miercuri, 19 octombrie 2011

Trigliceridele

Noi cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentruaccidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar). Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului.
Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii.
Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale organismului intre mese. Daca in dieta nu exista suficiente grasimi, organismul va transforma carbohidratii in trigliceride pentru stocare pe termen lung la nivelul musculaturii si al arterelor coronare.

Trigliceridele in exces la nivelul plasmei poarta numele de hipertrigliceridemie.   T
rigliceridele reprezinta forma de stocare a acizilor grasi in organism si se afla in uleiurile si grasimile naturale.  Nivelul crescut al acestora poate fi consecinta unor boli, cum ar fi diabetul zaharat netratat. Cardiologii stiu acum ca nivelele crescute de trigliceride pot declansa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – chiar daca nivelul de colesterol este normal. 
Nivelul crescut al trigliceridelor pare sa fie mai riscant la femei decat la barbati. La un nivel normal, trigliceridele intretin activitatea musculaturii. Dar trigliceridele in plus – cele pe care musculatura nu le-a ars din lipsa exercitiului fizic – sunt stocate ca grasime. Majoritatea trigliceridelor ajung in sange la 3-6 ore dupa masa si sunt arse sau socate in urmatoarele 10-12 ore.
Problema o reprezinta excesul de trigliceride care poate face ca peretele interior al vaselor de sange sa fie imbracat cu grasime. Daca aceasta grasime se desprinde si ajunge in sange poate determina obstructii care omoara portiuni ale muschiului inimii si poate opri fluxul sanguin in anumite zone ale creierului.
In plus, nivelul crescut al trigliceridelor face parte dintr-o clasa de probleme de sanatate, numit sindromul metabolic  sau sindromul X. Acesta include hipercolesterolemiehipertensiune arterialadiabet zaharat instalat precoce si 
obezitate abdominala. Studiile arata ca aproape una din patru femei adulte prezinta sindromul X, dar nu stie acest lucru. 
Trigliceride scazute inseamna: malnutritie, malabsorbtie, hipertiroidism



Valori normale

Barbati: pana la 150 mg la 100 ml ser
Femei: pana la 100 mg la 100 ml ser
Este normal ca pacientul să prezinte nu nivel crescut al trigliceridelor fără a avea şi nivelul colesterolului crescut. Majoritatea tratamentelor bolilor de inimă au ca scop diminuarea colesterolului LDL.

Cresteri patologice

Peste nivelul de 100 mg/100 ml ser se intalnesc in unele hiperlipemii (sarcina, hiperlipemie esentiala, ateroscleroza), hipotiroidie, sindrom nefrotic.
Afectiuni:
·         hiperlipoproteinemii primare (I-V)
·         diabet zaharat
·         hipotiroidism
·         IMA
·         pancreatita acuta
·         alcoolism (acut sau cronic)
·         Ssndrom Nefrotic
·         boli hepatice
·         dieta bogata n lipide/glucide
·         guta
·         sarcina
·         medicamente (sterorizi, estrogen, contraceptive orale, lipide administrate intravenos)

·         glicogenoze

Scaderi patologice

Valorile scazute ale trigliceridelor sunt constatate in : infectii cronice, neoplasme, hipertiroidie.
Afectiuni:
·         Malnutritie
·         Malabsorbtie
·         Hipertiroidism
·         medicamente ce scad trigliceridemia


marți, 18 octombrie 2011

Emotiile-trebuie exprimate, trebuie scoase in afara, altfel ele se pot somatiza si putem ajunge sa dezvoltam anumite boli.

Emotiile ne influenteaza comportamentul si atitudinea fata de cei din jur si fata de situatiile din viata noastra si sanatatea.Prima pe lista emotiilor negative se pare ca este furia, foarte multe persoane fiind preocupate de cum sa isi gestioneze aceasta emotie aparent 'negativa'. Spun aparent pentru ca, la origine, emotiile nu sunt nici negative, nici pozitive. Emotiile sunt pur si simplu, ele exista, numai noi, oamenii, le calificam drept sau rele.

Potrivit clasificarii pe care o face Monique Brillon, emotiile sunt primare - frica, manie, bucurie, tristete, veselie, atractie - si secundare - precum simpatia, stanjeneala, rusinea, orgoliul, invidia, indignarea, dispretul - pe care autoarea cartii le numeste 'sentimente'.
'Noi nu suntem invatati de mici sa ne acceptam emotiile, ci mai degraba sa le reprimam. Asta ne dauneaza, pentru ca emotiile sunt cel mai important ghid al nostru in viata', a explicat Patricia Cihodaru. Cand ne infuriem, de exemplu, ni se incalca ceva, realitatea noastra interioara este negata, nu exista un acord intre situatiile din exterior si ceea ce credem in interiorul nostru. Emotiile sunt importante pentru noi si trebuie sa invatam sa ni le acceptam, sa avem incredere in ele, a adaugat psihologul. Putem utiliza energia pe care o contin emotiile (furia, tristetea) in folosul nostru, pentru a ne analiza si a gasi rezolvari la situatiile respective. 
'Emotiile nu au legatura cu ceilalti, ele sunt ale noastre. De multe ori dam vina pe cei din jur pentru ceea ce simtim, dar nu este adevarat. Suntem furiosi pentru ca ceva din interiorul nostru ne-a facut sa fim asa, cei din jur sunt doar o oglinda care ne arata asta', a spus Mirela Horumba.
Nu este bine sa tinem in noi emotiile, de orice natura ar fi ele. Furia, tristetea, chiar si bucuria trebuie exprimate, trebuie scoase in afara, altfel ele se pot chiar somatiza si putem ajunge sa dezvoltam anumite boli. Dar cum putem trece peste emotiile negative? Monique Brillon ne sfatuieste sa incercam sa inlocuim o emotie negativa cu una pozitiva, foarte puternica.'Ni se intampla tuturor, in anumite imprejurari suparatoare, sa ne retinem lacrimile, sa ne ascundem teama si sa ne inabusim furia. Ce se intampla cu emotia atunci cand ne fortam sa o ascundem? Chiar este posibil sa o eliminam daca o consideram indezirabila? Damasio (2003) arata ca, pe plan biologic, o emotie nu poate sa dispara decat daca este inlocuita cu alta opusa de intensitate superioara. (...) De exemplu, in mod sigur vi s-a intamplat sa vedeti cum tristetea dumneavoastra dispare in urma unei invitatii care va face placere. In cazul acesta, emotia neplacuta a cedat spontan locul unui sentiment mai agreabil', explica Monique Brillon, autoarea cartii, in capitolul 'Cum sa facem fata emotiilor negative'.

Poate astfel se explica si faptul ca noi, femeile, atunci cand suntem triste sau deprimate, incercam sa ne schimbam starea dand o raita prin magazine sau savurand o ciocolata. Pentru a depasi o stare emotionala negativa, putem sa schimbam pozitia corpului, indreptandu-ne spatele si zambind, in fond transmitand creierului un mesaj pozitiv. Prin autosugestie putem patrunde in subconstient, influentandu-ne si schimbandu-ne starea. 

Care este legatura intre emotii, stare psihica si sanatate? Sistemul imunitar constituie legatura.
Fiecare emotie negativa produce un hormon puternic, numit cortizol. Este un hormon cu actiune negativa, care suprima sistemul imunitar ce ne protejeaza in mod normal de boli. Asadar, daca vrem sa fim sanatosi si sa avem un sistem imunitar puternic, e important sa fim pozitivi, optimisti, plini de viata. Acesta este un lucru cunoscut de multi ani, insa nu de toata lumea.

Asadar, daca vrem sa ne imbunatatim sistemul imunitar, e recomandat sa meditam, sa avem grija la dieta, sa facem exercitii, sa ne imbunatatim sanatatea mentala si sa ramanem pozitivi. Emotiile produc schimbari biochimice in corp. Emotiile negative produc rezultate negative in corp. In fiecare corp exista un organ sau sistem care este punctul slab al intregului organism, numit in latina “locus minoris resistentiae” – locul de minima rezistenta impotriva microorganismelor. Punctul slab ar putea fi sistemul imunitar, stomacul, gatul, umerii, spatele. Daca ai probleme cu un anume organ sau sistem, gandeste-te la emotiile pe care le ai in mod frecvent.
Exista o glanda in corpul uman care iti urmareste gandurile. Acea glanda se numeste timus, se afla in cavitatea toracica si joaca un rol important in functiile sistemului imunitar. Timusul produce limfocite, numite si cellule T. Ele sunt cele mai puternice instrumente in lupta impotriva bolilor si infectiilor.

O cale de a te imbolnavi este urmatoarea: ganduri negative/ingrijorari/depresie/frica/anxietate/manie = stres. Stresul micsoreaza numarul limfocitelor din timus. Mai putine celule T inseamna un sistem imunitar mai slab. Cu un sistem imunitar slab, orice expunere la o infectie inseamna de fapt boala.

Acum ca stim care este legatura intre emotii si sanatate, vom sti ca pentru a avea o sanatate perfecta, trebuie sa veghem la atitudinea noastra.

 Emoţiile nu pot fi permanente. De aceea se numesc emoţii – cuvântul „emoţie” provine din latinescul emotus, care înseamnă „mişcat” sau e-motion (motion=miscare). Ele se schimbă, de aceea sunt „emoţii”. De la una la alta, şi voi vă schimbaţi continuu. Cu ajutorul lor ne miscam (interior si exterior).  Acum sunteţi trişti, peste puţin timp sunteţi fericiţi; acum sunteţi furioşi, peste puţin timp sunteţi compătimitori. Acum sunteţi plini de ură, în alt moment sunteţi plini de iubire; dimineaţa a fost urâtă, seara este frumoasă. Şi aşa mai departe. Aceasta nu poate fi natura voastră, pentru că este nevoie de ceva în spatele tuturor acestor schimbări, ca o sfoară care le ţine pe toate la un loc.
        Aşa cum, în cazul unui buchet, vedeţi florile, nu vedeţi sfoara, dar sfoara este cea care ţine la un loc toate florile, în acelaşi fel aceste emoţii sunt toate asemenea unor flori. Uneori înfloreşte mânia, uneori înfloreşte tristeţea, uneori fericirea, uneori durerea, uneori disperarea. Dar acestea sunt toate ca nişte flori, şi viaţa voastră întreagă este buchetul. Trebuie să existe o sfoară; altminteri, v-aţi fi „destrămat” de multă vreme.



Emotiile neexprimate ne imbolnavesc
Emotiile nu trebuie tinute inauntru, ascunse sau reprimate, pentru ca ele se vor aduna in subconstient si vor izbucni violent sub actiunea unui factor declansator. Autoarea cartii ne sfatuieste sa gasim o modalitate de refulare, pentru ca altfel riscam sa ne imbolnavim in timp. 'Niciodata nu apar boli grave fara un trecut, fara o trauma emotionala; in spatele unei boli grave gasesti fie un soc foarte puternic peste care pacientul nu a trecut, fie o suferinta indelungata, reprimata. Fiecare emotie - frica, mania, anxietatea - daca are o intensitate puternica sau daca se manifesta pe o perioada lunga de timp, poate leza un anumit organ', ne-a explicat medicul Mihaela Nastase. Primul pas in controlul emotiilor este constientizarea si acceptarea lor.

Nu este bine sa tinem in noi emotiile, de orice natura ar fi ele. Furia, tristetea, chiar si bucuria trebuie exprimate, trebuie scoase in afara, altfel ele se pot somatiza si putem ajunge sa dezvoltam anumite boli.
 Cei care nu isi lasa emotiile sa razbata in exterior tind sa manifeste insa un mai puternic stres interior, asa cum o demonstreaza masuratorile ritmului cardiac si ale conductivitatii pielii. De asemenea, cand sunteti rugati sa vorbeasca in fata unui reportofon despre cele mai traumatice experiente prin care au trecut, persoanele dispuse sa dezvaluie chiar si cele mai stresante si mai intime detalii manifesta o scazuta conductivitate a pielii (deci stres intern redus), comparativ cu indivizii care relateaza evenimente mai putin tulburatoare.

Aceste experimente sugereaza ca, atunci cand sunt reprimate, experientele neplacute au un efect mai sever asupra sistemului nervos vegetative decat in situatiile in care sunt exprimate verbal sau non verbal.
Motivul pentru care sunteti inexpresiv conteaza. Unii copii se nasc pur si simplu cu o expresivitate redusa. Chiar din a doua zi de viata, deosebirile de expresivitate faciala sunt clar vizibile, ele ramanand stabile si pe masura ce copilul creste. Se pare, deci, ca expresivitatea este innascuta, cel putin intr-o anumita masura. 
                 Limbajul – fie el oral sau scris – este doar una dintre multele forme de comunicare de care dispunem. Alte modalitati prin care putem oferi celorlalti o idee despre ceea ce simtim sunt gesturile intentionate sau inconstiente. Exemple ilustrative in acest sens sunt expresiile faciale (felul in care ne “compunem” trasaturile fetei) si limbajul corporal – miscari si atitudini precum picioarele incrucisate si orientate spre persoana cu care vorbim sau in directia opusa acesteia. Artistii isi exprima starile de spirit si atitudinile prin muzica sau pictura cel putin la fel de puternic ca prin intermediul cuvintelor. Ar putea avea oare si acest tip diferit de exprimare a emotiilor un efect benefic? Desi dovezile sunt mai putin concludente, se pare ca da.
                 Inhibarea reactiei faciale are asupra organismului acelasi tip de efect ca exprimarea raspunsului verbal. In cadrul unui studiu destul de recent, unor subiecti normali li s-a dezvaluit o informatie rusinoasa si li s-a cerut s-o ascunda de ceilalti participanti la studiu prin disimularea expresiilor faciale; de asemenea, li s-a spus ca informatia respectiva este parte a experimentului. Chiar si in aceste conditii, conductivitatea epidermei lor a crescut asa cum se intampla atunci cand mintim sau ne ascundem emotiile in cadrul unei conversatii obisnuite.

                  Terapia prin arta – solutionarea unor conflicte sau suferinte psihologice prin modalitati de exprimare nonverbala precum desenul sau pictura – este adesea folosita in cazul pacientilor care au dificultati severe de comunicare verbala, asa cum sunt autistii sau copiii abuzati. Este posibil ca exprimarea artistica nonverbala frecventa sa aiba un efect benefic asupra sistemului nervos si imunitar si in alte cazuri mentionate mai sus.


  

duminică, 16 octombrie 2011

Spirulina-microalga minune

Microalgele se afla undeva la hotarul dintre regnul vegetal si cel animal, oferind avantaje nutritive unice. In stare deshidratata, pe linga clorofila, mai gasim si o bogata sursa de proteine, beta-caroten si acizi nucleici pe care le contin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN din spirulina justifica increderea specialistilor in calitatile de regenerare celulara si incetinire a proceselor de imbatrinire. Se remarca, totusi, ca excesul de acizi nucleici aduce si riscul cresterii nivelului acidului uric in organism, provocind astfel pierderea calciului, aparitia calculilor renali si instalarea gutei. Spirulina contine o puternica combinatie de substante esentiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare si neintilnite in hrana vegetala.


Spirulina este foarte bogata in proteine: 100 g spirulina contin 60 - 70 g proteine (de 3 ori mai mult decit carnea de porc, de 2 ori mai mult decit carnea de vita, peste si de 1,5 ori mai mult decit boabele de soia). In plus, toate proteinele din spirulina sint asimilate foarte usor de organismul uman (pina la 80 %) deoarece contin 18 aminoacizi necesari omului dintre care 8 esentiali care, spre deosebire de ceilalti, nu pot fi sintetizati de catre organismul uman si trebuie obtinuti din hrana zilnica. Spirulina mai contine o multitudine de micro si macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN).
 Spirulina e aproape in intregime alcatuita din principii active, adica din aminoacizi, polizaharide, minerale, vitamine, clorofila, enzime. Daca o planta medicinala obisnuita contine pana la 10% principii active, spirulina are o concentratie de substante vindecatoare de peste 70%, fiind o campioana absoluta in acest domeniu.

 Indicatii: Afte, anemie
Anorexie
Apetit (scadere)
Ciroza
Convalescenta
Hematemeza
Hemoptizie
Hipotiroidie
Imunitate scazuta
Leucopenie
Stimlare ingrasare 
Combate efectul dat de radiatii
Obezitate

Spirulina poate fi utilizata cu succes in prevenirea:

Imbatranirii premature - spirulina administrata constant protejeaza organismul de efectele radicalilor liberi, spirulina stimuland procesele de regenerare si ajuta la relansarea hormonala. In prezent spirulina este folosita cu un extraordinar succes in foarte multe institute de geriatrie din Europa si din Statele Unite, atat intern, cat si extern.
Tulburarilor de crestere la copii - mai multe studii facute in tarile unde, din cauza nutritiei insuficiente cantitativ sau necorespunzatoare calitativ, copiii inregistreaza frecvent intarzieri sau tulburari de crestere, arata ca administrarea de spirulina aduce o imbunatatire a dezvoltarii micilor pacienti. Se iau cate 1-2 tablete de spirulina, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Cura tine  30 de zile, urmata de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Spirulina se recomanda numai copiilor peste 3 ani si ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si a functiilor cognitive. Spirulina ajuta la dezvoltarea normala a scheletului, impiedica aparitia tulburarilor endocrine care duc la maturizarea prematura sau intarziata.
Epuizarii - in special in timpul eforturilor de mare intensitate sau de lunga durata, administrarea de spirulina are efecte excelente. Daca in cazul eforturilor intelectuale indelungate se recomanda 4 g (8 tablete) pe zi, in cazul eforturilor fizice mari se pot lua, fara riscuri pentru sanatate, doze-gigant de 8g (adica 16 tablete pe zi!), dar nu pentru o perioada mai lunga de trei zile. Spirulina ajuta la oxigenarea corespunzatoare cu sange a celulelor, imbunatateste coordonarea motorie, impiedica aparitia leziunilor musculare.
Spirulina este de asemenea eficienta intr-o vasta arie de tratamente:
Spirulina contra colesterolului 

Potrivit cercetarilor, 4.5 g spirulina/zi timp de 6 saptamani are ca efect scaderea nivelului colesterolului total si al colesterolului LDL (cel rau). Oamenii de stiinta cred ca bogatia spirulinei in acizi grasi omega-3 si omega-6 ar fi cauza acestor binefaceri. Acest acizi favorizeaza scaderea colesterolului si dizolvarea depozitelor de colesterol din artere (cauza de infarct). In plus, spirulina contina vitamina PP, care influenteaza scaderea LDL si cresterea colesterolului HDL (cel bun). 

Spirulina protejeaza impotriva cancerului 

Oamenii care consuma spirulina sunt protejati mai mult de cancer si de recidivele sale. Aceasta alga este bogata in antioxidanti (vitamina E, zinc) ce stimuleaza sistemul imunitar si il ajuta sa lupte contra proliferarii anarhice a celulelor canceroase. In 1993, cercetatorii au demonstrat ca in urma unui consum cotidian de 5-10 g spirulina timp de 3-6 luni, 82% dintre copiii rusi iradiati in timpul exploziei de la Cernobil nu au dezvoltat cancer tiroidian. 100% dintre cei netratati cu spirulina au dezvoltat un astfel de cancer... 

Spirulina protejeaza de cataracta 

Cataracta, glaucom, degenerescenta maculara legata de varsta: spirulina previne aceste probleme deoarece are un continut bogat in carotinoide (pigmenti precursori ai vitaminei A) si in antioxidanti (vitamine E...). 



GASTRITA- la schimbarea de sezon, adica primavara si toamna, se va face o cura de 30 de zile cu spirulina, timp in care se administreaza cate 4 g spirulina pe zi. Acest remediu protejeaza mucoasa gastrica, reduce usor secretia acida de la nivelul stomacului si scade reactivitatea organismului la stresul psihic.
de a impiedica aparitia unor complicatii bacteriene ale gripei, datorita calitatilor antibiotice.
Viroza gripala - studiile facute in Japonia au aratat ca spirulina combate eficient virozele respiratorii, mai ales cele produse de virusii gripali de tip A, categorie din care face parte si virusul ce produce faimoasa "gripa porcina". Principiile active din aceasta alga impiedica replicarea virusilor si stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu infectia, avand in plus darul 
Spirulina antidiabetica 

Deoarece este bogata in acid gama-linolenic (acid gras esential) si in polizaharide (glucide), spirulina poate regla nivelul de zahar in sange (glicemia) si favorizeaza astfel echilibrarea deabeticului. Un studiu din 2001 a demonstrat ca 2 g spirulina/zi timp de 2 luni face sa scada glicemia pacientilor atinsi de diabet tip 2. 

Spirulina prelungeste bronzul 

Deoarece este bogata in beta-caroten, spirulina accelereaza, intensifica si prelungeste bronzul. 3 linguri de spirulina contin la fel de mult beta-caroten precum 18 morcovi! Fa o cura de 3-5 g/zi timp de 1-2 luni, la inceput de vara pana in toamna. 
Anemie - spre deosebire de multe alte plante, fierul continut de catre spirulina este foarte usor de absorbit de catre organism. Inainte de a apela, asadar, la sursele sintetice de fier (foarte daunatoare pentru sanatatea tubului digestiv) ar fi bine sa incercati o cura cu spirulina. Se iau cate 2-4 g (4-8 comprimate) pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de minimum 15 zile de pauza.
Obezitate - se face cura de 90 de zile, timp in care se administreaza cu 30 de minute inainte de fiecare masa cate 3-4 comprimate de spirulina. Tratamentul cu spirulina nu ne face sa slabim oricat am manca, ci ne ajuta sa ne controlam senzatia de foame si pofta de mancare.
Operatii chirurgicale, rani, arsuri - o cura de trei saptamani, timp in care se administreaza zece tablete spirulina pe zi, stimuleaza cresterea si refacerea tesuturilor afectate local: taieturi, rani post-operatorii, arsuri, tesuturi inflamate etc.
Imunitate scazuta - studiile au aratat ca o cura de 3 luni cu spirulina, timp in care se iau 2-4 g din aceasta alga pe zi, duce la o imbunatatire semnificativa a imunitatii. Sub actiunea acestui remediu celulele sistemului imunitar (macrofagele si monocitele mai ales) sunt activate, creste productia de interferon si de anticorpi, anticorpi care sunt adevarate arme letale in lupta cu microbii si cu celulele maligne.

Atentie!
Persoanele care sufera de hipertiroidie (secretie exagerata de hormoni tiroidieni) si, trebuie sa reduca aportul de iod, vor cunsuma algele sub forma de tablete doar la recomandarea medicului si numai sub supraveghere medicala