duminică, 16 octombrie 2011

Spirulina-microalga minune

Microalgele se afla undeva la hotarul dintre regnul vegetal si cel animal, oferind avantaje nutritive unice. In stare deshidratata, pe linga clorofila, mai gasim si o bogata sursa de proteine, beta-caroten si acizi nucleici pe care le contin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN din spirulina justifica increderea specialistilor in calitatile de regenerare celulara si incetinire a proceselor de imbatrinire. Se remarca, totusi, ca excesul de acizi nucleici aduce si riscul cresterii nivelului acidului uric in organism, provocind astfel pierderea calciului, aparitia calculilor renali si instalarea gutei. Spirulina contine o puternica combinatie de substante esentiale pentru organismul uman, unele dintre ele fiind extrem de rare si neintilnite in hrana vegetala.


Spirulina este foarte bogata in proteine: 100 g spirulina contin 60 - 70 g proteine (de 3 ori mai mult decit carnea de porc, de 2 ori mai mult decit carnea de vita, peste si de 1,5 ori mai mult decit boabele de soia). In plus, toate proteinele din spirulina sint asimilate foarte usor de organismul uman (pina la 80 %) deoarece contin 18 aminoacizi necesari omului dintre care 8 esentiali care, spre deosebire de ceilalti, nu pot fi sintetizati de catre organismul uman si trebuie obtinuti din hrana zilnica. Spirulina mai contine o multitudine de micro si macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN).
 Spirulina e aproape in intregime alcatuita din principii active, adica din aminoacizi, polizaharide, minerale, vitamine, clorofila, enzime. Daca o planta medicinala obisnuita contine pana la 10% principii active, spirulina are o concentratie de substante vindecatoare de peste 70%, fiind o campioana absoluta in acest domeniu.

 Indicatii: Afte, anemie
Anorexie
Apetit (scadere)
Ciroza
Convalescenta
Hematemeza
Hemoptizie
Hipotiroidie
Imunitate scazuta
Leucopenie
Stimlare ingrasare 
Combate efectul dat de radiatii
Obezitate

Spirulina poate fi utilizata cu succes in prevenirea:

Imbatranirii premature - spirulina administrata constant protejeaza organismul de efectele radicalilor liberi, spirulina stimuland procesele de regenerare si ajuta la relansarea hormonala. In prezent spirulina este folosita cu un extraordinar succes in foarte multe institute de geriatrie din Europa si din Statele Unite, atat intern, cat si extern.
Tulburarilor de crestere la copii - mai multe studii facute in tarile unde, din cauza nutritiei insuficiente cantitativ sau necorespunzatoare calitativ, copiii inregistreaza frecvent intarzieri sau tulburari de crestere, arata ca administrarea de spirulina aduce o imbunatatire a dezvoltarii micilor pacienti. Se iau cate 1-2 tablete de spirulina, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale. Cura tine  30 de zile, urmata de 10 zile de pauza, dupa care se poate relua. Spirulina se recomanda numai copiilor peste 3 ani si ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si a functiilor cognitive. Spirulina ajuta la dezvoltarea normala a scheletului, impiedica aparitia tulburarilor endocrine care duc la maturizarea prematura sau intarziata.
Epuizarii - in special in timpul eforturilor de mare intensitate sau de lunga durata, administrarea de spirulina are efecte excelente. Daca in cazul eforturilor intelectuale indelungate se recomanda 4 g (8 tablete) pe zi, in cazul eforturilor fizice mari se pot lua, fara riscuri pentru sanatate, doze-gigant de 8g (adica 16 tablete pe zi!), dar nu pentru o perioada mai lunga de trei zile. Spirulina ajuta la oxigenarea corespunzatoare cu sange a celulelor, imbunatateste coordonarea motorie, impiedica aparitia leziunilor musculare.
Spirulina este de asemenea eficienta intr-o vasta arie de tratamente:
Spirulina contra colesterolului 

Potrivit cercetarilor, 4.5 g spirulina/zi timp de 6 saptamani are ca efect scaderea nivelului colesterolului total si al colesterolului LDL (cel rau). Oamenii de stiinta cred ca bogatia spirulinei in acizi grasi omega-3 si omega-6 ar fi cauza acestor binefaceri. Acest acizi favorizeaza scaderea colesterolului si dizolvarea depozitelor de colesterol din artere (cauza de infarct). In plus, spirulina contina vitamina PP, care influenteaza scaderea LDL si cresterea colesterolului HDL (cel bun). 

Spirulina protejeaza impotriva cancerului 

Oamenii care consuma spirulina sunt protejati mai mult de cancer si de recidivele sale. Aceasta alga este bogata in antioxidanti (vitamina E, zinc) ce stimuleaza sistemul imunitar si il ajuta sa lupte contra proliferarii anarhice a celulelor canceroase. In 1993, cercetatorii au demonstrat ca in urma unui consum cotidian de 5-10 g spirulina timp de 3-6 luni, 82% dintre copiii rusi iradiati in timpul exploziei de la Cernobil nu au dezvoltat cancer tiroidian. 100% dintre cei netratati cu spirulina au dezvoltat un astfel de cancer... 

Spirulina protejeaza de cataracta 

Cataracta, glaucom, degenerescenta maculara legata de varsta: spirulina previne aceste probleme deoarece are un continut bogat in carotinoide (pigmenti precursori ai vitaminei A) si in antioxidanti (vitamine E...). 



GASTRITA- la schimbarea de sezon, adica primavara si toamna, se va face o cura de 30 de zile cu spirulina, timp in care se administreaza cate 4 g spirulina pe zi. Acest remediu protejeaza mucoasa gastrica, reduce usor secretia acida de la nivelul stomacului si scade reactivitatea organismului la stresul psihic.
de a impiedica aparitia unor complicatii bacteriene ale gripei, datorita calitatilor antibiotice.
Viroza gripala - studiile facute in Japonia au aratat ca spirulina combate eficient virozele respiratorii, mai ales cele produse de virusii gripali de tip A, categorie din care face parte si virusul ce produce faimoasa "gripa porcina". Principiile active din aceasta alga impiedica replicarea virusilor si stimuleaza sistemul imunitar sa lupte cu infectia, avand in plus darul 
Spirulina antidiabetica 

Deoarece este bogata in acid gama-linolenic (acid gras esential) si in polizaharide (glucide), spirulina poate regla nivelul de zahar in sange (glicemia) si favorizeaza astfel echilibrarea deabeticului. Un studiu din 2001 a demonstrat ca 2 g spirulina/zi timp de 2 luni face sa scada glicemia pacientilor atinsi de diabet tip 2. 

Spirulina prelungeste bronzul 

Deoarece este bogata in beta-caroten, spirulina accelereaza, intensifica si prelungeste bronzul. 3 linguri de spirulina contin la fel de mult beta-caroten precum 18 morcovi! Fa o cura de 3-5 g/zi timp de 1-2 luni, la inceput de vara pana in toamna. 
Anemie - spre deosebire de multe alte plante, fierul continut de catre spirulina este foarte usor de absorbit de catre organism. Inainte de a apela, asadar, la sursele sintetice de fier (foarte daunatoare pentru sanatatea tubului digestiv) ar fi bine sa incercati o cura cu spirulina. Se iau cate 2-4 g (4-8 comprimate) pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de minimum 15 zile de pauza.
Obezitate - se face cura de 90 de zile, timp in care se administreaza cu 30 de minute inainte de fiecare masa cate 3-4 comprimate de spirulina. Tratamentul cu spirulina nu ne face sa slabim oricat am manca, ci ne ajuta sa ne controlam senzatia de foame si pofta de mancare.
Operatii chirurgicale, rani, arsuri - o cura de trei saptamani, timp in care se administreaza zece tablete spirulina pe zi, stimuleaza cresterea si refacerea tesuturilor afectate local: taieturi, rani post-operatorii, arsuri, tesuturi inflamate etc.
Imunitate scazuta - studiile au aratat ca o cura de 3 luni cu spirulina, timp in care se iau 2-4 g din aceasta alga pe zi, duce la o imbunatatire semnificativa a imunitatii. Sub actiunea acestui remediu celulele sistemului imunitar (macrofagele si monocitele mai ales) sunt activate, creste productia de interferon si de anticorpi, anticorpi care sunt adevarate arme letale in lupta cu microbii si cu celulele maligne.

Atentie!
Persoanele care sufera de hipertiroidie (secretie exagerata de hormoni tiroidieni) si, trebuie sa reduca aportul de iod, vor cunsuma algele sub forma de tablete doar la recomandarea medicului si numai sub supraveghere medicala

Un comentariu:

  1. Imi place foarte mult portarea despre spirulina, dar si ceea despre Chlorella :) . O zi buna !

    RăspundețiȘtergere