"Daca intr-un om pe care-l intalnesc nu remarc decat slabiciunile - pentru a le judeca - nu fac decat sa ma lipsesc de o forta de cunoastere superioara. Dimpotriva, daca ma apropii cu dragoste pentru a-i descoperi calitatile, concentrez aceasta forta in mine."
"La inceput, este greu de crezut ca sentimente ca RESPECTUL, STIMA, VENERATIA ar putea avea legatura cu cunoasterea, avand in vedere ca exista tendinta de a considera cunoasterea ca fiind o facultate in sine, independenta de tot ceea ce se intampla in viata interioara. Se uita un lucru: ca SUFLETULl este cel care cunoaste. Si sentimentele sunt hrana sufletului tot asa cum alimentele o reprezinta pe cea a corpului. Daca un corp primeste pietre in loc de paine, activitatea lui moare. La fel se intampla si in cazul sufletului: RESPECTUL, STIMA, DEVOTAMEENTUL sunt substante HRANITOARE ce asigura sanatatea si puterea activitatilor lui in general si a cunoasterii in special. Pe cand dispretul, antipatia si denigrarea paralizeaza si distrug forta cunoasterii. "
(Rudolf Steiner, "Treptele initierii")
Pana acum am inteles viata prin paradigma “dinspre exterior inspre interior”, crezand ca nevoile noastre trebuie indeplinite de cineva sau de ceva din afara noastra. Insa a sosit momentul sa acceptam ca fericirea noastra, respectul nostru de sine si implinirea noastra in viata nu depind de nimeni altcineva decat de noi insine.
Starile codependente sunt bazate pe mecanismele ego-ului, iar ego-ul refuza intotdeauna sa creeze dragoste, succes si fericire. Este timpul sa ne schimbam! Neincrederea si lipsa de conexiune cu cei din jur si cu mediul in care traim devin din ce in ce mai greu de suportat in vietile noastre. De aceea, e recomandat sa incepem sa facem cativa pasi de la codependenta la independenta si apoi la interdependenta.Co-dependenta inseamna a ne baza pe ceilalti sa ne ofere ceea ce nu ne oferim singuri. Intr-un astfel de stadiu se afla un bebelus. El nu are capacitatea sa-si ofere singur siguranta, sa-si indeplineasca singur nevoile de supravietuire si de sustinere emotionaal. Prin acest stadiu de viata am trecut toti si am fost extrem de vulnerabili, pentru ca intreaga noastra incredere era orientata catre actiunile si resursele celor din jur. Ce este trist este ca uneori continuam sa perpetuam comportamentul codependent si dupa ce ne maturizam.
Independenta poate fi definita astfel: a ne putea baza pe noi insine, a ne putea indeplini singuri nevoile din punct de vedere emotional, mental, fizic si spiritual. Pe masura ce ne maturizam incepem sa facem progrese catre independenta. In stadiile independente ale vietii noastre incepem sa construim increderea in noi insine, sa ne indeplinim scopurile si sa avem o directie clara in viata. Stim ca putem conta pe noi insine si ca ne putem indeplini nevoile.
Un stadiu superior este interdepenedenta, care presupune sa fii o persoana echilibrata, capabila sa imparta si sa se bucure impreuna cu ceilalti de resursele pe care le ofera viata. Acest lucru ofera o expansiune a vietii mai mare decat in stadiul de independenta, pentru ca, conectandu-ne cu ceilalti, vom avea acces la mai multa dragoste, succes si fericire decat am fi putut sa ne oferim singuri. Codependenta este un aspect care poate fi greu de depasit, in anumite situatii. Este o stare de privare de putere si reprezinta modul in care a fost inteleasa viata timp de secole.
Cand ne comportam codependent, ne situam intr-o pozitie de lose/win sau de lose/lose. Energia noastra se canalizeaza pe ceilalti oameni si pe situatiile exterioare mai degraba decat asupra noastra. Continuand sa fim codependenti, vom fi intotdeauna in postura de a pierde. Incercand sa controlam aspectele exterioare noua, vom sfarsi prin a deveni extrem de implicati si controlati emotional de detalii ale vietii sau de oamenii care ne deranjeaza. Oamenii nu se comporta co-dependent atunci cand lucrurile merg bine, cand viata si ceilalti le indeplinesc nevoile. Ei incep sa se poarte astfel atunci cand lucrurile merg rau, cand nevoile nu le mai sunt implinite din afara.
Prioritatea numarul unu este sa incetam sa fim doar o persoana “de vreme buna” si sa fim constienti ca putem face fata si furtunilor din viata noastra. Acestea sunt inevitabile in viata si ne ajuta sa castigam incredere in noi insine. Misiunea noastra este sa ne construim caracterul, sa ne ridicam nivelul constiintei. Pentru a evolua, este necesar sa renuntam la atasamente, la dependente. Fiecare evolueaza independent. Caci nivelul de constiinta nu este acelasi la toti. Atunci cand frecventa nivelului se schimba, intervine si separarea (independenta ) de persoana sau obiectul de care suntem dependenti. Nu putem urca cu aceleasi bagaje in spate. Pentru a evolua intervine necesitatea renuntarii la "tiparele vechii educatii"( bagajele acumulate pana atunci). Iar renuntarea aduce schimbare. Nici o schimbare (transformare, sublimare) nu se face fara suferinta. Orice urcus necesita efort (actiune) si suferinta, rezistenta pentru a trece de suferinta, devotament SINELUI nostru. Dar, asa cum dupa o inspiratie urmeaza o expiratie, dupa o contractie urmeaza o relaxare, si dupa o suferinta urmeaza o bucurie. O bucurie a LIBERTATII, a independentei castigate. O independenta a IUBIRII NECONDITIONATE pentru tot ce ne inconjoara. Caci asa cum fiecare OM este unic , asa si evolutia sa este unica.
Transformarea proprie implica intimitatea cu tine, cu SINELE launtric, devotament SINELUI NOSTRU DIVIN.
„E un semn de evoluţie atunci când nu mai simţim nevoia de a fi iubiţi?”, ”Da, când iubim chiar noi suntem iubirea...”, a răspuns un mare intelept. Aşa cum spune un proverb sufit: Strugurii copţi la soare îşi zâmbesc unii altora.”
Iar schimbarea nivelului vibrational, atrage automat acelasi nivel de vibratie si-l respinge sau indeparteaza pe cel ce nu corespunde. Atunci cand se produce schimbarea , se face pe toate nivelurile : fizic, mental-emotional si spiritual. Iar schimbarea (transformarea) se face numai prin ACCEPTARE. Totul curge, este fluent, flexibil...., transparent. Atunci cand avem un cub de gheata, el se modifica (schimba, transforma, sublima ) doar prin incalzirea lui la o flacara. Atunci devine din solid, lichid. Apoi daca focul continua sa arda asupra apei aceasta se transforma in vapori... si numai asa se dizolva in univers si urca de la nivelul pamantului , la alte nivele ale universului.
Acest FOC este IUBIREA care numai asupra noastra ar reusi sa ne ajute sa evoluam. Sa nu uitam sa ne daruim noua iubire, sa nu uitam de noi risipindu-ne in exterior. Ajutandu-ne pe noi, ii ajutam pe altii.
Evolutia spirituala incepe cu planeta Jupiter, dar numai pentru cei care acceseaza octava superioara a "marelui benefic". Vibratia jupiteriana elevata confera omului putere de intelegere, aspiratie spirituala, dorinta de apropiere de Divin, tendinta de a cauta un indrumator spiritual sau un maestru, preocuparea de a transmite celorlalti principiile spirituale acumulate sau cunoasterea proprie. Fiinta ce se ridica la acest nivel este deja un aspirant spiritual aflat la poarta initierea, pe care deja o poate depasi.
Evolutia spirituala incepe cu planeta Jupiter, dar numai pentru cei care acceseaza octava superioara a "marelui benefic". Vibratia jupiteriana elevata confera omului putere de intelegere, aspiratie spirituala, dorinta de apropiere de Divin, tendinta de a cauta un indrumator spiritual sau un maestru, preocuparea de a transmite celorlalti principiile spirituale acumulate sau cunoasterea proprie. Fiinta ce se ridica la acest nivel este deja un aspirant spiritual aflat la poarta initierea, pe care deja o poate depasi.
foarte bun articol...felicitari ! :)
RăspundețiȘtergere