joi, 5 mai 2011

Frica- "De ce ti-e frica nu scapi"

Frica este o emotie negativa ce distruge echilibrul omului si creaza haosul in interiorul lui. Frica distruge bucuria vietii, veselia, fericirea, iubirea.  O viata traita in frica, este ca o masina care merge cu frana  de mana trasa.
Frica este una dintre cele mai perfide metode de subjugare și control. Omul, și nu doar omul, odată ce a ajuns să știe de frică, este la fel de ușor de supus ca și calul care a ajuns a se teme de bici sau câinele de băț. Dacă ai oameni sub mână poate vei spune „și ce-i cu asta? Trebuie să asculte de ceva. Dacă nu vrea cu frumosul, măcar de frică să știe.” Dar vai, dacă ar știi omul că ăsta-i cuțit cu două tăișuri...
 Frica este legată de anxietate. Aceasta depinde de persoană şi poate varia de la prudenţă la fobie şi paranoia. Ea ţine de mai multe stări, printre care grija, anxietatea, teroarea, paranoia, oroare, panică.
O frică de o intensitate extremă, persistentă, sesizată de către subiect ca fiind iraţionlă se numeşte fobie

Uneori aplicăm teoria asta față de copii, alteori față de angajați, și nu vedem că luăm cel mai de preț lucru pe care îl are omul:Libertatea. Iar libertatea e dar de la Dumnezeu pentru tot OMUL, așa că deși nu poate fi luat de alți oameni, uneori se pierde conștiința libertății. Și dacă e lucru rău să răpești cuiva libertatea, e cu atât mai rău să apuci să înveți copiii să fie fricoși. Pentru că lucrurile care le învață de mici, arareori se schimbă în timpul vieții. Iar ceea ce fac oamenii fricoși, este să-și impună punctul de vedere tot prin teroare și prin frică. Doar oamenii stăpâniți de frică fac asta.
Frica ucide mintea iar un om fără de minte își pierde unul dintre cele mai însemnate atribute omenești. Capacitatea de a judeca limpede lucrurile care-i stau înainte. De aceea ne și spune Hristos, „nu te teme turmă mică” și iarăși „îndrăzniți, eu am biruit lumea”. Ne arată că nu există motiv ca să ne lăsăm stăpâniți de frică. Uneori, poate, ne apuca frica din diverse motive, care am putea spune că nu țin de noi. Atâta vreme însă cât ținem mereu aproape de noi cuvinte ca acestea, spuse de Hristos, repede vom scăpa și nu vom sta multă vreme în întunecarea pe care o aduce frica. Pentru că unul dintre cele mai rele lucruri pe care le aduce frica, este panica.
În panică, omul nu mai judecă deloc limpede și nu poate lua decizii cumpătate. Sunt multe feluri de accese de panică. Unele care pun mintea în înghețare aproape totală, altele care o fac să plece pe repede-înainte. Toate sunt la fel de rele, pentru că omul nu mai este el însuși în acele momente. Nu poate reacționa decât instinctual. Ce te faci când ai ajuns să te panichezi? Același lucru pe care-l faci atunci când orice gând s-a transformat în faptă. Aștepți să se termine și-ți faci socoteala cum poți face pe viitor ca să te oprești măcar cu un pas mai devreme. Adică te rogi pentru trezvie.
Există oameni curajoși. Prin mănăstire, pe aici, se spune că are sânge de mucenic în el. Pentru că, uneori, acești oameni care au curaj mai tare decât fierul, chiar ajung mucenici. „Cu-o moarte tot suntem datori! Dar nu-i tot una leu să mori ori câne-nlănțuit” zicea Decebal către popor prin pana lui Coșbuc, poetul. Atunci când un om are atât de mult curaj încât să nu se mai teamă de nimeni și de nimic, se întâmplă de supără pe cel care ține sabia. Și, deși sabia a fost dată pentru a face dreptate, uneori se face și motiv de nedreptate. Mai cu seamă atunci când cei care conduc, o fac prin frică și prin teroare. Și, așa cum am spus, doar fricoșii conduc prin frică. Omul curajos se luptă în luptă dreaptă, voinicească, zi de vară până-n seară, fără frică de-osteneală
 - frica este emotia specifica primejdiei sau a perceptiei primejdiei
 - frica este o emotie cu un mare impact psihologic si apoi fizic: se accelereaza bataile inimii si ritmul respiratiei, muschii se contacta, etc  Toate aceste manifestari sunt legate de activitatea sistemului nervos simpatic si de doi neurotransmitatori, adrenalina si nonadrenalina, care actioneaza asupra intregului organism in prezenta fricii. Aceste reactii subliniaza functia spaimei – ne ajuta sa evitam sau sa limitam pagubele.
 - frica ne pregateste pentru o actiune fizica - mai ales fuga. Comportamentele pe care ni le inspira frica pot fi diferite, uneori iti poate da curaj, alteori te poate impietri.

Neuro-biologii au demonstrat ca lobul temporal este centrul de coordonare fundamental pentru reactiile de teama. Astfel, facand experimente si inlaturand lobii temporali la maimute, se observa, alaturi de alte simptome, o disparitie aproape completa a reactiilor de frica. Acesta lipsa de reactie de frica de observa si la oamenii care au lobii temporali afectati din cauza unor boli.
Explorand mai profund, cercetatorii au localizat zona implicata in aceste tulburari: nucleul amigdalian, care se gaseste in interiorul lobului temporal. Extirparea acestei zone la animale, face sa dispara reactiile de frica normale iar excitarea acestei regiuni la animale provoaca reactii de teama exagerata. . De aici, cercetatorii au tras concluzia ca persoanele extrem de vulnerabile la teama au un nucleu amigdalian mult mai usor de excitat. 
Si totusi: “De unde ne vin temerile?”
Unele temeri pot fi invatate ca urmare a unor traumatisme sau stangacii care tin de procesul educativ. Dar nu este general valabil pentru toate temerile, iar unele temeri pot fi mai usor de dobandit decat altele. Este adevarat, se pare, ca exista temperamente predispuse la a simti frica.
Temperamentele mai vulnerabile in fata fricii sunt corelate cu o hiperactivitate a nucleului amigdalian cerebral si cu diverse manifestari biologice – un ritm cardiac ridicat in stare de repaus si prea putin variabil in functie de 
circumstante.
Frica, anxietatea consuma multa energie si deci micsoreaza capacitatea de a functiona .
In general oamenii se lasa dominati sau manipulati de frica. De frica sunt in stare sa isi cedeze libertatea de a actiona si de a gandi. Pentru multi este mai comod sa gandeasca altul pentru tine. Faci intr-adevar economie de energie, dar in schimb platesti prin supunere. Devii sclav.Frica declanseaza violente si frica genereaza contramasuri violente. Frica creeaza negativitate, creeaza mizerie umana.
Institutiile, de orice natura ar fi ele sau persoanele din jurul nostru nu fac decat sa cultive, cultura fricii. Sunt institutii care nu ar exista daca nu am avea aceasta frica, nu ar mai fi armate sau politie daca nu ne-ar fi frica de ceilalti,asigurari de toate felurile,  nu am mai avea razboaie. Ne e frica sa recunoastem ca ne e frica. Frica ne terorizeaza, ca sa o ascundem am rebotezat-o, i-am zis „Stress”, e mai modern, mai sic si nici numai are conotatii peiorative. Acum chiar ne putem lauda cu ea.
Nimeni nu te poate obliga sa crezi si sa gandesti asa cum vrea el, daca tu insuti nu consimti lucrul asta. Nimeni nu poate intra in capul tau. Numai tu ai acces la creierul tau, la mintea ta. E o chestiune de liber arbitru. 
Pe frica se bazeaza si cei care ne conduc sau care profita de noi. Asta e de fapt tot secretul. Sa te temi, sa iti fie frica, sa iti atrofiezi ratiunea, logica. In clipa in care iti este frica nu mai gandesti rational, ai tendinta, ori de a fugi, ori de a te supune neconditionat. Il lasi pe altul sa gandeasca pentru tine, il lasi pe altul sa faca alegerile in viata pentru tine, devii robul lui si chiar crezi ca asa e normal, pentru ca asa fac toti cei din jurul tau. 
Daca oamenii nu ar fi atat de creduli, daca ar folosi creierul ca sa gandeasca si nu ca sa isi amplifice spaimele, lumea s-ar schimba radical. Toti oamenii ar fi liberi, si nu ar mai incerca sa se minta unii pe altii. O fac inca pentru ca le e frica de celalat, de ziua de maine, de multe de foarte multe lucruri.
Acum traversam o perioada turbulenta, dar foarte interesanta. Oamenii manipulati, infricosati, isterizati se impart in tabere, devin partizani ai unei tabere sau alta, asculta minciunile liderilor de moment, raspandesc pe cheltuiala lor manifeste prin SMS sau E-Mail, si chiar sunt gata sa treaca la lucruri mai grave. Devin soldati ai altora pe gratis. Soldati, victime care, dupa ce se va incheia batalia, vor fi uitati repede. Vor fi niste numere, niste procente. Generalii invingatori vor ciocni o cupa de sampanie si vor rade de naivitatea lor.Daca reusesti sa te pastrezi lucid, macar un moment, toate problemele gasesc o rezolvare. Recunosc nu e chiar usor, sa te trezesti, dupa o viata traita in teama.

Tu esti cel care trebuie sa faca alegerea, nimeni altul. Viata poate fi frumoasa, nu iti bate joc de ea! 

Spiritual, apropo nu inseamna sa fii intunecat si ritual, inseamna in primul rand sa fii vesel. 
1. Legea dragostei - Iubeste pe toata lumea ca pe tine insuti. Toate celelalte legi i se subordoneaza acesteia si nu intra in contradictie cu ea. Este cea mai importanta dintre toate. Se aplica la tot ceea ce facem ca indivizi, familii, organizatii, tari - are o valoare universala.

2. Legea cauza-efect - Exista o ordine universala. Nimic nu este accidental. Totul se intampla cu un motiv. Pentru fiecare efect exista o cauza sau un set de cauze.

3. Legea materializarii - Gandurile se materializeaza. Noi devenim ceea ce gandim.

4. Legea viziunii - Pentru a avea succes in orice domeniu, trebuie sa avem o imagine cat mai clara a acelui succes in mintea noatra, o imagine mintala a ideii noastre de succes, o viziune.

5. Legea corespondentei - Viata noastra exterioara este o oglinda a celei interioare. Exista o corespondenta directa intre experientele si gandurile noatre pe de o parte si atitudinea noastra, pe de alta parte.

Frica este una dintre cele mai cumplite si devastatoare emotii. Frica este in fapt o imagine mentala pe care ne-o formam despre un eveniment posibil a surveni in viitor, imagine formata, plecand de la ideea ca in momentul in care acel eveniment se va intampla, nu vom fi capabili sa ii facem fata. Frica nu este altceva decat convingerea noastra ca suntem lipsiti de raspunsuri eficace la o anumita problema, o anumita situatie cu care nu ne-am confruntat inca.

"Nici o pasiune nu fura mintii toate puterile asa de bine cum o face frica". Edmund Burke (1729 - 1797)

"Doar un las are curajul sa spuna ca nu a cunoscut niciodata frica". Ferdinand Foch (1851 - 1929)
Sa vedem cum poate apare posibilitatea de a controla pe cineva?

In creier exista o zona cu scop strict numai pentru supravietuire, numita si creierul "reptilian", care este partea initiala a creierului uman. Pe masura ce specia umana a evoluat, creierul nostru a crescut si i s-au mai adaugat si alte sectiuni, cum ar fi sistemul limbic responsabil cu emotiile si portiunea celebrala care este responsabila de gandirea constienta. Creierul reptilian si limbic este localizat la baza creierului, protejat de restul creierului. Aceasta zona va functiona inca, pentru a asigura supravietuirea fizica, chiar cand celelalte parti ale creierului sunt deteriorate.

Cand apare sentimentul dominant de frica, zona reptiliana si limbica intra in actiune iar restul creierului, partea responsabila de rational, de gandire si logica este automat deconectata. Ca urmare a acestui blocaj celebral, raman doar doua alternative, de a fugi sau de a lupta.
In aceasta stare nu mai ai capacitatea de a gasi o alta solutie, de a gandi o alternativa la situatia respectiva.
Aceasta e starea unde doresc sa te aduca si care convine cel mai mult, acelora care vor sa te conduca.
Practic cum procedeaza? Iti creaza initial un presupus dusman, care poate exista fizic sau nu. Ii 
transfera acestuia toate calitatile negative posibile, il demonizeaza pur si simplu. Iti induc teama fata de el, iti blocheaza gandirea logica, si atunci ramai o fiinta cu posibilitati limitate, strict emotionala care asteapta doar sa fie dirijata.

Un robotel bipolar, o fiinta cu doar doua butoane: de atac sau de fuga.

Devine foarte simplu dupa ce ti-a fost indusa starea de teama sa ti se dea si o asa zisa solutie de rezolvarea a crizei. Creierul fiind complet blocat de frica, te asigur ca vei executa ceea ce ti se cere in mod automat. Acum ei pot da orice comanda in functie de interesele lor. O sa ti sa spuna ca asa e patriotic, legal sau numai in folosul tau. Si tu vei fi chiar fericit, entuziast.

Cei care au venit cu idea de a utiliza frica in controlul maselor au fost geniali.
Apropo, poate ca stii, in toate armatele de pe glob, se cere sa executi ordinul fara comentarii si de preferinta fara sa gandesti.

Ce putem face? In primul si in primul rand, trebuie sa iesim din starea de frica, pentru a fi capabil sa gandesti, sa iei decizii rationale. Sa poti sa iti utilizezi si partea de creier ramasa nefunctionala. Sa fii liber, sa poti sa faci alegeri.

Solutii de iesire din frica:

1. Inchide televizorul si mai ales incerca sa evitati programele si canalele de stiri. Te-ai simtit vreodata minunat, sau macar bine dispus dupa ce ai urmarit stirle? Chiar majoritatea reclamelor comerciale sunt facute sa te faca sa te simtiti inconfortabil sau temator. Moto-ul jurnalistului de stiri de pe tot globul este: "O stire rea este o stire buna - de difuzat". Oare de ce?

2. Iesi in natura si incearca sa observi frumusetea si armonia care te inconjoara. Lasa trecutul si nu te mai ingrijora de viitor. Bucura-te de fiecare moment. Gaseste-ti o ocupatie pasionala, plina de satisfactie, care sa opreasca mintea sa devieze spre trecut sau viitor.

3. Ingrijeste-ti corpul fizic si bucura-te de el. Ofera-i miscare,aer curat, mancare sanatoasa, apa pura, odihna. In scurt timp, o sa ai un sentiment de energizare, de bine general.

4. Fii vesel, bucura-te de viata( AICI SI ACUM) si evita prezenta persoanelor negativiste din jurul tau. Nu cred ca ai doresti sa devii din nou nervos sau sa fii influentat de teama lor. Evita muzica agresiva sau cea cu accente depresive.

Pe masura ce vei iesi din starea de teama, vei putea sa gandesti din nou rational si creativ.
Incearca sa creezi numai unitate in jurul tau in locul vechii polarizarii create de fica.

Toata lumea iti va multumi.

Elibereaza-te de frica spunand : "FACA-SE VOIA SA"
Este timpul sa te eliberezi tu insuti si lumea de energia negativa, sa incepi sa-ti ridici nivelul vibrational si sa traiesti la un nivel mult mai pozitiv si mai plin de dragoste. Tu poti face diferenta acum.
Creeaza in mod constient situatii pozitive prin intentiile tale. Creeaza in mod constient situatii pozitive prin intentiile tale. 
Plaseaza-ti intreaga atentie in prezent, in felul acesta vindecand si trecutul 
Descopera puterea, curajul si bucuria in certitudinea ca Sinele tau Suprem iti va da tot ce ai ca necesitate. 
Culca-te linistit noaptea si trezeste-te cu idei inspirate, inaltatoare 
Da-ti drumul pur si simplu si traieste cu o libertate neanfranata. 
Urmeaza-ti vocea interioara-cea linistita, exprimarea calauzitoare a Spiritului tau Suprem. 
Priveste orice si pe oricine cu compasiune si dragoste( mai ales pe  tine), incepand sa fii tu insuti. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu