Un FUS ORAR este o zonă pe Pământ în care este legal în vigoare aceeaşi oră (acelaşi timp). Timpul aflat legal în vigoare într-un anumit loc este numit timp legal, oră legală, oră oficială sau, uneori,timp standard sau ORA LOCALA.
Timpul civil al unui loc este definit, prin măsurători astronomice, astfel încât ora 12 să coincidă cu amiaza locului (momentul când SOARELE AJUNGE IN PUNCTUL CEL MAI INALT PE CER ). Deoarece amiaza astronomică nu este simultană în toate punctele de pe Pământ, utilizarea timpului civil ar duce la situaţia în care fiecare localitate are propria oră. Timpul civil este egal doar pentru locuri situate pe un acelaşi meridian. Pentru puncte aflate la longitudini diferite, diferenţa de timpi civili este proporţională cu diferenţa de longitudine, fiecare 15° diferenţă de longitudine ducând la o diferenţă de 1 oră între timpii civili.
Pentru a evita existenţa unei ore diferite în fiecare punct de pe Pământ, s-a stabilit o împărţire a suprafeţei Pământului în zone numite fuse orare. Fiecare fus orar are asociat un meridian numitmeridianul central al fusului orar. Toate punctele încadrate într-un fus orar au ca timp legal timpul civil al meridianului central al fusului orar respectiv.
Pe mare, sunt luate ca meridiane centrale toate meridianele multiplu de 15°. Fiecărui astfel de meridian îi corespunde ca fus orar zona cuprinsă între 7°30‘ est faţă de meridianul central şi 7°30‘ vest faţă de meridianul central. De exemplu, zona cuprinsă între 22°30‘ şi 37°30‘ longitudine estică are ca timp legal timpul civil al meridianului de 30° longitudine estică. În orice punct de pe glob, diferenţa dintre timpul civil şi timpul legal este astfel de cel mult 30 de minute. Diferenţa de timp legal între două fusuri orare vecine este de exact 1 oră.
Timpul civil al meridianului 0° este timpul universal coordonat (prescurtat UTC). Timpul universal coordonat coincide cu timpul legal al fusului orar cuprins între 7°30‘ longitudine vestică şi 7°30‘ longitudine estică.
Meridianului 180° are asociate două fusuri orare. Un fus se întinde de la meridianul 172°30‘ longitudine estică până la meridianul 180° şi are timpul legal egal cu UTC+12h. Celălalt fus se întinde de la meridianul 180° până la meridianul 172°30‘ longitudine vestică şi are timpul legal egal cu UTC-12h. Între aceste două fusuri orare diferenţa de timp legal este de exact 24 de ore, adică o zi.Mai simplu, un fus orar depinde de pozitia soarelui (rasarit si apus adica zi si noapte) in interval de 24 ore.
Timpul legal al fiecărui fus orar este specificat relativ la UTC.
UTC este baza pentru ora legală. Fusurile orare sunt exprimate ca diferenţe pozitive sau negative faţă de ora universală coordonată.
UTC este unul din succesorii orei Greenwich (engleză Greenwitch Mean Time), abreviată în mod normal GMT. UTC este uneori numit, în mod eronat, GMT. Noul nume a fost impus pentru a evita posibile confuzii (GMT este definit în mod diferit) şi pentru a elimina numele unei localităţi anume din denumirea referinţei internaţionale a orei.
Termenul Greenwich Mean Time (GMT) este ambiguu în acest moment, putând desemna timpul universal coordonat, timpul civil al Observatorului din Greenwich, care diferă de UTC cu cel mult 0,9 secunde, sau timpul solar mediu al Observatorului din Greenwich, care este timpul civil plus 12 ore.
Spre exemplu Romania are acelasi fus orar( ORA LEGALA, ORA LOCALA) ca si Republica Moldova, Finlanda, Grecia, Israel, Egipt si Republica Sud Africana.
Fereastra de reducere circadiana
- perioada de timp cuprinsa intre ORELE 2,00 si 5,59 (zbor de noapte care cuprinde ORE 2-5,59 cand ritmul circardian al organismului este dereglat, caci si el este functional dupa soare. Cand nu este soare , deci este noapte si luna, glanda pineala secreta melatonina pt somnul de noapte ).
Intr-o banda de 3 fuse ORARE( SE REFERA LA ORE ), fereastra de reducere circadiana se refera la ORELE locale ale bazei de resedinta.
In afara acestor 3 fuse ORARE, fereastra de reducere circadiana se refera la ORELE LOCALE ALE AZEI DE RESEDINTA pentru urmatoarele 48 de ORE de la plecare, dupa care se refera la ORA locala;(caci organismului ii trebuie aproximativ 48 ore pentru a-si reveni la ritmul circardian al organismului, adica toate organele sa-si reia functiile la orele normale locale)
Noapte locala - o perioada de timp de 8 ORE consecutive, intre orele locale 22,00 si 8,00;din cele 24 ale unei zile
Zi locala - un interval de timp de 24 de ORE care incepe la ora locala 00,00
OBSRVAM CA TOATE SUNT MASURATE IN " ORE" ale fiecărui organism biologic natural (al naturii Zi-Noapte, Soare-Lună), CACI ORGANISMUL ARE SI EL CICLUL SAU IN ORE.
"Marea calitate a Dreptatii este ca stabileste intre partile sufletului IERARHIA randuita de NATURĂ; nedreptatea consta in a da unei parti asupra unei alte parti o stapanire care este impotriva naturii" (Platon)
TOTUL SE REFERA LA " ORE" NU LA spatiu geografic in kilometri. Fiecare organism în funcţie de zona unde trăieşte are un anume ritm biologic ce depinde de fusul orar din acel spaţiu(loc geografic). De aici reiese, că fiecare zonă geografică are NATURA sa, deci FUSUL său ORAR specific. Grupul de oameni ce ocupă Europa se supun unui ritm natural biologic opus oamenilor din Grupul Americii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu