marți, 3 ianuarie 2012

Plante ,fructe si legume pentru detoxifierea ficatului

-Tataneasa are proprietăţi antiinflamatoare, regenerative epiteliale şi antitumorale. Sub acţiunea sa, stările inflamatorii se ameliorează, iar timpul de cicatrizare al rănilor, de consolidare a articulaţiilor sau de sudare a oaselor se reduce.
-Magnolia este adjuvant în infecții intestinale, meteorism, colon iritabil, reglează motilitatea gastro-intestinală și reface flora microbiană intestinală.
-Ghimbirul favorizează reechilibrarea florei bacteriene intestinale
-Socul ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie şi la ameliorarea simptomelor provocate de infecţiile căilor respiratorii.
-Urzica are efect diuretic şi înlătură astfel din organism surplusul de apă şi toxinele, ajută la îmbunătăţirea imunităţii şi reduce frecvenţa bolilor infecţioase, întăreşte organismul.
-Orzul verde încetineşte procesul de îmbătrânire, reglează metabolismul, revitalizează organismul prin aportul de proteine, vitamine, minerale, enzime.
-Stejarul este indicat în astenie fizică şi psihică, astenie sexuală în andropauză şi menopauză, constipaţie, paradontoză, alergii.
- Ginkgo Bilobaeste recomandat pentru creşterea performanţelor intelectuale, în stări de suprasolicitare, migrene, stări de oboseală cronică, stări depresive şi anxioase, tulburări ale circulaţiei venoase, tromboze, tromboflebite, sindromul de "picioare grele”.
-Feniculi, papadie
LEGUME 
-SFECLA ROSIE si toate crudităţile cu pigment închis(morcovi, rosii, mazare verde), bogate în vitamine, în minerale, în fibre şi în proteine, previn afecţiunile ficatului.
 Sfecla rosie are un ridicat conţinut de vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, previne apariţia bolilor de inimă şi are un efect miraculos asupra ficatului conţinând substanţe ce protejează ficatul. Indiferent de modul de preparare al sfeclei roşii, aceasta îşi menţine proprietăţile.
Sfecla roşie are puţine calorii şi veţi putea mânca câtă doriţi fără să vă îngrăşaţi, ea conţinând 40 de calorii la o jumătate de cană.Consumata zilnic, sfecla rosie protejeaza ficatul, ajuta la detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic,are un ridicat continut de vitamine, imbunatateste metabolismul, previne aparitia bolilor de inima 
Sfecla roşie conţine în primul rând potasiu şi acid folic (Vitamina B9) cu ajutor în reglarea tensiunii arteriale şi protecţie cardiacă. Acidul folic este foarte util şi necesar şi în alimentaţia 
gravidelor scăzând semnificativ riscul apariţiilor malformaţiilor congenitale.
Conţinutul de potasiu este mai mare decât la drojdia de bere iar proprietăţile benefice ale sfeclei se păstrează indiferent dacă este servită crudă sau preparată.
Ea este cunoscuta si pentru proprietatile sale benefice asupra unor afectiuni digestive, renale, pulmonare, hepatice, cancerigene dar si a bolilor de sange.
Lupta impotriva colesterolului si este un aliment minunat recomandat persoanelor care sufera de osteoporoza, anemie, imunitate scazuta, nevroze, hipertensiune, arteroscleroza, cu tulburari ale glandei tiroide, constipatie.
De asemenea, sucul de sfecla rosie combate numeroase afectiuni precum amigdalita, alcoolismul, bronsita, constipatia, hemoroizii, ocluziile intestinale, reface flora intestinala, ajuta la eliminarea pietrelor din colecist, tuberculozei, paradontozei si este bun in lupta impotriva racelii si a gripei.
Sfecla rosie nu este recomandata diabeticilor datorita continutului de zaharuri si glutamina.
Cate un pahar de suc de sfecla rosie baut dimineata pe stomacul gol iti va regenera celulele hepatice si in timp vei avea o stare de sanatate a organismului mult mai bun.Are  si proprietati antigripale si antiinfectioase. Se poate bea suc de sfecla simplu sau in combinatie cu suc de mere, cel putin un pahar pe zi. Sucul de sfecla ajuta la ameliorarea unor boli grave precum Alzheimer, mentinand creierul sanatos si ameliorand efectele depresiei.
Proprietăţile benefice ale sfeclei roşii nu se pierd prin fierbere sau gătire la cuptor.
Sucul de sfeclă roşie are foarte multe vitamine, îmbunătăţeşte metabolismul, combate anemia şi are efect de detoxifiere a ficatului ajutându-l să distrugă grăsimile depozitate.
În sfeclă roşie se găseşte o combinaţie unică de sodiu şi calciu, ceea ce contribuie la dizolvarea calciului şi eliminarea excesului lui din organism. Sfecla roşie are un intens efect de energizare şi de remineralizare a organismului având în vedere că are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) şi vitamine (A, B, C şi PP).
Este contraindicată pentru diabetici, întrucât păstrează un conţinut mare de zahăr. Zahărul din compoziţia sfeclei se absoarbe foarte repede în organism.
Aşa cum am spus, sfecla roşie ajută în detoxifierea ficatului dar aveţi grijă la alţi factori care pot împiedica buna funcţionare a ficatului.
Vestea bună este că dacă menţineţi o dietă optimă puteţi menţine funcţiile normale ale ficatului. În afară de sfeclă roşie mai este recomandat să se consume multe legume precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles.Crudităţile cu pigment închis, bogate în vitamine, în minerale, în fibre şi în proteine, previn afecţiunile ficatului. 
Ficatul, un laborator complex al organismului uman, îndeplineşte peste 500 de funcţii. O parte din aceste funcţii sunt legate de metabolismul energetic (pentru că joacă un rol-cheie în procesul de transformare a nutrienţilor în energie), de filtrarea toxinelor din alimentaţie, de controlarea nivelului colesterolului, de digestia grăsimilor şi, nu în ultimul rând, de detoxifierea organismului.
Morcovii şi sfecla roşie îl hrănesc
Pentru a proteja ficatul de efectele stresului cotidian, nutriţioniştii recomandă câte o cură de cel puţin două zile cu 200 ml de suc proaspăt de morcovi şi cu 500 ml de apă minerală plată. Această dietă, care se poate repeta în fiecare lună, oferă ficatului vitamine (C şi E), caretonoizi, minerale (fos-for, fier, calciu şi magneziu) şi fibre, stimulându-l să elimine toxinele.
Salata de morcovi asezonată cu ulei de măsline şi cu lămâie nu trebuie să lipsească din hrana persoanelor care depun eforturi fizice şi intelectuale, cu impact asupra ficatului.

 Nutriţioniştii recomandă sucul de sfeclă roşie crud în dieta bolnavilor cronic pentru stimularea funcţiilor hepatice şi digestive.
Roşiile îl revigorează
Bogate în antioxidanţi, cum ar fi vitaminele C, E şi licopenul, roşiile sunt recomandate în curele de detoxifiere a ficatului şi pentru revigorarea sa. În plus, dieta cu roşii creşte nivelul de energie şi îmbunătăţeşte imunitatea organismului. O cură cu salată de roşii (câte două pe zi) sau cu suc de roşii (câte 250 ml pe zi), urmată un interval de 20 de zile, contribuie la buna funcţionare a ficatului. Cura se poate repeta trei luni consecutiv.
Mazărea verde, detoxifiantă
Mazărea verde, o legumă cu o valoare energetică de 354 kcal la 100 g de boabe, uşor de digerat, este bogată în aminoacizi care contribuie în mod decisiv la detoxifierea ficatului şi la menţinerea echilibrului energetic al acestuia.
Anghinare, în caz de «ficat gras»
Bogată în vitaminele B3 şi B5, în proteine şi în principii amare, anghinarea stimulează producţia de bilă, ajutând astfel ficatul să elimine mai uşor toxinele şi să digere grăsimile. Pentru a beneficia de toate proprietăţile ei curative, trebuie aleasă anghinarea de micidimensiuni. Se consumă crudă, cu puţin ulei de măsline.
Fructele, dar şi legumele au o importanţă deosebită pentru sănătatea ficatului. De pildă, în cazul unui ficat obosit funcţional, chiar afectat structural, o cură cu fructe de sezon este binevenită. Atenţie însă, acestea nu trebuie să conţină îngrăşăminte chimice! Ficatul are nevoie de anumite principii bioactive pentru ca el să se revitalizeze şi să poată funcţiona la cote maxime.
Fructele reprezintă o adevărată sursă de vitamine, de minerale şi de aminoacizi. De obicei, ele conţin flavonoide (catechine, antocianine, myrtiline etc.), carotenoizi, vitaminele A, C şi E, enzime şi aminoacizi principiile bioactive de care are nevoie ficatul pentru a fi sănătos.
 Usturoiul şi ceapa, legume bogate în sulf, sunt de ajutor în procesul de detoxifiere a ficatului.
Merele şi citricele conţin vitamine şi flavonoizi, antioxidanţi cu rol de protectori ai ficatului.                
Grepfruit-ul rosu este mai bogat in licopen si lupta impotriva formarii tumorilor. Ne fereste de cancerul de piele, de colon, plamani si de san. Consumul lui distruge anumiti paraziti si influenteaza organismul sa produca bacterii benefice. Grapefruit-ul, obtinut dintr-o incrucisare accidentala dintre pomelo si portocala, este un fruct citric mare, rotund, galben sau rozaliu, cu miezul zemos si amar, de culoare galbena, roz sau rosie. Pulpa este apreciata pentru continutul bogat in enzime care stimuleaza digestia. grapefruit-ul trateaza racelile si ajuta la scaderea febrei. Consumul regulat de grapefruit, cate un fruct pe zi, ca atare, salata sau suc, simplu ori combinat, previne bolile tubului digestiv, constipatia, aciditatea gastrica, ateroscleroza, astmul. Contine multe minerale, vitamine (C, B1 si B2, PP), enzime, pectina, acid citric etc. Este aperitiv, tonic, depurativ, antihemoragic. Este indicat in anorexii, dispepsii, oboseala, stari febrile, artrita, afectiuni pulmonare.
Lamaia  -Contine acid citric, acid malic, glucide, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: B1, B2, B3, A, C, PP. Sucul de lamaie este racoritor, bactericid, tonic al sistemului nervos, tonic cardiac, diuretic, antireumatismal, antigutos, antiscorbutic, remineralizant, carminativ. Este indicat in infectii diverse, reumatism, guta, ulcere stomacale, obezitate, ateroscleroza, demineralizare, crestere la copii, diaree, dizenterie, paraziti intestinali. Se administreaza intr-o jumatate de pahar de apa indulcita, numarul de lamii stoarse crescind progresiv pina la 8-10 lamii pe zi. Dupa o cura de o luna, numarul de lamii stoarse incepe sa descreasca. Combinatia dintre sucul de lamiie, morcov, sfecla si castraveti ajuta la curatirea ficatului, a rinichilor si vezicii biliare si in general a organismului de toxine. In perioada folosirii acestor sucuri este indicat sa se renunte la carne, amidon, zaharuri.
Marul-Contine zaharoza, celuloza, pectina, saruri minerale, vitamine: B1, PP, A, C. Este diuretic, tonic muscular, racoritor, antiseptic intestinal, laxativ, depurativ sanguin, antireumatismal. Este indicat in astenie fizica si intelectuala, anemie si demineralizare, reumatisme, guta, obezitate, stari febrile, gastrita, ulcer gastric, insomnii, cefalee. Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate sucuri pentru toate virstele. Combinat cu celelalte sucuri mai putin placute la gust, le da o aroma deosebita.
Para-Contine acizi, hidrati de carbon, pectina, vitamine: A, B1, B2, PP, C, saruri minerale. Este diuretic, antiputrid, laxativ, sedativ, racoritor. Se recomanda in reumatisme, guta, astenie, surmenaj, TBC, sarcina, diaree

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu