marți, 6 mai 2014

Despre dezgust – a doua emoţie de bază

Dezgustul este o emoţie negativă de respingere, repulsie a unui obiect, imagini, stări sau a oricărui lucru care îl considerăm contaminat sau necurat din punct de vedere fizic sau psihologic.
Componenta principală a dezgustului implica ingerarea (reală, probabilă sau imaginară) a ceva ce este considerat contaminat sau ofensiv. Aceasta este tema principală a dezgustului. În orice caz, sunt diferenţe majore între culturi în definirea unui lucru că fiind dezgustător. S-a stabilit că produsele corpului uman sunt cele mai dezgustătoare, indiferent de cultură: fecale, urină, vomă, sânge, mucus. Odată ce un produs părăseşte corpul cuiva, devine dezgustător inclusiv pentru persoana respectivă.
Contrar denumirii [dezgust], această emoţie nu se referă exclusiv la gustul unui produs, ci la ceva considerat ofensiv sau contaminat.Acesta este dezgustul de bază/primar.



A doua ramură a acestei emoţii este dezgustul interpersonal. Acesta apare faţă de persoane considerate ciudate, bolnave, urâte, nespălate, ghinioniste, imorale — toate aceste variaţii sunt învăţate. De cele mai multe ori impuse social. Ipocrizia, rasismul, trădarea, neglijenţa sau infidelitatea — câteva surse ale dezgustului interpersonal. Dezgustul faţă de sine este unul din stâlpii de rezistentă ai depresiei.
Dispreţul este o rudă a desgustului. Ele sunt emoţii similare cu diferenţa că dispreţul este îndreptat spre anumite persoane, spre oameni sau spre unele acţiuni ale oamenilor. Emoţiile care sunt amestecate cel mai fregvent pe faţa noastra cu dezgustul sunt dispreţul şi supărarea.
Variaţia în intensitate a dezgustului este de la o stare de neplăcere pâna la starea de greaţă sau vomă.

Cu toate că dezgustul şi dispreţul sunt rude ca emoţii, expresiile lor faciale sunt foarte diferite.

Expresia facială a dezgustului
     Dezgustul apare în zona gurii si a nasului. Buza superioară se ridică şi nasul încreţit. Într+o mică măsură pleoapele inferioare sunt ridicate iar sprâncenele coborâte.

Acţiuniile muşchilor faciali
- buza superioară ridicată – buza inferioară poate fi ori ridicată ori coborâtă
- nasul este încreţit
- obrajii sunt ridicaţi
- sprâncenele sunt coborâte uşor
- dezgustul extrem implică scoaterea limbii şi închiderea ochilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu