luni, 21 martie 2011

papadia- scade agresivitatea, curata sangele de toxine

Anticii nu sau înselat: pâna în secolul alXlXlea, ei au folosit papadia mai ales ca planta medicinala.

Indicatii

Papadia îmbina de minune placerea gustativa cu actiunea terapeutica. Dar putini îî cunosc cu adevarat valoarea, lata ce afirma despre aceasta dr. Henri Leclerc:
„Mi-am putut da seama, în urma observatiilor personale, ca papadia are într-adevar proprietatea de a favoriza eliminarea bilei: am obtinut rezultate bune cu suc proaspat, în doza de 50, pâna la 100 grame, la bolnavii cu afectiuni cronice ale ficatului, la subiecti cu afectiuni biliare, care prezentau colelitiaza; sub influenta medicatiei, crizele dureroase s-au atenuat si am observat ameliorarea simptomelor de insuficienta hepatica (icter, fermentatii intestinale, scaune decolorate etc). Rezultatele tratamentului depind, în mare masura, de modul de preparare a medicamentului: sucul pe care îl secreta primavara radacina de papadie este apos, subtire si putin gustos, în timp ce sucul recoltat în august si în septembrie este gros, opac, cu un gust amar foarte accentuat; dar acesta din urma, care are cel mai bogat continut în elemente active, trebuie folosit."'
în afara actiunii sale asupra ficatului si vezicii biliare, papadia este un ajutor considerabil în tulburarile circulatorii (cianoze, varice).
Care sunt cazurile în care este indicata folosirea acestei plante? Papadia li se recomanda persoanelor care au un nivel ridicat al colesterolului sangvin, pentru ca are o actiune hipocolesterolemianta; celor care au nevoie de un tonic care sa le stimuleze organele digestive si secretorii, pentru o mai buna digestie a alimentelor si o mai buna eliminare a deseurilor alimentare; celor care li se recomanda cresterea debitului urinar, pentru ca potasiul din planta îi confera calitati diuretice; celor care doresc sa apeleze la un remediu natural pentru prevenirea formarii calculilor biliari.
Nu trebuie sa aveti retineri în a folosi sistematic aceasta planta atunci când doriti sa va curatati sângele de impuritati, sa tratati dermatoze de origine hepatica, sa alinati durerile reumatice, în special în cazurile de reumatism asociate cu o insuficienta hepatica sau biliara.
Decoct pentru scaderea valorii colesterolului
Tulburari ale ficatului
Anorexie, constipatie, celulita

Uz extern

Sub forma de decoct, planta întreaga este indicata pentru a trata cataracta (boala a ochilor)
 Planta evita locurile foate umede. Are doua proprietati remarcabile: Ajuta in bolile biliare si in cele hepatice. Inainte de inflorire se colecteaza frunzele, primavara sau toamna radacinile. Iar tulpinile in timpul infloririi. Intreaga planta are efect tamaduitor. Eu insumi mi-am creat un obicei de a pune, cum se face primavara, intreaga planta pe masa in forma de salata sau de a presara la cina o salata de papadie amestecata cu cartofi si garnisita cu oua cleioase. In Iugoslavia la cura, pacientii primeau zilnic la masa, pe linga alte feluri de salate proaspete, si un castronas cu salata de papadie. Medicul, un renumit specialist in bolile de ficat, a raspuns la intrebarea refertoar la aceasta problema ca papdaia are o influenta cit se poate de benefica asupra ficatului. Astazi stiu ca tulpinile proaspete, din care se consuma 5-6 pe zi in stare cruda, ajuta rapid in hepatita cronica (durere foarte acuta pina sub omoplatul drept). Ele sunt de folos si in diabet. Diabeticii ar trebui sa manince aceste tulpin, pina la 10 pe zi, atit timp cit papadia este inflorita. Se spala tulpinile cu flori cu to, abia dupa aceea se indeparteaza floarea si se mesteca incet tulpina. Aceasta are la inceput un gust amarui, este acrisoara si zemoasa si se aseamana cu andivele. Oamenii permanent bolnaviciosi, care se simt abatuti si obositi, ar trebui sa faca cate o cura de 14 zile cu tulpini proaspete de papadie. Se vor minuna de efectul lor extraordinr. Ele ajuta insa si in alte afectiuni. Ne scapa de mincarimi, eczeme si eruptii, imbunatatesc sucul gastric si curata stomacul de tot felul de substante care se elimina greu. Tijele proaspete pot dizolva fara dureri calculul biliar, ele stimuleaza activitatea hepatica si biliara. Pe linga saruri minerale, papadia contine substante curative si de sinteza foarte importante pentru inlaturarea tulburarilor de metabolism. Datorita efectului sau depurativ, ajuta si in artrita si reumatism; inflamatiile ganglionilor se retrag, daca se tine pina la sfarsit cura de 3-4 saptamini, cu tulpini proaspete. In icter si in afectiunile splenice, papadia se foloseste, de asemeniea, cu succes. Radacinile de papadie, mincate crude, la fel ca si cele uscate servite la ceai au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic, precum si stimulant. Ele fac singele foarte fluid, fiind considerate un mijloc excelent contra singeului ingrosat. Vechile cari despre plantele medicinale istorisesc ca femeile foloseau ca produs cosmetic infuzia preparata din oparirea plantei si a radacinii. Obisnuiau sa-si spele cu ea ochii si fata, sperind sa capete astfel un „chip mai luminos”. Papadia face parte din acele plante care nu „hiberneaza”, ci ele cresc frunze si in anotimpul rece. In fiecare primavara un sirop de fluor de papadie este binevenit, care are un gust excelent, fiind in acelasi timp si in profitul sanatatii. Prepararea deliciosului sirop de papadie: Se pun de 2 ori cite 2 mini pline de flori de papadie intr-un litru de apa rece. Se pune la foc mic pina incepe sa fiarba, sa lasa sa dea citeva clocote bune, se ia oala de pe foc si se lasa totul sa stea peste noapte. A doua zi, se goleste continutul intr-o sita, se scurge, iar florile se storc bine cu ambele miini. Sucul se amesteca cu 1 kg de zahar nerafinat, la care se adauga o jumatate de lamie taiata felii (coaja se arunca daca a fost tratata cu substante chimice). Mai multa lamie acreste prea tare. Oala se pune fara capac pe masina de gatit. Pentru a se pastra toate vitaminele, se da la focul cel mai mic. Astfel, lichidul se evapora fara a fierbe. Siropul se pune la racit o data, maximum de doua ori, ca sa i se poate satabili adevarata constistenta. N-are voie sa devia prea gros, caci s-ar zaharisi dupa pastrare mai indelungata, dar nici prea subtire, caci atunci ar incepe sa fermenteze dupa un timp. Trebuie sa devina un sirop adevarat, viscos, care, uns pe chifla sau piinea cu unt de la micul dejun, este absolut delicios. „Odata lucra la noi un timplar caruia ii pregatisem pentru cine un platou cu hrana rece, in timp ce familia mea se delecta cu felii de piine cu unt unse cu acest sirop de papadie proaspat preparat. Si timplarul nostru a avut pofta sa guste. Crescator de albine fiind, nu m-a crezut ca am facut singura <>. A fost incintat si mi-a spus ca siropul putea fi doar cu greu deosebit de mirea veritabila. As dori sa remarc ca bolnavii de rinichi nu suporta bine aciditatea mierii naturale, in timp ce siropul de papadie este mai sanatos si le prieste.” Aceasta planta medicinala valoroasa ocupa un loc insemnat in medicina populara. Din pacate, ea este cunoscuta gresit de cea mai mare parte a populatiei si considera o buruiana incomoda. „Intr-o procesiune de Joia Verde m-a frapat un flacaias care era stegar si avea fata desfigurata de acnee. I-am atras mamei lui atentia asupra efectului depurativ al urzicii si papadiei. Mama nici nu stia care-i papadia, desi era departe de a fi o locuitoare de metropola; ea traind in oraselul nostru. Cind i-am explicat despre ce planta este vorba, mi-a declarat revoltata ca doar n-o sa-i ofere fiului ei asemenea buruieni.”
Mod de folosire: -prepararea ceaiului: se pune peste noapte 1 lingurita (cu virf) de radacini in 1 litru de apa rece, se incalzeste a doua zi pina incepe sa fiarba si se filtreaza. Aceasta cantitatea se bea, inghititura cu inghititura., 1 ora inainte si 1 ora dupa micul dejun. -salata: din frunze si radacini crude, proaspete (a se vedea fragmentul respectiv de text) -tulpini: a se mesteca bine si a se minca zilnic 5-10 tulpini crude, spalate. -prepararea siropului: a se vedea fragmentul respectiv din text!
Cercetatorii au descoperit ca tratamentele cu papadie au un efect deosebit asupra mecanismelor de producere si descarcare a tensiunii agresiveEliminarea specifica a unor toxine Fitoterapeutii austrieci au descoperit mai intai ca tratamentele naturiste cu ceaiuri si extracte de papadie scad semnificativ aparitia acneei la adolescenti. Acestia au aflat apoi ca efectul antiacneic al ceaiului de papadie nu se datoreaza numai proprietatilor anticonstipante si detoxifiante, descoperindu-se ca papadia contine un arsenal intreg de substante active care pot modifica unele constante fiziologice, avand efect reglator asupra unor functii nervoase. Agresivitatea masculina depinde, in multe situatii, atat de starea de excitabilitate a creierului si de nivelul descarcarilor hormonale, cat si de unele substante toxice rezultate din metabolism. Astfel, s-a dovedit ca rata eliminarii unor toxine prin sudoratie si urina creste cu 8-11% in cazul consumului de frunze de papadie, mai ales crude. Eliminarea anumitor substante toxice, precum unele fragmente de aminoacizi si cetone, produse sub actiunea specifica a hormonilor masculini, reprezinta o parte din secretul "antiagresivi al papadiei. In cazul femeilor, aceste substante toxice, produse tot de hormonii masculini secretati de ovar, sunt eliminate numai in urma intensificarii vietii sexuale. Prin analogie, s-ar putea spune ca, in cazul barbatilor, un consum zilnic timp de 3-4 zile de ceai de papadie ar reduce agresivitatea cu aceeasi pondere a unui efect detensionant agresiv a cinci acte sexuale satisfacatoare in cazul femeilor.Efectul asupra mediatorilor chimici Studiile si mai avansate, focalizate pe efectul extractelor de papadie asupra organismului uman, au aratat ca in frunzele din banala papadie exista compusi ai colinei, substante care intra in compozitia acetilcolinei. Aceasta este mediatorul chimic al unor procese nervoase si indispensabila pentru activitatea muschilor. Produsii colinici modifica intens fluxurile de biocurenti veniti de la muschi spre creier, in special la barbati. Ca urmare a acestor ajustari ale electricitatii care ajunge la creier, zonele din sistemul nervos implicate in agresivitate vor fi mai putin bombardate de curentii electrici si mai putin excitate. Scaderea excitabilitatii unor zone nervoase datorate compusilor colinici din papadie reprezinta un alt secret al scaderii agresivitatii prin mecanisme chimice. Totodata, biochimistii au descoperit in compozitia aceleiasi frunze de papadie, dar si in radacina o substanta fenantrenica, avand un nucleu asemanator morfinei. Aceasta substanta, aflata in cantitati infime si in alte plante, este, de fapt, acea misterioasa "morfinai intalnita in laptele unor ierbivore si are un efect linistitor asupra centrilor nervosi. S-a dovedit astfel ca frunzele de papadie fierte 1-2 minute elibereaza aceste "morfinei linistitoare, care diminueaza cu 30% potentialul agresiv atat la masculii ierbivori, cat si la masculii maimutelor primate si la barbati. Gustul blocheaza caile instinctului agresiv Aceiasi cercetatori de la Universitatea din Viena au descoperit, in urma cu un an, ca gustul amar specific papadiei poate actiona direct asupra ariilor nervoase implicate in agresivitate. Astfel, s-a dovedit ca stimularea gustativa a limbii, corespunzatoare gustului amar, creeaza un anume flux de curenti electrici, numiti "potentiale locale de actiunei, prescurtate cu L.P. sau P.L. Aceste P.L. se grupeaza specific la contactul cu gustul amar si ajung apoi in zona scoartei cerebrale. In drumul lor catre zona de perceptie a gustului, aceste mesaje grupate in P.L. modifica alte mesaje electrice, precum cele care "incitai zonele agresive. Ca urmare, mesajele naturale ale instinctului agresiv sunt parazitate de biocurentii care conduc mesajul gustului amar specific papadiei. Rezultatul este o scadere a activitatii electrice in retelele de neuroni implicate in realizarea si descarcarea instinctului agresiv. Sensibilitatea specifica la gustul amar a barbatilor explica in mare parte efectul antiagresiv mai pronuntat al papadiei asupra origanismului lor. Reguli ale terapiei cu papadie Este de preferat sa se foloseasca frunze proaspete de papadie tocate si amestecate in salate verzi, bine acrite cu lamaie. In lipsa frunzelor verzi, se recomanda ceaiul de papadie, preparat din frunze uscate, eventual radacini fierte 1-2 minute. Se vor folosi doua lingurite de frunze uscate la o jumatate de litru de apa. In ceai se pot adauga o esenta aromata si zahar dupa gust. De asemenea, se poate amesteca cu orice alt ceai de plante aromate, cu exceptia celui de tei. Nu se poate amesteca insa cu sedative, care pot anula efectul papadiei asupra sistemului nervos. Ceaiul de papadie folosit ca medicament antiagresiv se bea caldut sau la temperatura camerei, in niciun caz foarte fierbinte sau foarte rece. Dimineata, ceaiul de papadie e bine sa fie indulcit cu miere. Este recomandat, de asemenea, sa se serveasca si o salata verde in care se strecoara si bucatele verzi de frunze de papadie. Cura de papadie, indiferent de forma aleasa, fie ceai fie sub forma de frunze verzi, trebuie sa dureze minimum 12 zile si maximum 32 de zile, neintrerupt. Se recomanda ca in timpul oricarei cure cu papadie sa se faca minimum o jumatate de ora de miscare in aer liber sub forma de plimbare sau alte activitati relaxante de tip sportiv sau joc. Nu trebuie uitat ca efectele oricarui medicament antiagresiv pot fi anulate uneori total prin antrenarea unor stari conflictuale. Totodata, dezamagirile din viata intima, surmenajul psihic, sedentarismul sau lipsa totala a divertismentului pot creste tensiunea psihica la un nivel la care orice fel de terapie, chiar medicamentoasa, poate avea un efect nul sau chiar opus.


Alimentatia moderna, care include grasimi saturate din belsug, zahar rafinat, E-uri, legume si fructe cu pesticide, oboseste excesiv ficatul. Daca mai adaugam la aceasta si obiceiuri precum fumatul si consumul de alcool, nu vom face decat sa ingreunam capacitatea ficatului de a elimina asa cum ar trebui toxinele din sange. Consecinta? Intoxicarea organismului si imbolnavirea. Daca va recunoasteti stilul de viata in cel descris mai sus, trebuie sa luati masuri pentru a va ajuta ficatul sa lupte contra toxinelor pe care le ingeram sau le inhalam.
Papadia (Taraxacum officinale), atat de folosita in medicina populara si raspandita in toate zonele tarii, 
este una dintre plantele cu cel mai puternic efect detoxifiant, motiv pentru care fitoterapeutii o recomanda in tratamentul bolilor hepatice, de la „ficat gras” si pana la hepatite cronice.

RETINETI! Cunoscuta in popor drept „planta care stie a vindeca de toate“, papadia este un excelent depurativ natural, care elimina toxinele si mobilizeaza grasimile din ficat. Datorita papadiei, o cura de detoxifiere cu ceaiul LiverHelp ajuta la eliminarea grasimilor din ficat si imbunatatirea functiei acestuia.

Papadia este un bun tonic hepatic

Stiati ca frunzele si radacina sunt partile plantei care se folosesc pentru prepararea remediilor naturiste?
Papadia contine cantitati mari de colina, aceasta fiind o vitamina din grupul B care stimuleaza functiile ficatului si care ajuta la regenerarea celulelor hepatice. Planta are o actiune similara ficatului: purifica sangele de substantele toxice. Din acest motiv, atunci cand ficatul este suprasolicitat, papadia ii va fi un aliat de nadejde.
Mai mult, ea s-a dovedit utila si ca adjuvant in tratamentul unor boli hepatice. In medicina traditionala, de exemplu, este folosita de secole ca tratament al icterului. S-a mai observat ca remediile obtinute din papadie pot calma inflamatia hepatica pe care o cauzeaza hepatitele. Atentie insa! Aceste remedii sunt contraindicate in hepatitele acute.

Papadia creste secretia de bila

Datorita principiilor amare, papadia este printre cele mai bune stimulente biliare. Excretia de bila ajuta organismul sa metabolizeze eficient alimentele si sa asigure o buna desfasurare a digestiei. Un rol important al bilei este acela de a metaboliza grasimile. Si pentru ca papadia stimuleaza excretia de bila, ea previne depunerile de grasimi si ingreunarea ficatului cu acestea.
Stiati ca fibrele si substantele amare din compozitia papadiei favorizeaza  eliminarea grasimilor din circulatia sangvina, fiind un bun remediu pentru cei care au un nivel al LDL-ului (colesterolul „rau”) peste limita normala?

Papadia stimuleaza diureza

Papadia contine cantitati semnificative de flavonoide, care stimuleaza excretia de apa si de saruri minerale din rinichi si ii confera astfel proprietati diuretice.
RETINETI! Medicamentele care stimuleaza diureza au dezavantajul ca provoaca pierderea potasiului din organism. Papadia este una dintre cele mai bune surse naturale de potasiu, prin urmare completeaza pierderile, creand un echilibru perfect, fara niciun fel de riscuri pentru sanatate.
De asemenea, datorita bogatiei in fibre si in lactone, ea stimuleaza digestia si are efect usor laxativ, facilitand evacuarea toxinelor o data cu fecalele. Pentru persoanele care sufera de constipatie, aceasta planta este o solutie la problema lor.

Ce putem remedia cu papadie?

  • Ficatul obosit
  • Bolile vezicii biliare
  • Digestia greoaie
  • Constipatia
  • Guta
  • Retentia de lichide
  • Kilogramele in exces
  • Colesterolul marit
  • Hemoroizii
  • Apetitul scazut
  • Actiune farmaceutica:datorita principiului amar se intrebuinteaza ca tonic amar. Tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele. Este indicata in toate afectiunile in care exista dereglari glandulare, diuretica, creste diureza, hipoacidifiant, mareste secretia glandulara, normalizeaza circulatia sangelui, laxativ, coleretic, este un drenor hepatic excelent si chiar al intregului organism. Amelioreaza diabetul. Radacina- astringent, mareste secretia biliara, creste diureza, venotonic, colagog, Beta-carotenul este un antioxidant de exceptie indicata in toate formele de cancer sau de scaderea imunitatii organismului. Previne bolile de inima, fluidizeaza mucozitatile, intareste mucoasele pulmonare, hepatice si ale cailor urinare, stimuleaza pofta de mancare si este si remineralizanta, ajuta la slabire, scade colesterolul. Se mai foloseste la insuficienta hepatica si icter cataral.
    Planta intreaga intra in compozitia ceaiurilor depurativ, dietetic si gastric, iar radacina in a ceaiului hepatic.
    Se foloseste in urmatoarele afectiuniacnee, afectiunile inimii, afectiuni cronice ale aparatului urinar, afectiuni vasculare, anemieanorexie, artrita, astenieateroscleroza, balonari, boli de ficat, boli de gat, cancer cu diferite localizari, cataracta, celulita, colecistita, colica biliara, congestia ficatului, constipatie, dermatoze, dezechilibre glandulare, diabet, digestie lenta, dischinezie biliara, eczeme, enterocolite, furunculoza, guta, hemoroizi, hepatita, hidropizie, hipertensiune, hipercolesterolemie, icter, imunitate scazuta, insuficienta renala, intoxicatii, leziuni verucoase, litiaze, obezitate, oligurie, pancreatite, papilomatoame cutanate, pete pe piele, retentia apei in organism, reumatism, scrofuloza, tulburari de metabolism, tulburari digestive, ulcere cronice de gamba, varice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu