duminică, 17 aprilie 2011

semintele de floarea soarelui si dovleac

Extrem de bogate in vitaminele E, D, B1, B3, B5, B6, acid folic, in minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, fier, cupru, calciu si fosfor, in fitosteroli (care reduc nivelul de colesterol in sange), in fibre, proteine si grasimi sanatoase, semintele de floarea-soarelului reprezinta o adevarata sursa de sanatate si un excelent energizant.Ele contin peste 40% proteine, care se apropie ca valoare nutritiva de cele de origine animala. Aproape 90% din grasimile continute de semintele de floarea-soarelui sunt dintre cele mai sanatoase pentru inima.       Vitamina E continuta este un antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi din organism, imbunatateste vederea si joaca un rol foarte important in reducerea simptomelor asociate artritei si astmului. Seleniul preluat din semintele gustoase este vital pentru un organism sanatos. Ajuta la regenerarea celulelor, activarea hormonilor tiroidieni si mentine elasticitatea tesuturilor. Neutralizeaza si efectul substantelor cancerigene si contribuie la regenerarea muschiului cardiac. Tocmai de aceea, alimentele cu un continut bogat de seleniu se recomanda in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare si a bolilor batranetii.
         Micile seminte de floarea soarelui sunt o sursa sigura de magneziu, care are rolul de a normaliza tensiunea arteriala si de a reduce riscul aparitiei infarctului. Combate eficient stresul si migrenele suparatoare.
        Dieta cu seminte de floarea soarelui are efecte benefice si asupra scaderii nivelului colesterolului. Mai mult, specialistii americani recomanda inlocuirea anumitor tratamente pentru bolile cardiace cu semintele de floarea soarelui. Ele mai contin fitosterol, o componenta foarte asemanatoare din punct de vedere structural cu colesterolul, pe care il poate inlocui daca este procurata in cantitati suficiente din alimentatie. Fitosterolul sporeste imunitatea organismului si reduce riscul declansarii mai multor tipuri de cancer. 


■ Semintele de floarea-soarelui previn formarea cheagurilor de sange si bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul si bolile neurovasculare, dar si cancerul de prostata.
■ Ajuta, de asemenea, la reglarea digestiei.
■ Chiar si in cantitati mici, atenueaza stresul, oboseala si starile depresive.
■ Previn migrenele, normalizeaza tensiunea arteriala, regleaza colesterolul, combat radicalii liberi, combat inflamatiile si simptomele asociate artritei si astmului, ajuta la regenerarea celulelor si mentin elasticitatea tesuturilor.
 Semintele sunt bogate si in seleniu, nutrient cunoscut pentru capacitatea sa de a ne face instant sa ne simtim mult mai bine si mai fericiti, chiar in timp ce o asimilam in corp.
         100 de grame de seminte crude de dovleac: mangan - 160% din necesarul zilnic, magneziu - 140%, fosfor - 130%, triptofan - 110%, fier - 95%, cupru - 80%, vitamina K - 75%, zinc si proteine - 50%. Pe langa aceste vitamine si nutrienti, semintele de dovleac sunt bogate si in acizi grasi sanatosi polinesaturati, inclusiv celebri omega 3 si omega 6.
         Semintele de dovleac datorita substantelor nutrive pe care le contin ajuta la protejarea organismului de bolile de inima si de predispozitia bolii secolului, cancerul, iar alte proprietati terapeutice ar fi, eliminarea parazitilor instestinali, stimularea activitatii rinichilor si reglarea colesterolului.
Asftel, conform nutritionistilor, daca consumam regulat seminte de dovleac ne vom imbunatati starea de sanatate, luandu-ne astfel elementele nutritionale necesare oraganismului din aceste banale seminte, semintele de dovleac. Acest lucru deoarece semintele de dovleac sunt o sursa excelenta de minerale precum magneziul, fierul, zincul, cuprul.  Pe langa minerale, semintele de dovleac contin si vitamina K, fosfor si zinc si deci acestea le fac eficiente impotriva viermilor intestinali. Pentru acest tip de problema, semintele de dovleac trebuie mancate inainte de fiecare masa, neaparat dimineata este cel mai important sa fie consumate pe stomacul gol.Ele actioneaza si in cazul artritei, avand efectul unui medicament antiinflamator.
De asemenea, semintele de dovleac sunt benefice barbatilor care sufera de probleme legate de prostata. Consumul de seminte de dovleac este clar ca ne face sa ne bucuram de intarirea oaselor si deci evitarea oricaror genuri de fracturi. Sunt indicate in special varstei a III-a, acolo unde apare problema osteoporozei si deci un aport mai ridicat de seminte de dovleac, inseamna mai mult magneziu in organism si deci oase mai rezistente. Cu cat o persoana trecuta de 45-50 de ani consuma mai multe alimente bogate in zinc, cu atat mai mult densitatea minerala a oaselor va fi mai buna.Dovleacul face parte din familia Cucurbitacee, iar semintele lui au un continut consistent in fitosteroli (265 mg/100 g), potrivit celor de la The World's Healthiest Foods (www.whfoods.com). Fitosterolii sunt niste compusi naturali care se gasesc in legume, fructe, seminte, ulei. Ei actioneaza pozitiv asupra colesterolului, caruia ii reduc nivelul. Cele mai bogate seminte sau fructe oleaginoase in fitosteroli sunt cele de susan, floarea soarelui, cele de dovleac si fisticul. Tot gratie fitosterolilor organismul are sistemul imunitar mai puternic si scade riscul de aparitie al anumitor tipuri de cancer. Bune in salate, cereale si mancare
Miezul semintelor de dovleac are culoarea verde. Pentru a beneficia de calitatile acestor seminte, ele trebuie consumate crude, neprajite si nesarate. In comert se gasesc pungute cu seminte de dovleac, decojite, crude. Ele sunt mai sanatoase decat semintele de floarea soarelui neprajite. Pot fi mancate simple, ca o gustare, cand vrem sa rontaim ceva, sau se pot adauga in salate, in cerealele cu lapte/ iaurt ori in diverse tipuri de mancare. Poti zdrobi miezul de la seminte, amesteci cu usturoi pisat si alte verdeturi ori condimente, ulei de masline, zeama de lamaie si folosesti acest dressing la diverse salate sau in alte combinatii. Se pot pune si la prajituri. Sunt foarte satioase, dar au si ceva calorii. Un sfert de ceasca de miezuri decojite, circa 34 de grame, are 186 de calorii.


Viermii intestinali
Semintele de dovleac ne pot oferi o mare parte din necesarul zilnic de minerale. Un sfert de ceasca ne aduce 46% din necesarul zilnic de magneziu, 52% din cel de mangan, 28% din cel de fier, 24% din cel de cupru (ajuta la slabit), etc. Pe langa acest aport considerabil, semintele de dovleac contin si vitamina K, fosfor si zinc. Ele sunt eficiente impotriva viermilor intestinali. Dar nu trebuie exagerat cu semintele, nici in cazul adultilor si nici in cazul copiilor. Cei mici trebuie sa consume o cantitate mai mica de miezuri. Pentru a ajuta impotriva viermisorilor, semintele trebuie mancate inainte de fiecare masa. Dupa o mica pauza se consuma mancarea. Dimineata este cel mai important sa fie consumate pe stomacul gol.


Efect antiinflamator
Avand in vedere cercetarile din ultimii ani, semintele de dovleac sunt din ce in ce luate mai in serios. Au fost efectuate si studii pe animale in ceea ce priveste artrita. S-a observat ca semintele actioneaza favorabil in cazul artritei, asemeni unui medicament antiinflamator.

Un comentariu:

  1. gabriel gabita se vede ca nu stie ce vb ...iubirea nu este mila ...si nici uitare de sine ...of ce slab pregatit este...e orb ...e ca si cum ai spune peretele este usa pe care trebuie sa iesi...orit ai avea capul de tare nu vei putea iesi..dar poti sa incerci sa vezi care este mai tare capul tau sau peretele...cind esti tare de cap e grav...

    RăspundețiȘtergere