marți, 6 septembrie 2011

Rolul Psihologului

 Rolul esential al psihologului, acela de a urmari bunastarea oamenilor si eficientizarea activitatii lor, este necesar oriunde oricand,  de a va ajuta sa întelegeti problema  sau dificultatea  pe care o experimentati si implicatiile ei, sa exprimati verbal sau prin alte modalitati continutul latent, ceea ce pâna atunci fusese ascuns, dat la o parte, ca fiind jenant, înspaimântator, neconform cu regulile sociale sau considerat fara importanta.  Ajutându-va sa întelegeti ca orice comportament are niste motive care nu sunt întotdeauna constiente. Prin investigarea si analizarea starilor si trairilor se poate ajunge, pe parcursul unei psihoterapii, la descoperirea sursei tulburarilor, la exprimarea conflictului sau a situatiei traumatice care a generat suferinta si astfel la rezolvarea problemei, fara riscul ca simptomul sa reapara sau sa fie înlocuit de altul. 
Rolul psihologului este de a ajuta clientul sa isi descopere resursele care ii permit sa isi rezolve problema prin forte proprii. Poate va intrebati din ce cauza se intampla acest lucru in loc sa ii fie furnizata direct solutia. Desi procesul decurge mai greu in sensul acesta, rezultatul este mai bun si de lunga durata. Deci, am putea afirma ca psihologul are metoda prin care sa te faca pe tine sa descoperi cheia rezolvarii in interiorul sau.
Consilierea si psihoterapia sunt interventii de scurta sau de lunga durata care au urmatoarele scopuri:
- prevenirea sau remiterea unor tulburari psihice, emotioanale, psihosomatice sau dezadaptative;
- sustinerea clientului in timpul procesului;
- ghidarea individului catre gasirea unei rezolvari propice pentru situatia in care se afla;
- implementarea strategiilor invatate in viata de zi cu zi. Strategiile sunt folosite pentru a face fata unor probleme personale sau relationale care pot avea efecte in viata familiala, familiala si profesionala.
Rolurile psihologilor in diferite domenii de activitate
Consilierul poate fi psihoterapeut si se ocupa de consiliere personala sau de grup. Ajuta la rezolvarea problemelor emotionale si de comportament. Desi evita formularea de solutii, chiar si atunci cand i se cer, consilierul poate juca un rol important in largirea spectrului de decizii posibile si cantarirea mai adanca a acestora.

In psihologia muncii, psihologul se preocupa de selectia personalului, studiaza aptitudinile muncitorilor, evalueaza pregatirea profesionala. Se implica in organizarea muncii cu scopul de a imbunatati conditiile de lucru conform nevoilor oamenilor. In management, psihologul evalueaza procedurile si schimbarile introduse de manageri, construind, cand e necesar, noi instrumente sau tehnici pentru a eficientiza munca managerului. In domeniul marketingului, psihologul face testari asupra ambalarii produselor, asupra reclamei, in general asupra metodelor folosite pentru promovarea unui produs. Psihologul se ocupa si cu determinarea caracteristicilor utilizatorilor unui anume produs. O contributie importanta a psihologului (in industrie, armata etc) este aceea de a promova cercetari asupra designului aparatelor de zbor, automobilelor etc.

In psihologia educatiei, psihologul face cercetari asupra tipurilor de predare si asupra variabilelor invatarii. De asemenea, psihologul dezvolta teste pentru a detecta capacitatile sau incapacitatile elevilor si evalueaza programele de educatie, colaborand la elaborarea lor.  Poate ocupa si postul de consilier educational. Piaget observa ca “... rolul psihologului este, inainte de toate, sa furnizeze date pe care pedagogul sa poata sa le utilizeze si nu sa-i dea sfaturi.”

In psihologia dezvoltarii, psihologul face cercetari asupra dezvoltarii emotionale, comportamentale, intelectuale a copilului si adultului. Lucreaza in programe pentru cei in varsta sau pentru copii cu handicap. Psihologul poate face cercetari si asupra animalelor.

In domeniul medicinii, psihologul studiaza relatia dintre stres, personalitate si boala (boli de inima, ulcere, boli vascular-circulatorii etc.). Se ocupa de tratarea problemelor emotionale care sunt asociate cu boala sau indispozitia persoanei. Psihologul clinician se ocupa de probleme cum ar fi: handicapuri mentale, abuz de droguri sau alcool, tulburari psihosexuale, inclinatii spre suicid, depresii, anxietate.
In domeniul ecologiei, psihologul este preocupat de efectele poluarii urbane. Psihologul studiaza atitudinile persoanelor in privinta mediului si utilizarii acestuia. Lucreaza consultant in problemele de design industrial, designul scolilor, al caselor etc.

In justitie, psihologul studiaza problema criminalitatii si a prevenirii acesteia. Se ocupa de programe privind reabilitarea sociala a incarceratilor. In plus, se ocupa de alegerea candidatilor in posturile din acest domeniu de la politisti la avocati.

Psihologii care lucreaza in laborator, deci in domeniul experimentarii, aplica metode stiintifice de cercetare pentru a studia comportamentul animal si uman. Ei dezvolta metode precise de masurare si control. Acestia pot conduce cercetari de psihologie comparata.

Numarul locurilor de munca si domeniile in care sunt angajati psihologi depind, in principal, de dezvoltarea economica a tarii si de conditiile domeniilor in care sunt utilizati specialisti. Ca tendinta, in tarile industrializate, in zilele noastre, predomina activitatile de cercetare traditional-academica, fiind dezvoltate foarte multe ramuri ale psihologiei: cognitiva, comparativa, educationala, experimentala, a personalitatii, industrial-organizationala, fiziologica, psihometria, psihologia sociala. In tarile in curs de dezvoltare prevaleaza activitatile din serviciile de sanatate, fiind dezvoltata psihologia clinica, scolara, counseling. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu