duminică, 25 septembrie 2011

GASTRITA - TRATAMENTE NATURALE

Gastrita, sau inflamatia produsa la nivelul mucoasei gastrice, poate fi acuta, dupa cum procesul inflamator este reversibil sau cronica, atunci cand inflamatia mucoasei gastrice persista in timp, uneori chiar sub administrare de tratament, are evolutie progresiva si produce modificari lezionale ale mucoasei gastrice de tipul edem, ingrosarea mucoasei, chiar eroziuni ulcerative iar in timp atrofia mucoasei gastrice vizibile prin investigatii imagistice

Semne si simptome clinice: sunt variabile dupa cum gastrita se manifesta prin hipo sau hiper secretie de acid clorhidric, sau este acuta sau cronica. Simptomele generale sunt date de:durerea, greturi, varsaturi, balonari postprandiale, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate.

In gastrita acuta, fenomenele sunt explozive, manifestate prin dureri violente, localizate in etajul abdominal superior, la nivelul epigastrului, varsaturi incoergibile care pot complica starea bolnavului ducand la acidoza, transpiratii profuze, valuri de caldura, fenomene intestinale cu diaree si crampe abdominale care pot deshidrata rapid pacientul

In gastrita cronica, pot exista perioade asimptomatice si doar la anumite intervale de timp, sau in anotimpurile toamna si primavara, sa se produca episoade de acutizare a simptomelor, sau manifestarile pot fi permanente, dar reduse ca intensitate. Cauze si factori declansatori: 

►predispozitie genetica, atunci cand mai multi membrii ai aceleiasi familii prezinta istoric de boala
►consumul de droguri: alcool, (gastrita etanolica), tutun (fumatul), cafeaua excesiva
►consumul de medicamente, in special antiinflamatoriile nesteroide de tipul cortizon, prednison, fenilbutazon (gastrita AINS) dar si antibiotice (ciclinele), aspirina sintetica, unele analgezice, etc
►cauza infectioasa, produsa de Helicobacter Pilori sau virala produsa de diversi virusi: Herpes Simplex, Citomegalovirus, toxiinfectii alimentare, alimente alterate sau infestate cu E.Colli, Schigella, care produc enterite dar si cu rasunet gastric
►dupa ingestie accidentala sau voita, de substante toxice, caustice, acizi (acid sulfuric, acid acetic, acid clorhidric) sau baze (soda caustica) pot provoca arsuri si erodari ale mucoasei gastrice
►obiceiuri alimentare nesanatoase: o alimentatie cu alimente uscate, conservate, prea condimentate, greu de digerat, afumaturi, mese copioase, mese neregulate, consumul de buturi carbo-gazoase, sau mancatul in graba, fara o buna masticatie
►STRESUL   actioneaza ca factor cauzal determinant si declansator al diverselor afectiuni printre care si gastrita
►dupa traumatisme sau interventii chirurgicale
►diverse boli : anemia cronica, refluxul biliar, hepatite, pancreatite -gastrita postgestionala, care apare pe perioada sarcinii, dupa care de regula se remite, boala Biermer, anemie cauzata de absorbtia deficitara de vitamina B 12 la nivelul mucoase gastrice
►cauza alergica, prin intoleranta digestive la diverse substante
►cauze autoimune, gastrita atrofica autoimuna, caracterizata prin atrofia celulelor parietale de la nivelul mucoasei gastrice, asociata cu anticorpi serici antifactor intrinsec si anti parietali, care determina scaderea cobalaminei si aparitia anemiei pernicioase. (boala Biermer)

►Prezenta Helicobacter Pylori, o bacterie care a fost descoperita in 1906 si care "locuieste" in stomac; aceasta bacterie supravietuieste pentru ca secreta o enzima numita ureaza, care converteste ureea in bicarbonat si amoniac, creand un mediu alcalin prin neutralizarea aciditatii gastrice, ceea ce creeaza un mediu deosebit de favorabil dezvoltatii bacteriei si lezand peretele mucoasei gastrice
►O alimentatie necorespunzatoare: mese neregulate cu hrana uscata, hiperprocesata, afumata, conservata cu multe E-uri, alimente piperate, hipersodate


Tratamentul naturist, impune un regim alimentar strict a carui durata se impune pana la remisia semnelor de boala si consta in:
►in gastrita acuta se instituie un regim alimentar de repaus, constand doar in supe de zarzavaturi strecurate, consumul de ceaiuri calde, administrarea cate unei linguri de ulei de masline, care poate actiona ca un pansament la nivelul mucoase gastrice, consumul unor fructe precum banane, mere, fructe de padure (afine, coacaz negru, mure, zmeura), smochine, curmale, prune uscate; sucurile de legume crude: varza (contine Coenzima Q10, pe care japonezii o folosesc de mult la tratarea ulcerelor gastrice si gastritelor), conopida, urzica, sfecla rosie, morcov, cartof, telina, tarhon, pastarnac, brocolli

►in gastrita cronica: consumul alimentelor tolerate, pe cat posibil in stare pura, sub forma de supe, ciorbe (stomacul este organul caruia ii plac lchidele calde), supa crema de zarzavat, branza de vaci proaspata, nefermentata, oua fierte moi, legume, fructe precum si sucurile naturale din care sa nu lipseasca: cartoful crud, morcovul, sfecla rosie, pastarnacul, telina, varza si fructe precum: merele, bananele, fructele de padure. In caz de hipoaciditate gastrica se indica consumul dimineata pe stomacul gol a unui pahar de suc de varza cruda, iar in caz de hiperaciditate gastrica, consumul de suc natural de cartof crud si morcov. Consumul sistematic de iaurt creste imunitatea si poate combate afectiunile inflamatorii sau infectiose.
Alimente interzise: painea alba, aluaturi de foietaje mai ales calde, tocaturi, prajeli, carne, grasimi, afumaturi, alimente conservate, prea condimentate, muraturi, dulciurile si in special zaharul, ouale prajite, sosuri, maioneze, bauturile alcoolice si carbo-gazoase, branzeturi fermentate, sarate, conservate, legume tari nedecojite, precum: ardeiul, castravetele, guliile, ridichea, cele greu digerabile (fasole, linte, naut), alimente prea fierbinti sau prea reci (inghetata, apa cu cuburi de ghiata)
Clismele cu plante (enumerate mai jos) si posturile sunt bine venite pentru detoxifierea organismului

►Regimul de viata este esential, prin evitarea stresului, respectarea orelor de odihna si repaus, evitarea eforturilor intelectuale si fizice mari
►Regimul igieno-dietetic este o masura primordiala: se fac cure de dezintoxicare: in fazele acute cu intoleranta digestiva alimentara se recomanda repaos 1-3 zile cu decoctul Waerland plus suc de morcovi (200ml)
Decoctul Waerland se prepara: intr-un litru de apa calda se pun 3 linguri seminte de in si 6 linguri tarate de grau si se lasa la macerat de seara pana dimineata, cand se firb timp de 20-30 de minute; in acelasi timp se firb 2-3 cartofi cu coajaintr-un litru de apa tot 20-30 de minute, apoi cele 2 decocturi se strecoara si se amesteca; se consuma pe parcursul unei zile amestecat cu suc de morcovi cruzi.
Dupa o perioada de post sau repaus alimentar, revenirea la alimentatie trebuie sa se faca gradat, fiecare aliment nou trebuie sa se faca in functie de toleranta bolnavului. In functie de toleranta digestiva se va completa regimul alimentar cu alte sucuri de cruditati: sfecla rosie, cartof, varza, fasole verde, conopida. Alimentatia trebuie sa fie predominanta cu sufleuri de legume proaspete, supe de zarzavat, branzeturi proaspete, cas, carne fiarta de pui sau peste, piureuri sau compoturi de fructe de mere, caise; alunele care datotrita uleiurilor vegetale continute pot calma durerile gastrice, actionand ca o pelicula protectoare la nivelul mucoasei
►Clismele sunt indicate atat pentru detoxifiere cat si pentru evacuarea completa a intestinelor ajutand in felul acesta tubul digestiv sa functioneze mai usor

Gemoterapie: extract muguri de smochin (Ficus carica), extract muguri de arin negru (Alnus glutinosa), extract mladite de afin (Vaccinium myrthilus), rizomi de obligeana (Rhizoma Calami), 

Medicina ppulara recomanda o serie de plante:
►SUNATOARE (Hypericum perforaum), este o planta cu proprietati multiple, sedative, antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante, antihemoragice, depurative, analgezice, Se poate folosi atat sub forma de infuzie cat si de tinctura.
►GALBENELE(Calendula officinalis), are proprietati antiinflamatorii, decongestive, regenerante, reepitelizante, antialgice,calmante, hepatoprotectoare, ajuta la buna functionare a veziculei biliare. Se poate administra in combinatie cu alte plante cu tropism specific la nivelul aparatului digestiv, pentru a le potenta actiunea.
►ANGELICA, DARUL INGERILOR (Anghelica arhangelica), este o planta cu adevarat miraculoasa, prin puterile ei vindecatoare si actiunea ei benefica pornind de la bo
li psihice, dificultati de concentrare si memorare, scaderea rezistentei fizice si psihice, afectiuni digestive: gastrita hipoacida, dispepsii gastrice si intestinale, digestie dificila, colite de fermentatie, tulburari hormonale la femei, boli infectioase pana la boli degenerative, scleroza in placi, paralizii, cancer. Se administreaza sub forma de tinctura sau pulbere de planta, o lingurita, cu jumatate de ora inainte de mese, se tine 5-10 minute sub limba, apoi se inghite 
►ANASONUL(Pimpinella anisum), are actiune stimulativa a functiilor digestive, stimuleaa secretia gastrica, functia hepato- biliara si pancreatica, are efecte antispastice, carminative, galactogene. Se administreaza in caz de gastrita hipoacida, tranzit intestinal lenes, alaptare.Se evita administrarea in gastrite hiper acide, ulcer gastric sau duodenal, enterocolite. Se administreaza sub forma de infuzie, 1-2 lingurite la o cana de apa clocotita, se consuma 2- 3 cani pe zi
►SOVARF ,MAGHIRAN salbatic (Origanum vulgare), are actiune stimulativa la nivelul tubului digestiv, creste secretia de suc gastric, fiind indicat in cazurile de gastrite hipoacide sau tranzit intestinal lenes.
►semintele de MARAR (Anethum graveolens), datorita mucilagiilor contin ute actioneaza ca un pansament gastirc, grabesc cicatrizarea si stimuleaza reepitelizarea mucoase, contin acid cloregebnic, anetol si alti compusi activi care au proprietati stomahice, antispastice, stimuleaza digestia si pofta de mancare. Este benefic in gastrita hipoacida, hipotonii biliare, afectiuni intestinale, hepatice, sau in perioada alaptarii pentru stimularea secretiei lactate, avand rol galactogen Se pot administra sub forma de pulbere, 1 lingurita care se ia si se tine sub gura,de 3 ori pe zi inainte de mesele principale, sau infuzie, 1 lingurita de fructe zdrobite la o cana de apa, se beau 1-2 caqni pe zi
►TURITA MARE (Agrimonia eupatoria), stimuleaza secretiil digestive (biliare, gastrice), are actiune antispastica, antibacteriana, depurativa, cicatrizanta. Este eficienta in gastrite hipoacide, colecist hipoton,  datorita continutului in catechine este un bun regenerator vascular, putand fi folosita in afectiuni inflamatorii, ulceroase,  Se administreaza sub forma de infuzie, (o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita), 2-3 cani pe zi
►lLEMN DULCE(Glycirhiza glabra), are proprietati antiinflamatorii, cicatrizante, antiulceroase.
►frunze de PATLAGINA (Plantago major), datorita vitaminei K, pe care o contin au actiune antiulceroasa, antihemoragica, hemostatica, datorita mucilagiilor si un glicozid, aucubina au actiune emolienta, cicatrizanta, actioneaza ca un pansament la nivelul mucoasei gastrice. Se administreaza sub forma de tinctura sau infuzie preparata din 2lingurite de frunze uscate la o cana de apa clocotita, se beau 2-3 linguri din 2 in 2 ore in caz de ulcer gastric, gastrita hemoragica sau rectocolita ulcero-hemoragic
►radacina de OBLIGEANA (Acorus calamus), are proprietati antiinflamatorii, antibacteriana, stimuleaza secretiile digestive,favorizeaza stimularea pepsinei si intreg lantul enzimatic digestiv, este un regulator al aciditatii gastrice putand fi folosita atat pentru gastritele hipo cat s
i hiperacide, protejeaza flora bacteriana saprofita de la nivelul tubului digestiv, precum si motilitatea aparatului digestiv, regland digestia. Se poate administra sub forma de tinctura, infuzie sau pulbere de planta singura sau in asociere cu alte plante Este eficienta in gastrite hiper sauhipoacide, ulcer gastric, cancer gastric, colite spastice sau de fermentatie, etc
►COADA SORICELULUI(Achilea milefollium), are proprietati antibiotice, antiinflamatorii,
►COADA CALULUI(Equisetum arvense), scade aciditatea gastrica, are actiune antiinflamatorie, decongestiva, depurativa. Se administreaza sub forma de infuzie, o lingurita de planta la o cana de apa clocotita sau se prepara macerat la rece, se pune planta in apa, de seara pana dimineata, apoi se strecoara si se consuma 2- 3 cani pe parcursul unei zile
►flori de SALCAM(Robinia flores ), scade aciditatea gastrica prin reducerea secretiei de acid clorhidric,  reduce senzetia de arsura de la nivelul esofagului si combate pirozisul. Se administreaza su forma de infuzie, 2 linguri de flori la o cana de apa clocotita, se consuma 2 cani pe zi inanite de mese
►radacina de TATANEASA(Radix Symphitum), are actiune cicatrizanta, reepitelizanta, calmanta a durerilor. Se administreaza sub forma de tinctura sau decoct, 2 - 3 cani pe zi (o lingurita de radacina pulbere la o cna de apa)
►frunze de ZMEUR (Follium Rubi idaea), are proprietatea de a scadea aciditatea gastrica.
►MUSETELUL(Chamomilla ), are actiune calmanta, antiinflamatorie, decongestiva. Se poate folosi in asociere cu alte plante, avand efect cumulativ si potentant
Amestecuri de plante:
►musetel, sunatoare,flori de salcam, galbenele
►sunatoare, coada calului, tataneasa, frunze de zmeur 


REFLEXOTERAPIA: punctele 22 (plex solar); 23, 24, 25, 26 (suprarenale, rinichi, ureter, vezica urinara), timp de 10 minute fiecare picior; punctul 16 (vezica biliara), timp de 3 minute; punctul 19 (duoden), timp de 10 minute; punctul 17 (stomac), timp de 10 minute; punctul 52 (rect, hemoroizi), timp de 3 minute; punctul 50 (prostata, uter), timp de 10 minute; punctul 51 (penis, vagin), timp de 3 minute; punctul 40 (glanda limfatica), timp de 5 minute. 

- nucile de cocos: laptele din interiorul nucii de cocos este un remediu excelent pentru durerile şi disconfortul cauzate de gastrită. Imediat ce simţiţi durerea la nivelul stomacului, consumaţi numai lapte de cocos, fără să includeţi altceva în alimentaţie timp de 24 de ore;
- orezul: constituie un alt remediu cu efect de „tampon“ pentru stomacul dumneavoastră bolnav. Este indicat în gastritele acute. Dacă sunteţi în această situaţie consumaţi de două ori pe zi câte o ceaşcă de terci de orez. În cazul în care vă confruntaţi cu o gastrită cronică, puteţi să alegeţi acest gen de alimente care necesită o masticaţie prelungită;
- cartofii: sucul de cartofi s-a dovedit a fi extrem de benefic în eliberarea simptomelor cauzate de gastrită. Doza recomandată este o jumătate de ceaşcă consumată de 2-3 ori pe zi, cu aproximativ o oră înainte de masă;
- gălbenelele: sunt considerate extrem de benefice în tratamentul gastritei. Se infuzează o lingură de plantă uscată şi se bea din conţinut de două ori pe zi.
Este foarte indicat ca măcar 2-3 zile să nu se consume nimic în afară de apă caldă. Astfel veţi oferi stomacului o pauză şi odihna necesară pentru a funcţiona la capacitate normală.
După ce simptomele acute mai scad în intensitate, trebuie să adoptaţi o dietă exclusiv pe bază de fructe (în următoarele 3 zile) şi să consumaţi cât mai multe sucuri de: mere, pere, struguri, portocale, ananas, piersici şi pepene galben. De asemenea, laptele bătut şi brânza proaspătă de vaci le puteţi consuma fără restricţie.
* 5 zile cura de sucuri din fructe neacide, de lapte, zarzavaturi (varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, spanac). in fiecare zi se mananca 4-5 albusuri de ou crud, facute spuma (fara zahar), repartizate in 3-4 mese.
* 1 clisma dimineata, cu 1 1 - 2 linguri infuzie calduta de musetel, timp de 5 zile.
* Cura de sucuri si cruditati se tine 1-2 luni, fara a se consuma ceapa, usturoiul, ardeiul (in faza acuta).
* 3 x 1 lingura carbune de tei pe zi.
* Cura cu preparat de aloe.

* Suc de orz verde, 3 x 50 ml. pe zi.
* Polen, 2 x 2 lingurite, inainte de masa (dimineata, la pranz).
* Cura interna cu lut (argila).
* Ceaiuri infuzie din 20 gr. galbenele, 20 gr. troscot, 20 gr. tataneasa, 10 gr. roinita. Se amesteca 1 lingurita cu varf din fiecare planta cu 250 ml. de apa clocotita, se infuzeaza 3-5 minute, se strecoara, se beau 3 cani pe zi indulcit cu miere de albine. La fiecare cana se adauga 1 lingurita de tinctura suedeza.
* Baia vitala, una pe zi, timp de 25 de minute.
* Baia de trunchi, o data pe zi, timp de 25 de minute.
* Dusul scotian alternant, de 2 ori pe zi.

* Dusul rece partial al fetei posterioare a corpului, jumatatea superioara, o data pe zi.
* Cataplasma lombo - abdominala cu lut, 3 ore pe zi (mixtura din lut cu ceapa rasa).
* 1 baie calda pe saptamana, a 15 minute, cu rostopasca, roinita, rozmarin, fan.
* Baie de abur a jumatatii inferioare a corpului, de 2-3 ori pe saptamana, a cate 10-15 minute.
* Cataplasma calda cu coada calului, frunze de tataneasa, aplicate pe zona epigastrica, dupa servirea mesei.
* O baie de soare pe zi.

*in caz de hematemeza (varsaturi cu sange), se va practica repausul la pat, punga cu gheata pe abdomen, se suprima alimentatia solida, se beau lichide reci, cu inghitituri mici, rare, (apa cu cuburi de gheata, ceaiuri hemostatice, coada calului, traista ciobanului).
* Progresiv, dupa sistarea hemoragiei, se bea lapte, se consuma branza dulce, iaurt, albus de ou crud spuma, piure din cereale.
* Practicarea exercitiilor fizice, mai intai lent, cu miscari usoare, exercitii simple, urcatul scarilor, plimbarea, dansul, yoga cu tehnicile respiratorii.
* Acupunctura, aromoterapia, medicina herbala, homeopatia, hipnoterapia, meditatia, reflexologia, shiatsu
INTERDICTII: tutun, alcool, cafea, prajeli, carne de porc, afumaturi, carne conservata, branza fermentata, condimente, ardedi iuti, sare, dulciuri concentrate, ciocolata, cacao, paine alba fina, legume, fructe acide.

Prin exprimarea verbala a grijilor si divizarea lor in probleme mai mici , carora sa le faca fata, ei pot reduce stresul.
Cai speciale de relaxare, ajutor profesional de specialitate (hipnoterapie, yoga, Tai chi, psihoterapie) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu