miercuri, 27 aprilie 2011

CUPLU

Intr-o relatie de cuplu INCREDEREA, COMUNICAREA si RESPECTUL formeaza un triunghi astfel incat oricare dintre cele trei dispare .IN CUPLU sunt implicate atat de multe trairi, ganduri, valori, sentimente din toate planurile biostructurale ale OMULUI: fizic, mental, emotional si spiritual.
Cuplul presupune pentru o vreme : sentimente de afectiune (iubire ,respect , incredere,intelegere, acceptare)
                                                  Atractie vibrationala (iar pe toate planurile)
                                                  Scopuri comune
                                                  Timp petrecut impreuna
                                                   Dorinta de a fi impreuna
   "Scopul cuplului este cresterea personala prin experienta conjugalitatii si parentalitatii"(Mitrofan, 1998)
Cuplu este o provocare pentru autodezvoltare si autoevolutie, caci invatam intimitatea, iubirea, sexualitatea,  emotiile pozitive si negative, iertarea si toleranta. Acesta depinde de abilitatile de RELATIONARE. 
Un cuplu are nevoie de intimitate si distanta in diferite  grade si forme.
     Armonia planului erotic stă la baza întregii relaţii. Forţa uriaşă de transformare prin transfigurare provine din sublimarea energiilor de pe acest nivel. Putem transforma lumea prin modul în care o privim şi atâta timp cât privirea noastră este susţinută de o forţă suficientă.
     Armonia afectivă prelungeşte prin joc încântarea începutului mereu proaspăt şi face ca sufletul să se deschidă din ce în ce mai mult către divin prin fiinţa iubită.
      Înţelegerea ce provine din armonia planului mental furnizează forţa de transformare interioară a unei relaţii de tip pătrat, în care cei doi se privesc unul pe altul, într-o relaţie de tip triunghi, în care cei doi privesc în aceeaşi direcţie. 
Armonia în plan spiritual provine dintr-o aspiraţie comună şi din angrenarea la unison a unei practici comune prin care fiecare îşi dezvoltă capacitatea de a vedea în celălalt esenţa divină printr-o transfigurare superioară dar şi din înţelegerea micilor diferenţe. Dacă nu percepi micile defecte ale celuilalt ca pe nişte calităţi, atunci nu iubeşti cu adevărat.
 'Daruiti-va inimile, dar nu le lasati celuilalt in pastrare
 caci numai mana VIETII poate contine inimile  voastre.
Ramaneti impreuna , dar nu exagerat de aproape,
caci chiar si stalpii pe care se sprijina TEMPLUL au o anumita distanta intre ei"   Kahlil Gibran


Cuplu este un sistem dinamic, deschis ,viu, cu influente multiple si diverse din partea mediului interior si exterior, suferind multiple modificari, adaptabile sau nu, numeroaselor interactiuni.
                                                  
Cu ingredientele corecte, increderea poate fi construita, intarita si mentinuta indiferent de experientele partenerilor.
Dar ce este increderea? 
Prin definitie, omul este o fiinta sociala, deci are nevoie de relationare. Una dintre nevoile ce pot fi satisfacute in urma relationarii cu ceilalti este nevoie de incredere. Relationarea cu cei din jur presupune comunicare de sentimente, ganduri, emotii personale care comparate cu valorile celorlalti conduc la increderea pe care o putem acorda sau castiga. INCREDEREA este RASPUNSUL RATIONAL, cat si EMOTIONAL al unei persoane fata de alta, aparut in urma relationarii. 

Este un raspuns rational deoarece se bazeaza pe analiza unor actiuni, activitati, insusiri proprii sau ale altor persoane in urma carora fiecare isi construieste propriile convingeri. Consideram ca avem incredere in cineva dupa ce am
evaluat balanta probabilitatilor de pierdere sau castig, plecand chiar de la convingerile construite in experientele anterioare cu acea persoana.

Este si un raspuns emotional. OK! Am revazut in plan mental momentele care ne-au facut sa acceptam ca putem avea incredere. Insa, culoarea este data de trairile care insotesc acest gand si anume confort, RELAXARE, DARUIRE si de ce nu VULNERABILITATE, in fata celui/celei despre care credem noi ca nu va profita de sinceritatea noastra.

Cum iti poti construi un spatiu emotional de siguranta in relatia de cuplu?
• Imbunatateste-ti constant abilitatile de COMUNICARE. Invata sa fii un bun ASCULTATOR. Nu intrerupe, INCURAJEAZA dezvaluirile personale, REPETA CE AI INTELES TU din ce a spus celalalt, aproba prin mimica si gesturi. Fii SINCER cu propria persoana si cu partenerul tau, un lucru aparent simplu, dar care devine adesea o piatra de incercare.

• Asuma-ti RESPONSABILITATEA pentru propriile nevoi. Invata sa-ti exprimi nevoile intr-un mod cat mai asertiv, clar, concret şi explicit fara a leza in niciun fel persoana din fata ta. Adesea nu ne exprimam propriile nevoi din doua motive, fie ne este teama de un refuz, fie ne este teama sa nu ne facem de ras pentru ca avem astfel de nevoi. 

• FII POZITIV. In mod natural tindem sa avem incredere in persoanele care se poarta frumos cu noi. In general persoanele care au incredere dezvolta relatii interpersonale de mai buna calitate, in timp ce la polul opus, persoanele care au tendinta de a nu avea incredere sunt mai competitive, cu resentimente, usor iritabile.

• Invata sa lupti cinstit. Da, conflictul face parte din orice relatie. Problema nu este conflictul in sine, ci modul in care se desfasoara. Daca lupti necinstit distrugi increderea. Daca lupti cinstit intaresti increderea. Este util sa te feresti de generalizari “tu niciodata…”, de apelative negative, de implicarea familiei sau prietenilor care te sustin, de rememorarea evenimentelor trecute si nerezolvate. Nu incepeti o discutie in contradictoriu, seara tarziu, cand amandoi sunteti obositi, si posibil cu un control scazut asupra propriilor emotii.

"
"Iubirea începe printr-o sclipire de simpatie, se substanţializează


cu forţa afecţiunii şi se sintetizează în adoraţie…
O Căsătorie Perfectă este unirea a două fiinţe,
una care iubeşte mai mult şi alta care iubeşte mai bine…
A iubi, cât de frumos este să iubeşti!
Doar sufletele mari pot şi ştiu să iubească…"
Samael Aun Weor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu