joi, 12 ianuarie 2012

Semintele de in


Semintele de in sunt cea mai bogata sursa vegetala deOmega 3, antioxidant bine-cunoscut deja pentru beneficiile pe care le aduce inimii tale, sistemului osos, tensiunii arteriale si organismului, per ansamblu. Ieftine si placute la gust, semintele de in constituie o alternativa excelenta la uleiul de peste si carnea de somon.
Aceste surse de vitamine au fost incluse pentru prima data intr-o dieta sanatoasa de catre adeptii vegetarianismului, care cautau o sursa de Omega-3 de provenienta vegetala, dar si gustoasa. Astazi, din ce in ce mai multe persoane incep sa descopere virturile acestor seminte foarte sanatoase si aromate. Totodata, semintele de in sunt mai usor de incorporat in meniul zilnic decat carnea, pentru ca le poti amesteca in diverse piureuri, shake-uri, iaurturi, nefiind nevoie sa le prepari in vreun fel.
De asemenea, uleiul din seminţe de in conţine din abundenţă acid linoleic şi lignină, substanţe care ajută mai ales la prevenirea cancerului de prostată şi de colon. 
Seminţele de in sunt benefice pentru detoxifierea intestinală, în caz de constipaţie, în diferite boli inflamatorii intestinale, în sindromul de colon iritabil, pentru scăderea colesterolului sau în caz de infecţii urinare şi de litiază renală. 

Datorită conţinutului de acizi graşi Omega 3 şi 6, seminţele de in menţin sănătatea inimii, au efect antioxidant şi antitumoral, contribuind la prevenirea cancerului de sân, de colon şi de prostată. Acestea se pot folosi ca atare, întregi sau măcinate, ca ingredient în pâine, prăjituri şi în salate, ori sub formă de ulei. 

S-a constatat că toate preparatele pe bază de seminţe de in, care se administrează intern, pot reduce absorbţia substanţelor din medicamente, de aceea se recomandă precauţie. Nu se administrează seminţe întregi în caz de obstrucţii sau de hemoragii ale tubului digestiv şi nu este indicat să se recurgă la tratamente interne pe bază de in în sarcină, alăptare şi în cancer de prostată.

Pentru a profita de beneficiile seminţelor de in, le poţi consuma ca atare, în salate şi în mâncare, combinate cu cereale şi cu iaurt ori le poţi administra sub formă de capsule. 

Protejează sistemul cardiovascular

Prin conţinutul lor de acizi graşi esenţiali, seminţele de in contribuie la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride. În plus, acest remediu previne formarea cheagurilor de sânge în artere, ceea ce ajută la reducerea riscului de infarct, de atac vascular cerebral şi de boală vasculară periferică. 

De asemenea, seminţele de in stimulează arderea grăsimilor şi transformarea lor în energie, fiind de un real ajutor pentru combaterea obezităţii. Poţi lua una-două capsule cu ulei de seminţe de in pe zi. Pe durata curei, este bine să bei câte doi litri de lichide pe zi.

Stimuleaza digestia, scad colesterolul si ajuta femeile la menopauza
Continutul mare de fibre din semintele de in stimuleaza digestia si ajuta la eliminarea toxinelor din organism: doar 4 linguri de seminte de in pe zi aduc corpului tau aproape jumatate din cantitatea de fibre alimentare recomandate! In plus, un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna a demonstrat faptul ca o cantitate suficienta de fibre (aproximativ 20 g pe zi) duce la scaderea riscului de boli cardiovasculare. Un alt motiv pentru a consuma seminte de in este ca diminueaza nivelul de colesterol din organism, efectul lor fiind comparabil cu cel al statinelor, medicamente utilizate de pacientii cu hipercolesterolemie, conform unui studiu al Universitatii de Stat din Dakota de Nord.
In cazul femeilor care sunt la menopauza, consumul de seminte de in se poate dovedi foarte benefic, intrucat acestea contin niste substante asemanatoare cu hormonii, ce sunt asociate cu un risc mai scazut de cancer de san. Un studiu realizat de celebra clinica Mayo arata faptul ca femeile aflate la menopauza care consuma zilnic 40 g de seminte de in au cu 50% mai putine bufeuri decat cele care nu au adus nicio schimbare alimentatiei lor.
Semintele de in pot fi consumate ca atare insa expertii atentioneaza ca acestea trec pur si simplu prin corp fara sa poate fi descompuse, sau sub forma de faina sau ulei fiind cele mai benefice modalitati. In bucatarie semintele se pot fi folosite in paine, 2 Lg de faina amestecata cu apa pot inlocui cu succes 2 oua, in painea naturala de in, in salate, prajituri, pateuri, sarmale, salata de vinete, cereale de dimineata, iar uleiul se poate folosi in salate sau doar presarat peste mancare.


Valoare nutritionala per 100 g (3.5 oz)
  • Energy 530 kcal 2230 kJ
  • Carbohydrates 28.88 g
  • Sugars 1.55 g
  • Dietary fiber 27.3 g
  • Fat 42.16 g
  • Protein 18.29 g
  • Thiamine (Vit. B1) 1.644 mg, 126%
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.161 mg, 11%
  • Niacin (Vit. B3) 3.08 mg, 21%
  • Pantothenic acid (B5) 0.985 mg, 20%
  • Vitamin B6 0.473 mg, 36%
  • Folate (Vit. B9) 0 μg, 0%
  • Vitamin C 0.6 mg, 1%
  • Calcium 255 mg, 26%
  • Iron (fier) 5.73 mg, 46%
  • Magnesium 392 mg, 106%
  • Phosphorus 642 mg, 92%
  • Potassium 813 mg, 17%
  • Zinc 4.34 mg, 43%


Te scapă de constipaţie

Dacă ai probleme cu digestia şi suferi frecvent de constipaţie, seminţele de in acţionează rapid şi eficient. Datorită conţinutului bogat în fibre, ele au un uşor efect laxativ, stimulează digestia şi ajută la eliminarea toxinelor din organism. Sfat: macină seminţe de in şi ia câte o linguriţă în fiecare dimineaţă (cu apă) pe stomacul gol.

 Scad colesterolul şi trigliceridele

Studiile recente arată că un consum frecvent de seminţe de in (aproximativ 50 g pe zi) poate contribui la reducerea nivelului de colesterol în cazul persoanelor care suferă de hipercolesterolemie.

 Protejează inima

Stimulează funcţia arterială şi previn formarea trombilor în vasele sangvine.

 Combat migrenele

Sunt considerate un remediu eficient pentru migrene.

 Atenuează durerile menstruale

Diminuează frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale.

 Menţin fierea sănătoasă

Specialiştii au constatat că seminţele de in ajută la prevenirea şi chiar la eliminarea calculilor biliari (pietre la fiere).

Înlătură starea de oboseală, stresul şi insomniile

Seminţele de in sunt benefice şi pentru sistemul nervos, contribuind la combaterea oboselii, controlarea stresului şi îmbunătăţind calitatea somnului.

 Atenuează simptomele sindromului de colon iritabil

Datorită conţinutului bogat în fibre, seminţele de in sunt indicate persoanelor care suferă de sindromul de colon iritabil.

 Te ajută să slăbeşti

Fibrele din seminţele de in interacţionează cu asimilarea grăsimilor, contribuind la pierderea în greutate. De asemenea, acizii grasi omega 3 din seminţele de in scad pofta de mâncare şi stimulează arderea caloriilor.

 Previn apariţia cancerului de colon şi prostată

Seminţele de in sunt una dintre cele mai bune surse de lignani, substanţe care previn în special cancerul de prostată şi pe cel de colon.

  • Presară seminţe de in măcinate peste salată
  • Adaugă-le peste cerealele cu lapte pe care le consumi la micul dejun
  • Adaugă-le în diverse aluaturi şi compoziţii pe care le introduci în cuptor
  • Prepară pâinici din seminţe de in, păstrând intacte substanţele nutritive din seminţele de in.

    Reţetă de pâinici din seminţe de in


    • 1 ceaşcă seminţe de in măcinate
    • 1/2 ceaşcă seminţe de in întregi
    • 1/2 ardei roşu
    • 2 linguri zeamă de lămâie
    • 1 căţel mic de usturoi
    • 4-5 roşii cherry
    • 4-5 roşii deshidratate şi păstrate în ulei (opţional)
    • sare, piper

    1. Seminţele de in se amestecă şi se acoperă cu apă, lăsându-le la înmuiat. 
    2. După câteva ore vei obţine o compoziţie gelationasă
    3. Se pune în robotul de bucătărie şi se adaugă restul ingredientelor 
    4. Se foloseşte deshidratorul pentru a le usca. Dacă nu ai deshidrator se pune foaie de copt pe o farfurie, se întinde amestecul, se secţionează (în funcţie de preferinţă) şi se pune farfuria pe calorifer până se vor deshidrata (1-2 zile).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu