sâmbătă, 21 mai 2011

Vitamina A si Vitamina E

VITAMINA A 

Indicatii: Carente specifice, stari de hipo- sau avitaminoza in steatoree, obstructie biliara , la copilul mic, in sarcina, in perioada de alaptare ; unele boli de piele : diskeratoza, boala Darier, psoriazis etc. (tratament local si general); afectiuni cronice cu modificari structurale si functionale ale unor epitelii:  ozena, bronsita cronica, stomatite, glosite, gastrita atrofica, rectocolite, litiaza renala; prurit vulvar si anal; hemeralopie, xeroftalmie; sindrom premenstrual prin insuficienta luteinica (ca medicatie adjuvanta).

 Vitamina A mareste rezistenta la infectii a cartilajelor, a mucoaselor si a pielii, ajuta la adaptarea vizuala, la dezvoltarea normala a scheletului si a smaltului dentar, precum si la buna functionare a ficatului, a tiroidei si a altor organe. De asemenea, ea contribuie si la reglarea somnului si a tensiunii arteriale, intervine in metabolismul proteinelor si al sarurilor minerale (indeosebi al calciuiui, al grasimilor si glucidelor, joaca un rol important in ingrijirea pielii si al mucoaselor, ca si in stimularea cresterii, imbunatateste FUNCTIILE  ENDOCRINE.

Retinolul are un rol deosebit si in buna functionare a organelor vizuale, carenta respectiva ducand la scaderea capacitatii de adaptare a ochilor la lumina difuza, in cazuri mai grave putand aparea o ulcerare a mucoasei-oculare si chiar a corneei, fapt ce poate provoca opacirea cristalinului si orbirea (cecitate crepusculara, xeroftalmie etc.).

Carenta de vitamina A

mai poate produce si alte neajunsuri, cum ar fi:
  • degenerarea nervilor olfactivi si a celor acustici;
  • scaderea rezistentei la infectii respiratorii si digestive,
  • faringite, bronsite, enterocolite;
  • scaderea acuitatii vizuale (indeosebi la fumatori);
  • diferite tulburari psihice ;
  • diminuarea cresterii la copii;
  • afectarea glandelor sexuale si tulburari in functionarea;
  • aparatului urogenital;
  • ingrosarea si uscarea pielii;
  • atrofie testiculara, uscaciune vaginala;
  • nervozitate si anxietate ;
  • insomnii, cefalee, hipertensiune arteriala;
  • unghii casante, par devitalizat si alopecie etc.
Vitamina A este indicata in afectiuni cum ar fi: fotofobie, conjunctivita, cheratita, xeroftalmie, acnee, seboree, arsuri, ulcere, furunculoza, calculoza renala, cistite, pielite si pielonefrite, diferite afectiuni hepatice si biliare, arterioscleroza, hipertiroidism, hiperglicemie, colite si enterocolite, ulcer gastric, tulburari premenstruale, tulburari de sarcina si alaptare etc.
Vitamina A ca atare (retinolul) se gaseste, de obicei, in cantitati apreciabile, numai in produse de origine animala, ea exprimandu-se cantitativ in mcg, mg si, mai nou, in Unitati Internationale (U.I.) sau Echivalenti Retinol (R.E.), la 100 g produs comestibil. Echivalentii Retinol (R.E.) reprezinta greutatea corespunzatoare de retinol absorbit si asimilat de catre organism


 Vitamina liposolubila, contribuie la mentinerea structurii si functiei normale a epiteliilor, intra in constitutia pigmentilor fotosensibili din retina; corecteaza hiperplazia si hiperkeratoza epiteliilor, hemeralopia, xeroftalmia, care apar in carenta specifica, intervine in sinteza progesteronului. Vitamina A are rol şi în creşterea oaselor, FUNCTIA OVARIANA şi TESTICULARA, dezvoltarea embrională şi în reglarea creşterii şi diferenţierea ţesuturilor epiteiiale. Acesta indicata în tratamentul stărilor de hipovitaminoză asociate carenţei alimentare, tulburărilor de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitară la întuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceraţii corneene, keratomalacie, xeroză cu hîpercheratoză foliculară. Retinolul (vitamina A) este o vitamină antiinfecțioasă, care are o importanță considerabilă pentru organismele tinere. Absența vitaminei A duce la slăbire, stări de oboseală, imunitate scăzută, inchiderea culorii părului, ruperea unghiilor, insomnii, tulburări psihice, bronșite, scăderea solidității oaselor. Desigur, nu este nevoie să apară toate aceste simptome să apară, ci numai câteva pentru a realiza că organismul are anumite lipsuri.Vitamina A se întâlnește în legumele verzi și în fructe: usturoi, ceapă, frunze de spanac, morcov, nap, banane, ananas, coacăze, zmeură, dude, caise, portocale, măceș. 

Vitamina E (tocoferolul)

Indicatii terapeutice : Avort habitual si iminenta de avort, sterilitate, AMENOREE, oligomenoree, toxicoza gravidica, tulburari neurovasculomusculare de sarcina, agalactie, tulburari de climacteriu, HIPOFOLICULINEMIE, crauroza vulvara, prurit vulvar, criptorhidie;

• Hepatita cronica si epidemica;
• Psoriasis, acnee , sclerodermie;
• Miastenie , distrofie musculara progresiva, scleroza laterala amiotrofica;
• Angina pectorala, insuficienta cardiaca. 

Vitamina E intervine in functia diferitelor glande endocrine si in special a gonadelor.

Ea are, de asemenea proprietati antioxidante (impiedica oxidarea grasimilor si a acizilor grasi; protejeaza vitamina A), intervine in metabolismul creatinei musculare si al apei, precum si in metabolismul glucidelor si al lipidelor; favorizeaza depunerea glicogenului in tesuturi.

Vitamina E se absoarbe din tractul digestive in prezenta bilei si se depoziteaza mai ales in ficat .

Se elimina prin fecale si mai putin prin urina . 

Din componenta vitaminei E fac parte 8 tocoferoii, toti avand aceleasi actiuni fiziologice, mai activ si mai eficace fiind insa alfatocoferolul, in functie de care, de altfel, se si stabileste necesarul in vitamina E si, in mod normal, si continutul diferitelor alimente in aceasta valoroasa trofina.

Fiind puternic antioxidant, tocoferolul are un rol important in protejarea vitaminei A, a carotenilor si a uleiurilor vegetale. De asemenea, vitamina E intervine favorabil in reproducere, in asigurarea functionarii normale a glandelor sexuale si a celor endocrine, inlesneste depozitarea glicogenului in ficat si in muschi, inclusiv in muschiul cardiac.
Tocoferolul are urmatoarele proprietati:
  • intervine in METABOLISMUL GRASIMILOR, al CALCIULUIsi al FOSFORULUI, ca si in sinteza proteinelor;
  • limiteaza producerea de colesterol;
  • controleaza eliminarea apei din organism;
  • previne imbatranirea celulelor;
  • intareste si protejeaza inima si arterele impotriva insta larii aterosclerozei;
  • FORTIFICA musculatura si tesutul conjunctiv, ca si FUNCTIA SEXUALA  si capacitatile mintale;
  • actioneaza pozitiv asupra circulatiei sanguine periferice si a REGENAREREA PIELIIi;
  • are efect diuretic si hipotensiv;
  • ajuta la preintampinarea producerii avorturilor;
  • scade riscul instalarii ischemiilor cardiace;
  • atenueaza ritmul procesului de imbatranire;
  • este eficient in diabetul zaharat, arsuri si rani greu vindecabile, ATROFIE  TESTICULARA, OVARIANA SI UTERINA , IMPOTENTA, STERILITATE feminina si masculina;
    • amelioreaza ritmul de dezvoltare a organelor genitale la pubertate;
    • intervine in caz de menstruatii dureroase,TULBURARI DE MENOPAUZA, tulburari de crestere la copii, in miocardite, angina pectorala si insuficienta cardiaca, ateroscleroza (cu exceptia hipotensivilor), putand atenua chiar si simptomele afectiunilor deja instalate ;
    • are rol benefic in tratarea eczemelor, acneei, psoriazisului, miopiei evolutive, a opacifierii cristalinului si cataractei, ca si in boala Parkinson etc.
    In plus, tocoferolul asigura protectia vaselor sanguine, globulelor rosii, a plamanilor si a FICATULUIi, in hepatita cronica si in cea epidemica. Tot el mareste puterea de aparare a organismului fata de infectii, fiind si ANTICANCERIGEN. Aceasta vitamina  poate fi administrata cu eficienta si nou-nascutilor prematur, femeilor in caz de avort spontan, in unele anemii la copii, ca si in arterita, tromboflebita, ulcere varicoase, afectiuni reumatice inflamatorii, distrofii musculare etc. De asemenea, administrarea vitaminei E duce la importante ameliorari in diferite afectiuni cardiovasculare, in special in durerile cardiace si in starile de sufocare, preintampina formarea cheagurilor de sange si contribuie la dizolvarea acestora. Datorita virtutilor sanogen-terapeutice pe care le are, tocoferolul este denumit si "vitamina sanatatii".

    Necesarul zilnic de vitamina E

    Exprimarea activitatii biologice a vitaminei E se face in miligrame sau in unitati internationale (U.I.). La barbatii adulti, necesarul zilnic de tocoferol este de cea 25 mg, direct proportional cu varsta si cu cantitatea de acizi polinesaturati existenti in alimentele consumate, putand fi asigurat, in general, de o ratie alimentara echilibrata. Sarcina si alaptarea cresc necesarul de vitamina E. in conditii de nematernitate, femeile au nevoie de mai putina vitamina E decat barbatii. Un aport sporit de vitamina E le este necesar persoanelor varstnice. De asemenea, ea trebuie administrata nou-nascutilor, pana la aparitia propriei flore intestinale, deoarece laptele matern e foarte sarac in tocoferol. In ultima vreme, dupa unii autori, se estimeaza ca necesarul in vitamina E este mult mai mic. Clorul din apa de la robinet, laxativele cu ulei mineral, maternitatea si menopauza, toate necesita sporirea aportului de vitamina E.
    Carenta de vitamina E duce la distrofii musculare si la aparitia unor leziuni nervoase, precum si la instalarea atero-sclerozei. La femei, hipovitaminoza E poate produce avort spontan. Trebuie amintit si faptul ca insuficienta vitaminica respectiva provoaca boli ale muschilor si ale nervilor, iar cantitatea de colesterol creste in sange si in muschi. Tulburarile produse in organism de carenta de vitamina E sunt reversibile la femei si ireversibile la barbati. La adulti, aceasta carenta vitaminica produce si o usoara scadere a duratei de viata a globulelor rosii. Eficacitatea tocoferolului sporeste prin asocierea acestuia cu vitaminele A, B, si C, cu inozitolul, precum si prin aportul de mangan si seleniu. Tocoferolul intensifica activitatea vitaminei A.
    In aprovizionarea organismului cu vitamina E, trebuie tinut cont si de faptul ca absorbtia intestinala a acesteia din alimentele consumate este de numai cea 30%. Carenta de vitamina E se intalneste mai des la batrani si la malnutriti, in inflamatii cronice, diferite boli cronice etc. Hipervitaminoza E apare la doze farmaceutice foarte mari (300-800 mg/zi), ea putand produce oligospermie, ca si azo-spermie, in cazul barbatilor, iar la femei - involutie ovariana si tulburari ale ciclului menstrual.
    Vitamina E este solubila in grasimi si in alcool, dar insolubila in apa. Ea rezista la caldura pana la cea 250ºC si e sensibila la lumina si la oxigen. Temperaturile foarte ridicate, ca si cele foarte coborate reduc cu pana la doua treimi cantitatea de tocoferol continuta in vegetale si in uleiuri. Tocoferolul este distrus prin pasteurizarea si prin uscarea laptelui (lapte praf), prin contactul alimentelor cu bicarbonat de sodiu si prin pastrarea acestora timp mai indelungat. Astfel, carnea pastrata la frigider pierde, in cateva zile, toata cantitatea de vitamina E de care dispunea initial. In faina alba, continutul in aceasta vitamina e cu cea 80% mai scazut decat in faina integrala. Pierderi importante de vitamina E au loc in cazul rafinarii diferitelor produse alimentare. Tocmai din acest motiv, se recomanda ca uleiurile vegetale sa fie obtinute prin presare la rece, si nu prin rafinare, operatie care se face la temperaturi ridicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu