sâmbătă, 26 martie 2011

HAR--- HARMONI----HARNIC-----CHARISMATIC

HAR, haruri, s.n. 1. (În religia creștină)  Puterea sacramentală
                              2. Calitate, însușire, dispoziție naturală care face pe cineva vrednic de admirație;(talent, vocație, dar). 
har (háruri), s. n. – Grație divină. – Mar. hare. Ngr. χάρις (Roesler 578; DAR), în parte prin intermediul sl. chari. Sec. XVI. – Der.harnic, adj. (înv., recunoscător; capabil; activ, harnic), cu suf. -nic, ca puternic de la putere (după Cihac, II, 136, urmat de DAR; Densusianu, GS, I, 350; Candrea; Scriban, din sl. charinŭ, cf. bg. haren „frumos”, neharen „leneș”; după ipoteza greșită a lui Diculescu 180, în legătură cu suedezul arnig „harnic”); neharnic, adj. (înv., nedemn; leneș); hărnici, vb. (a munci activ, a-și da silința);hărnicie, s. f. (capacitate, activitate, hărnicie). Cf. hărăzi, haram. 
HAR-vine de la HARNIC
Poti venii in lumea prezenta cu HAR(talent, vocatie, dar)  , pentru ca in TRECUT ai muncit, ai fost harnic pentru a acumula.
Dar poti acumula si in lumea asta HAR daca esti HARNIC.
HARNIC = gratie divina ( CALITATE CE STARNESTE ADMIRATIA)+ putere= HAR+NIC
Har provine de la cuv grec  CHARIS care inseamna bucurie, placere, acceptare sau favoare fara speranta de inapoiere.
Har mai provine si de la cuv grec Harmonia = imbinarea echilibrata a  contrariilor 
DUMNEZEU  ne ofera mantuirea prin HAR creat cu HARNICIE.
Aristotel spunea "Virtutea este calea de mijloc, cultivarea unei medii intre 2 excese"

carísmă s. f. Dar particular conferit oamenilor prin grația divină; har. (< fr. charisme, gr. kharisma

Carisma este calitatea, însuşirea cuiva de a stîrni admiraţie




Charisma ar putea fi definita drept acea tasatura de personalitate, exprimata prin limbajul non-verbal – tinuta, gesturi, timbrul vocii, privire – care induce o stare de receptivitate anormala a interlocutorilor sau publicului.
Charisma este asociata cu puterea. Legatura dintre ele pare sa fie de natura unei conexiuni inverse, cu efect sinergic. Exista in istorie multe exemple de lideri charismatici, dar cel mai apropiat si util pentru scopul demersului nostru ni se pare exemplul lui Adolf Hitler, in mare parte si datorita proximitatii temporale si similaritatii de mijloace, raportat la liderii si contextele socio-culturale si tehnologice 
contemporane.
Charisma pare sa catalizeze comunicarea intr-un singur sens: de la comunicatorul charismatic la (publicul) receptor. Chiar si asa, ea ar aparea tot ca un factor favorizant. Insa, charisma nu sporeste limpezimea exprimarii si nu contribuie la decodarea mai eficienta, mai precisa, a mesajului, ci doar amplifica efectul lui persuasiv. Drept urmare, am inclina sa o socotim, mai degraba, o bariera in calea unei comunicari sanatoase.


Acest dar, pe care il putem numi  har,aptitudine, talent,magnetism personal, sex appeal, fascinatie, vitalitate, influenta, este sintetizat de cuvantul "carisma".

"Carisma" este unul dintre acele cuvinte, ca si frumusete, putere, simpatie, pe care toti stim sa le recunoastem, dar pe care le definim cu greu.

Deriva de la Charis, numele uneia dintre cele trei gratii din mitologia greaca, si indica darurile sau atributele divine pe care fiecare le are in el insusi. In acest sens, cuvantul carisma a fost folosit pentru prima data de Sfantul Paul in Prima scrisoare catre Corinteni, si indica darul spiritului acordat celor care trebuiau sa se ocupe de aducerea bunei vestiri. 

Ca fapt divers, are aceeasi radacina etimologica a cuvantului "entuziasm" "en-theos", adica "a-l elibera pe Dumnezeu din noi". Dar independent de credintele noastre, suntem toti constienti ca putem face, realiza, exprima, crea mult mai mult daca am avea curajul sa infruntam falsele credinte, limitele pe care ni le impunem, conditionarile externe... Ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca mintea noastra este compusa din mai multe compartimente, fiecare cu functia si obiectivul sau, si ca aceste obiective pot fi adeseori in contrast unul cu celalalt. 
 Cheia intregii actiuni este FOCALIZAREA asupra REZULTATULUI si ALINIEREA  tuturor PARTILOR noastre. 

O persoana perfect aliniata, in sensul de coerenta, emana o energie deosebita, care este numita carisma. 

In orice caz, ceea ce conteaza cu adevarat este cunoasterea de sine. 

Fara doar si poate, anumite comportamente, in aparenta inexplicabile, au radacini adanci; dar sa sapam in adancul propriului psihic poate deveni un joc periculos si, mai ales, inutil. 

Coerenta propriilor energii deriva esential din acceptarea propriei fiinte, din descoperirea propriei unicitati si din curajul de a o manifesta. 

Bineinteles, SUNTEM REZULTATUL  GENETICII SI AL EDUCATIEI si educatia poate sa ne fi creat automatisme care azi nu ne mai sunt functionale scopurilor noastre. 

Fara educatie, nu am fi nimic din ceea ce suntem, dar EDUCATIA  nu este altceva decat un proces direct de DESCOPERIRE SI FOLOSIRE a propriilor potentialitati, adica a ceva care deja exista si asteapta doar sa fie eliberat. 

Iata deci ca atunci, singura modalitate de a exprima maximul propriei carisme este DESCOPERIREA, ACCEPTAREA si EXPRIMAREA  lucrurilor care ne fac sa fim noi insine, ceea ce este exact contrariul autocriticii la care ne supunem in mod constant. 
 Nimic nu ma face mai trisa decat talentul nefolosit, potentialitatile nedezvoltate, capacitatile blocate de pesimism si de frica.


"Carisma este abilitatea de a transmite entuziasmul".definiţie de Ralph Archbold
Carisma  dupa mine este PERSONALITATEA cuiva dobandita in timp( TRECUT SI PREZENT- te nasti  sau nu cu aceasta carisma, insa o poti perfectiona si o amplifica in timp…)
Se spune ca talentul este 1% iar munca 99%, insa celor care au norocul de a primi aceasta "calitate " nu porneste totusi de la 0.
Energia pe care o emani, de stare, de gândire, de comportament, de mici gesturi, de o atentă alegere a aspectului interior si exterior...toate fac parte din CHARISMA.Talentele pot fi si ele atat înnascute, cat si dobandite.


"Dumnezeu iti da, dar , nu-ti baga in sac"


"Inainte de a-ti trimite CRUCEA pe care o duci, DUMNEZEU a privit-o in ochii SAI cei preafrumosi, a examinat-o  cu RATIUNEA sa dumnezeiasca, a verificat-o cu DREPTATEA sa a incalzit-o in INIMA  sa cea plina de iubire, a cantarit-o  in MAINILE   sale pline de afectiune ca nu cumva sa fie mai grea decat poti duce si dupa ce a masurat CURAJUL tau,a BINECUVANTAT-o si ti-a pus-o  pe umeri.Deci poti s-o duci.Tine-o bine si URCA de pe golgota spre INVIERE"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu