Echilibru, control, respiraţie, calitate. Acestea sunt principiile Pilates, iar elementele de bază apropie Pilates de yoga. Pilates combină exerciţiile pentru streching cu cele pentru o respiraţie adecvată şi menţinerea echilibrului.
În yoga, poziţiile sunt fixe, muşchii dezvoltându-se prin forţarea de a te menţine în aceeaşi poziţie timp îndelungat. La exerciţiile Pilates nimic nu e static, mişcările sunt lente şi se succed în ritm constant.
Tehnica PILATES este indicata tuturor persoanelor, chiar cu afectiuni ale coloanei vertebrale sau articulare, problemelor cardiace sau respiratorii si practicat in mod corect are o multime de beneficii:tonifica, relaxeaza, oxigeneaza,automaseaza, reduce stresul, intinde etc. Pilates este o terapie
prin miscare ce implica constientizarea senzoriala, constientizarea partilor corpului, dinamica miscarii, si, eventual, miscari mai expresive.
Leventhal (1981) sustine ca terapia prin miscare si dans pentru un copil incepe cu dezvoltarea senzorio-motorie si perceptuala, si integrarea acestor informatii, si abia apoi se continua cu formarea schemei corporale si dezvoltarea conceptului de Sine.
Schema corporala este unul din conceptele fundamentale in dezvoltarea umana. Schilder (1950) defineste schema corporala ca fiind o imagine tridimensionala a propriului nostru corp pe care ne-o formam in minte, felul in care ne percepem corpul. Fara schema corporala, structurile psihice necesare reprezentarii simbolice a altor lucruri nu se pot forma, atata timp cat ele depind de achizitiile anterioare.
Schilder (1950) sublineaza corelatia dintre miscare si schema corporala. El sustine ca miscarea conduce la o mai buna orientare in raport cu propriul nostru corp. Nu stim prea multe despre corpul nostru daca nu il miscam, iar miscarea este un factor unificator intre diferitele parti ale corpului.
Multi specialisti sunt de acord cu Schilder, ca prin miscare venim in contact cu lumea inconjuratoare si cu obiectele, si ca doar prin miscare si noi contacte cu mediul, cunostintele despre propriul nostru corp vor creste. Chace scrie ca terapia prin dans, prin folosirea unei forme primare de comunicare, ofera individului un mod de relationare cu mediul si cu ceilalti atunci cand el este limitat de un handicap.
Cu cat schema corporala este mai bine conturata, cu atat mai clara este si diferentierea de mediu si de ceilalti. Aceasta diferentiere este necesara pentru dezvoltarea unor relatii. De aceea, miscarea si schema corporala sunt doua preocupari majore pentru terapeuti.
Un principiu de baza este sinteza aspectelor fizice si relationale ale miscarii. Nu are importanta care abilitati fizice sunt centrale, ci primordial este punerea accentului pe dezvoltarea relatiilor intre oameni. Schimbarile comportamentale au loc prin, si sunt sustinute de relationarea prin miscare. Schimbarile semnificative care au loc la nivelul miscarii pot afecta functionarea globala. De aceea, prin extinderea repertoriului de miscare ii furnizam mai multe posibilitati de dezvoltare a achizitiilor ce-i permit sa inteleaga si sa faca fata mediului ( munca,faamilie, societate, etc) important este procesul in sine .
O importanta majora o are constientizarea eu-lui corporal pentru organizarea impulsurilor si internalizarea controlului. Copiii trebuie sa- si inteleaga propriile corpuri si capacitatea lor de miscare inainte de a putea face fata cerintelor exterioare ale mediului.
Folosirea oglinzii este o metoda de reflectare (insa nu si de imitare) ce furnizeaza un mod de intelegere a experientelor depre propriul trup, ofera informatii importante despre trup, altfel nedescoperite, asemenea, transmite mesajul ca este vazut si acceptat asa cum este.
Aceasta acceptare, de cele mai multe ori de la stimuli interni la cei din mediu, care mai apoi va duce la cresterea interactiunilor. Terapeutul nu trebuie sa fie pus in fata oglinzii atunci cand nu detine controlul comportamentului sau, sau cand actiunea nu ofera posibilitatea pentru o schimbare pozitiva.
Oglinda poate fi folosita in contextul grupului, de exemplu atunci cand terapeutul alege un anumit cantec, activitate sau un anumit sprijin care reflecta energia si dinamica grupului.
Originea exerciţiilor Pilates
Joseph Hubertus Pilates este inventatorul faimoaselor exerciţii Pilates care au devenit o modă şi o metodă care a demontrat rezultate excepţionale. Exerciţiile au fost create cu scopul de a reprezenta un program de recuperare fizică pentru soldaţii răniţi în Primul Război Mondial. Au fost puse la punct o serie de tehnici menite să sporească controlul şi tonifierea unor muşchi cheie precum cei ai abdomenului inferior şi ai spatelui. Se susţine ideea unităţii între minte şi materie, individul să se mişte cu eficienţă, echilibru, punându-se accentul pe concentrare şi corectarea slăbiciunilor. Se obţin beneficii atât la nivelul corpului, prin scăderea în greutate, tonifiere musculară, creşterea flexibilităţii şi coordonării corpului, cât şi la nivel psihic, gândire liberă, concentrare, stăpânire şi atitudine pozitivă.
Principiile actuale sunt usor comprehensibile. Pilates combina o serie de exercitii care sunt conectate intr-o maniera specifica cu sistemul circulator, cu flexibilitatea si puterea unor zone caracteristice trupului uman. Rutina exercitiilor conduce organismul catre o stare de armonie, astfel incat partile corpului lucreaza ca un tot. Spre deosebire de restul exercitiilor, metoda Pilates nu pune accentul pe cantitate sau pe cat de mult sa fii solicitat, ci ele trebuie sa te faca sa fii constient ca intregul tau corp lucreaza concomitent. Exerciţiile Pilates abordează un tip de mişcare soft, fiind recomandabil şi persoanelor care nu fac faţă unor exerciţii ce presupun o rezistenţă a organismului mai mare. Pilates conţine atât exerciţii care se execută la sol, cât şi elemente ce presupun folosirea unor instrumente, cum ar fi mingiuţe, bare, benzi elastice, gantere pe care le utilizaţi când practicaţi Pilates la sală mai ales. Acasă, aceste instrumente pentru Pilates pot fi înlocuite cu succes de o coadă de mătură, prosop răsucit, sticle cu apă sau săculeţi cu nisip. Fiecare program poate fi construit şi personalizat în funcţie de nevoile şi posibilităţile fiecăruia, de către o persoană specializată la o sală de antrenament sau ajutându-vă de materialele de promovare existente pe piaţă (cărţi, casete video sau DVD) dacă executaţi exerciţiile Pilates acasă.
Respiratia
Respiratie este o functie vitala oricarui organism, indeplinita indiferent ca suntem constienti sau nu. Unul dintre punctele cheie ale acestor exercitii se axeaza pe modalitatea in care respiri. Fiecare miscare este conectata cu o metoda specifica de respiratie. O respiratie corecta ingaduie oxigenului - prin intemediul sistemului circulator - sa irige muschii ce sunt utilizati si sa elibereze o cantitate de substante chimice nocive depozitate in muschi. Substantele chimice eliberate sunt conectate cu durerea si starea de oboseala, fiind substante de care organsimul nostru incearca sa scape. Din aceasta cauza este necesar sa inspiram adanc o cantitate cat mai mare de oxigen si sa expiram profund, "golindu-ne" plamanii de chimicale. Puterea de concentrare
In multe contexte, cand ne miscam, o facem fara sa o constientizam. Creierul primeste o informatie cu ce avem noi de gand sa facem, si, fara ca noi sa-i acordam o foarte mare atentie, corpul executa miscarea comandata de creier. De exemplu, exista o diferenta notabila intre miscarea pe care o faci pentru a te intinde dupa ceasca de cafea dupa ce ai terminat de rasfoit ziarul de dimineata si miscarea prin care ridici un pahar care e plin ochi. Pe masura ce exersam, abilitatea de concentrare a atentiei asupra partii pe care o lucram creste. Astfel castigam calitatea miscarilor pe care le facem. Miscarea pe care o faci este caracteristica unei anumite parti a corpului; este esential sa-ti concentrezi atentia asupra ei pentru a te asigura ca zona respectiva este lucrata corect. Cand suntem constienti de miscarile noastre, corpul si mintea conlucreaza efectiv si armonios.
Controlul
Controlul reprezinta elementul principal pentru atingerea calitatii miscarilor. Cu exercitiile Pilates nu trebuie sa-ti depasesti masura, sa te straduiesti sa faci cat mai mult si cat mai bine. Nu trebuie sa te certi pentru exercitiile gresite; este necesar sa te misti cu gratia unui dansator, concentrandu-te ca mai multe parti ale corpului sa se miste simultan in armonie. Exercitiile Pilates se executa cu ajutorul unei respiratii adecvate, prin concentrarea atentiei asupra zonei la care lucrezi si asupra miscarii in sine. Cand vei experimenta pentru prima oara aceasta metoda Pilates este posibil sa fii mai neindemanatic si miscarile sa fie executate cu stangacie. Nu te speria! Cu timpul vei reusi sa te misti cu gratie, exercitiile continuandu-se de la sine. De indata ce vei intelege miscarile de baza, le vei executa cu gratie si armonie.
Fluiditatea
Calitatea de a fi gratios in timp ce executi miscarile se bazeaza pe fluiditatea exercitiilor care decurg unul din altul. Executarea exercitiilor cu gratie implica, de fapt, o mare precizie. Fiecare miscare in parte are un punct precis de unde incepe si un loc unde se termina. Oricum le-ai executa, depinde de tine, de cum imbini aceste exercitii pentru a curge firesc fara sa mai resimti punctele de deschidere si pe cele de inchidere. Chiar daca esti instruit sa te opresti intr-un anumit punct la fiecare miscare pentru a o executa de mai multe ori, oprirea nu reprezinta o pauza, ci un loc unde intinderea sau miscarea se continua - desi un privitor nu ar putea sa observe acest lucru din exeterior. Fiecare exercitiu constituie un punct de plecare pentru urmatoarea miscare. In realitate, miscarea nu se opreste nici o clipa, sfarsitul unei miscari reprezentand de fapt inceputul alteia.
Interior - exterior
Conceptual, metoda Pilates se bazeaza pe premise ce par la prima vedere diametral opuse. In timp ce executi miscarile Pilates, lucrezi atat pentru interiorul, cat si pentru exteriorul organismului tau. De exemplu, lucrezi asupra unor grupe musculare mici pentru ca intreaga musculatura a organismului sa suporte miscari ample. In timpul exercitiilor lucrezi pentru a-ti elibera mintea si-ti folosesti creierul pentru a-ti coordona miscarile trupului. La sfarsitul exercitiilor va exista o stransa conexiune intre doua aspecte ale persoanei tale: te vei simti plin de energie psihica si puternic din punct de vedere al fizicului.
Cand exercitiile sunt executate corect, interiorul devine radacina fiecarei miscari in parte. Datorita acestei metode vei resimti schimbari profunde de la cum stai, mergi, te misti pana la modalitatea in care ii percepi pe cei din jurul tau. Lucrand deopotriva asupra fizicului si psihicului, vei ajunge sa ai o claritate mentala, increderea si energia vor spori, creandu-se un sentiment al echilibrului si o stare de pace launtrica. Libertate si control
Pentru a-ti mentine coloana vertebrala intr-o pozitie adecvata, trebuie sa-ti intaresti musculatura abdominala. Daca lucrezi muschii abdominali, umerii coboara, gatul se inalta si coloana vertebrala sta din ce in ce mai dreapta. In cazul in care inveti cum sa-ti controlezi aceasta regiune abdominala, vei resimti concomitent o noua stare fizica si psihica. Daca te poti concentra asupra fiecarei miscari in parte, ti se va releva o excelenta stare de spirit. Pentru a ajunge aici trebuie sa vizualizezi cu ochii mintii fiecare miscare pe care o executi.
Puterea de concentrare iti va oferi controlul necesar pentru fiecare exercitiu. Miscarile nu trebuie sa fie rapide sau sporadice. Accentul cade in primul rand pe control, metoda Pilates fiind, de fapt, o serie de exercitii controlate si executate pentru fiecare parte a corpului. Miscarile lente si fluide necesita o mare precizie ce solicita la randul ei un control fizic al trupului. Precum Tai Chi, aceste miscari nu sunt agitate si inflexibile, ci, mai degraba, extrem de fluide. Miscarile alterneaza intre o buna respiratie, o intindere adecvata si intarirea organismului.
Rutina exercitiilor este mult mai activa decat pare, putand fi executata fara riscul de aparitie a plictiselii. In timp ce faci exerctiile, poti fi surprins in mod placut de imaginile relaxante ce-ti traverseaza mintea, de parca imaginile ar fi piese de puzzle ce-si gasesc locul potrivit. Acest lucru nu se intampla gratie unei surse divine de inspiratie, ci se petrece datorita starii de concentrare a mintii asupra fiecarei parti a corpului.
„Traim printre forme – forme de cultura sau forme de actualitate – si ne trecem unii altora forme, ne informam, ne formam neincetat. Toata viata noastra e un schimb, un imprumut, o intrepatrundere de forme. Pe unele ni le putem insusi, pe altele nu. Unele ne formeaza cu adevarat, altele ne deformeaza.
Nu va lasati schimonositi – asta as fi vroit sa spun. Nimic nu e mai frumos in viata decat sa dai si sa primesti, ca un izvor. Dar nu uitati ca echilibrul vietii noastre se creeaza dand totul si neprimind decat ceva.“(Constantin Noica)
Echilibrul nu inseamna o incremenire intr-o stare de bine, ci aducerea in permanenta la starea de echilibru, trecand peste toate fluctuatiile vietii. Cu alte cuvinte, starea de bine permanent este un efort dinamic continuu de a ne gasi punctul de echilibru interior. Asta nu inseamna sa nu ne miste ceea ce se intampla, ci pur si simplu, indiferent care sunt valurile vietii si cat de trasi ne lasam de aceste valuri, sa gasim intotdeauna mediana, punctul de echilibru interior si sa revenim la el fara probleme.
Trebuie sa stii sa perseverezi pentru a ajunge la echilibru. (Confucius) Victoria apartine celui ce persevereaza. (Napoleon Bonaparte) Perseverenta consta în a ne impune in mod voluntar în vederea acceptarii de bunavoie de catre alte persoane a..
"Cati oameni nu ar ramane muti daca li s-ar interzice sa vorbeasca de bine despre ei si rau despre altii"
Omul îşi structurează coordonatele vieţii sale viitoare prin efectele acţiunilor sale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu