joi, 19 ianuarie 2012

Anima si Animus

Psihologia profunzimilor a lui Jung, pune în evidentã un alt aspect al psihismului uman: energia psihicã - libidoul - este bisexuatã adica are GEN. Natura umanã, în esenta sa, este bisexuatã, ea contine în egalã mãsurã principiul feminin si masculin care coexistã si se manifestã în interrelatie în cadrul aceluiasi individ.

Principiul Masculin, corespunde Logosului creator, este principiul activ, rational, care prin analizã logicã si constructivã, estimeazã, criticã si organizeazã atât valorile materiale cât si cele spirituale. Prin vointã si initiativã, diferentiazã, ordoneazã si clarificã elementele constitutive ale lumii interioare si exterioare entitãtii individuale. El permite accesul la lumina unei Cunoasteri superioare.

Principiul Feminin, corespunde Erosului instinctiv, este principiul pasiv, irational, sentimental, sensibil. Exprimând pasiuni arzãtoare si emotii nãvalnice poate perturba realizarea proiectelor. Poate conduce la gelozii devastatoare dar si la împlinirea IUBIRII FARA LIMITE. 

Principiul feminin trãieste experienta, cel masculin o întelege. În exces, principiul feminin duce la întunecarea ratiunii si a gândirii, în timp ce, principiul masculin în exces, duce la incapacitatea de a resimti fluxul emotional. 

Iubirea fãrã intelect este incoerentã si perturbatoare, intelectul fãrã iubire este steril si abstract. Iubirea are nevoie de intelect pentru a fi cãlãuzitã si canalizatã benefic, intelectul are nevoie de iubire pentru a înflori si a se manifesta creator.  EVOLUTIA presupune îmbinarea armonioasã a celor douã principii: a Logosului si a Erosului, A PRINCIPIULUI MASCULIN CU CEL FEMININ.

Jung aratã cã, desi bãrbatul se percepe ca masculin în plan constient, el are în structura sa inconstientã o componentã femininã, la fel femeia, care la nivel constient se percepe femininã, posedã o componentã masculinã în structura sa inconstientã. El denumeste Anima zona inconstientã a bãrbatului si Animus sfera inconstientã a femeii.

Sexualitatea, care se exprimã în vise prin imagini extrem de frecvente si semnificative, este mai degrabã o expresie simbolicã a uniunii acestor douã polaritãti care tind spre îngemãnare armonioasã si nu trebuie luatã explicit, ca expresie a uniunii fizice bãrbat - femeie.

Din cauzã cã bãrbatul tinde sã reprime aspectul sãu feminin iar femeia sã refuleze aspectul sãu masculin, conflictele si tensiunile care se nasc la nivel inconstient duc la tulburãri psihice care pot lua forma NEVROZELOR. Si în acest caz, visele îsi afirmã rolul defulator, orientativ si într-o oarecare mãsurã curativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu