duminică, 20 martie 2011

ANXIETATEA

Anxietatea este caracterizata printr-o traire permanenta de neliniste si teama. Ea se manifesta printr-un ansamblu de simptome, in trei domenii:somatic, psihologic si comportamental.
O persoana care sufera de anxietate are senzatia unei tensiuni psihice permanente. Isi simte muschii contractati, cel mai adesea muschii umerilor, ai maxilarelor, ai spatelui si ai pumnilor.
In caz de anxietate se produce si o activare a sistemului neuro-vegetativ: inima bate mai repede si tensiunea arteriala creste. Persoana cu anxietate poate transpira abundent la extremitatile degetelor sau pe fata. Pe scurt, in anxietate, corpul dumneavoastra devine foare incordat, ceea ce corespunde reactiei de stres fizic normale. Daca inima va bate mai repede inaine de a rost un discurs, daca muschii vi se contracta sau respiratia vi se accelereaza cand va este frica, totul este foarte normal. Dar daca aceasta stare fiziologica persista sau se manifesta fara motiv, daca vi se pare ca aveti permanent un nod in gat, care va jeneaza atunc cad inghititi, daca simtiti o presiune toracica persistenta, ca si cand ati avea o greutata pe piept, atunci probabil ca aceste manifestari fizice semnaleaza o anxietate.
Anxietatea are ca simptom starea de angoasa. Insa, de data aceasta ne aflam in domeniul psihicului. Aceasta stare de neliniste va face extrem de vigilent, de atent la mediul inconjurator: observati tot ceea ce se petrece in jurul dumneavoastra, uneori chiar va este greu sa va concentrati din cauza ca sunteti atent la cel mai mic detaliu, la cel mai mic zgomot. Este ceea ce se cheama "hipervigilenta". Cand rostesti cuvantul anxietate te gandesti, indirect, si la starea de hipervigilenta. Aceasta se traduce printr-o stare de intrare in alerta a intregului organism care pandeste un potential pericol.
Comportamentul schimbat al persoanei ce sufera de anxietate este o a treia caracteristica a sindromului anxios.In formele sale cele mai pronuntate, acest comportament anxios poate duce la manifestari cu adevarat fobice, uneori insotite de crize de angoasa.
Comportamentele de evitare nu sunt singurele care traduc anxietatea. Se pot observa, de asemenea,comportamente de "reasigurare:. Individul nu mai incearca sa fuga de pericol, ci sa-l previna.
Toate aceste manifestari somatice, psihologice si comportamentale, care sunt cele mai clasice, traduc anxietatea si ne pot perturba; ele pot, de asemenea, deveni adevarate boli foarte invalidande, in special in domeniul muncii. Sunt numite "tulburari de anxietate".
PLANTELE MEDICINALE

Am inceput cu ele, deoarece sunt sprijinul cel mai rapid si mai la indemana de care putem beneficia in lupta cu anxietatea. Din fericire, medicina naturala a evoluat enorm in ultimii ani, asa incat putem gasi in magazinele noastre de produse naturiste remedii foarte eficiente contra acestei afectiuni, cum ar fi si cele pe care urmeaza sa le prezentam in continuare:
Anxivital Plus - este un remediu natural care, asa cum o arata si numele, este special conceput pentru a-i ajuta pe cei care se confrunta cu anxietatea si cu tulburarile asociate ei. Am ales acest produs drept cap de lista pentru complexitatea actiunii sale, datorate unei retete excelente. Reteta sa este conceputa de un medic roman si este un amestec foarte bine echilibrat de plante cu efecte anxiolitice, intre care si melisa, lavanda si hameiul, despre care am vorbit adesea in paginile noastre. Acest produs este conditionat sub forma de capsule si ca atare este foarte usor de administrat si de transportat. Se iau cate doua capsule de trei ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de 90 de zile, urmate de alte 30 de zile de pauza. Este foarte eficient pentru combaterea starilor persistente de teama si a fobiilor, pentru prevenirea aparitiei atacurilor de panica, pentru imbunatatirea somnului si a capacitatii de relaxare, contra tulburarilor obsesiv-compulsive.
Anxietatea si terapia naturala
Valeriana officinalis
 

Valeriana - este excelenta pentru combaterea insomniei si a tulburarilor de somn care apar pe fondul anxietatii, dar si contra starilor de teama si a tulburarilor de comportament alimentar datorate anxietatii si care se manifesta cu precadere seara si noaptea. Se gaseste in magazinele naturiste sub forma de tinctura, din care se iau cate 1-3 lingurite, seara, cu putina apa.
Obligeana - se administreaza sub forma de infuzie combinata, preparata astfel: 1 lingurita de pulbere de radacina de obligeana se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar pulberea ramasa se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte, dupa care se lasa la racit si se strecoara; se combina cele doua extracte. Se administreaza 2 cani pe zi din acest preparat, in cure de 30 de zile, cu 10 zile de pauza. Reduce starile de teama si de neliniste, favorizeaza redobandirea luciditatii si a tonusului psihic, combate anumite boli fizice care apar ca si consecinta a starilor de anxietate: gastrita, tulburari de tranzit intestinal, aritmie cardiaca, tahicardie etc.
ALIMENTATIA

Directiva principala in dieta contra anxietatii este moderatia, foarte putine alimente fiind contraindicate, dar in schimb trebuie avuta o foarte mare grija la cantitati si la felul in care acestea sunt ingerate. Iata in cele ce urmeaza cateva indemnuri care, in masura in care sunt respectate, contribuie decisiv la dobandirea mult doritului echilibru psiho-afectiv:
Mai multe vitamine - ne referim aici mai ales la vitaminele din complexul B, care sunt foarte importante pentru sistemul nervos, ajutand intre altele la normalizarea secretiei de neurotransmitatori. Acest complex de vitamine il gasim din belsug in taratele de grau, in drojdia de bere alimentara (se gaseste sub forma de capsule), in fructele de catina.
Mai multe minerale - un aport sporit de calciu si de magneziu nu duce la eliminarea starilor de anxietate, in schimb, la multi dintre cei tratati cu aceste minerale s-au observat imbunatatiri considerabile ale starii launtrice. Se recomanda aportul de calciu si de magneziu din surse naturale, cum ar fi apa minerala (va recomandam in mod special Apa de Valcele), coaja cerealelor integrale, germenii din cereale integrale, lactatele obtinute casnic sau prin metode ecologice.
Fara excitanti - evitati mai ales alcoolul, care pe langa faimoasa dependenta produce, mai ales administrat repetat (chiar in doze moderate), stari de neliniste, de anxietate, care se calmeaza doar prin administrarea unor noi doze de alcool, creandu-se astfel un veritabil cerc vicios. Cofeina continuta de cafea, dar si de anumite bauturi racoritoare, este, de asemenea, responsabila de amplificarea starilor de teama si de agitatie psihica, la fel ca si nicotina din tigari. Toate aceste substante confera in momentul administrarii o stare de bine, de siguranta relativa, insa dupa ce efectul lor trece, apar adesea stari de anxietate, care vor necesita doze tot mai mari de excitante pentru a fi atenuate. Astfel se ajunge intr-o spirala a viciului, care va crea in final o stare de dependenta si de rau psihic tot mai pronuntata. Pe lista neagra a produselor care agraveaza starile anxioase si complicatiile lor se numara si aspartamul, ciclamatul, teina (din ceaiul negru), anumiti aditivi sintetici (in special pentru gust si miros) si chiar zaharul alb. 
Anxietatea si terapia naturala
 

Preferati legumele si fructele proaspete - acestea dezintoxica organismul, permit reglarea apetitului si a greutatii corporale si, mai presus de toate, dau in timp o stare generala de bine interior. Nu se recomanda o cura doar cu legume si fructe consumate neprelucrate termic, pe care putine persoane o pot tolera, ci introducerea acestora in alimentatie (mancaruri gatite) intr-o proportie de 30-60%.
 * Mancati la timp - este foarte important pentru persoanele care sufera de anxietate sa manance regulat si la ore potrivite. Cercetatorii nutritionisti au observat ca micul dejun consumat mai devreme de ora 10 si cina servita nu mai tarziu de ora 19 imprima organismului, in special sistemului nervos, un ritm de viata mai sanatos, iar psihicului o stare de calm si de stabilitate. Aceasta, in timp ce o masa omisa, consumul de hrana la ore tarzii, alternarea foamei cu suprasaturatia de alimente agraveaza anxietatea si tulburarile emotionale in general.
* Mancati suficient - curele de slabire si infometarea voluntara sunt o idee foarte daunatoare pentru persoanele anxioase. In multe cazuri debutul sau recidiva starilor puternice de teama, a atacurilor de panica si a tulburarilor de somn au aparut pe fondul unor cure de slabire exagerate sau al oscilatiilor puternice de greutate. Daca doriti sa slabiti, cea mai buna metoda este sa mancati regulat, sa nu ciuguliti intre mese, sa va reduceti gradat portia de hrana si, cel mai important, sa va schimbati stilul de viata. Cum? Vom afla in continuare:

CURA CU LINISTE

Poate parea greu de crezut, dar gasirea linistii se poate face, cu ceva efort, chiar si in mediul nostru obisnuit. Ne referim chiar la linistea exterioara, care treptat ne va aduce si pacea interioara. 
Anxietatea si terapia naturala
 
In contextul acestei game de afectiuni, aceasta gasire a linistii se refera la evitarea surselor de stimuli nefasti, care induc si amplifica starile de anxietate. Este de dorit evitarea, pe cat posibil, a unor stimuli cum ar fi zgomotele puternice, mai ales de frecvente joase (care induc stari de neliniste, de panica), culorile stridente, mancarurile cu gust foarte intens, mirosurile foarte puternice. Aceasta evitare a stimulilor senzoriali prea intensi este cel mai simplu aspect al curei cu liniste. Cel mai complex si totodata cel mai important demers este cel care se refera la desprinderea de sursele mediatice, responsabile de o adevarata poluare psihica. Un jurnal de stiri care prezinta vreme de o ora doar informatii despre criza, atentate, razboaie, concedieri, calamitati naturale are un efect de inducere a anxietatii extrem de puternic. La fel ca si filmele gen horror, politiste sau de actiune, ca sa nu mai vorbim de tot mai celebrele reality show-uri. Aceasta avalansa de agitatie, de pesimism sau de sugestii negative venita prin canalele mass-media are un efect dezastruos asupra caracterelor emotive, vulnerabile. Din acest motiv, este bine ca persoanele care se confrunta cu anxietatea sa renunte, macar pentru o vreme (minimum 6 luni), la televizor si la diferitele surse de poluare psihica de tip mediatic. De altfel, este bine sa evitam si statul prelungit (mai mult de 2 ore) la filme, oricat de bine selectate ar fi, sau la calculator. Atitudinea predominant pasiva din timpul vizionarii duce la un gen de mediumizare, de crestere anormala a receptivitatii la stimulii exteriori. Anumite bariere, invizibile, de protectie psihica sunt indepartate atunci cand mintea ramane prea mult timp receptiva la genul acesta de stimulare. Din fericire, exista mijloace de refacere a lor.

CURA DE TEREN
educa gradat freamatul interior, temerile si starile contradictorii, fiind un adevarat elixir contra anxietatii. Pentru aceasta avem nevoie de o plimbare de macar doua ore, care sa ne ajute sa iesim din ritmul mental si emotional obisnuit, pliindu-ne psihic pe linistea si pacea mediului inconjurator. Este bine sa mergem in aceste plimbari, daca nu singuri, atunci cu un anturaj cat mai putin galagios, eventual doar cu un animal de companie. La inceput este foarte posibil ca linistea si aparenta inactivitate sa ne creeze un oarecare sentiment de disconfort, din cauza ca ne e teama sa ramanem singuri cu propriile ganduri, dar odata trecuta aceasta faza, lucrurile vor evolua spre bine spontan. Iar o completare excelenta a acestei metode este urmatoarea:

EFORTUL FIZIC

Fara indoiala, exista si sportivi de performanta care traiesc frecvent stari de anxietate.
Anxietatea si terapia naturala
 
Atunci, cum ar putea fi exercitiul fizic un remediu pentru aceasta afectiune? Cercetatorii au constatat faptul ca peste 90% din persoanele care sufera de anxietate traiesc in mediul urban, ducand o viata sedentara sau semi-sedentara. Cele mai multe dintre ele au activitati si un mod de viata care le solicita preponderent la nivel psiho-emotional, in timp ce corpul ramane cu o energie stocata si nefolosita, care se converteste deopotriva in kilograme in plus si in stari de agitatie interioara. De aceea, unul din cele mai bune anxiolitice, lipsit de reactii adverse si care nu da dependenta, este exercitiul fizic intens, facut la orele dupa amiezii sau chiar seara. Se recomanda alergarile usoare in aer liber, vreme de 15-20 de minute, exercitii de gimnastica simple (genuflexiuni, flotari etc.), facute cu fereastra deschisa, pentru a intra aerul, mersul pe bicicleta, jocuri in echipa, intr-o atmosfera relaxata (baschet, volei, fotbal etc.). Este greu de imaginat, pentru cei care nu au experimentat direct acest lucru, efectul linistitor al exercitiului fizic facut de macar 2-3 ori pe saptamana. Studiile arata ca in timpul miscarii si mai ales la cateva ore dupa, scoarta cerebrala elibereaza in organism substante numite neuro-transmitatori, care induc stari de calm, de liniste interioara, de relaxare, de multumire si chiar de usoara euforie. S-a constatat, de asemenea, ca persoanele care fac efort fizic abordeaza cu mult mai multa usurinta tehnicile de relaxare, care sunt esentiale in tratarea anxietatii si a complicatiilor sale. 
Este o terapie care se poate face in orice anotimp si care, desi necesita ceva timp, are rezultate garantate. Ce presupune ea? Sa ne reintoarcem, fie si doar pentru cateva ore, la mediul natural de viata, care - vom vedea - are resurse nebanuite de reechilibrare psihica. Concret, vom urmari ca de doua-trei ori pe saptamana sa iesim in natura, plimbandu-ne si facand chiar usoare exercitii fizice pentru a ne detensiona. Linistea padurilor, a parcurilor, a traseelor montane sau a vailor raurilor este de natura sa ATITUDINEA ACTIVA

Exista un curent in psihoterapia moderna, venit din Statele Unite, care ne sfatuieste sa nu luptam cu anxietatea, ci sa o... folosim. Aceasta pentru ca starile puternice de teama sunt un veritabil stimulent, dur ce-i drept, pentru a schimba ceva in bine in viata noastra. Si, intr-adevar, daca pentru o persoana aflata intr-o stare de relativ echilibru, motivatia pentru a modifica ceva in bine in viata sa este foarte redusa, pentru cei care se confrunta cu stari de anxietate, aceasta transformare interioara este o necesitate de prim ordin. Ca atare, aceste persoane vor avea "combustibilul" interior, vor avea motivatia de a face eforturi sa-si imbunatateasca atitudinea, modul de a gandi si de a actiona, in ultima instanta chiar caracterul. Cum se face concret acest lucru? Cel mai simplu punandu-ne subconstientul la treaba.

AUTOSUGESTIA BENEFICA

S-a demonstrat stiintific faptul ca simplul demers de a ne repeta in gand, de mai multe ori, cu convingere un enunt pozitiv va duce in timp la o modificare in bine a modului nostru de a gandi si de a simti. De "vina" este enigmaticul subconstient, acea parte nevazuta a mintii, care stocheaza si prelucreaza toate informatiile, scotand in rastimpuri la iveala solutii, atitudini si comportamente pe care ni le insusim pe nesimtite. Pentru a combate anxietatea, vom face seara, cand subconstientul nostru este cel mai receptiv la sugestiile benefice, sedinte de auto-tratament. Ne vom alege un enunt simplu si pe care sa-l simtim potrivit pentru noi, pe care il vom repeta interior cu perseverenta, inainte de a adormi, inclusiv atunci cand observam ca somnul intarzie sa vina. De pilda, ne putem spune: "Sunt calm, din ce in ce mai calm. Respiratia mea curge calm si linistit" sau "Sunt optimist, sigur de reusita. Cu fiecare zi sunt mai increzator in mine insumi." Daca, de exemplu, starea de frica este exacerbata de un apropiat examen sau de un interviu de angajare, mentalizati cu perseverenta succesul: "Cu fiecare clipa sunt mai pregatit, mai sigur si mai bun. Voi reusi!". Alegeti-va o singura sugestie si, oricat v-ar parea de simplist sau de ilogic la inceput, repetati in gand pana cand adormiti acest enunt, cu perseverenta. La fiecare repetare, evocati pe cat posibil si emotia sugestiei alese, traiti anticipat bucuria reusitei. Este, veti vedea, un efort de vointa si de coerenta deloc usor de depus. Insa in acest fel veti obtine un control asupra propriei minti si al propriului psihic, care merita orice efort.

RUGACIUNEAIndemnul este simplu si eficient: Rugati-va, cat mai des si cu o cat mai mare sinceritate! Este util sa faceti acest lucru, mai ales in momentele de relativ calm interior, pentru ca acest demers sa va devina familiar, apropiat. Astfel, rugaciunea va avea eficienta si in momentele in care, din cauza temerilor, psihicul este intr-o anumita masura anesteziat si va este mai dificil sa va mobilizati spre dialogul cu Dumnezeu.
Anxietatea si terapia naturala
 
 Ce rugaciuni sunt cele mai eficiente? Este o problema mai degraba religioasa, care nu poate face obiectul acestui articol. Ce e insa foarte important este cum ne rugam. Si o repetare, la inceput, mai formala a cuvintelor rugaciunii, are o anumita eficienta, insa pe cat posibil trebuie sa tindem in timp sa ne rugam ca si cum am dialoga deschis, foarte sincer, cu Dumnezeu. Rugaciunea este momentul privilegiat, unic, in care cu adevarat ne putem deschide sufletul, in care putem cere si putem primi o sustinere sufleteasca, spirituala, inimaginabil de puternica. Si mai sunt doua elemente practice extrem de importante: 1. Rugaciunea trebuie sa fie constanta, zilnica. si 2. Rugaciunea sa nu fie facuta ca un gen de troc. Pentru a da cu adevarat roade, este bine sa ne rugam zilnic macar jumatate de ora - o ora, iar aceasta, vreme de cel putin cativa ani. De altfel, odata ce am abordat aceasta cale, a rugaciunii, este bine sa nu ne oprim niciodata, oricat de bine si de siguri ne-am putea simti la un moment dat. Apoi, un sfat extrem de util pentru persoanele anxioase este sa nu astepte aparitia rezultatelor intr-o stare de nerabdare, ca pe o plata la termen pentru un serviciu. Rabdarea este, mai ales in acest context al anxietatii, cheia de bolta pentru a obtine rezultate cu adevarat uimitoare, cu ajutorul rugaciunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu