miercuri, 19 octombrie 2011

Trigliceridele

Noi cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentruaccidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar). Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului.
Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii.
Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale organismului intre mese. Daca in dieta nu exista suficiente grasimi, organismul va transforma carbohidratii in trigliceride pentru stocare pe termen lung la nivelul musculaturii si al arterelor coronare.

Trigliceridele in exces la nivelul plasmei poarta numele de hipertrigliceridemie.   T
rigliceridele reprezinta forma de stocare a acizilor grasi in organism si se afla in uleiurile si grasimile naturale.  Nivelul crescut al acestora poate fi consecinta unor boli, cum ar fi diabetul zaharat netratat. Cardiologii stiu acum ca nivelele crescute de trigliceride pot declansa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – chiar daca nivelul de colesterol este normal. 
Nivelul crescut al trigliceridelor pare sa fie mai riscant la femei decat la barbati. La un nivel normal, trigliceridele intretin activitatea musculaturii. Dar trigliceridele in plus – cele pe care musculatura nu le-a ars din lipsa exercitiului fizic – sunt stocate ca grasime. Majoritatea trigliceridelor ajung in sange la 3-6 ore dupa masa si sunt arse sau socate in urmatoarele 10-12 ore.
Problema o reprezinta excesul de trigliceride care poate face ca peretele interior al vaselor de sange sa fie imbracat cu grasime. Daca aceasta grasime se desprinde si ajunge in sange poate determina obstructii care omoara portiuni ale muschiului inimii si poate opri fluxul sanguin in anumite zone ale creierului.
In plus, nivelul crescut al trigliceridelor face parte dintr-o clasa de probleme de sanatate, numit sindromul metabolic  sau sindromul X. Acesta include hipercolesterolemiehipertensiune arterialadiabet zaharat instalat precoce si 
obezitate abdominala. Studiile arata ca aproape una din patru femei adulte prezinta sindromul X, dar nu stie acest lucru. 
Trigliceride scazute inseamna: malnutritie, malabsorbtie, hipertiroidism



Valori normale

Barbati: pana la 150 mg la 100 ml ser
Femei: pana la 100 mg la 100 ml ser
Este normal ca pacientul să prezinte nu nivel crescut al trigliceridelor fără a avea şi nivelul colesterolului crescut. Majoritatea tratamentelor bolilor de inimă au ca scop diminuarea colesterolului LDL.

Cresteri patologice

Peste nivelul de 100 mg/100 ml ser se intalnesc in unele hiperlipemii (sarcina, hiperlipemie esentiala, ateroscleroza), hipotiroidie, sindrom nefrotic.
Afectiuni:
·         hiperlipoproteinemii primare (I-V)
·         diabet zaharat
·         hipotiroidism
·         IMA
·         pancreatita acuta
·         alcoolism (acut sau cronic)
·         Ssndrom Nefrotic
·         boli hepatice
·         dieta bogata n lipide/glucide
·         guta
·         sarcina
·         medicamente (sterorizi, estrogen, contraceptive orale, lipide administrate intravenos)

·         glicogenoze

Scaderi patologice

Valorile scazute ale trigliceridelor sunt constatate in : infectii cronice, neoplasme, hipertiroidie.
Afectiuni:
·         Malnutritie
·         Malabsorbtie
·         Hipertiroidism
·         medicamente ce scad trigliceridemia


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu