miercuri, 13 aprilie 2011

Frau liber emotiilor: invata sa te descarci!


 „Pune conţinut emoţional în acţiunea (waza) ta.” (BRUCE LEE)
          Conţinutul emoţional este acel nivel vibratoriu al energiei vitale (QI), care poate fi relativ uşor controlat, direcţionat, măsurat şi înmagazinat cu ajutorul inteligenţei, voinţei şi intenţiei...
Orice emotie pe care o simtim este naturala, normala. Nu le poti imparti in "Bune" sau "Rele". O emotie considerata ca inadecvata sau inoportuna intr-o anumita situatie, poate fi folositoare in alta situatie. Emotia nu trebuie judecata, ci recunoscuta, inteleasa si acceptata.Uneori emotiile pot fi usor de identificat, in special atunci cand apar intr-o forma concreta precum teama, furia sau tristetea. In viata de zi cu zi, emotiile sunt complexe, ceea ce le face mai greu de identificat. Emotiile puternice, precum furia (pentru unii oameni greu de acceptat) pot fi confundate si exprimate sub forma unei alte emotii - cum ar fi tristetea.

Emotie vine din lb engleza e-motion=miscare, impuls.  Deci o emotie ne "misca", ne impulsioneaza.

In trairea unei emotii sunt prezente o serie de modificari la nivel fiziologic: cresterea ritmului respirator, cresterea ritmului cardiac etc. Aceste modificari determina schimbari in functionarea intregului organism. Incarcatura afectiva a trairii emotionale este data de caracterul placut sau neplacut al acesteia. Cea mai mare parte e emotiilor pozitive, dar si o parte a emotiilor negative, au un caracter tonic, mobilizandu-ne pentru implicarea in realizarea diferitelor activitati.


Psihologul Benjamin Fry si  scriitoarea Barbel Mohr, care ne sfatuiesc sa nu retinem emotiile negative inauntrul nostru, ci, din contra, sa le exteriorizam sub diverse forme. 
Formele de exprimare emotionala care au un efect pozitiv asupra sanatatii se refera la exprimarea emotiilor pe un ton calm, fara excese de furie sau agresivitate. Evaluarile cognitive sau intrepretarile pe care le dam trairilor emotionale avute ne influenteaza, de asemenea, starea de sanatate. Ne-exprimarea emotiilor, ignorarea sau reprimarea lor, nu atrage dupa sine rezolvarea situatiei sau disparitia fara consecinte a acestora. Putem sa vorbim despre doua categorii de emotii: pozitive si emotii negative. Indiferent din ce categorie face parte o emotie, ea ne poate ajuta in situatiile din viata de zi cu zi. O emotie pozitiva te pot ajuta in luarea unei decizii, in aceeasi masura in care teama sau nesiguranta te pot ajuta sa nu-ti asumi riscuri inutile atunci cand iei decizia.
Iti vine sa tipi si sa plangi. Te uiti in jur si iti dai seama ca esti "intre oameni" si ca e mai bine sa te abtii. Te abtii si atunci cand esti fericita ca ai incheiat un contract, etc.
Sunt momente in care ne simtim atat de fericiti incat ne-am dori sa putem dansa si canta in mijlocul oamenilor si sunt momente in care ceva sau cineva ne-a suparat atat de tare incat ne vine sa plangem. Nu uitam nicio clipa convenientele si educatia primita de acasa, care spune ca nu trebuie sa dam frau liber emotiilor in public. Si da, e firesc si normal sa ne abtinem de la a ne tavali pe jos in mijlocul unei intersectii sau de la a plange in hohote si cu sughituri la petrecerea unde ne intalnim fostul partener impreuna cu noua lui iubita.  Dar reprimarea emotiilor poate duce la depresii, la reactii violente si agresive si la o accentuare a acelei emotii care te-a facut sa te simti astfel.  "Descarcarile pot fi de doua feluri. Prima este cea directa, care vine ca urmare a unei perioade in care incarcatura emotionala este atat  de puternica incat nu mai poti astepta. Descarcarile directe pot varia, de la plans la accese de furie, crize de nervi sau iesiri nervoase. Obtinem un efect imediat. Cea de-a doua categorie se refera la descarcarile indirecte, subliminale, atunci cand deplasam spre o alta forma de activitate, care ne face placere, emotiile de care vrem sa ne descarcam. Poate lua diferite forme, de la a mazgali cateva desene sau litere pe o foaie de hartie, la a scrie in jurnal sau pe blog, la a picta sau la a dansa, a face sport, etc"Fiecare dintre aceste activitati are un efect asupra ta si iti permit sa scazi acea tensiune interioara (defularea directa) sau sa transformi acea tensiune, canalizand-o spre un moment placut (descarcarea indirecta).

Multi dintre noi sunt astfel construiti incat incearca sa ascunda de ceilalti fiecare emotie puternica si sa se prefaca ca isi desfasoara viata in ritmul obisnuit, incercand sa nu se arate afectati. Orice reprimare a emotiilor tale si orice refulare ajung sa produca o "supraincarcare" si singurul rezultat va fi o descarcare si mai puternica, care se va intampla cand te astepti mai putin. Sa spunem, de exemplu, ca ai trecut printr-o perioada stresanta, in care nervii si atentia ti-au fost solicitate la maxim. Tu vei avea o izbucnire, in cazul in care ti-ai reprimat emotiile in acea perioada, atunci cand lucrurile s-au linistit aparent, la cea mai mica provocare. O persoana care isi reprima emotiile si nu reuseste sa se defuleze ar putea fi semana ca o oala sub presiune: fara existenta unei supape (valva de siguranta) prin care sa iasa vaporii de abur, oala ar putea exploda.

Automodelarea prin autocunoaştere şi autocontrol.
Îndrăzniţi să vă cunoaşteţi la valoarea reală fără orgoliu, modestie, iluzie, minciună cu maxim de imparţialitate şi obiectivitate. Posibilitatea de a acţiona asupra părţilor noastre „slabe” începe după cunoaşterea, recunoaşterea elelmentelor care tulbură armonia interioară.

CONTROLUL EMOŢIONAL

Toate emoţiile, instinctele, impulsurile elementare posedă energie proprie înmagazinată în structuri mentale sau exterior. Prin control aceste energii trebuie direcţionate spre activităţi de perfecţionare evoluţie, apropiere de Dumnezeu. Numim emoţii negative acele energii care încetinesc, bloghează procesul natural de apropiere de creator de evoluţie. Energiile emoţiilor, instincetelor nu pot fi suprimate, oprite deoarece ele duc la activarea instinctelor morţii (thanatos), care sunt distructive şi autodistructive, crează dezechilibre psihice şi apoi fizice. Aceste energii pot fi descărcate imediat prin activităţi consumatoare, de exemplu: activităţi fizice la limită, muncă intelectuală susţinută, sex.
Sublimarea acestor energii în funcţie de necesităţi reprezintă faza superioară şi prezintă anumite riscuri.
a)     CAUZE ale fluctuaţiilor emoţionale:
-         structuri mentale proprii disarmonice;
-         confundarea Eului profund (Atman) cu exteriorul (relaticul);
-         alimentaţia.                                                                                             b)    MIJLOACE de control emoţional

-         Teorie: Împacă-te cu tine însuţi, nu te certa în forul tău interior, fi total sincer cu tine însuţi.
Gândurile, obişnuinţele şi deprinderile negative le vom schimba prin contrabalansare, adică prin cultivarea gradată şi continuă a gândurilor, obişnuinţelor şi deprinderilor de sens contrar. Aminteşteţi că absolutul este în tine şi nici o carte, preot, idee, zicere nu stă între tione şi el. Şti că nu e nici o legătură între bine şi rău, între înăuntru şi afară, între Eu şi Tu, între viaţă şi moarte, toate una sunt. Intră în sfera unde viaţa şi moartea una sunt, unde toate trec, nimic nu contează. Fi acolo unde sinele tău profund contemplă pe Dumnezeu. Acum fi o stâncă împotriva căruia valurile vietii izbesc în van.
-         Practică
Metode simple de realizare a calmului emoţional a păcii sufletului:
Analizează culmile simţămintelor tale. Ele sunt 7 principale: teama, tristeteţe, ura, nelinişte, mânie, adoratie, bucurie.

1. AUTOSUGESTIA – este una dintre cele mai simple şi în acelaşi timp eficiente metode de evoluţie. Autosugestia se realizează cu ajutorul conştientului, care cu voinţa activă sau pasivă impregnează subconştientul (supraconştientul) cu formule simple  si cât mai penetrante. O sugestie eficienta depinde de formulele alese, numărul de repetări, intensitatea repetării (încărcătura emoţională sau de credinţă), timp. Imaginează-ţi cu tărie că eşti calm, cunoaşte factori perturbatori apoi alungă-i, spune NU factorilor de distragere a atenţiei, imagineazăţi că devii orb surd la acţiunea factorilor perturbatori, expiră calm şi imaginează-ţi că factorii perturbatori ies din corp ca un râu care curge rostogolindu-se de pe un munte, etc. Repetă calm în minte sau cu voce tare: simt o linişte profundă (caută această liniste în interior; ea există sigur acolo) – întregul meu organism se odihneşte, acumulez tot mai multe forţe, din toate punctele de vedere în fiecare zi sunt din ce în ce mai vioaie...Controlul perturbaţiilor emoţionale nu se face cu jumătate de inimă. Autosugestia şi imaginaţia folosite continuu cu tenacitate şi răbdare stau la baza autoperfecţionării fizice şi psihice, precum şi la vindecarea acestora.

          2. BIO-FEED-BACK-ul  - este o altă metodă de realizare a păcii minţii. BIO-FEED-BACK-ul este procesul de concentrare pasivă, voinţa pasivă de tipul: lasă lucrurile să meargă...lasă să se întâmple... Forma cea mai folosită a metodei este rezonanţa. Toate impresiile, reprezentările pe care le vom exercita asupra mintii, corpului au o acţiune imediată şi una în timp. Chiar dupa ce au dispărut din câmpul constiintei aceste impresii, reprezentări continua să răsune în noi influenţându-ne. Vom intra în rezonanţă cu natura realizând pacea interioară (isihia=Liniște, odihnă, tihnă ).
Exemple
          Ascultaţi vântul, o cădere de apă, valurile mării, uitaţi totul în acele clipe, lăsaţi sunetul, imaginea să vă umple mintea, trupul, vibraţi odată cu sunetul, deveniti parte din peisaj. Priviţi picătura de apă în cădere, căutaţi să vedeţi forma picăturilor, devenirea lor şi dispariţia, locul unde cad, ce devin etc. Când mâncaţi concentrati-vă cât mai mult timp pe gust, cum e, de unde vine, de ce este de un fel sau altul, cât de intens este, faceţi-l una cu voi. Staţi relaxat în natură lăsaţi stimulii extteriori să vină, să plece, să reacţioneze în dumneavoastră etc.
          METODE DURE de control emoţional, de valorificare a echilibrului nascut după o mare clătinare interioară.

3. ACTIVITĂŢI FIZICE LA LIMITĂ – Nu te plânge de timpul tău, ce te opreşte să-l schimbi? Puterea exprimată de corpul omenesc ca instrument depinde de voinţa agresiva şi curaj. Este posibil pentru un om cu o forţă proprie puternică şi o imensă forţa de decizie să întreacă un tigru şi să-l forţeze pe acesta să creadă că este o pisică fără apărare. Nu  căuta valori absolute în lucrurile relative (calităţi fizice). Preocupările intense pentru anumite domenii de activitate acţionează asupra subconştientului (supraconştientului) restructurând, recombinând, esenţializând informaţiile stocate. Încrederea în forţele proprii, sentimentul eficienţei personale, antrenamentul fizic şi mental fără dorinţe aberante = autoperfecţionare. Antrenamentele fizice la limita realizează o îmbunatăţire rapidă, cantitativă a indicilor anumitor calităţi. Se recomandă antrenamente pentru îmbunatăţirea forţei vitezei, rezistenţei (anduranţei), în special conditia fizică de bază. Antrenamentele la limită, în general vor evita antrenarea coordonării tehnice, preciziei, echilibru, mobilitate. Aceste din urmă calităţi presupun în special antrenament calitativ şi perseverent (tenace). Antrenamentele la limită nu trebuie sa devină regulă ele trebuie să respecte proporţia de 1 din 3.

          4. MUNCA INTELECTUALĂ SUSŢINUTĂ – Absolutismul cerinţelor se loveşte de restricţiile lumii reale, ceea ce poate duce la nemulţumire, frustrare. Dublarea sau triplarea timpului destinat acumulării intelectuale în special partea dificilă. Exemplu: citirea unor tratate filozofoce aride dar necesar, etc. Să nu uităm că elementul intelectual este destinat serviciului voinţei. După lectura trebuie să ne simţim mai vii, mai umani, mai evoluaţi etc. Munca intelectuală poate fi orientată mental spre încărcare de energie.

          5. SEX(dragoste) – Descărcare emoţională. Metode de folosire, creatoare a actului sexual. Exemple generale:
1.      Canalizarea excitaţiei se face pe cale mângâierii şi sărutului. Această metodă reprezintă esenţa tantrismului .Tratatele chineze şi hinduse recomandă această metodă pentru fortificarea fizică şi psihică. Perfecţionarea metodei de către un cuplu duce automat la creşterea armoniei cuplului  respectiv.
2 ..    Castitatea este exemplu de voinţă în acţiune şi reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale stăpânirii de sine. Castitatea se recomandă ca un mijloc de concentrare sau economisire a energiilor sau mijloc de valorificare superioară a actului sexual. Suspendarea temporară a activităţii sexuale este utilă pentru a se evita suprasolicitările în perioadele de concentrare sau de creaţie.  „Clasicul intern al Impăratului Galben” cea mai veche operă medicală chineză, recomandă abţinerea de la orice act sexual când  eşti băut. Când bărbatul sau femeia sunt băuţi se produc pierderi considerabile de energie „vitală” considerată sursa vieţii, fundamentul vitalităţii. Refacerea lichidului prostatic şi al spermei, cere un anumit timp, care se prelungeşte de astfel cu vârsta. CUMPATAREA în viaţa sexuală reprezintă cheia de boltă a duratei vieţii.

6. ALIMENTAŢIA – reprezintă de asemenea un punct important în cadrul evoluţiei.
Orice aliment posedă o energie (vibraţie), care din fericire sau din nefericire împinge spre tendinţe diferite.
Alimentele stricate, supracondimentate tulbură, întunecă mintea , provoacă lenea, boala, etc. Alimentele de natură animală, în special, stimulează acţiunea în forţă, instinctele sexuale etc. Legumele, fructele, mierea, laptele, untul, pâinea produc o liniştire a fluctuaţiilor emoţionale şi dau posibilitatea controlului asupra corpului şi minţii.

O alta modalitate de exprimare a emotiilor este sa discutati cu o persoana apropiata, care nu va judeca emotiile, ci le intelege si le accepta.

Plansul, ca metoda de descarcare a emotiilor 
Lacrimile produc lacrimi si te vor intrista si mai mult, insa doar daca acesta se produce in fata unor personae ostile.

„Dansul îţi curăţă mintea, e o descărcare, te ajută să te rupi de lumea cotidiană, să uiţi de orice problemă şi, nu în ultimul rând, te învaţă să îţi cunoşti şi să îţi iubeşti trupul", spune Dumitru Burtescu,



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu