miercuri, 12 octombrie 2011

Detoxifierea ficatului


Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului. Ficatul unui adult cantareste aproximativ 2-2,5 kilograme. Stiati ca ficatul poate functiona chiar si atunci cand chiar si 90% dintre celulele lui sunt afectate? Imaginati-va ca ficatul se poate regenera in cateva saptamani, chiar si daca o parte din el a fost extirpata printr-o interventie chirurgicala.
Activitatea ficatului este tulburata pe fondul alimentatiei dezechilibrate, al lipsei de activitate fizica,sau excesul, suprasolicitarea fizica si psihica fac ca un exces de toxine din sange sporeaste  oboseala ficatului. Astfel, ficatul se congestioneaza, iar sangele nepurificat ajunge in circulatia generala pe cai colaterale.
Cu toate acestea, ficatul poate fi afectat de toxine puternice, asa cum sunt alcoolul si medicamentele, sau de virusurile hepatitice B si C. Alimentatia nesanatoasa, stilul de viata dezechilibrat sunt de asemenea factori care nu fac bine sanatatii ficatului. Alimentatia excesiva, mesele neregulate, odihna insuficienta  determina ficatul sa isi faca rezerve din grasimi, care se depoziteaza in ficat si duc la aparitia ficatului gras. Plante precum :papadie, flori de trifoi rosu, radacina de ghintura albastra, radacina de lemn-dulce, fructe de armurariu( silimarina din semintele de armurariu creste capacitatea organismului uman, in special a ficatului, de a se apara de infectii ), anghinarea, etc
Fructe: pepene galben,citrice,kiwi, papaya,pepene verde , struguri negri.
Legume: anghinarea,sfecla rosie, ardei, varza de Bruxelles, brocoli, varza rosie, morcovii, conopida,varza, dovleceii, spanacul, cartofi dulci, fasolea, rosiile, semintele. Ficatul  este cel care are grija de detoxifierea si curatarea intregului sistem nu doar a toxinelor de mediu ci si a deseurilor metabolice. El este, de asemenea, un organ digestiv important – tot ce este ingerat trebuie sa fie prelucrat de ficat inainte de a fi “trimis” prin organism. Sanatatea intregului organism este  influentata de sanatatea si bunastarea ficatului.
Ficatul indeplineste mai multe functii decat orice alt organ al organismului. In medicina chineza, ficatul este considerat a fi responsabil cu fluxul de chi sau de energie in intregul organism.
Ficatul este cel care are grija de detoxifierea si curatarea intregului sistem nu doar a toxinelor de mediu ci si a deseurilor metabolice. El este, de asemenea, un organ digestiv important – tot ce este ingerat trebuie sa fie prelucrat de ficat inainte de a fi “trimis” prin organism. Sanatatea intregului organism este  influentata de sanatatea si bunastarea ficatului.
Si organele noastre de reproducere sunt dependente de sanatatea ficatului pentru  vitalitatea si sanatatea lor. Ficatul este responsabil in mod direct de secretia enzimelor si proteinelor ce influenteaza secretia hormonala. In acelasi timp, ficatul ajuta la reglarea activitatii hormonale.  Cand o femeie nu raspunde bine la un tratament naturist pe baza de plante tonice pentru uter sau tonice feminine, tratamentul pe baza de plante medicinale ar trebui sa se axeze pe ficat. Am vazut multe cazuri de probleme ginecologice care  au raspuns la plante tonice pentru ficat. De asemenea este interesant de subliniat ca multe dintre plantele indicate pentru aparatul reproducator, sunt indicate de asemenea si pentru ficat.  Atunci cand un tratament pentru probleme ginecologice si de fertilitate include si ingrijirea ficatului, vindecarea este  mai rapida si mai aprofundata.
Ficatul depoziteaza toate toxinele, chimicalele si medicamentele care sunt asimilate de organism. Aceste toxine de obicei raman in ficat pentru perioade indelungate de timp, pana ce ficatul reuseste sa le descompuna. Daca toxicitatea ficatului devine prea mare, functiile ficatului sunt impiedicate sa lucreze in mod corespunzator. Acest fapt incetineste secretia de bila in vezica biliara, care se va cristaliza si astfel se vor forma calculii biliari.

Tehnici de detoxifiere a ficatului si a vezicii biliare
Cand facem o detoxifiere a ficatului si a vezicii biliare, masajul acestora ar trebui introdus in rutina zilnica. Incepe cu unauto-masaj abdominal si pe urma, inainte de ultimele 2 etape ale masajului abdominal, incepe sa iti masezi zona ficatului (in partea dreapta sus a abdomenului, sub coaste).  Masajul va ajuta la curatarea ficatului si a vezicii biliare prin imbunatatirea circulatiei sanguine.  Maseaza cu blandete cu ajutorul degetelor in sensul acelor ceasornice. Incepe cu cercuri mari si incetul cu incetul micsoreaza cercurile cat mai mult, pana ajungi la marimea unui punct pe care il poti acoperi cu pernuta unui singur deget. Cand gasesti puncte sensibile, continua masajul pana ce sensibilitatea se amelioreaza. Pentru masajul vezicii biliare, aceasta trebuie intai localizata (vezi foto). Dupa ce ai localizat-o incepe sa “storci” zona cu ajutorul degetului mare dinspre coasta spre buric. Continua aceasta miscare pana ce sensibilitatea incepe sa se amelioreze. Reintoarce-te la masarea zonei prin miscari circulare.  Cand esti pregatita sa termini cu masajul ficatului si a vezici biliare, incepe sa maresti miscarile circulare si continua cu ultimile etape ale masajului abdominal. Daca nu ai timp sa faci intregul masaj abdominal, atunci poti face doar masajul ficatului si al vezicii biliare.
De asemenea, compresele cu ulei de ricin sunt foarte eficiente in detoxifierea ficatului. Dar, atunci cand folosesti aceste comprese,  trebuie sa mentii compresa calduta si nu fierbinte. Ficatului nu ii place si nu ii face bine sa fie supra-incalzit.  Poti sa pui o compresa pentru minimum 30 de minute si dupa sa continui cu masajul ficatului.
Plantele medicinale care ajuta in detoxifierea ficatului si a vezicii biliare:
Cand incepi cu detoxifierea ficatului si a vezicii biliare, bea in fiecare dimineata pe stomacul gol, un pahar de apa calduta in care adaugi sucul proaspat de la o jumatate de lamaie (sau chiar o lamaie intreaga) si o lingura de ulei de masline extravirgin. Acest remediu este benefic nu numai in curele de detoxifiere ci poate fi folosit zilnic. Sucul de lamaie curata ficatul si imbunatateste circulatia sangelui, iar uleiul de masline curata vezica biliara si ajuta la tonifierea ei. De asemenea, sucul de lamaie  “topeste” grasimile din sange si celulita (o pata de grasime de pe haine poate fi curatata cu sucul unei lamai .
Radacina de ghimbir (Zingiber officinale) ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste circulatia sanguina in aparatul digestiv, linisteste greturile si varsaturile. Ajuta la eliminarea mucusului din aparatul digestiv si ajuta in caz de constipatia produsa de oboseala (scaunele sunt moi dar nu exista putere de eliminare).  Este indicata mai ales in cazul in care exista o sensibilitate crescuta la frig si la umiditate. Pentru aceste persoane, ghimbirul va face parte in mod obligatoriu din  cura de detoxifiere. Nu este indicat in caz de pietre biliare, in caz de ulcer si gastrita, in caz de folosire a medicamentelor pentru anticoagularea sangelui si inainte de operatii.
Brusture (Arctium lappa) este una din plantele cele mai importante pentru detoxifierea si sanatatea ficatului.  Este cunoscuta pentru eficienta in curatarea sangelui si detoxifierea intregului organism. Stimuleaza in mod eficient digestia, ficatul si pancreasul, deoarece radacina, semintele si frunzele contin constituienti amari care stimuleaza aceste organe. Aceasta planta este folosita pentru a consolida un sistem digestiv slabit, pentru a ameliora gazele intestinale si flatulenta. Brusturele, de asemenea, are o actiune usor laxativa, si este folosit pentru tratamentul de distensie abdominala (abdomen umflat), precum si a indigestiei de lunga durata, chiar si cronica.  Brusturele  este aproape obligatoriu folosit in detoxifierea ficatului. Daca iei medicamente pentru scaderea zaharului si echilibrarea insulinei, atunci trebuie sa fii atenta cu aceasta planta, deoarece influenteaza pancreasul – organ responsabil cu glicemia si insulina.  In acest caz, vorbeste cu doctorul tau, pentru a scadea (sau elimina) aceasta medicamentatie pe perioada folosirii brusturului.
Armuraiul sau ciulinul laptelui (Silybum marianum)  contine un ingredient numit silimarina, ingredient ce protejeaza ficatul de prin inhibarea substantelor daunatoare ce provoaca deteriorarea celulelor hepatice. De asemenea, silimarina stimuleaza regenerarea celulelor hepatice, ajutand astfel la regenerarea ficatului afectat.  Aceasta este una dintre cele mai studiate (cercetate) plante – au fost facute peste o suta de studii care au demonstrat ca armuraiul proprietatile de protectia si regenerare a ficatului.  Astfel, armuraiul poate fi o alegere excelenta in cura de detoxifiere a ficatului. Armuraiul s-a dovedit a fi eficient in caz de hepatita, ciroza, deteriorarea ficatului, colestaza (stagnarea bilei), ficat gras si/sau marit, colesterol.
De asemenea, armuraiul are rolul de a “inmuia” mucoasele, ajuntand astfel in caz de calculi biliari si de inflamatii biliare.
Un alt ingredient gasit in armurai este silibina, ingredient ce protejeaza celulele hepatice, imbunatatind astfel sinteza de proteine in ficat si reducand riscul de cancer.
Silimarina nu este solubila in apa, de aceea este indicata folosirea acestei plante ca tinctura sau extracte ce contin cu aproximatie 140 mg de silimarina. Se ia de trei ori pe zi.
Radacina de papadie (Taraxacum officinale) este si ea una din plantele preferate de ficat. Deja am scris despre efectele benefice ale frunzelor de papadie in detoxifierea aparatului urinar, dar si radacinile au efecte minunate in detoxifierea ficatului. Ea ajuta la curatarea blocajelor si stimuleaza ficatul sa elimine toxinele.  Stimuleaza secretia de bila si este eficienta in regenerarea ficatului in caz de icter, ficat marit, hepatita si indigestie.
Radacina de papadie (sau chiar intreaga planta)  este laxativa si anti-inflamatorie. Stimuleaza vezica biliara, reducand riscul de calculi biliari. De asemenea, reduce simptomele artritei si a reumatismului.
Radacina de papadie poate fi folosita in capsule, ca decoct sau ca tinctura. Se ia de trei ori pe zi.
Galbenele (Calendula officinalis)  are efect de detoxifiere a ficatului, a sangelui si a uterului. Este folosita mai ales pentru efectele anti-inflamatorii. Este indicata mai ales in cazul in care exista sensibilitate marita la caldura (si simptome calde cum ar fi bufeuri, transpiratie excesiva, fata si extremitatile rosii, etc ) si cand simptomele se manifeste la nivelul pielei (eczeme, acne etc). Se poate lua atat ca tinctura cat si ca infuzie sau in combinatie.
Sucul de ridiche neagra este indicat in caz de calculi biliari (poate fi inlocuita cu ridichea rosie). Se stoarc ridichile la storcatorul de fructe si legume si se amesteca cu miere de albine naturala si neincalzita (mierea de albine neincalzita se cristalizeaza usor, cea incalzita este mai lichida si foarte lucioasa). Proportia este de o cana de suc si un sfert pana la o jumatate de cana de miere de albina. Se iau cate 5 linguri de trei ori pe zi cu jumatate de ora inainte de masa.
Ficatul sintetizeaza peste 2.500 de substante cunoscute si, probabil, vreo 25.000 de substante necunoscute. Elimina deseurile din sange. Secreta bila, un lichid vascos care joaca un rol important in digestia alimentelor. Metabolizeaza proteinele si glucidele. Stocheaza si metabolizeaza grasimile si produce colesterolul. Ca urmare trebuie sa intelegem ca si ficatul oboseste. Atunci cand ficatul este obosit, are nevoie de alimente care sa ii stimuleze capacitatea de detoxifiere si autoregenerare.
ficatul-1
Ficatul transforma toate substantele care patrund in corpul nostru pentru a hrani celulele. Ficatul neutralizeaza atat deseurile rezultate din activitatea celulara sau musculara, cat si alcoolul, medicamentele. Daca ficatul este obosit, el lasa sa treaca in sange substante netransformate, toxine si bacterii nocive, care intoxica organismul.
Ficatul depoziteaza cantitati mari de sange, minerale si vitamine. El are rolul de a descompune carbohidrantii in zaharuri simple si este responsabil cu producerea de proteine,  de amino acizi, de grasimi si anticorpi.  De asemenea produce sarurile biliare, care vor fi distribuite de vezica biliara in intestinul subtire, pentru a-l ajuta sa absoarba grasimile din alimentele consumate.
Stiati caCand ficatul functioneaza normal, sangele ajunge aici cu un debit de 1 litru pe minut. Debitul scade daca circulatia sangelui se reduce pe fondul lipsei de activitate fizica sau din cauza ingrosarii sangelui pe fondul acumularii de deseuri. Presiunea cu care sangele ajunge la ficat nu mai este suficienta pentru ca filtrarea sa aiba loc corect. Ficatul se congestioneaza, iar sangele nepurificat ajunge in circulatia generala pe cai colaterale.
Greturi, balonari, constipatie, tulburari digestive, colon iritabil, acnee, mancarimi ale pielii? Toate acestea pe langa o stare de epuizare, deprimare, irascibilitate continua? Este foarte posibil ca aceste simptome sa fie date de un ficat obosit. De aceea, luati masuri pana nu este foarte tarziu! Cresteti aportul de fibre alimentare si reduceti consumul de grasimi! Aceasta este principala masura recomandata pentru a lasa ficatul sa se odihneasca.
Ce face ficatul pentru detoxifierea sangelui:
  • omoara microbii si virusurile si neutralizeaza toxinele acestora;
  • inactiveaza si elimina substantele toxice pe care le-am ingerat: aditivi alimentari, vitamine sintetice, minerale periculoase, medicamente;
  • extrage din sange deseurile si reziduurile rezultate din metabolismele celulare: celule moarte, minerale uzate, deseuri rezultand din arderi, colesterol;
  • elimina deseurile provenite din fermentatii si putrefactii intestinale.                                                                                                Starea de bine a organismului depinde si de sanatatea ficatului si a secretiei biliare. Rolul glandei hepatice si al bilei consta in asigurarea unei digestii corespunzatoare si a epurarii toxinelor din organism.Zilnic, ficatul produce aproximativ un litru de bila (ea contine 95% apa si o gama mare de substante chimice − saruri minerale, colesterol, pigmenti biliari). Este un fluid consistent, amar, de culoare galben-verzuie, din vezica biliara ea ajungand in duoden, prin canalul coledoc, unde are rol de digestie a grasimilor din alimente.
    Stiati caFicatul are o foarte mare capacitate de regenerare. El poate ramane functional chiar si atunci cand 80%-90% dintre celulele sale sunt afectate. Atunci cand o parte din ficat a fost rezecata chirurgical, el se poate regenera complet in cateva saptamani.
    Cand nu mancam, bila se acumuleaza in vezica biliara. In timpul mesei, hrana bogata in grasimi ajunge la nivelul duodenului, colecistokinina (peptida care provoaca senzatia de satietate) este eliberata in circulatie, determinand contractia vezicii biliare si eliberarea ei in tractul gastro-intestinal. Sarurile minerale din bila descompun grasimile si astfel enzimele digestive isi pot exercita actiunea.
    • Respectarea orarului de masa. Incercati sa va stabiliti programul in asa fel incat sa aveti timp pentru a va aseza la masa si a manca incet. Mestecati cu atentie alimentele, pentru ca digestia incepe inca din cavitatea bucala. In acest fel este usurata foarte mult activitatea ficatului, dar si a stomacului.
    • Evitarea abuzului de alcool si de medicamente;
    • Mentinerea greutatii in limite normale. Kilogramele in plus pot determina acumularea de grasimi in ficat, aparitia ficatului gras, care poate merge pana la hepatita. Pentru mentinerea greutatii puteti folosi de asemenea ColonHelp. Fibrele din ColonHelp intervin in asimilarea grasimilor, iar o cura de 1-3 luni cu produsul nostru contribuie la scaderea in greutate.
    • Mersul pe jos si exercitiile fizice ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.
    • Odihniti-va suficient, minimum 7 ore pe noapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu