miercuri, 12 octombrie 2011

ANGHINAREA


Cynara Scolynmis.L. - anghina, angina 
Denumirea plantei: Anghinarie (Cynara Scolynmis.L.)
anghinareaDenumiri populare: anghina, angina
 Anghinarea (Cynara scolymus) este o plantă erbacee perenă aparţinând familiei compozitelor. Aceasta prezintă o tulpină dreaptă, ramificată pe care sunt prezente frunze mari şi spinoase de culoare verde-albicioasă pe dos. Florile sunt de culoare roşie-violacee, dispuse in capitule mari şi sunt invelite in solzi cărnoşi ce sunt comestibili. Provine din regiunea mediteraneană, fiind cultivată pentru solzii cărnoşi si receptaculii florali ce sunt comestibili.

    Ea creşte în toate zonele ţării, fiind mai des întâlnită în sud, la poalele pădurilor. Se recoltează întreaga plantă (iunie-septembrie), mai utilizate fiind frunzele cu o lungime cuprinsă între 30 şi 35 de cm.
Ecologia si raspandirea: creste in toate zonele, mai des intalnita in sudul tarii, la poalele padurilor.
Perioada de vegetatie: infloreste din luna mai, sfarsitul lunii si pana la sfarsitul lunii septembrie.
Se recolteaza intreaga planta, mai utilizate sunt frunzele cand ating lungimea de aproximativ 30-35 cm.
Perioada de recoltare e din luna iunie pana in septembrie.
Bolile in care poate fi utilizata: 

Are un spectru extrem de vast de actiune, se utilizeaza in tratarea unor boli ca nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii, hipertensiune, hipercolesterolemie.
Eficacitatea ei se datoreaza continutului bogat de cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substante au o actiune de excitare a secretiei biliare, ajuta la scaderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizeaza in cazul lipsei poftei de mancare.
Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracaterizeaza prin efecte sigure asupra bolilor de ficat si rinichi, avand proprietatea de a mari secretia biliara si diureza, regland in acelasi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu acest efect, ceaiul de anghiare are si insusirea de a diminua zaharul din sange dand bune rezultate in unele forme de diabet. Actiunea antidiabetica s-ar datora unei oxidaze.
 Poate fi utilizată în tratarea următoarelor boli: nefrite cronice, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipaţii, hipertensiune, hipercolesterolemie. Eficacitatea ei se datorează conţinutului bogat de cinarină, oxidanţi, polifenoli, flavone, insulină, săruri de potasiu şi magneziu. Aceste substanţe au o acţiune de excitare a secreţiei biliare, ajută la scăderea zahărului în sânge, regenerează celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizează în cazul lipsei poftei de mâncare.
    Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracaterizează prin efecte sigure asupra bolilor de ficat şi rinichi, având proprietatea de a mări secreţia biliară şi diureza, reglând în acelaşi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu acest efect, ceaiul de anghiare are şi însuşirea de a diminua zahărul din sânge dând bune rezultate în unele forme de diabet. Acţiunea antidiabetică s-ar datora unei oxidaze.
    Ca diuretic, ceaiul din această plantă se recomandă în nefritele acute şi cronice, deoarece măreşte volumul de urină şi favorizează în acelaşi timp eliminarea ureei şi a substanţelor toxice ce se formează la nivelul ficatului şi rinichilor. Datorită eliminării de toxine, se observă efecte favorabile în tratamentul urticariilor şi a diferitelor forme de prurit (mâncărime). Bune rezultate dă ceaiul de anghinare şi în bolile tubului digestiv, manifestate prin constipaţie, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, colite, hemoroizi şi lipsa poftei de mâncare.
    Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant în unele afecţiuni ale inimii care se manifestă prin hipertensiune, ateroscleroză şi angină pectorală. Cercetările mai noi atribuie anghinarei proprietăţi antimicrobiene.
tratamentul urticariilor si a diferitelor forme de prurit (mancarime). Bune rezultate da ceaiul de anghinare si in bolile tubului digestiv, manifestate prin constipatie, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, colite, hemoroizi si lipsa poftei de mancare.

Ca diuretic, ceaiul din aceasta planta se recomanda in nefritele acute si cronice, deoarece mareste volumul de urina si favorizeaza in acelasi timp eliminarea ureei si a substantelor toxice ce se formeaza la nivelul ficatului si rinichilor. Datorita eliminarii de toxine, se observa efecte favorabile in 

Ceaiul de anghinare mai este un bun adjuvant in unele afectiuni ale inimii care se manifesta prin hipertensiune, ateroscleroza si angina pectorala. Cercetarile mai noi atribuie anghinarei proprietati antimicrobiene.
Pentru a prepara ceaiul de anghinare se va proceda in felul urmator: intr-un vas se pune o lingura de frunze maruntite care se oparesc cu 500 g apa clocotita. Dupa racire se strecoara lichidul si se indulceste cu zahar. O parte din ceai se bea dimineata pe stomacul gol, dupa care bolnavul va sta culcat o jumatate de ora pe partea dreapta. Restul cantitatii de ceai se va bea in cursul zilei cu o jumatate ora inaintea meselor principale.

E bine ca tratamentul cu anghinare sa se faca progresiv, incepand cu doze mici, in primele zile, care apoi sa creasca treptat. Tratamentul va dura 20-30 zile, urmat de o luna pauza, dupa care se va relua. 
Infuzie: 2 lingurite cu virf de planta la cantitatea de 300 ml apa clocotita, se bea in inghitituri rare cate o cana inainte cu jumatate de ora, inainte de principalele mese.
-Este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic, de aceia se face doar un ceai dintr-o lingurita de planta la 500 ml apa clocotita. In cazul in care se supra dozeaza, poate da senzatii de intoxicare cu varsaturi si colici hepatice, pentru ca ficatul nu se poate debarasa asa de repede de toxinele acumulate. Este bine ca acest ceai sa se bea cu lingurita si sa nu se bea cantitatea de planta indicata.

- 2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se bea inaintea meselor principale. Exista mai multe modalitati dar cea mai eficienta in tratament pare aceia care indica ca la fiecare 2 saptamani sa se mai adauge o lingurita la acest ceai si sa se faca asa 3 luni, apoi o pauza de 10 zile dupa care se va repeta. Dupa fiecare cana de ceai se va culca timp de 30 minute pe partea dreapta.
-Praf de anghinare: se va macina cu rasnita de cafea si se pune apoi sub limba o cantitate de un varf de cutit. Se va tine timp de 10 minute dupa care se inghite cu putina apa.

Tinctura de anghinare
Se va pune 50 g de planta maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70°, se tine timp de 15 zile agitand des recipientul care trebuie sa fie inchis etans pentru a nu se evapora alcoolul. Se va strecura apoi si se va lua intre 5 picaturi pana la 15 picaturi de 3 ori pe zi, in dilutie cu un ceai sau apa. Se ia inainte de mesele principale.
Este bine ca intotdeauna cand se consuma aceste ceaiuri sa se stea culcat pe partea dreapta timp de 30 minute, dupa consumul lor.

 Arterioscleroza: se pun 30 g de frunze de anghinare în 500 ml de apă. Se lasă să fiarbă 20 de minute. Se strecoară. Se bea câte o ceşcuţă înaintea celor trei mese principale. Acest decoct contribuie şi la creşterea diurezei.

    Albuminurie: se toacă mărunt 15 g de frunze, se lasă să fiarbă zece minute în 300 ml de apă şi se strecoară. Se bea o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, una înainte de cină şi una cu o jumătate de oră înainte de culcare.

    Artrita: 30 g de rădăcini tocate mărunt se fierb în trei sferturi de litru de apă, până când lichidul scade aproape la jumătate, apoi se strecoară. Se bea câte un pahar înaintea celor trei mese principale. Se repetă zilnic, timp de o lună. Tot un preparat contra artritei, mai eficient în cazul celor cu forme severe ale bolii: 70 g de rădăcini tocate se pun în 400 ml de apă. Se fierb timp de 20 de minute şi se strecoară. Se bea un pahar dimineaţa, pe stomacul gol, al doilea pahar cu o oră înainte de masa de prânz si înca unul la cină.

    Litiaza biliară: se toacă mărunt 150 g de frunze. Se pun într-un litru de apă foarte fierbinte şi se lasă la macerat timp de două ore. Se strecoară cu grijă. Se bea o ceaşcă dimineaţa, pe stomacul gol, o a doua ceaşcă după-amiază şi a treia cu o oră înainte de culcare.

    Diabet: 30 g de frunze tocate marunt se fierb într-o jumatate de litru de apa timp de zece minute si apoi se strecoara. Se bea o ceasca dimineata, pe stomacul gol si alta seara, cu putin înainte de culcare. Seara, preparatul se poate iua cu câteva picaturi de suc de lamâie.

    Ciroza hepatica: se toaca marunt 80 g de frunze. Se lasa la macerat timp de doua saptamâni, în 150 ml de alcool de 75°. Se strecoara. Se iau câte 15 picaturi pe o bucatica de zahar, de trei ori pe zi, înainte de mese. Este recomandat ca în timpul acestei cure sa se consume foarte putina carne si sa se manânce în schimb mai multe produse lactate (brânzeturi, iaurturi) si multe fructe si legume.

    Hipertensiune arteriala: se fierb timp de zece minute 10 g de frunze într-un sfert de litru de apa. Se mai lasa sa infuzeze timp de 25 minute. Se bea câte un paharel de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora înainte de masa.

    Pentru a va fi mai usor sa tineti o cura, iata un truc pe care-l puteti aplica pentru aproape toate preparatele: realizati preparatul dimineata si pastrati-l cald într-un termos, la îndemâna.
  De retinut: anghinarea nu este recomandata femeilor care alapteaza, deoarece diminueaza secretia lactata. În timpul unei cure, sucul de anghinare baut dimineata, pe stomacul gol, modifica favorabil metabolismul ureei si al colesterolului.

Uz extern

    Ten gras: se amesteca putin suc de anghinare cu o lingurita de miere lichida. Se aplica pe fata cu ajutorul unui tifon sau al unei pensule. Se lasa sa actioneze timp de 15 minute. Se clateste cu apa necalcaroasa. Pielea dumneavoastra va fi neteda si curata.

Tinctura de anghinare

    Se vor pune 50 g de plantă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70°, se ţine timp de 15 zile agitând des recipientul care trebuie să fie închis etanş pentru a nu se evapora alcoolul. Se va strecura apoi şi se vor lua intre 5 şi 15 picaturi de 3 ori pe zi, în diluţie cu un ceai sau apă. Se ia înainte de mesele principale.
  
    Este bine ca întotdeauna când se consumă aceste ceaiuri să se stea culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute, după consumul lor.


Contraindicatii: afectiuni acute renale si hepato-biliare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu