luni, 2 ianuarie 2012

ENDORFINELE SI SEROTONINA - hormonii fericirii - emotiile benefice

Organismul uman se afla angajat intr-un permanent efort de a se vindeca pe sine.

 Fiecare om vine pe lume cu un numar de receptori ai fericirii, continuti in zestrea sa genetica, acestia asteaptand sa fie ‘hraniti’ cu ENDORFINE  si SEROTONINA. Cand receptorii au primit o cantitate indestulatoare din acestia, psihicul atinge cote maxime.
Serotonina si endorfina reprezinta doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc si a caror cantitate e controlata de creier.
Serotonina este un monoaminotransmitator sintetizat la nivelul unor neuroni din sistemul nervos central, la nivelul celulelor enterocromafine sau plachetelor, care are un rol important in producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale. Este produs din triptofan si i s-a identificat un rol important in producerea depresiei, daca se gaseste in cantitate scazuta. E numit si ‘hormonul fericirii’ si unii sustin ca e implicat in ‘chimia dragostei’.
Endorfinele au fost descoperite in 1975 si reprezinta o clasa de peptide cu actiune opioida. In functia de zona in care se gasesc, endorfinele sunt stocate ca atare sau sub forma inactiva. Interactioneaza cu receptorii localizati la nivel cerebral, reducand senzatia de durere, interactionad similar cu medicamente precum morfina si codeina. Alterarea metabolismului endorfinelor duce la tulburari psihice, iar o anumita substanta numita b-endorfina produce o marcata stare de rigiditate sau mobilitate numita catatonie.

Endorfina reduce intensitatea duerii si anxietatea, stimuleaza sistemul imun, intervine in procesul invatarii sau in adaptarea la lumina sau intuneric. Actiunea lor dureaza peste 30 de ore.

Norman Cousins a deschis calea catre un domeniu complet nou atunci cand a reusit sa se vindece de o boala fatala, incurabila, folosind ca mijloace terapeutice emotii poziti, ca rasul, bucuria, dragostea, recunostinta si credinta - alaturi de alte metode terapeutice de bun-simt. De atunci incoace, specialistii in materie de psihoneuroimunologie au izolat multe dintre substantele pe care creierul le secreta sub influenta acestor emotii. Ele nu sunt altceva decat ENDORFINE, iar printre efectele lor majore se numara favorizarea insanatosirii, intarirea sistemului im unitar si mult dorita si minunata senzatie de bine.
Emotiile constituie o parte cu totul speciala a umanitatii noastre. Cele negative  favorizeaza imbolnavirea, in timp ce emotiile pozitive exercita un efect benefic asupra fiecarei parti a organismului. De exemplu, orice medic stie ca nu trebuie sa inchida usa sperantei pacientilor aflati in ultimele stadii de suferinta. Medicul care, plin de interes si compasiune pentru starea pacientului, ii spune acestuia cu incredere si optimism: Presimt ca dumneavoastra sunteti tocmai acel unul din zece care invinge aceasta boala" va ramane deseori surprins sa constate ca profetia sa s-a implinit. insa aceasta este cu totul altceva decat a spune: Ati numai o sansa din zece de a supravietui".
Stim deja de multa vreme ca EXERCITIUL FIZIC este benefic pentru organism. Insa oamenii de stiinta au observat, la un moment dat, ca starea de bine care urmeaza dupa efectuarea exercitiilor fizice nu putea fi explicata doar prin efectul de crestere a formei fizice. Se mai petrecea si altceva, si acest altceva" s-a dovedit a fi o crestere a productiei de endorfine.
De unde putem sti ca aceste stari sau senzatii de bine nu sunt doar un rezultat al gandiri ipozitive"? Secretia de endorfine creste ca urmare a gandirii pozitive". Rezolvarea conflictelor, alungarea urii si resentimentelor, cultivarea unor atitudini iertatoare, generoase si recunoscatoare, descoperirea unei credinte puternice - hranirea unor astfel de emotii este in masura sa creasca semnificativ productia de endorfine la nivelul creierului si sa intareasca abilitatea organismului de a rezista asaltului bolilor. Iar daca la acestea mai adaugam o plimbare zilnica, este ca si cum am adauga glazura unei prajituri.



Endorfinele sunt eliberate in prezenta luminii puternice, a anumitor alimente(ciocolata, ardei iuti (cu lor componenta numita capsaicina ce determina acea senzatie de durere) ) , in cadrul exercitiilor fizice, in timpul rasului, in cadrul stresului sau activitatilor sexuale.
Multi sufera de ceea ce ar putea fi denumit ‘dependenta de endorfine’ si au tendinta la exercitii fizice intense, pot avea multiple tatuaje si piercinguri sau isi pot provoca singuri taieturi care nu fac altceva decat sa declanseze eliberarea de endorfine.
Mancarea are un rol colosal in cadrul psihicului. Cercetarile in domeniu au aratat ca productia de endorfine este intensificata prin consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar(apare asa zisa ‘sugar rush’) Se prea poate sa tanjesti dupa alimente precum ciocolata, tocmai datorita continutului ridicat de grasimi si zahar pe care il contin(creierul are nevoie de aceste componente esentiale si prin depresia si somnolenta care apar te ‘obliga’ sa consumi exact ceea ce are el nevoie). Dar pe langa acestea , in ciocolata intalnim o substanta - feniletilamina - care favorizeaza eliberarea endorfinelor.
In ceea ce priveste serotonina lucrurile par si mai interesante.
Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier. Insa, consumul carbohidratilor simpli in locul celor complecsi poate avea un efect de moment. Te vei simti in plina forma, insa starea aceasta va fi una de scurta durata, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau "concentratie scazuta de zahar". Daca te gandesti ca o alta cantitate de zaharuri te va ajuta sa iti revii, ia-ti gandul! Nu va face decat sa inrautateasca si mai mult starea ta!
Serotonina e implicata si in depresia si senzatia de somnolenta asociata cu trezitul mult prea tarziu, printr-un mecanism extrem de simplu : cand soarele apune serotonina e transformata in melatonina, la rasaritul soarelui acest proces se opreste(numai daca esti treaz). Legatura intre productia de SEROTONINA si alternanta ZI-NOAPTE explica de ce oamenii se pare ca sunt mai fericiti in timpul verii(datorita duratei mai mari a zilei).
Rasul normal, deprins corect, provoaca in organism o schimbare care duce la slabirea tesuturilor grase. Prin urmare, se afirma ca rasul ne poate ajuta sa slabim. Cu alte cuvinte, radeti cu pofta, fara inhibitii. Este cert ca rasul are efecte pozitive asupra starii de sanatate. Psihologii afirma ca, desi nu ne poate vindeca durerile, rasul poate sa le faca mai usor de suportat prin distragerea atentiei, reducerea tensiunii, schimbarea viziunii asupra vietii si cresterea productiei de endorfine.Hormonii stresului, nonadrenalina si cortizonul inregistreaza o scadere in sange in timpul rasului. 
O cantitate mare de endorfine secretam si in timpul sexului ca si in timpul practicarii exercitiilor  fizice. Efectul lor este atat de placut incat unele persoane au tendinta de exagerare cu antrenamentele, suferind de asa numita "dependenta de endofine". Cantitatea de endorfine secretata odata cu cresterea intensitatii exercitiilor .
Condimentele iuti  , precum ardeiul iute stimuleaza secretia de endorfine.

Un comentariu:

  1. Cautam sa ma documentez despre "dependenta de endorfine" si am gasit acest articol,detaliat si interesant , MULTUMESC !

    RăspundețiȘtergere