duminică, 4 septembrie 2011

Arnica (Arnica montana)

Arnica, denumita popular si podbal de munte, carul-padurilor, cujda sau carul-zanelor, creste la peste o mie de metri altitudine colorand in galben pajisti intregi. Arnica (Arnica montana) raspandita in tara noastra in zona de munte a fost utilizatã în fitoterapie în America de Nord, Germania, Rusia începând cu secolul 16 pentru efectul antiinflamator, analgezic.  Cunoscuta inca din antichitate, dacii tratau ranile cu frunze proaspete de arnica.
                
Arnica are proprietati antiinflamatorii foarte puternice. Tocmai de aceea ea se foloseste de regula extern, pentru tratarea ranilor, umflaturilor sau eczemelor. Mai mult, studiile recente au aratat ca tratamentul cu arnica este eficient si in cazurile grave de cadere a parului.
Ca preparat homeopatic este larg utilizat în tratamentul traumatismelor, cu efect antitraumatic general şi local, antihemoragic, cicatrizant, antiinflamator.
In scop terapeutic se folosesc florile galbene bogate in ulei esential, flavonoide, carotenoizi, acizi organici, taninuri, fitosteroli si acizi organici, care se recolteaza in iunie si iulie, la inceputul infloririi, prin taierea sau ruperea inflorescentelor.

Florile se usuca la umbra, in strat subtire. Florile mai au in compozitia lor saruri minerale si vitaminele B1, B2, C si E.
Arnica poate fi utilizata atat intern cat si extern. La administrarea interna sunt insa precautii intrucat planta poate fi toxica in concentratii prea mari si nu se recomanda administrarea ei copiilor, gravidelor si persoanelor cu sensibilitati cunoscute. Administrata intern ca tinctura, macerat sau capsule, se foloseste pentrutratarea si prevenirea racelilor, sinuzitelor, amigdalitelor, ca imunostimulator, antidepresiv, dar si in ameliorarea infectiilor cu fungi.
Compozitie chimica arnica
Henelanina are actiune imunostimulanta.Inflorescentele de Arnica contin sesquiterpene lactonice de tipul henelaninei si dihydrohenelanninei, flavonoide – in special izoquercitrina, luteolin-7-glicozid si astragalina, ulei esential continand tymol si derivatiii acestuia, acizi fenol carbonici: clorogenic, cynarinic si cafeic, precum si cumarine.
Indicatii uz intern  Tinctura de Arnica :- crize de astm bronsic
- stimulent energizant al sistemului nervos
- artrita
- cardiopatie ischemica
- purpura ce precede stari infectioase
- traumatism
- vomitive
- febrifuge tonice

Indicatii uz extern  Tinctura de Arnica :

- antiinflamator- cicatrizante
- furunculoza
- acnee
- varice
- crampe musculare
- alopecii dupa traumatisme psihice 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu