joi, 19 mai 2011

Coada soricelului -rezolva Amenorea (absenta patologica a ciclului menstrual)


In medicina naturista, amenoreea si  ciclurile menstruale lungi si neregulate  sunt de obicei descrise ca o “conditie rece” si/sau congestiva, ce necesita stimulente ce vor incalzi zona pelviana si vor imbunatati circulatia sangelui si a energiei.   Dar si din punct de vedere al medicinei naturiste, diagnosticarea completa (atat medicala cat si holistica) este foarte importanta pentru a primi un tratament cat mai precis. Trebuie tinut cont de faptul ca, dereglarile menstruale si amenoreea asociate cu diverse probleme de sanatate grave necesita atentie medicala. In astfel de cazuri, tratamentele naturiste pot fi folosite ca adjuvante tratamentelor medicale.
Este indicat sa incepi un tratament naturist in caz de amenoree sau cicluri menstruale neregulate cu o detoxifiere a organismului. Astfel,  organele  si sistemele principale ce influenteaza sanatatea menstruala (de fapt  influenteaza sanatatea feminina) – ficatul si vezica biliara, sangele si limfa, rinichii, intestinul gros – vor fi curatate de surplusurile de toxine si de hormoni.  Este indicat sa introduci in viata ta o alimentatie nutritiva si echilibrata, exercitii fizice moderate si blande (yoga, inot, plimbari lungi) ,  expunerea la lumina naturala pe perioade cat mai lungi  (lumina influenteaza secretia hormonilor endorfini), exercitii de respiratie si meditatie . Cu cat tratamentul va fi mai complet (holistic) cu atat rezultatele vor fi mai bune si mai de lunga durata.
Diferite terapii cum ar fi auto-masajul abdominal si pelviancomprese cu ulei de ricin, comprese cu ginger, un supliment de vitamine si minerale (mai ales daca problema este asociata cu anumite lipsuri in acest sens) de asemenea pot ajuta in sanatatea menstruala.
Coada soricelului 
Denumire stiintifica: Achillea milefolium Fam Compositae.

Denumiri populare: alunele, bradatel, ciuresica, coada-soareci, coada-soricelului, coada-hârcelui, coada-hârtului, crestatea, crâvalnic, garva, iarba-oilor, iarba-soarecelui, iarba-stranutatoare, sorocina, stranutatoare, tata-forfotici.
În traditia populara: aproape peste tot se folosea la taieturi si rani.


Poate fi folosita in cazul de menstruatiile abundente, uterul atonic si leucoree cronica.
Plante medicinale ca frunze de zmeurmladite de coacaz negrucretisoara, galbenele, papadie, urzica pot fi adaugate in caz de chisturi, fibroame, uter atonic, si menstruatii abundente, dar fiind plante cu calitati “racoritoare” este necesara combinatia lor cu plante ce incalzesc zona pelviana (cum ar fi ginger, pelin, busuiocul cerbilor)
Alege din aceste plante 3-4 care sa ti se potriveasca tie.  Daca dereglarea menstruala/amenoreea este acuta si se datoreaza stresului, calatoriilor, schimbarilor in viata, folosirea plantelor si celorlalte terapii vor avea efecte destul de rapide. Daca dereglarile menstruale/amenoreea sunt cronice atunci vei avea nevoie de mai mult timp, cateodata chiar si cateva luni. Bine inteles ca reusita tratamentului depinde si daca diagnosticare a fost facuta in mod corect (deci tratamentul este complex). Daca doresti sa ramai insarcinata cel mai bine este sa faci o pauza pana termini cu detoxifierea si pana ciclul menstrual se regleaza cat de cat (cam pentru 3-4 luni). Pe urma iti poti continua tratamentul doar pana la ovulatie si sa faci pauza pana la sfarsitul urmatoarei menstruatii.
Ceaiul de codita soricelului alina crampele abdominale cauzate de menstruatie sau de obiceiul de a avea o alimentatie inadecvata. Un regim cu ceai are efect diuretic si impiedica si impiedica extinderea edemelor. Regimul este de asemenea recomandat pentru pacientii care sufera de guta. Mai mult, ceaiul de codita soricelului se spune ca stimuleaza circulatia sanguina. Ca uz extern o cataplasma cu ceai ajuta in cazuri de arsuri minore  si rani deschise si grabeste procesul de vindecare. O baie de sezut cu ceai de codita soricelului se spune ca alina durerea provocata de hemoroizi; o baie la picioare se spune ca stimuleaza circulatia sangelui si, astfel, atenueaza problemele legate de circulatia venoasa. O baie completa se spune ca alina crampele si are efecte calmante in cazul durerilor asociate cu reumatism, guta si de natura nevrotica.
Compozitie chimica: ulei volatil de culoare albastra, chamazulena, proazulene, cineol, borneol, pinen, limonen, cariofilen, thion-camfen, azulen, achileina, acid achileic, acizi organici, formic, acetic, probionic, valerianic, alcooli: etilic, metilic, taninuri, colina, substante antibiotice.
Actiune farmaceutica: proprietatile majore ale produsului se datoreaza uleiului volatil si proazulenelor- stomahic, tonic amare, bronhodilatator, antiseptic, expectorant, antiseptic bronhic, inflamatii gastro-intestinale, dezinfectant si calmant gastric si intestinal, hemostatic, stomahic, antiseptic si calmant al mucoasei anorectale, antispasmodic al cailor biliare, bronhodilatator, diminueaza secretiile gastrice, carminativ, decongestiv hemoroidal analgetic, antihelmitic.
Extern; efect calmant, antiinflamator si dezinfectant, regenereaza tesuturile.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, afectiuni cardiace, afectiunea maduvei spinarii, afectiuni stomacale, afectiuni vasculare, afte, alergie, alopecie, anorexie, arsuri, astm, ateroscleroza, balonari abdominale, bolile aparatului urinar, bronsite, cancer genital, chisturi ovariene (este bine sa se adauge si frunze de nuc), cistite, colici gastrice, colici hepatice, constipatie, contuzii, degeraturi, dischinezie biliara, dismenoree, dureri menstruale, dureri renale, dureri de stomac, eczeme zemuinde, enterocolite, enurezis, gastrite, fibroame uterine, fisuri mamelonare, gastrita, gingivita, hemoragie, hemoroizi, hipermenoree, hipertensiune arteriala, infectiile aparatului urinar, inflamatiile aparatului urinar, leucoree, lipsa menstrelor, menopauza, menstruatie neregulata, meteorism, metroanexita, oboseala, osteoporoza, panaritiu, paraziti intestinali, pecingine, pete pe piele, plagi zemuinde sau infectate chiar purulente, rinite, rino-sinuzite alergice, scabie, stimularea ficatului, stomatita, supuratii externe, tenuri uscate, tulburari circulatorii, tuse, ulcer varicos, ulceratii diverse, ulcer duodenal, vaginite, varice, viermi intestinali, vitiligo (planta proaspata se stoarce pe petele albe si apoi se sta la soare), voma. Remarcam ca în cazul afectiunilor aparatului ginecologic este una dintre cele mai eficiente plante. Intra în compozitia ceaiurilor: gastric, contra colicilor, hepatic si laxativ antihemoroidal.
In Moldova, in nordul si in centrul Transilvaniei, precum si in nordul Olteniei, Coada-soricelului era folosita drept cicatrizant, calmant pentru "oparitura" (alergie cutanata), ca planta aperitiva. In zona de vest a Transilvaniei, era folosita in scaldatori pentru pruncii debili, ca spalaturi in "poala alba" (leucoree), ca cicatrizant dupa extractiile dentare. In Bucovina, ceaiul de Coada-soricelului se lua atunci cand tinerelor femei "nu le veneau randurile" (amenoree), pentru "schimbarea sangelui" (dezintoxicarea organismului si intarirea imunitatii), inaintea venirii toamnei. In nordul si estul Moldovei, Coada-soricelului se mai folosea intern contra "aprinderii de mate" (colon iritabil sau colita de fermentatie), extern contra "tranjilor" (hemoroizi sangeranzi) si, tot extern, pentru inchiderea rapida a ranilor. In peste o suta de afectiuni si tulburari, este consemnata folosirea Cozii-soricelului in medicina populara romaneasca si in cea europeana. Iar cercetarile facute in diverse laboratoare de medicina si farmacie ale lumii confirma, treptat, tot mai multe din aceste utilizari medicinale
Pulberea de Coada-soricelului

Se obtine prin macinarea cat mai fina cu rasnita electrica de cafea a partilor aeriene. Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum doua saptamani (deoarece substantele volatile se evapora rapid). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.

Infuzia combinata de Coada-soricelului

Se pun la macerat 3-4 linguri maruntite de Coada-soricelului, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de Coada-soricelului, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi).

Tinctura de Coada-soricelului

Regina plantelor medicinale din Romania: Coada-soricelului
Are cele mai bune efecte pentru tratarea infectiilor, inflamatiilor si a leziunilor pielii, afectiuni unde este nevoie de un preparat dezinfectant, mai multe substante cicatrizante si antiinflamatoare din Coada-soricelului fiind cel mai bine extrase in alcool. Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de inflorescente de Coada-soricelului, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa sa macereze vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Intern, se administreaza din acest remediu de patru ori pe zi cate o lingurita diluata in putina apa. 
Cataplasma cu Coada-soricelului
O mana de flori maruntite de Coada-soricelului se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, si se lasa vreme de 1 ora.
Uleiul de Coada-soricelului 
In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan, se pun 10 linguri de inflorescente de Coada-soricelului uscate si maruntite. Se lasa sa macereze la soare, vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.
Tratamente interne cu Coada-soricelului

Hepatita - un studiu japonez din 2006 a avut drept subiect efectul hepatoprotector al sucului proaspat extras din inflorescentele si din tulpinile de Coada-soricelului. Animalele de experienta erau intoxicate cu substante care produc hepatita mortala. Dintre cele care au fost tratate cu suc proaspat de Coada-soricelului, mai mult de 40% au supravietuit, in timp ce cele din lotul martor au murit in proportie de 100%. S-a constatat ca la organismele tratate cu suc de Coada-soricelului, ficatul sufera mult mai putine modificari structurale, celulele din componenta sa au mai putine malformatii, iar tendinta spre ciroza este net diminuata. Sucul proaspat de Coada-soricelului se prepara zilnic si se administreaza imediat dupa filtrare, cate 50-60 ml, in doza unica, zilnica. Se fac astfel cure de cate 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauza.

Dischinezie biliara - se administreaza infuzia combinata de Coada-soricelului, cate o jumatate de cana, cu 20-30 de minute inainte de fiecare masa. Un astfel de tratament dureaza 30 de zile si se poate relua dupa o pauza de doua saptamani. O echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Viena a obiectivat, prin teste de medicina experimentala, ca principiile active din Coada-soricelului au efecte coleretice (favorizeaza evacuarea bilei) foarte intense. Ele sunt de trei ori mai puternice decat anghinarea, care era pana nu demult considerata liderul in aceasta afectiune.

Colecistita - uleiul volatil continut in florile de Coada-soricelului are efecte antiinflamatoare si calmante asupra vezicii biliare. Se administreaza pulberea proaspat macinata de flori din care se ia cate o lingurita pe stomacul gol, de patru ori pe zi, in
Regina plantelor medicinale din Romania: Coada-soricelului
O gasim incepand cu campia si pana in varf de munte
cure de trei saptamani, cu zece zile de pauza. 
Dispepsie, indigestie - se combina in proportii egale tincturi de Coada-soricelului si de anghinare (Cynara scolymus), iar din acest amestec se ia cate o lingurita diluata in apa, inainte cu 10 minute de fiecare masa. Ambele plante imbunatatesc peristaltismul tubului digestiv, amplifica secretia de sucuri gastrice, reduc senzatia de greata sau de inapetenta. 
Colita, colita spastica - mai multe studii facute in Statele Unite si in Germania au pus in evidenta faptul ca anumite substante aromate si flavonoidele din Coada-soricelului reduc semnificativ inflamatia la nivelul intestinului subtire si a celui gros, ajuta la cicatrizarea epiteliilor lezate, combat eficient spasmele digestive. Se administreaza infuzia combinata, cate 2-3 cani pe zi, pe o perioada de 35 de zile, apoi se face o pauza de doua saptamani, dupa care tratamentul se poate relua, daca mai este cazul. In aceasta afectiune, efectele terapeutice ale florilor de Coada-soricelului sunt mult mai puternice in combinatie cu sunatoarea 
(Hypericum perforatum).

Sensibilitate la infectii - in nordul tarii exista obiceiul ca oamenii sa bea in toamna fiertura de flori de Coada-soricelului, ca sa-i fereasca de boli de plamani si de raceli de tot felul. si iata ca acest obicei este confirmat de un studiu de data foarte recenta, facut in India, care arata ca achileina, o substanta secretata de florile de Coada-soricelului, ne protejeaza de infectiile de tot felul, intr-un mod inedit. Aceasta substanta pur si simplu modifica rezistenta membranei celulare, care va deveni mai putin permeabila pentru virusi si bacterii, care astfel nu pot ataca organismul. Se utilizeaza infuzia combinata de Coada-soricelului, din care se consuma cate jumatate de litru - un litru pe zi, in cure de 30 de zile.

Amenoree (absenta patologica a ciclului menstrual) - in Bucovina femeile tinere care nu erau fertile foloseau adesea ceaiul de Coada-soricelului pentru "a le veni randurile rosii", adica pentru declansarea ciclului menstrual. Cercetatorii de la Universitatea din Padova, Italia, au confirmat de curand validitatea acestui demers terapeutic, publicand in iulie 2006 studii in care arata ca doua substante din Coada-soricelului (apigenina si luteolina) imbunatatesc raspunsul organismului la actiunea hormonilor care declanseaza ciclul menstrual si care determina amplificarea caracterelor feminine. Se administreaza pulberea proaspat macinata de flori de Coada-soricelului, cate trei lingurite pe zi, in cure de patru saptamani, urmate de alte doua saptamani de pauza.

 Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabara) este folosit daca dereglarile menstruale si amenoreea sunt datorate deficientei de estrogen. 
Pelinul este emenagog si un antiinflamator uterin. Poate fi folosit la bai de sezut si ca ceai (ca ceai se beau cel mult 2 cani fierbinti pe zi, pe o perioada de maximum o saptamana).  Este folosit in cazul in care dereglarile menstruale sunt datorate frigului, a infectiilor uterine si sunt acompaniate de constipatie.  Poate fi folosit impreuna cu plantele busuiocul cerbului, coada soricelului si ghimbir ca ceai baut fierbinte.  Este eficient mai ales in cazul in care amenoreea este acuta. 
 Radacina de ghimbir ajuta in cazul in care dereglarile menstruale si amenoreea sunt datorate frigului. De multe ori, o astfel de situatie este precedata sau acompaniata de infectii urinare, uterine si ovariene (cistita, anexita). De asemenea este folosit cand se simte senzatia de congestie in zona pelviana si durere ascutita. Este recomandat sa fie folosit in bauturi fierbinti (ceaiuri preparate din radacina proaspata sau o lingurita de tinctura adaugata in apa fierbinte) sau ca comprese fierbinti puse pe zona uterului. Aceasta planta este de foarte multe ori folosita in formulele naturiste pentru amenoree si dureri menstruale deoarece imbunatateste circulatia pelviana, incalzeste si relaxeaza.  De asemenea poate fi folosit in caz de PMS si menstruatie insotite de greata si varsaturi.


Adjuvant in hemoragia interna - mai multe studii din anii '90 arata ca unii alcaloizi din componenta acestei plante favorizeaza cicatrizarea rapida a leziunilor interne si externe. Intr-unul din aceste studii, o substanta extrasa din Coada-soricelului, numita achileina, a fost administrata intravenos animalelor de experienta. Ea a redus timpul de sangerare cu nu mai putin de 32%, un rezultat foarte bun, ce sugereaza chiar o posibila utilizare a extractelor din aceasta planta in terapia de urgenta. Ca adjuvant contra hemoragiei interne, se consuma zilnic cate un litru - un litru si jumatate de infuzie combinata de Coada-soricelului.
Acneea - un studiu al unui institut medical din Washington, Statele Unite, arata ca acneea este declansata de probleme digestive si de metabolism, provocate de alimentatia moderna, de sensibilitatea la infectii cutanate, precum si de problemele hormonale. In acelasi studiu se mentioneaza faptul ca planta Coada-soricelului are atat efecte antimicrobiene (actioneaza contra bacteriilor, in special), cat si de stimulare a proceselor digestive. Adaugati la acestea efectul hormonal anterior mentionat al acestei plante si faptul ca este un dezintoxicant pentru ficat si pentru bila, pentru a intelege eficienta sa in tratarea acneei. Se fac tratamente cu o durata de 60 de zile, timp in care se ia infuzie combinata de Coada-soricelului, cate un litru pe zi, in doua reprize, dimineata si seara. 
FRUMUSETE

Transpiratia excesiva - studii facute de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Iasi, in 1988, au pus in evidenta faptul ca baile generale cu extract apos de Coada-soricelului, facute de 2-3 ori pe saptamana, reduc transpiratia, previn eruptiile cutanate produse de combinatia de transpiratie si praf, mentin sanatatea pielii. Pentru a obtine aceste efecte, se pun 5 litri de infuzie combinata de Coada-soricelului la o cada de baie, in care se fac bai de 30 de minute. Procedura se repeta de 2-3 ori pe saptamana, mai ales in sezonul cald.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu