marți, 6 mai 2014

Surpriza – a treia emoţie universală

“aş fi vrut să-i văd faţa în momentul ăla”sau “vreau să-i vad mufa când află de cutare lucru” Sunt sigur că ai auzit de mai multe ori o expresia asemănătoare cu astea. În cele mai multe cazuri, ceea ce vrem să vedem, este expresia facială a surprizei care arată cam ca expresia domnului preşedinte de alături.
Surpriza este o emoţie neutră care apare în urma unui eveniment neaşteptat. Apare când realizezi că persoana care stă lângă tine, ridicându-se de pe scaun, este cu 3 capete mai înaltă ca tine. Orice lucru, eveniment, persoană sau situaţie poate fi surprinzătoare atâta timp cât această apariţie nu este aşteptată.
Din cânte se cunosc până în acest moment, surpriza este singura emoţie neutră şi este urmată aproape întodeauna de o altă emoţie cum ar fi fericire când primeşti un cadou de la persoana iubită sau frică când un urs apare de după copac.
Surpriza este cea mai rapidă dintre toate emoţiile. Durează în jur de 1 secundă, iar cand încercăm să o reprimăm se diminuează semnificativ timpul de expunere a expresiei faciale.
Este adânc înrădăcinată în creierul nostru, iar un studiu făcut in 2010 de Vanderbilt University arată că, pentru o scurtă perioadă de timp devenim neatenţi la unele informaţii, când suntem surprinşi. Partea creierului care procesează surpriza este legată de partea care ne permite să facem mai multe lucruri odată (multi-tasking) sau care dă atenţie mai multor stimuli odată. Când suntem surprinşi creierul nostru încetează a mai da atenţie mai multor stimuli şi se concentrează asupra elementului care a cauzat surpriza. În consecinţă surpriza este o emoţie de pregatire.
Ca şi celelalte 6 emoţii universale(fericire, dezgust frică, tristeţe, furie şi dispreţ) şi surpriza are o expresie facială unică.

- Sprîncene ridicate
- Riduri orizontale pe frunte
- Gura întredeschisă
- Ochi măriţi
- Obrajii retraşi puțin
- Capul lăsat puțin spre spate



Surpriza este adesea confundată cu frica. Au expresii faciale similare în care sprâncenele sunt ridicate dar in cazul fricii sunt şi apropiate una de alta formând riduri în partea superioară a nasului. Deasemenea surpirza include deschiderea gurii şi inhalarea unei cantităţi de aer în piept, pe când la frică buzele sunt întinse.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu