 51 (penis, vagin), timp de 3 minute; punctul 40 (glanda limfatica), timp de 5 minute. 

- nucile de cocos: laptele din interiorul nucii de cocos este un remediu excelent pentru durerile şi disconfortul cauzate de gastrită. Imediat ce simţiţi durerea la nivelul stomacului, consumaţi numai lapte de cocos, fără să includeţi altceva în alimentaţie timp de 24 de ore;
- orezul: constituie un alt remediu cu efect de „tampon“ pentru stomacul dumneavoastră bolnav. Este indicat în gastritele acute. Dacă sunteţi în această situaţie consumaţi de două ori pe zi câte o ceaşcă de terci de orez. În cazul în care vă confruntaţi cu o gastrită cronică, puteţi să alegeţi acest gen de alimente care necesită o masticaţie prelungită;
- cartofii: sucul de cartofi s-a dovedit a fi extrem de benefic în eliberarea simptomelor cauzate de gastrită. Doza recomandată este o jumătate de ceaşcă consumată de 2-3 ori pe zi, cu aproximativ o oră înainte de masă;
- gălbenelele: sunt considerate extrem de benefice în tratamentul gastritei. Se infuzează o lingură de plantă uscată şi se bea din conţinut de două ori pe zi.
Este foarte indicat ca măcar 2-3 zile să nu se consume nimic în afară de apă caldă. Astfel veţi oferi stomacului o pauză şi odihna necesară pentru a funcţiona la capacitate normală.
După ce simptomele acute mai scad în intensitate, trebuie să adoptaţi o dietă exclusiv pe bază de fructe (în următoarele 3 zile) şi să consumaţi cât mai multe sucuri de: mere, pere, struguri, portocale, ananas, piersici şi pepene galben. De asemenea, laptele bătut şi brânza proaspătă de vaci le puteţi consuma fără restricţie.
* 5 zile cura de sucuri din fructe neacide, de lapte, zarzavaturi (varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, spanac). in fiecare zi se mananca 4-5 albusuri de ou crud, facute spuma (fara zahar), repartizate in 3-4 mese.
* 1 clisma dimineata, cu 1 1 - 2 linguri infuzie calduta de musetel, timp de 5 zile.
* Cura de sucuri si cruditati se tine 1-2 luni, fara a se consuma ceapa, usturoiul, ardeiul (in faza acuta).
* 3 x 1 lingura carbune de tei pe zi.
* Cura cu preparat de aloe.

* Suc de orz verde, 3 x 50 ml. pe zi.
* Polen, 2 x 2 lingurite, inainte de masa (dimineata, la pranz).
* Cura interna cu lut (argila).
* Ceaiuri infuzie din 20 gr. galbenele, 20 gr. troscot, 20 gr. tataneasa, 10 gr. roinita. Se amesteca 1 lingurita cu varf din fiecare planta cu 250 ml. de apa clocotita, se infuzeaza 3-5 minute, se strecoara, se beau 3 cani pe zi indulcit cu miere de albine. La fiecare cana se adauga 1 lingurita de tinctura suedeza.
* Baia vitala, una pe zi, timp de 25 de minute.
* Baia de trunchi, o data pe zi, timp de 25 de minute.
* Dusul scotian alternant, de 2 ori pe zi.

* Dusul rece partial al fetei posterioare a corpului, jumatatea superioara, o data pe zi.
* Cataplasma lombo - abdominala cu lut, 3 ore pe zi (mixtura din lut cu ceapa rasa).
* 1 baie calda pe saptamana, a 15 minute, cu rostopasca, roinita, rozmarin, fan.
* Baie de abur a jumatatii inferioare a corpului, de 2-3 ori pe saptamana, a cate 10-15 minute.
* Cataplasma calda cu coada calului, frunze de tataneasa, aplicate pe zona epigastrica, dupa servirea mesei.
* O baie de soare pe zi.

*in caz de hematemeza (varsaturi cu sange), se va practica repausul la pat, punga cu gheata pe abdomen, se suprima alimentatia solida, se beau lichide reci, cu inghitituri mici, rare, (apa cu cuburi de gheata, ceaiuri hemostatice, coada calului, traista ciobanului).
* Progresiv, dupa sistarea hemoragiei, se bea lapte, se consuma branza dulce, iaurt, albus de ou crud spuma, piure din cereale.
* Practicarea exercitiilor fizice, mai intai lent, cu miscari usoare, exercitii simple, urcatul scarilor, plimbarea, dansul, yoga cu tehnicile respiratorii.
* Acupunctura, aromoterapia, medicina herbala, homeopatia, hipnoterapia, meditatia, reflexologia, shiatsu
INTERDICTII: tutun, alcool, cafea, prajeli, carne de porc, afumaturi, carne conservata, branza fermentata, condimente, ardedi iuti, sare, dulciuri concentrate, ciocolata, cacao, paine alba fina, legume, fructe acide.

Prin exprimarea verbala a grijilor si divizarea lor in probleme mai mici , carora sa le faca fata, ei pot reduce stresul.
Cai speciale de relaxare, ajutor profesional de specialitate (hipnoterapie, yoga, Tai chi, psihoterapie) 

vineri, 23 septembrie 2011

ANXIETATEA - NEUROTISM

                   Tulburarile de anxietate cuprind o serie de probleme. In aceasta categorie se includ urmatoarele forme: anxietate generalizata, fobia sociala, fobii specifice (ex. fobia de insecte, frica de spatii deschise sau inchise), atacul de panica,tulburarea obsesiv-compulsiva si stresul post-traumatic. 


Anxietatea (neurotism) este o stare afectivă caracterizată printr-un sentiment de insecuritate, de tulburare, difuz.Acuzele pacienţilor sunt de natură fizică, ei nefiind conştienţi că la baza problemelor apărute stă anxietatea Anxietatea se caracterizează printr-o stare permanentă de tensiune psihică, iritabilitate, lipsă de încredere în propria persoană, incapacitate sau rezerve în asumarea unui risc, tremur şi alte reacţii neurovegetative, diverse semne psihosomatice.Anxietatea este deci “o emoţie penibilă de aşteptare”, “o teamă fără obiect” care se produce în aşteptarea unui eveniment, este o trăire subiectivă care poate fi supusă controlului voluntar prin dezvoltarea conştiinţei de sine.
FUNDAMENTUL ANXIETATII este INTOLERANTA INCERTITUDINII.Anxietatea reprezinta o problema foarte frecvent intalnita in viata de zi cu zi. Aproximativ 25% din populatie sufera de anxietate care ar necesita tratamentintr-o anumita perioada a vietii lor. Alti 25% au o anxietate mai putin severa (ex. frica de soareci sau paianjen). 
                   Fiecare dintre noi a trecut prin experiente de frica intensa, care este o emotie umana normala, si care ne ajuta in confruntarea cu pericolul. Dar unii oameni traiesc o frica foarte intensa si irationala, care nu este justificat prin prezenta unei situatii periculoase.
O persoana anxioasa continua sa simta o neliniste permanenta care interfereaza si cu viata sa cotidiana. Acesta poate sa indice prezenta unei tulburari de anxietate. Insumand cele spuse mai sus, anxietatea resimtita de o persoana este o frica foarte intensa si nejustificata de un pericol adevarat.

                                                        Caracteristica principala a acestora este sentimentul de FRICA sau/si ganduri cronice (constante), repetitive, de INGRIJORARE, care reprezinta un element de stres pentru persoana respectiva si care interfereaza cu activitatile din viata sa (de exemplu daca unei persoane ii este frica sa mearga la interviuri pentru ca acolo ar trebui sa interactioneze cu straini, va evita situatia respectiva, temandu-se ca oricat de inteligenta ar fi, nu ar primi postul, chiar si daca ceea ce face actualmente nu ii ofera satisfactia dorita). 
Alte simptome comune tuturor tipurilor de anxietati:
- reactii fizice – ex. transpiratietremuraturi, batai de inima rapide, dificultati in respiratie, greata, lesin.
- ganduri disfunctionale – ex. „daca o sa vorbesc in fata publicului, si o sa gresesc, toata lumea o sa ma creada prost” .
- comportament de evitare – o persoana anxioasa poate sa ajunga sa evite foarte multe situatii. Faptul ca are ganduri negative si evalueaza irational situatiile care ii provoaca anxietate, emotii negative foarte intense, reactii fizice puternice, si eventual experiente negative, plaseaza persoana intr-un cerc vicios, din care nu poate sa iasa (de ex. studentul T. este foarte anxios la prezentarea unei lucrari in fata publicului, dar trebuie sa-si sustina disertatia. Se simte foarte anxios, de fapt de o saptamana intreaga, si a invatat foarte mult, ca totul sa fie perfect si sa nu dea gres, dar faptul ca inainte de prezentarea disertatiei s-a gandit de foarte multe ori ca trebuie sa fie perfecta aceasta prezentare, ca altfel profesorii or sa il creada prost, i-a provocat emotii foarte intense ceea ce evident a cauzat mici esecuri in prezentare, pe care el ulterior le-a interpretat ca fiind greseli catastrofale si nu a mai vrut sa prezinte lucrari in fata mai multor oameni, avand ca rezultat faptul ca acum evita aceste tipuri de situatii).
Anxietate generalizata. Este frica exagerata si grija legata de lucruri comune. Centrul anxietatii poate fi reprezentat de prieteni, familie, sanatate, munca, bani sau ratarea unei intalniri importante (de fapt tot ceea ce este important persoanei poate sa capteze centrul atentiei ca focus al anxietatii).
Vorbim despre anxietate generalizata daca grija exagerata este prezenta in aproape fiecare zi, timp de 6 luni, si daca persoana are dificultati in controlarea anxietatii.
In plus persoana mai simte una sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
- irascibilitate si iritabilitate usoara;
oboseala;
-insomnie;
- probleme de concentrare; (nu se simte capabil sa gandeasca)

Fobia sociala Consta in frica de evaluarea si judecata negativa a altor oameni. De aceea oamenilor caracterizate prin fobie sociala le este frica sa faca ceva ce le-ar putea umili in fata publicului – de ex. a vorbi in public, a folosi toalete publice, a manca sau a bea in public, sau orice alta situatie sociala incluzand comportamentul la petreceri sau/si la locul de munca. Cei care sufera de fobie sociala poate sa simta frica in cazul unei singure, sau in cazul mai multor situatii. Aceasta frica poate sa conduca la evitarea situatiilor respective, care, ulterior poate sa ajunga la izolare.

Fobii specifice
O persoana cu fobie specifica simte o frica persistenta si irationala de un obiect specific sau de o situatie. Frica poate sa apara fata de anumite animale, locuri sau persoane, si poate sa fie atat de intensa incat persoana respectiva va manifesta simptome fizice intense sau atac de panica.
Aceste fobii se pot referi la caini, sange, furtuna, paianjeni, ace, sau la alte obiecte si situatii, dar, in orice caz anxietatea resimtita este exagerata si tulburatoare.
Adultii care sufera de fobii de obicei sunt constienti de faptul ca frica lor este exagerata si irationala. In orice caz nevoia lor de a evita obiectul, situatia sau persoana care stau la baza fricii poate sa le restranga viata.

Tulburare de panica Atacurile de panica sunt comune in populatia umana comparativ cu tulburarile de panica, care sunt mai rar intalnite. Atacurile de panica pot sa nu fie legate de o situatie anume, ci pot aparea spontan. Pentru ca o persoana sa fiediagnosticata cu tulburare de panica, trebuie sa aiba circa 4 atacuri de panica lunar intr-o perioada mai indelungata. Tulburarea de panica poate sa fie diagnosticata daca atacurile de panica sunt frecvente si exista si o frica intensa si persistenta de aparitia unui alt atac de panica. 
O tulburare de anxietate poate sa conduca la izolatie sociala si la depresie clinica, poate sa altereze capacitatea persoanei de a lucra, a invata si a efectua activitati de rutina. Poate sa dauneze relatiilor cu prietenii, familia si colegii. Starea de depresie poate sa fie o boala foarte serioasa cu un risc crescut de tendinte de autodistrugere si suicid. 
Tulburarea obsesiv-compulsiva (ocd) Oamenii care au aceasta tulburare au ganduri (ex. O femeie are senzatia ca sotul ei o insala fara a avea insa nici un indiciu) sau impulsuri (obsesii) intruzive, involuntare si nedorite. In acelasi timp se simt si fortate sa efectueze ritualuri mentale si comportamentale, ca de ex. spalatul excesiv al mainilor, dusuri excesiv de frecvente (de mai multe ori pe zi), sau verificarea repetitiva a anumitor lucruri (de ex. daca a incuiat usa, sau daca a stins aragazul). De obicei sunt constienti de irationalitatea si natura excesive a comportamentelor sau a gandurilor lor.

Tulburare de stres post-traumatic (ptsd)
Apare dupa un eveniment extrem de traumatic. Evenimentul poate sa fie recent (ex. accident de masina, abuz fizic) sau poate sa fie intamplat in trecut (ex. abuz sexual in copilarie). Reactii de suferinta, soc si furie sunt reactii normale dupa evenimente traumatice. Oamenii cu PTSD manifesta reactii severe, prelungite si intruzive, care afecteaza in mod dramatic viata lor de zi cu zi. Acestea pot sa includa ganduri sau imagini intruzive despre situatia traumatizanta, care sunt la fel de, sau chiar si mai stresante decat evenimentul original. De obicei oamenii incep sa evite situatiile sau evenimentele care le reamintesc de trauma, inclusiv locuri si situatii similare. 
  Si insecuritatea materiala duce la propagarea fara precedent a acestei afectiuni, ai si alte probleme , cum ar fi relatiile tot mai tensionate dintre oameni, sugestiile de un pesimism devastator ale mass-mediei, marginalizarea valorilor morale si religioase. 
                         VINDECAREA  tulburarilor de anxietate este posibila prin tratament si asistenta de specialitate. Tratamente efective pentru tulburari de anxietate pot sa includa:
- Terapii Cognitiv Comportamentale - care au ca scop schimbarea schemelor de gandire, a credintelor si a comportamentelor care pot sa declanseze anxietatea. O parte a terapiei poate sa includa expunerea gradata, prin care persoana este expusa unor situatii care provoaca anxietate. Procesul este numit desensitivizare.
- Management-ul anxietatii si tehnici de Relaxare – de ex. hipnoterapia, meditatia, exercitii de respiratie, etc. 
Anxietatile netratate pot avea efecte serioase asupra vietii persoanei precum si asupra relatiilor acesteia! 

Modalitatile de tratament natural al anxietatii:VALERIANA, SUNATOARE, OBLIGEANA.
ALIMENTATIA

Directiva principala in dieta contra anxietatii este moderatia, foarte putine alimente fiind contraindicate, dar in schimb trebuie avuta o foarte mare grija la cantitati si la felul in care acestea sunt ingerate. Iata in cele ce urmeaza cateva indemnuri care, in masura in care sunt respectate, contribuie decisiv la dobandirea mult doritului echilibru psiho-afectiv:
Mai multe vitamine - ne referim aici mai ales la vitaminele din complexul B, care sunt foarte importante pentru sistemul nervos, ajutand intre altele la normalizarea secretiei de neurotransmitatori. Acest complex de vitamine il gasim din belsug in taratele de grau, in drojdia de bere alimentara (se gaseste sub forma de capsule), in fructele de catina.
Mai multe minerale - un aport sporit de calciu si de magneziu nu duce la eliminarea starilor de anxietate, in schimb, la multi dintre cei tratati cu aceste minerale s-au observat imbunatatiri considerabile ale starii launtrice. Se recomanda aportul de calciu si de magneziu din surse naturale, cum ar fi apa minerala (va recomandam in mod special Apa de Valcele), coaja cerealelor integrale, germenii din cereale integrale, lactatele obtinute casnic sau prin metode ecologice.
Fara excitanti - evitati mai ales alcoolul, care pe langa faimoasa dependenta produce, mai ales administrat repetat (chiar in doze moderate), stari de neliniste, de anxietate, care se calmeaza doar prin administrarea unor noi doze de alcool, creandu-se astfel un veritabil cerc vicios. Cofeina continuta de cafea, dar si de anumite bauturi racoritoare, este, de asemenea, responsabila de amplificarea starilor de teama si de agitatie psihica, la fel ca si nicotina din tigari. Toate aceste substante confera in momentul administrarii o stare de bine, de siguranta relativa, insa dupa ce efectul lor trece, apar adesea stari de anxietate, care vor necesita doze tot mai mari de excitante pentru a fi atenuate. Astfel se ajunge intr-o spirala a viciului, care va crea in final o stare de dependenta si de rau psihic tot mai pronuntata. Pe lista neagra a produselor care agraveaza starile anxioase si complicatiile lor se numara si aspartamul, ciclamatul, teina (din ceaiul negru), anumiti aditivi sintetici (in special pentru gust si miros) si chiar zaharul alb
Preferati legumele si fructele proaspete - acestea dezintoxica organismul, permit reglarea apetitului si a greutatii corporale si, mai presus de toate, dau in timp o stare generala de bine interior. Nu se recomanda o cura doar cu legume si fructe consumate neprelucrate termic, pe care putine persoane o pot tolera, ci introducerea acestora in alimentatie (mancaruri gatite) intr-o proportie de 30-60%.
Mancati la timp - este foarte important pentru persoanele care sufera de anxietate sa manance regulat si la ore potrivite. Cercetatorii nutritionisti au observat ca micul dejun consumat mai devreme de ora 10 si cina servita nu mai tarziu de ora 19 imprima organismului, in special sistemului nervos, un ritm de viata mai sanatos, iar psihicului o stare de calm si de stabilitate. Aceasta, in timp ce o masa omisa, consumul de hrana la ore tarzii, alternarea foamei cu suprasaturatia de alimente agraveaza anxietatea si tulburarile emotionale in general.
Mancati suficient - curele de slabire si infometarea voluntara sunt o idee foarte daunatoare pentru persoanele anxioase. In multe cazuri debutul sau recidiva starilor puternice de teama, a atacurilor de panica si a tulburarilor de somn au aparut pe fondul unor cure de slabire exagerate sau al oscilatiilor puternice de greutate. Daca doriti sa slabiti, cea mai buna metoda este sa mancati regulat, sa nu ciuguliti intre mese, sa va reduceti gradat portia de hrana si, cel mai important, sa va schimbati stilul de viata. Cum? Vom afla in continuare:

CURA CU LINISTE

Poate parea greu de crezut, dar gasirea linistii se poate face, cu ceva efort, chiar si in mediul nostru obisnuit. Ne referim chiar la linistea exterioara, care treptat ne va aduce si pacea interioara.
Anxietatea si terapia naturala
In contextul acestei game de afectiuni, aceasta gasire a linistii se refera la evitarea surselor de stimuli nefasti, care induc si amplifica starile de anxietate. Este de dorit evitarea, pe cat posibil, a unor stimuli cum ar fi zgomotele puternice, mai ales de frecvente joase (care induc stari de neliniste, de panica), culorile stridente, mancarurile cu gust foarte intens, mirosurile foarte puternice. Aceasta evitare a stimulilor senzoriali prea intensi este cel mai simplu aspect al curei cu liniste. Cel mai complex si totodata cel mai important demers este cel care se refera la desprinderea de sursele mediatice, responsabile de o adevarata poluare psihica. Un jurnal de stiri care prezinta vreme de o ora 
doar informatii despre criza, atentate, razboaie, concedieri, calamitati naturale are un efect de inducere a anxietatii extrem de puternic. La fel ca si filmele gen horror, politiste sau de actiune, ca sa nu mai vorbim de tot mai celebrele reality show-uri. Aceasta avalansa de agitatie, de pesimism sau de sugestii negative venita prin canalele mass-media are un efect dezastruos asupra caracterelor emotive, vulnerabile. Din acest motiv, este bine ca persoanele care se confrunta cu anxietatea sa renunte, macar pentru o vreme (minimum 6 luni), la televizor si la diferitele surse de poluare psihica de tip mediatic. De altfel, este bine sa evitam si statul prelungit (mai mult de 2 ore) la filme, oricat de bine selectate ar fi, sau la calculator. Atitudinea predominant pasiva din timpul vizionarii duce la un gen de mediumizare, de crestere anormala a receptivitatii la stimulii exteriori. Anumite bariere, invizibile, de protectie psihica sunt indepartate atunci cand mintea ramane prea mult timp receptiva la genul acesta de stimulare. Din fericire, exista mijloace de refacere a lor.

CURA DE TEREN

Este o terapie care se poate face in orice anotimp si care, desi necesita ceva timp, are rezultate garantate. Ce presupune ea? Sa ne reintoarcem, fie si doar pentru cateva ore, la mediul natural de viata, care - vom vedea - are resurse nebanuite de reechilibrare psihica. Concret, vom urmari ca de doua-trei ori pe saptamana sa iesim in natura, plimbandu-ne si facand chiar usoare exercitii fizice pentru a ne detensiona. Linistea padurilor, a parcurilor, a traseelor montane sau a vailor raurilor este de natura sa reduca gradat freamatul interior, temerile si starile contradictorii, fiind un adevarat elixir contra anxietatii. Pentru aceasta avem nevoie de o plimbare de macar doua ore, care sa ne ajute sa iesim din ritmul mental si emotional obisnuit, pliindu-ne psihic pe linistea si pacea mediului inconjurator. Este bine sa mergem in aceste plimbari, daca nu singuri, atunci cu un anturaj cat mai putin galagios, eventual doar cu un animal de companie. La inceput este foarte posibil ca linistea si aparenta inactivitate sa ne creeze un oarecare sentiment de disconfort, din cauza ca ne e teama sa ramanem singuri cu propriile ganduri, dar odata trecuta aceasta faza, lucrurile vor evolua spre bine spontan. Iar o completare excelenta a acestei metode este urmatoarea:

EFORTUL FIZIC

Fara indoiala, exista si sportivi de performanta care traiesc frecvent stari de 
anxietate. Cele mai multe dintre persoanele  care sufera de anxietate au activitati si un mod de viata care le solicita preponderent la nivel psiho-emotional, in timp ce corpul ramane cu o energie stocata si nefolosita, care se converteste deopotriva in kilograme in plus si in stari de agitatie interioara. De aceea, unul din cele mai bune anxiolitice, lipsit de reactii adverse si care nu da dependenta, este exercitiul fizic intens, facut la orele dupa amiezii sau chiar seara. Se recomanda alergarile usoare in aer liber, vreme de 15-20 de minute, exercitii de gimnastica simple (genuflexiuni, flotari etc.), facute cu fereastra deschisa, pentru a intra aerul, mersul pe bicicleta, jocuri in echipa, intr-o atmosfera relaxata (baschet, volei, fotbal etc.). Este greu de imaginat, pentru cei care nu au experimentat direct acest lucru, efectul linistitor al exercitiului fizic facut de macar 2-3 ori pe saptamana. Studiile arata ca in timpul miscarii si mai ales la cateva ore dupa, scoarta cerebrala elibereaza in organism substante numite neuro-transmitatori, care induc stari de calm, de liniste interioara, de relaxare, de multumire si chiar de usoara euforie. S-a constatat, de asemenea, ca persoanele care fac efort fizic abordeaza cu mult mai multa usurinta tehnicile de relaxare, care sunt esentiale in tratarea anxietatii si a complicatiilor sale.Exista un curent in psihoterapia moderna, venit din Statele Unite, care ne sfatuieste sa nu luptam cu anxietatea, ci sa o... folosim. Aceasta pentru ca starile puternice de teama sunt un veritabil stimulent, dur ce-i drept, pentru a schimba ceva in bine in viata noastra. Si, intr-adevar, daca pentru o persoana aflata intr-o stare de relativ echilibru, motivatia pentru a modifica ceva in bine in viata sa este foarte redusa, pentru cei care se confrunta cu stari de anxietate, aceasta transformare interioara este o necesitate de prim ordin. Ca atare, aceste persoane vor avea "combustibilul" interior, vor avea motivatia de a face eforturi sa-si imbunatateasca atitudinea, modul de a gandi si de a actiona, in ultima instanta chiar caracterul. Cum se face concret acest lucru? Cel mai simplu punandu-ne subconstientul la treaba.

AUTOSUGESTIA BENEFICA
S-a demonstrat stiintific faptul ca simplul demers de a ne repeta in gand, de mai multe ori, cu convingere un enunt pozitiv va duce in timp la o modificare in bine a modului nostru de a gandi si de a simti. De "vina" este enigmaticul subconstient, acea parte nevazuta a mintii, care stocheaza si prelucreaza toate informatiile, scotand in rastimpuri la iveala solutii, atitudini si comportamente pe care ni le insusim pe nesimtite. Pentru a combate anxietatea, vom face seara, cand subconstientul nostru este cel mai receptiv la sugestiile benefice, sedinte de auto-tratament. Ne vom alege un enunt simplu si pe care sa-l simtim potrivit pentru noi, pe care il vom repeta interior cu perseverenta, inainte de a adormi, inclusiv atunci cand observam ca somnul intarzie sa vina. De pilda, ne putem spune: "Sunt calm, din ce in ce mai calm. Respiratia mea curge calm si linistit" sau "Sunt optimist, sigur de reusita. Cu fiecare zi sunt mai increzator in mine insumi." Daca, de exemplu, starea de frica este exacerbata de un apropiat examen sau de un interviu de angajare, mentalizati cu perseverenta succesul: "Cu fiecare clipa sunt mai pregatit, mai sigur si mai bun. Voi reusi!". Alegeti-va o singura sugestie si, oricat v-ar parea de simplist sau de ilogic la inceput, repetati in gand pana cand adormiti acest enunt, cu perseverenta. La fiecare repetare, evocati pe cat posibil si emotia sugestiei alese, traiti anticipat bucuria reusitei. Este, veti vedea, un efort de vointa si de coerenta deloc usor de depus. Insa in acest fel veti obtine un control asupra propriei minti si al propriului psihic, care merita orice efort.